Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Kampfschwimmers. Οι Γερμανοί Βατραχάνθρωποι

Γερμανοί βατραχάνθρωποι (Πηγή)


"Kampfschwimmers" Προφέρεται στα γερμανικά "Καμπφσβίμερς" και σημαίνει στην κυριολεξία "κολυμβητές μάχης". Η προέλευσή τους ξεκινά από τον 2ο ΠΠ. Γνωστοί σαν "Marine Einsatzkommando" οι Γερμανοί βατραχάνθρωποι του στολίσκου "Κ", ενεργούσαν επιχειρήσεις χρησιμοποιώντας μικρές λέμβους, γεμάτες με εκρηκτικά, ή καθοδηγώντας τορπίλες, καθισμένοι επάνω τους, εναντίον συμμαχικών πλοίων.

Τέτοιοι κολυμβητές επιχείρησαν να καταστρέψουν γέφυρες του Ρήνου και άλλων ποταμών στη Γερμανία, για να επιβραδύνουν την  προέλαση συμμαχικών στρατευμάτων. Επίσης υπήρχαν βατραχάνθρωποι ενσωματωμένοι σε ειδικές μονάδες των Ες-Ες αλλά και στη μονάδα ειδικών δυνάμεων του Σκορτσένυ (Jagdverband) που συμμετείχαν σε ειδικές επιχειρήσεις της εποχής.

Μετά τον πόλεμο, η πρώτη γερμανική μονάδα βατραχανθρώπων οργανώθηκε το 1958 με την ονομασία "Συγκρότημα 3402". Εκπαιδεύτηκαν από πρώην εχθρούς και τότε συμμάχους, τους Γάλλους Κολυμβητές Μάχης, τους "Nageurs de Combat", όπως λέγονται στα γαλλικά. Πέρα από την αμφίβια εκπαίδευση, "πέρασαν" και από εκπαίδευση αλεξιπτωτιστή. Οι πρώτοι εκπαιδευμένοι έγιναν αμέσως εκπαιδευτές για την οργάνωση των πρώτων 10 ομάδων βατραχανθρώπων, το 1959. Μέχρι το 1964, οι βατραχάνθρωποι, αποτελούσαν τμήμα των Γερμανών Πεζοναυτών. Εκείνο το έτος οργανώθηκε ο πρώτος ανεξάρτητος λόχος Γερμανών βατραχανθρώπων και μόλις το 1974, εμφανίσθηκε το διακριτικό σήμα στολής τους.


Ο φόρτος μάχης  των Γερμανών. (Πηγή)
Οι Kampfschwimmers διατηρούν ακόμη ισχυρούς δεσμούς με τους Γάλλους συναδέλφους τους, ενώ παράλληλα από τις αρχές του 1976, άρχισαν τις διμερείς εκπαιδεύσεις με Αμερικανούς βατραχανθρώπους τους US Navy SEAL Team II.

Κατά την διάρκεια του "Ψυχρού Πολέμου" οι Γερμανοί βατραχάνθρωποι είχαν αποστολές στις ανατολικογερμανικές και πολωνικές ακτές και λιμάνια, σε περίπτωση πολέμου. Εκείνη την περίοδο είχαν έδρα στην πόλη Eckernforde στην Βαλτική και ήταν οργανωμένοι σε δύο λόχους: Ένα λόχο Καταδρομών και ένα εκκαθαρίσεως ναρκών. Κάθε λόχος διέθετε τρεις διμοιρίες, μία διμοιρία υποστήριξης και μία εκπαίδευσης. Η δύναμη του λόχου Καταδρομών δεν ξεπερνούσε τους 100 άνδρες ενώ του αντίστοιχου λόχου εκκαθαρίσεως ναρκών, έφτανε τους 250.

 Το 2001, οργανώθηκε το Τάγμα Ειδικών Δυνάμεων (Bataillon Spezialisierter Kräfte)  και οι δύο λόχοι ενσωματώθηκαν σε αυτό. Το 2003 έγινε ανασχηματισμός και οργανώθηκε η "Ναυτική Δύναμη Ειδικών Επιχειρήσεων" ( Spezialisierte Einsatskräfte Marine, SEK-M), με σύνθεση 4 λόχων εκ των οποίων οι 2 αναλαμβάνουν επιχειρήσεις ναυτικής αποτροπής.

Η εκπαίδευσή τους δεν διαφέρει πολύ από την αντίστοιχη δική μας. Έχουν ίσως πιο αυστηρά κριτήρια επιλογής υποψηφίων όπως:
  • Να είναι Γερμανοί πολίτες
  • Ηλικίας από 17 έως 25 ετών
  • Να έχουν επιτυχείς γυμνασιακές σπουδές
  • Να κολυμπήσουν 1000 μέτρα σε 23 λεπτά
  • Να τρέξουν 5 χλμ σε χρόνο λιγότερο από 24 λεπτά
  • Να κάνουν μακροβούτι 30 μέτρων
  • Να μείνουν κάτω από το νερό για 60 δευτερόλεπτα χωρίς να αναπνέουν
  • Να περάσουν τα ειδικά αθλητικά τεστ ευκινησίας και δύναμης
  • Να είναι εν ενεργεία στρατιώτες και να έχουν υπηρετήσει τουλάχιστον 6 μήνες

Παρά το "βαρύ" παρελθόν μεταξύ Γερμανών και Ισραηλινών, σήμερα οι Γερμανοί βατραχάνθρωποι έχουν αναπτύξει ιδιαίτερες σχέσεις με τους Ισραηλινούς βατραχανθρώπους Shayeret 13. Εκτιμάται ότι ένα αποτέλεσμα της στενής αυτής συνεργασίας, είναι και το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του "Ψυχρού Πολέμου" μέσα στο οπλοστάσιό τους οι Γερμανοί Kampfschwimmers χρησιμοποιούσαν κατά προτεραιότητα το ισραηλινό υποπολυβόλο Uzi, λόγω της αντοχής του στο νερό και της δυνατότητάς του να χρησιμοποιείται αμέσως μετά την έξοδο στην ακτή. 

Η συνεργασία όμως των Γερμανών βατραχανθρώπων με άλλους αντίστοιχους συναδέλφους τους άλλων χωρών, περιλαμβάνει τους Βρετανούς SBS, τους Ολλανδούς SBS, τους Δανούς Fromandkorpset και τους Ισπανούς UOE.

Τελευταίες επιχειρήσεις που προσωπικό τους έλαβε μέρος, ήταν στον Πόλεμο του Κόλπου το 1991, όπου χρησιμοποιούνταν για ασφάλεια γερμανικών πλοίων, στον ναυτικό αποκλεισμό της Γιουγκοσλαβίας στην Αδριατική και ίσως στο Αφγανιστάν, σε συνεργασία με τους Αμερικανούς, χωρίς να επιβεβαιώνεται από τους Γερμανούς, καθώς και σε επιχειρήσεις ναυτικής αποτροπής στο Κέρας της Αφρικής.

Ανιχνευτής













Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.