Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

USSOCOM "Η Αιχμή του δόρατος"


Το αμερικανικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (DoD) ενεργοποίησε την διακλαδική  Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων ΗΠΑ (USSOCOM) στις 16 Απριλίου, 1987, στην αεροπορική βάση Μακ Ντιλ (MacDill Air Force Base, Fla).

(Σημείωση Ανιχνευτή: Ήταν τότε που στην Ελλάδα καταργούσαν την ΙΙΙη Μεραρχία Ειδικών Δυνάμεων, καθαρά για πολιτικούς λόγους. Οι Αμερικάνοι έφτιαχναν αυτό που εμείς το είχαμε κάποια χρόνια πριν και το διαλύαμε για ανόητους λόγους) 

Το DoD δημιούργησε αυτή τη  νέα ενοποιημένη διοίκηση, σε εκτέλεση της απόφασης  του Κογκρέσου, (Πράξη Αναδιοργάνωσης Άμυνας Goldwater-Nichols του 1986 και της τροποποίησης του  νόμου περί εξουσιοδότησης αρμοδιοτήτων Εθνικής Άμυνας Nunn-Cohen,του 1987) μετά την αποτυχημένη επιχείρηση ειδικών δυνάμεων (Operation Eagle Claw) για την απελευθέρωση ομήρων στην αμερικανική πρεσβεία  στο Ιράν το 1980.

Το Κογκρέσο έδωσε την εντολή να ενεργοποιηθεί η νέα διοίκηση "τεσσάρων αστέρων" δηλαδή επιπέδου Στρατιάς, με σκοπό την προετοιμασία Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (SOF), ικανών να  διεξάγουν  τις ανατιθέμενες  αποστολές και  την σχεδίαση ειδικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις και τις εντολές του Προέδρου των ΗΠΑ ή του Υπουργού Άμυνας (SECDEF), κατά περίπτωση. 

Για την εκπλήρωση της αποστολής της, το Κογκρέσο έδωσε στη νέα διοίκηση USSOCOM, τις παρακάτω συγκεκριμένες αρμοδιότητες:
  • Ανάπτυξη  δόγματος, στρατηγικής και  τακτικής Ειδικών Επιχειρήσεων
  • Προετοιμασία και υποβολή ετήσιου Προϋπολογισμού για όλες τις μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων.
  • Εξουσιοδότηση διαχείρισης και ελέγχου  όλων των δαπανών των Ειδικών Επιχειρήσεων.
  • Εκπαίδευση όλων των υπαγομένων δυνάμεων.
  • Οργάνωση και λειτουργία εξειδικευμένων σχολείων.
  • Αξιολόγηση, προτεραιοποίηση, επικαιροποίηση και επικύρωση των επιχειρησιακών απαιτήσεων.
  • Διασφάλιση της διαλειτουργικότητας του εξοπλισμού  των υπαγομένων δυνάμεων, και της ομαλής συνεργασίας μεταξύ των διαφόρων μονάδων όλων των κλάδων. 
  • Καταγραφή και υποβολή προς ΓΕΕΘΑ,  απαιτήσεων υποστήριξης πληροφοριών 
  • Παρακολούθηση προαγωγών, μεταθέσεων, διατηρήσεως, επιμόρφωσης και γενικά της επαγγελματικής κατάρτισης του προσωπικού των μονάδων ειδικών επιχειρήσεων. (Η διοικητική διοίκηση διατηρείται από τους κλάδους των ενόπλων δυνάμεων)
  • Διασφάλιση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και της μαχητικής ικανότητας  των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων. 
  • Ανάπτυξη και προμήθεια ειδικού εξοπλισμού, υλικών, εφοδίων και υπηρεσιών, επ' ωφελεία των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων
Οι αρμοδιότητες της USSOCOM είναι παρεμφερείς με αυτές των υπολοίπων κλάδων των ενόπλων δυνάμεων. Δεν εξαρτάται από το Στρατό, Ναυτικό, το Σώμα των Πεζοναυτών και την Πολεμική Αεροπορία σε θέματα προϋπολογισμού, έρευνας και προμηθειών νέου εξοπλισμού,  ή παροχής  υπηρεσιών.

Η USSOCOM έχει το δικό της προϋπολογισμό  με τις αρμοδιότητες και τις ευθύνες που της αντιστοιχούν, ο οποίος υποβάλλεται απ' ευθείας στο ΥΕΘΑ μέσω ενός ειδικού Προγράμματος Μείζονος Δύναμης (Major Force Program,MFP-11)  Επιπλέον, η USSOCOM  έχει τις δικές της υπηρεσίες μελετών-ερευνών και προμηθειών  ειδικού υλικού και εξοπλισμού.

Πριν από το τρομοκρατικό κτύπημα της  11 Σεπτεμβρίου 2001  στις Ηνωμένες Πολιτείες, το κύριο βάρος της  USSOCOM είχε δοθεί στην οργάνωση, εκπαίδευση και εξοπλισμό των μονάδων ειδικών επιχειρήσεων, προκειμένου να είναι ικανές να υποστηρίζουν τους κατά γεωγραφικούς τόπους διοικητές μειζόνων σχηματισμών και τις αμερικανικές πρεσβείες σε κάθε σημείο του πλανήτη. 

Ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, μετά την προσβολή της 9/11 επέκτεινε ακόμη περισσότερο της αρμοδιότητες της USSOCOM με την έκδοση του Σχεδίου Ενοποιημένων Διοικήσεων(Unified Command) του 2004. Σε αυτό το σχέδιο, αποδίδεται πλέον στην  USSOCOM η ευθύνη  για τον συντονισμό και συγχρονισμό όλων των σχεδίων του ΥΕΘΑ που αφορούν στην αντιμετώπιση και καταπολέμηση των τρομοκρατικών οργανώσεων και δικτύων και για την εκτέλεση αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο σύμφωνα με τις εντολές του Προέδρου των ΗΠΑ ή του Υπουργού Άμυνας.

Η Διοίκηση πλέον λαμβάνει, ελέγχει, συντονίζει και  προτεραιοποιεί, όλα τα σχέδια του αμερικανικού ΥΕΘΑ, που υποστηρίζουν την διεθνή εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας. Στη συνέχεια υποβάλλει προτάσεις προς το ΓΕΕΘΑ για την διάθεση δυνάμεων και μέσων ώστε να καλυφθούν οι επιχειρησιακές απαιτήσεις.

Στη  USSOCOM υπηρετεί περίπου 57.000 ενεργό προσωπικό, που περιλαμβάνει στρατιώτες εφέδρους και  της Εθνικής φρουράς, προσωπικό του ΠΝ, των Πεζοναυτών, της ΠΑ  και πολιτικό προσωπικό. Οι υφιστάμενες  τμηματικές διοικήσεις της είναι:
  • Η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων του Στρατού Ξηράς ΗΠΑ (USASOC)
  • Η Ναυτική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων(NAVSPECWARCOM) 
  • Η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων Πολεμικής Αεροπορίας (AFSOC) και 
  • Διοίκηση Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων του Σώματος των Πεζοναυτών (MARSOC). 
Η Μικτή Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων  (JSOC) που ασχολείται κατ' εξοχήν με τον αντιτρομοκρατικό αγώνα, υπάγεται απ' ευθείας στην USSOCOM, χωρίς να θεωρείται τμηματική.

To οργανόγραμμά της φαίνεται στον σύνδεσμο: "Special Operations Command"

 Οι κύριες κατηγορίες Ειδικών Επιχειρήσεων που αναλαμβάνονται από την USSOCOM είναι:

Άμεση Ενέργεια(Direct Action):  Σύντομης διάρκειας προσβολές και άλλες μικρής ή μεγάλης κλίμακας καταδρομικές ενέργειες, που αναλαμβάνονται για την κατάληψη ή την καταστροφή, στόχων, τη σύλληψη εχθρικού προσωπικού ή την  ανάκτηση και διάσωση φιλίου προσωπικού, σε εχθρικές ή εχθροκρατούμενες περιοχές.

Ειδική Αναγνώριση(Special Reconnaissance): Απόκτηση πληροφοριών σχετικά με τις δυνατότητες, τις προθέσεις και τις δραστηριότητες ενός εχθρού.

Ανορθόδοξος Πόλεμος(Unconventional Warfare): Επιχειρήσεις που εκτελούνται από ανταρτικές ή αντιστασιακές  τοπικές δυνάμεις  που είναι οργανωμένες, εκπαιδευμένες, εξοπλισμένες,  υποστηριζόμενες και   κατευθυνόμενες από άλλες εξωτερικές δυνάμεις.

Υποστήριξη Εσωτερικής Άμυνας άλλων χωρών(Foreign Internal Defence): Παροχή εκπαίδευσης και άλλη βοήθειας σε ξένες κυβερνήσεις και τους στρατούς τους, ώστε να αποκτήσουν την ικανότητα να εδραιώσουν   την εθνική  ασφάλεια στη χώρας τους.

Επιχειρήσεις Πολιτικοστρατιωτικών Υποθέσεων(Civil Affairs Operations): Δραστηριότητες που αναπτύσσουν, διατηρούν ή  επηρεάζουν  τις σχέσεις μεταξύ  αμερικανικών δυνάμεων και  ξένων πολιτικών αρχών και του ντόπιου πληθυσμού για τη διευκόλυνση των  στρατιωτικών  επιχειρήσεων των ΗΠΑ.

Αντιτρομοκρατία(Counterterrorism): Τα μέτρα που λαμβάνονται για την πρόληψη, την αποτροπή και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Ψυχολογικές Επιχειρήσεις(Psychological Operations): Ενέργειες που παρέχουν αληθείς πληροφορίες σε ξένο πληθυσμό, ώστε να επηρεάσουν την συμπεριφορά τους ευνοϊκά προς  υποστήριξη των αμερικανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Πληροφοριακές Επιχειρήσεις(Information Operations): Επιχειρήσεις που αποσκοπούν στην επίτευξη  πληροφορικής υπεροχής επηρεάζοντας αρνητικά τα συστήματα πληροφορικής του εχθρού  με παράλληλη προστασία των συστημάτων πληροφορικής των ΗΠΑ.

Απαγόρευση της διασποράς των όπλων μαζικής καταστροφής(Counterproliferation of Weapons of Mass Destruction): Ενέργειες για τον εντοπισμό, την κατάσχεση, την καταστροφή ή την κατάληψη, την ανάκτηση και την ελαχιστοποίηση (αδρανοποίηση) της απειλής από τέτοια όπλα.

Βοήθεια Δυνάμεων Ασφαλείας(Security Force Assistance): Ενοποιημένη διακυβερνητική δράση από κοινού, μεταξύ των διάφορων φορέων  και της διεθνούς  κοινότητας, προς υποστήριξη φιλοξενούντος κράτους και των τοπικών δυνάμεων ασφαλείας για την υποστήριξη της νόμιμης αρχής.

Επιχειρήσεις Καταστολής Εξεγέρσεων (Counterinsurgency Operations): Οι στρατιωτικές, παραστρατιωτικές, πολιτικές, οικονομικές, ψυχολογικές και πολιτικές ενέργειες που  λαμβάνονται από την κυβέρνηση για την εξουδετέρωση εξεγέρσεων και κινημάτων αντίστασης.

Άλλες δραστηριότητες που ορίζονται από τον Πρόεδρο ή τον ΥΕΘΑ(SECDEF) και εμπεριέχονται στο σύγχρονο δόγμα του "Άτακτου Πολέμου".

Η USSOCOM αποτελεί την αιχμή του δόρατος αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων σε αυτό το είδος του πολέμου.
(Σημείωση: Οι ορισμοί είναι σύμφωνα με τους αμερικανικούς στρατιωτικούς κανονισμούς)

Ανιχνευτής

Πηγή 1
Πηγή 2


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.