Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Οι υπέρυθροι φακοί επαφής

Σύστημα νυκτερινής όρασης QUADEYE (Πηγή)
Δεν ξέρω αν έχετε ακούσει για το σύστημα νυκτερινής όρασης QUADEYE. Είναι στην ουσία 2 ζευγάρια διόπτρες PVS 15 που φέρονται ταυτόχρονα προσαρμοσμένες κατάλληλα ώστε να δίνουν στον χρήστη ένα ευρυγώνιο οπτικό πεδίο. Πολύ κατάλληλες για πιλότους ελικοπτέρων αλλά και άριστο βοήθημα στο χώρο των ειδικών δυνάμεων.




Όσοι έχουν κάνει χρήση των απλών διοπτρών νυκτερινής όρασης παθητικού τύπου, θα ξέρουν πολύ καλά το μειονέκτημα της ορθής αντίληψης και εκτίμησης αποστάσεων, όπως και του αποπροσανατολισμού και του χρόνου προσαρμογής που απαιτείται από την φυσιολογική όραση στην υπέρυθρη. Το σημαντικότερο βέβαια είναι το περιορισμένο εύρος του πεδίου παρατήρησης. Με το σύστημα QUADEYE  το τελευταίο μειονέκτημα, ελαχιστοποιείται.  Παραμένουν όμως τ' άλλα δύο και απαιτείται εξάσκηση και αρκετή εκπαίδευση για να μπορέσει ένας μαχητής να εξοικειωθεί απόλυτα με αυτές τις συσκευές.

Η τεχνολογία "καλπάζει". Από το 2001 έχει ανακοινωθεί ότι σχεδιάζονται φακοί επαφής με ιδιότητες νυκτερινής όρασης. Επιτρέπουν στον χρήστη να δει καθαρά σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού περιβάλλοντος, με την ενίσχυση του φωτός μέχρι και 200%! Χρησιμοποιείται η τεχνολογία πλάσματος
για να εξαλειφθούν οι δαπανηροί και άβολοι σωλήνες ενίσχυσης φωτός που χρησιμοποιούνται στην ..συμβατική πλέον τεχνολογία.

Τα πλεονεκτήματα των φακών επαφής νυκτερινής όρασης είναι:

  1. Πλήρης περιφερειακή όραση
  2. Άνετη κίνηση και ενέργεια του σώματος
  3. Οικονομικότερη λειτουργία
  4. Λιγότερος έως ελάχιστος αποπροσανατολισμός, αφού με την τοποθέτησή τους η προσαρμογή είναι γρήγορη
Στις συμβατικές διόπτρες όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, χρησιμοποιείται ένας σωλήνας ενίσχυσης του περιβάλλοντος φωτός. Το φως αποτελείται από φωτόνια, τα οποία μια φωτοκάθοδος μετατρέπει σε ηλεκτρόνια. Χάρη σε μια διαφορά ηλεκτρικής τάσης, τα ηλεκτρόνια περνούν μέσα από ένα λεπτό δίσκο κατασκευασμένο από υλικό που έχει την ιδιότητα να απελευθερώνει χιλιάδες ηλεκτρόνια, όταν ένα ηλεκτρόνιο προσπίπτει πάνω του.

Όταν εν συνεχεία αυτός ο χείμαρρος ηλεκτρονίων προσπίπτει σε μια ειδική οθόνη, αυτή εκπέμπει ένα κύμα φωτονίων, τα οποία και παράγουν την ορατή εικόνα. Αυτή η εικόνα, μάλιστα, είναι ελαφρώς πρασινωπή. Είναι η ίδια αρχή που χρησιμοποιείται στις συμβατικές οθόνες ηλεκτρονικών υπολογιστών και τηλεοράσεων. Το μειονέκτημα εδώ είναι ότι τα ηλεκτρόνια πρέπει να διανύσουν μια απόσταση για να προσπέσουν στην ειδική οθόνη και να παράγουν  εικόνα. Γι' αυτό και υπάρχουν οι σωλήνες στις διόπτρες, ή το μεγάλο μήκος των παλαιών οθονών υπολογιστών ή τηλεοράσεων. 

Οι φακοί επαφής νυκτερινής όρασης, χρησιμοποιούν τεχνολογία 3 επιστρώσεων, πολύ παρόμοια με αυτή των οθονών Plasma, που επιτρέπει την λεπτή κατασκευή τους. Για να επιτευχθεί το απαραίτητο ηλεκτρικό φορτίο που θα επιτρέψει την εκτέλεση της ενίσχυσης του περιβάλλοντος φωτός, απαιτείται επάλειψη ενός λεπτού στρώματος αλοιφής (gel) Νεοδυμίου-Σιδήρου-Βορίου (NdFeB) εξωτερικά του βλεφάρου. Το NdFeB είναι ένας ισχυρός μαγνήτης σπάνιων μεταλλικών γαιών και στην συγκεκριμένη περίπτωση παρέχει το απαραίτητο μαγνητικό πεδίο για να παραχθεί μία εκλεκτική φόρτιση στην επιφάνεια των φακών επαφής. 

Σχηματική αναπαράσταση φακών επαφής νυκτερινής όρασης (Πηγή)


Όταν ο χρήστης ανοιγοκλείνει τα βλέφαρά του, ο μαγνήτης-αλοιφή φορτίζει την μαγνητική επιφάνεια του φακού επαφής που γεμίζει με φορτισμένα σωματίδια. Φωτόνια ορατού φωτός και μερικά υπερύθρου φωτός συγκρούονται με την φορτισμένη επιφάνεια η οποία στέλνει τα φορτισμένα σωματίδια στο λεπτό στρώμα πλάσματος των φακών επαφής. Αυτά τα φορτισμένα σωματίδια και φωτόνια ορατού φωτός, συγκρούονται σε συνέχεια με ηλεκτρόνια εντός του στρώματος πλάσματος.

Τα ηλεκτρόνια κατά τη σύγκρουση, αναγκάζονται σε μια ανώτερη ατομική τροχιά. Αμέσως μετά αυτά τα ηλεκτρόνια επιστρέφουν στην φυσιολογική τους τροχιά και κάνοντας αυτό, απελευθερώνουν φωτόνια υπεριώδους φωτός.  Τα τελευταία διέρχονται από μια οθόνη φωσφόρων και μετατρέπονται σε ορατό φως.




Οι φακοί επαφής νυκτερινής όρασης, χρειάζονται ισχυρά ηλεκτρικά φορτία σε μικρή χρονική περίοδο, αλλά συνεχώς επαναφορτίζονται με το ανοιγοκλείσιμο των βλεφάρων. Οι συμβατικές διόπτρες νυκτερινής όρασης, χρειάζονται κατά μέσο όρο 5.000 βολτ ηλεκτρικής ενέργειας που παρέχεται από 2 μπαταρίες ΑΑ. Οι μπαταρίες όμως, πολύ γρήγορα εξαντλούνται και χρειάζονται επαναφόρτιση ή αντικατάσταση σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Οι φακοί επαφής παραμένουν συνεχώς φορτισμένοι, όσο ο χρήστης τους, ανοιγοκλείνει τα μάτια του. Επειδή δε, οι φακοί επαφής τοποθετούνται στην επιφάνεια του βολβού του ματιού, δεν υπάρχει καθόλου αποπροσανατολισμός ούτε απώλεια περιφερειακής όρασης.

Δεν έχει εμφανισθεί στην αγορά ακόμη αυτό το είδος των φακών, αλλά κυκλοφορεί πολύ η φήμη ότι στον στρατιωτικό τομέα οι φακοί επαφής νυκτερινής όρασης (Night Vision Contact Lenses, NVCL) ήδη χρησιμοποιούνται και μάλιστα στο χώρο των ειδικών δυνάμεων. Λέγεται ότι κατά την προσβολή του κρησφύγετου του Μπιν Λάντεν οι άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων χρησιμοποίησαν τέτοιου είδους φακούς επαφής.

Αξίζει τον κόπο περισσότερο ψάξιμο, από αυτούς που ενδιαφέρονται.

Ανιχνευτής






.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.