Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Τυποποίηση ενεργειών για τους νοσοκόμους Ειδικών Δυνάμεων;



Τον περασμένο μήνα οργανώθηκε ένα Σχολείο Νοσοκόμων Ειδικών Δυνάμεων στην Κροατία, υπό την άμεση εποπτεία της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη και με την υποστήριξη σε προσωπικό και μέσα, του 1ου Τάγματος του 10ου αμερικανικού Συγκροτήματος Ειδικών Δυνάμεων που εδρεύει στην Στουτγάρδη της Γερμανίας. Το σχολείο οργανώθηκε κατόπιν διμερούς συμφωνίας με τους Κροάτες, στην πόλη Τζάνταρ της Κροατίας.

Ο λόγος γι΄αυτό, όπως φαίνεται, ήταν η επιχειρησιακή απαίτηση που προέκυψε από τις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν για τυποποίηση ενεργειών νοσοκόμων Ειδικών Δυνάμεων στο πεδίο της μάχης, αφού συμμετέχει προσωπικό Ειδικών Δυνάμεων και  από ευρωπαϊκές χώρες.

Βασική επιδίωξη αυτού του σχολείου που διήρκεσε 2 εβδομάδες, ήταν να μάθει τους ήδη εκπαιδευμένους νοσοκόμους στην ομοιόμορφη αντιμετώπιση περιστατικών σε κάθε επίπεδο φροντίδας, να δημιουργήσει "κοινό κώδικα" επικοινωνίας και συναντίληψης. Ακόμη περισσότερο ν' αναπτύξει δεσμούς φιλίας μεταξύ του προσωπικού όλων των χωρών που συμμετείχαν. 




Το "Tactical Combat Casualty Care (TCCC) Train-the-Trainer Course" όπως το ονόμασαν, προσπάθησε να δώσει συγκεκριμένους κανόνες τυποποίησης στους 17 νοσοκόμους που συμμετείχαν από διαφορετικές χώρες όπως Γερμανία, Κροατία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Ρουμανία και Ουκρανία. Εδώ μήπως μπορούμε να φαντασθούμε ότι αυτές οι χώρες προσφέρουν προσωπικό ειδικών δυνάμεων στην ISAF στο Αφγανιστάν; Ίσως. Η ουσία είναι ότι το υγειονομικό προσωπικό που εκπαιδεύτηκε σ' αυτές τις μεθόδους θα χρησιμοποιηθεί σαν "πυρήνας" για την εκπαίδευση αντίστοιχου εθνικού προσωπικού στις  χώρες τους. Η εμπειρία που μεταφέρεται από το πεδίο, μέσω των Αμερικανών εμπειροπόλεμων εκπαιδευτών, είναι ανεκτίμητη.

Μάλιστα για την πιστοποίηση της εκπαίδευσης, συγκροτήθηκε και μια ειδική επιτροπή από αναγνωρισμένους αξιολογητές-ιατρούς,  που εδρεύουν στην Ευρώπη, οπότε δόθηκε και η κατάλληλη βαρύτητα στην όλη ιστορία. Αυτή η επιτροπή θα χρησιμοποιείται και σαν συμβουλευτικό όργανο προς τον  Αμερικανό Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας,  αλλά και τον Διευθυντή Υγειονομικού Σώματος, υπεύθυνο για την υγειονομική υποστήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων, προκειμένου να εισάγονται νέες μέθοδοι και διαδικασίες στον χειρισμό απωλειών υγείας στο πεδίο της μάχης.

 Γι' αυτό  υπάρχει μια πολύ σημαντική διαφορά σε σχέση με την λειτουργία των άλλων και ίσως εξαίρετων πολιτικών γιατρών: Ο στρατιωτικός γιατρός και ο νοσοκόμος των Ειδικών Δυνάμεων, συνοδεύει κατά κανόνα  μια καταδρομική δύναμη. Στις περισσότερες περιπτώσεις έχει εργασθεί και θα εξακολουθήσει να το κάνει, υπό την πίεση όχι μόνο του χρόνου και της σοβαρότητας του τραύματος, αλλά και υπό την πίεση του εχθρού. Δέχεται πυρά και κινδυνεύει η ζωή του, ενώ προσπαθεί να διατηρήσει στη ζωή τον συνάδελφό του.

Αυτός είναι και ο "πυρήνας" της εκπαίδευσης των νοσοκόμων ειδικών δυνάμεων που στηρίζεται σε τρεις φάσεις:
  • Περίθαλψη υπό πυρά, με ελάχιστο διαθέσιμο χρόνο και απόλυτα απαραίτητο φορητό ιατρικό εξοπλισμό
  • Περίθαλψη  του τραυματία στο πεδίο, μετά από απομάκρυνση του  από την επικίνδυνη περιοχή. Μεταφορά του και ίσως περαιτέρω φροντίδα με τον ιατρικό εξοπλισμό που διατίθεται
  • Τακτική εκκένωση του τραυματία  και φροντίδα σε μεγαλύτερο επίπεδο 
Στο συγκεκριμένο σχολείο,  το πρόγραμμα εκπαίδευσης περιλάμβανε αντικείμενα αντιμετώπισης αιμορραγίας,  πνευμονοθώρακος με χρήση βελόνας αποσυμπίεσης, επίδεσης καταγμάτων, απελευθέρωσης αεραγωγών, αιτήσεως αεροδιακομιδής των 9 παραγράφων, διαδικασιών και τεχνικών μεταφοράς τραυματιών και φόρτωσης σε ελικόπτερα, σχεδίασης αποστολής νοσοκόμων, διαλογής στο πεδίο, οργάνωσης πρόχειρης ζώνης προσγείωσης  και πολλών  άλλων.

 Απ' ό,τι φαίνεται υπήρξε πολλή και ρεαλιστική πρακτική εξάσκηση και μάλιστα υπό τεχνητές μεν, αλλά πολύ ..στρεσογόνες συνθήκες. Άσχημες συνθήκες φωτισμού, δύσκολο έδαφος, περίεργα και πολλαπλά τραύματα, μεταφορά τραυματιών σε μεγάλες αποστάσεις, ελάχιστος ύπνος και υπερβολική κούραση και άλλες πάντα δύσκολες καταστάσεις έπλεκαν τα σενάρια της πρακτικής εξάσκησης των νοσοκόμων.  Φαντασθείτε ένα σκοτεινό θάλαμο, που προσομείωνε άτρακτο ελικοπτέρου με τον δυνατό θόρυβο της μηχανής ν΄ακούγεται και ένα εκπαιδευτή να ουρλιάζει δίπλα σου, νοιώθοντας μεγάλη χαρά να σε κάνει να τα χάνεις! 

Οι αξιολογήσεις των εκπαιδευόμενων συνεχείς! Ελέγχονταν κυρίως οι αποφάσεις τους για την αντιμετώπιση περιστατικών και κατά πόσο αυτές θα οδηγούσαν στην διατήρηση της ζωής και την συντήρησή της μέχρι την εκκένωση και  διάσωση  του τραυματία. Αυτό που μετράει σ΄αυτές τις περιπτώσεις στο πεδίο της μάχης, είναι οι γρήγορες αποφάσεις.

Αυτονόητο είναι ότι όλοι οι συμμετέχοντες έμειναν κατενθουσιασμένοι! "'Επαθαν την πλάκα" τους  κοινώς, με αυτού του είδους την εκπαίδευση και όλοι εξέφρασαν την πεποίθησή τους, ότι τέτοια σχολεία πρέπει να συνεχίζουν να γίνονται! Ωραία! Έτσι είναι το Σχολείο Νοσοκόμων Ειδικών Δυνάμεων που γνωρίζω και εγώ!




Αλλά έχω να κάνω ένα ρητορικό ερώτημα! Τι γίνεται με το περίφημο Σχολείο Νοσοκόμων που λειτουργεί απ' ό,τι ξέρω σε μόνιμη βάση στο Διεθνές Ειδικό Κέντρο Εκπαίδευσης (International Special Training Center, ISTC) στο Pfullendorf  της Γερμανίας; Το πρώην ILRRPS, στο οποίο έχουν εκπαιδευτεί από τότε που οργανώθηκε την 10ετία το '80, χιλιάδες άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων; Συμμετέχει μάλιστα και η χώρα μας σαν μόνιμο μέλος  και διαθέτει εκπαιδευτικό προσωπικό.

Εκεί υπάρχει μια καλά οργανωμένη Πτέρυγα Εκπαίδευσης στην οποία συγκαταλέγεται και το Τμήμα Υγειονομικής εκπαίδευσης (Medical Division). Τρία διαφορετικά άριστα Σχολεία Νοσοκόμων και όχι μόνο, λειτουργούν προσαρμοσμένα επάνω στις σύγχρονες επιχειρησιακές απαιτήσεις. Και δεν μιλάω θεωρητικά, γιατί τα έχω βιώσει αυτά τα πράγματα από πολύ κοντά! Γίνεται κάτι ανάλογο με αυτό που  περιγράφεται παραπάνω.




Ή μήπως δεν τα εμπιστεύονται; Και για ποιο λόγο; Μου φαίνονται πολύ παράξενα όλα αυτά. Και να φαντασθείτε ότι αυτό το Κέντρο, υπάγεται εδώ και μερικά χρόνια κάτω από την αμερικανική  Διοίκηση Πολυεθνικής Εκπαίδευσης (7th Army Joint Multinational Training Command, JMTC). Πρίν 3 χρόνια, ο νυν Διοικητής JSOC και ο επόμενος σε λίγο καιρό της USSOCOM, Ναύαρχος  Mc Raven, όταν είχε τα καθήκοντα του Διευθυντού του Κέντρου Συντονισμού Ειδικών Δυνάμεων ΝΑΤΟ "ΝΑΤΟ Special Forces Coordination Centre" (τώρα είναι Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων {ΝΑΤΟ Special Operations Headquarters}), υποστήριζε, ή τουλάχιστον έτσι έδειχνε, το ISTC!  Έχει αλλάξει κάτι; 

Αυτό που αντιλαμβάνομαι είναι είτε κακός συντονισμός, είτε κάποια  ...σκοπιμότητα! Νομίζω ότι θα πρέπει να γίνει περισσότερη  διερεύνηση για το θέμα. Είναι κρίμα να υποβαθμίζεται με τέτοιες ενέργειες, ένα τόσο καλό Κέντρο, με υπέροχη παράδοση του παρελθόντος.

Κατά τ' άλλα, καλή εκπαίδευση έκαναν οι νοσοκόμοι στο TCCC!


Ανιχνευτής











Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.