Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Το Σχολείο της Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης



Οι αμερικανικές Ειδικές Δυνάμεις, έχουν το δικό τους Σχολείο Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης, στην Γιούμα της Αριζόνα. Εκεί έρχονται εκπαιδευόμενοι απ' όλες τις μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων να εκπαιδευτούν. Έμπειροι στο είδος τους Πεζοναύτες Force Recon, SEALs του Ναυτικού,   PJs και Combat Controllers, CTTs της Πολεμικής Αεροπορίας, μαζί με τους Green Berets και τους  Rangers του Στρατού. Έρχονται για να μάθουν βασικά ένα πράγμα: Πώς να διεισδύουν από τον αέρα με άλμα ελεύθερης πτώσης στην περιοχή του στόχου τους, για την εκτέλεση της αποστολής τους. Το σχολείο είναι διακλαδικό, και γι' αυτό υπηρετούν εκπαιδευτές και προσωπικό από όλους τους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων.




Η διάρκεια του βασικού σχολείου ελεύθερης πτώσης, είναι 4 εβδομάδες, καιρού επιτρέποντος πάντα! Σ' αυτό το διάστημα οι εκπαιδευόμενοι πρέπει να εκτελέσουν τουλάχιστον 22 άλματα. Η πρώτη εβδομάδα είναι χρόνος επίγειας εκπαίδευσης και περιέχει αντικείμενα συσκευασίας, πλοήγησης και  χειρισμού αλεξιπτώτου ελεύθερης πτώσης. Παράλληλα, με τη βοήθεια ειδικής κάθετης αεροσύραγγας, που με την δύναμη του αέρα κρατάει το σώμα μετέωρο, μαθαίνουν την τεχνική της ισορροπίας και την στάση του σώματος στον αέρα κατά τη διάρκεια της ελεύθερης πτώσης.




Μετά την 8η ημέρα ... αρχίζουν τα άλματα! Το πρώτο άλμα γίνεται πάντα με εσωτερική νευρικότητα και ανησυχία. Όσο και αν κάποιος κατανοεί θεωρητικά τα πάντα και έχει κάνει πολλές επαναλήψεις σε κινήσεις, το άλμα είναι κάτι που ..παγώνει, αρχικά. Στατιστικά, έχει αποδειχθεί ότι στα πρώτα 10 άλματα γίνονται λάθη στην στάση του σώματος και χειρισμού και πλοήγησης αλεξιπτώτου.  Όλοι οι εκπαιδευόμενοι φοράνε ειδικές ολόσωμες φόρμες πορτοκαλί χρώματος για να ξεχωρίζουν, ενώ οι εκπαιδευτές τους, αντίστοιχες γκρι  φόρμες και αυτοί για αν ξεχωρίζουν. 




Μέχρι το 13ο άλμα, εφαρμόζεται ο κανόνας "ένας προς ένας". Δηλαδή, ένας εκπαιδευόμενος, ένας εκπαιδευτής. Κατά την διάρκεια της πτώσης ο εκπαιδευτής βρίσκεται δίπλα στον εκπαιδευόμενο και τον βοηθάει στην αποκατάσταση  τυχόν λαθών, όπως κακή στάση σώματος που οδηγεί σε στροβιλισμούς, ή μη έγκαιρο τράβηγμα της λαβής απελευθέρωσης του θόλου του αλεξιπτώτου. Επικοινωνία, με προσυμφωνημένα νοήματα.




Πάντα οι εκπαιδευτές επιλέγονται από τους πιο έμπειρους αλεξιπτωτιστές με τουλάχιστον 200 άλματα ελεύθερης πτώσης και είναι πιστοποιημένοι για αυτού του είδους την εκπαίδευση, μετά την επιτυχή αποφοίτησή τους από το αντίστοιχο σχολείο εκπαιδευτών. Παίζει μεγάλο ρόλο να εμπνέει εμπιστοσύνη ο εκπαιδευτής. 

Όσο προχωρεί η εκπαίδευση, αυξάνει το ύψος πτώσεως και προστίθενται σταδιακά φόρτος, υλικά, οπλισμός,  συσκευές οξυγόνου και ολοκληρώνεται, με νυκτερινά άλματα. Βασικός στόχος της εκπαίδευσης είναι να μπορούν οι εκπαιδευόμενοι στο τέλος να εκτελούν άλμα ημέρα και νύκτα με πλήρη φόρτο και οπλισμό και να είναι σε θέση να συγκεντρώνονται στο προκαθορισμένο σημείο προσγείωσης σαν ομάδα. 




Οι επιτυχόντες μόλις επιστρέψουν στις μονάδες τους, μπορούν με ευχέρεια πλέον να ακολουθήσουν όλες τις ασκήσεις που εμπεριέχουν άλμα ελεύθερης πτώσης. Μεγάλο λόγο για το αν κάποιος έχει επιτύχει ή όχι έχουν οι εκπαιδευτές. Ποτέ δεν φεύγει κάποιος με πτυχίο, αν δεν έχει αποδείξει έμπρακτα την αξία του, έχει περάσει με επιτυχία όλα τα τεστ και δεν έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των εκπαιδευτών του. 

Οι Αρχηγοί Ρίψεων Ελεύθερης Πτώσης "βγαίνουν" από άλλο σχολείο διάρκειας 3 εβδομάδων. Κατ' αρχήν για να γίνει κάποιος αρχηγός, πρέπει να έχει στο ενεργητικό του, τουλάχιστον 50  στρατιωτικά άλματα ελεύθερης πτώσης. Σ' αυτό το σχολείο δεν γίνονται πολλά άλματα αλλά έχει αρκετό διάβασμα και θρανίο! Πρέπει να γνωρίζουν πολύ καλά να υπολογίζουν σημεία αφέσεως αλεξιπτωτιστών, σε συνάρτηση με ύψος, άνεμο, τύπο αλεξιπτώτου, φόρτο, ζώνη ρίψεως κλπ. 




Οι πρώτες ημέρες είναι γεμάτες  με εκπαίδευση στις διαδικασίες ενεργειών, μεθόδους επιθεωρήσεων προσωπικού και υλικών, κανόνες ασφαλείας και εκμάθηση υλικών. Πολύ σοβαρό αυτό! Χιλιάδες φωτογραφίες με υλικά περνούν μπροστά από τα μάτια τους, για να μπορέσουν να απομνημονεύσουν υλικά, μέχρι και την παραμικρή περόνη που μπορεί να φέρει ένα συσκευασμένο αλεξίπτωτο, πριν αρχίσουν τις μεταξύ τους, επιθεωρήσεις. Το κυριότερο και σημαντικότερο είναι είναι να μπορούν μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να εντοπίζουν και να αποκαθιστούν κακές συσκευασίες αλεξιπτώτων, φόρτων, οπλισμού, προσαρμογές της εξάρτησης του αλεξιπτώτου επάνω στους αλεξιπτωτιστές. 

Ένα τεστ που συνήθως γίνεται στο αντικείμενο της επιθεώρησης είναι με τρεις εκπαιδευόμενους ντυμένους  με διαφορετικούς φόρτους και με εσκεμμένα λάθη επάνω τους που δεν είναι άμεσα φανερά. Καλείται ένας άλλος εκπαιδευόμενος να τους επιθεωρήσει και να βρει τα λάθη σε χρόνο το μέγιστο, 6 λεπτά. Δεν ξεμπερδεύουν εύκολα με τα τεστ οι εκπαιδευόμενοι στο σχολείο Αρχηγών. Αν δεν πετύχουν τις προδιαγραφές δεν παίρνουν πτυχίο. Δεν μπορούν να "παίζουν" με τις ζωές άλλων συναδέλφων τους αν δεν είναι τέλεια εκπαιδευμένοι και πιστοποιημένοι.

Για να γίνεις εκπαιδευτής, είναι άλλο πράγμα! Απαιτούνται 6 μήνες εκπαίδευση αφού έχεις εκτελέσει τουλάχιστον 100 άλματα στρατιωτικής ελεύθερης πτώσης. Ο μαθητευόμενος εκπαιδευτής, παρακολουθεί 4 διαδοχικά σχολεία ελεύθερης πτώσης, δίπλα πάντα σ' ένα πεπειραμένο εκπαιδευτή. Τις πρώτες 9 εβδομάδες  εκτελούνται   πολλά άλματα μαζί με εκπαιδευόμενους, ώστε να αποκτηθεί εμπειρία στην προσέγγιση ενός εκπαιδευόμενου στον αέρα και στο  σταμάτημα των στροβιλισμών  ή τ' αναποδογυρισμάτων του.




Στα δύο πρώτα σχολεία, ο μαθητευόμενος εκπαιδευτής, παραμένει βοηθός, πίσω από τον παλαιό εκπαιδευτή. Στο τρίτο σχολείο αξιολογείται, ενώ συμμετέχει πλέον ενεργά στην εκπαίδευση. Στο τέταρτο σχολείο εκπαιδεύεται στην οργάνωση και την διεξαγωγή εκπαίδευσης του σχολείου και δίνει γραπτές εξετάσεις. Μετά την επιτυχή αξιολόγησή του από τους παλαιούς εκπαιδευτές και την έγγραφη δοκιμασία του, αποκτά το πτυχίο και τον τίτλο του εκπαιδευτή της Στρατιωτικής Ελεύθερης Πτώσης, Ειδικών Δυνάμεων, έχοντας προσθέσει άλλα 125 άλματα στο βιβλιάριό του.  




Ένα ακόμη πολύ καλό επιχειρησιακό σχολείο, είναι το Προκεχωρημένο Σχολείο Τακτικής Διείσδυσης. (Advanced Tactical Infiltration Course, ATIC). Είναι σχολείο για ειδικούς των ειδικών. Πρέπει ο εκπαιδευόμενος να έχει εκτελέσει τουλάχιστον 100 άλματα στρατιωτικής ελεύθερης πτώσης και να έχει κάνει ένα χρόνο, ενεργός αρχηγός ρίψεων ελεύθερης πτώσης. 

Είναι  δύο εβδομάδες με 19 τουλάχιστον  άλματα από μεγάλα ύψη  HAHO σε άγνωστες ζώνες προσγείωσης και σε άγρια εδάφη, ή νερά, όπου χρησιμοποιούνται όλες  οι τελευταίες τεχνικές πλοήγησης αλεξιπτώτου με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή, είτε με πυξίδα είτε με GPS, τηλεκατεύθυνση αλεξιπτώτων με ειδικούς φόρτους υλικών και με σχηματισμούς ομάδων, για προσγείωση σε επιλεγμένα σημεία, χωρίς σήμανση εδάφους. Εκπαίδευση ημέρα και νύκτα. Στη συνέχεια, όσοι ολοκληρώσουν την εκπαίδευση, επιστρέφουν πίσω στις μονάδες τους για να μεταδώσουν τις γνώσεις τους εκεί.

Στο τελευταίο ειδικά σχολείο, χρησιμοποιούνται εκπαιδευτές με πολεμικά άλματα.

Ανιχνευτής





Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.