Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Τακτική Νοσοκόμων Μάχης

Συνήθως όταν μιλάμε για νοσοκόμους, το μυαλό μας πηγαίνει σε τραύματα και τρόπους αντιμετώπισης. Οι περισσότεροι ξεχνούν ή ελάχιστα το σκέφτονται, ότι πέρα από τις γνώσεις παροχής βοήθειας σε τραυματίες, ένας νοσοκόμος μάχης, έχει ν' αντιμετωπίσει και τον κίνδυνο του αντιπάλου. Τον κίνδυνο να τραυματισθεί και ο ίδιος από εχθρικά πυρά. Πρέπει να ξέρει πώς να χειρίζεται το όπλο του και πώς να μάχεται. 

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποια κατάσταση θα επικρατεί σε μια εμπλοκή με τον αντίπαλο. Μπορεί όμως να προβλέψει την εκπαίδευσή του έτσι ώστε να αντεπεξέλθει και στις πιο δύσκολες καταστάσεις. Στη διεξαγωγή ειδικών επιχειρήσεων, όπου ένα καταδρομικό τμήμα μπορεί να διεισδύσει σε βάθος πίσω από εχθρικές γραμμές, εκτελώντας μια μη υποστηριζόμενη επιχείρηση, αυτό που μετράει είναι η πολύ καλή εκπαίδευση του προσωπικού,  η φυσική κατάσταση και η αλληλοεμπιστοσύνη μεταξύ των μαχητών.

Οι γιατροί και οι νοσοκόμοι των ειδικών δυνάμεων και όχι μόνο,  πέρα από την ειδικότητά τους πρέπει να είναι και καλοί μαχητές. Άριστοι  και γρήγοροι σκοπευτές, γνώστες της ατομικής τακτικής, συνηθισμένοι στην χρήση του ατομικού και ομαδικού εξοπλισμού του τμήματος. Αυτό όμως που θα πρέπει να γνωρίζουν πολύ καλά και να εξασκούνται συνεχώς, είναι οι ενέργειες άμεσης αντίδρασης σε ιδιαίτερα δύσκολες καταστάσεις γι' αυτούς στο πεδίο της μάχης, όπως:
  • Προσέγγιση και μεταφορά τραυματία σε ασφαλές σημείο
  • Χρήση κάλυψης κατά την παροχή πρώτων βοηθειών
  • Χρήση οπλισμού από γιατρό ή νοσοκόμο, σε περίπτωση απειλής κατά την διάρκεια παροχής πρώτων βοηθειών.
Ακούγονται ίσως απλά, αλλά στην πράξη, αν κάποιος δεν είναι εξοικειωμένος έχει μεγάλο πρόβλημα. Συνήθως οι νοσοκόμοι θα πρέπει να καλύπτονται από άλλο μαχητή όταν παρέχουν τις πρώτες βοήθειες. Αυτό όμως δεν μπορεί να προεξοφληθεί απ' την αρχή. Πρέπει να σχεδιάζουν για το χειρότερο. Πώς; Μα φυσικά μέσα από τη εκπαίδευση και την συνεχή εξάσκηση.

Δείτε παρακάτω κάποια βίντεο για το θέμα και θα καταλάβετε τι εννοώ. 


Ανιχνευτής











Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.