Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Το"κτύπημα"

Σε προηγούμενο άρθρο είχα αναλύσει γιατί οι ειδικές δυνάμεις προτιμούνται στον αγώνα κατά ανταρτών. Γιατί απλούστατα έχουν την ευελιξία και την προσαρμοστικότητα των ανταρτών. Έχουν τις ίδιες και καλύτερες δυνατότητες. 

 Εμείς στην στρατιωτική μας ιστορία, έχουμε πολλά παραδείγματα που  τμήματα όμοια με τους αντάρτες, κτυπούσαν άλλους αντίπαλους αντάρτες, ξεκινώντας από τον μακεδονικό αγώνα και καταλήγοντας στον εμφύλιο, όπου κατάλληλα συγκροτημένες μονάδες Δυνάμεων Καταδρομών ενεργούσαν εναντίον ανταρτικών τμημάτων. 

Στο Αφγανιστάν η μορφή του ανταρτοπόλεμου έχει αλλάξει πλέον χαρακτηριστικά. Ο συνδυασμός προσπαθειών οργάνωσης σωστής διακυβέρνησης του κράτους παράλληλα με την εκτέλεση ψυχολογικών (PCYOPS)  πολιτκοστρατιωτικών  (CIMIC), πληροφοριακών (ΙNFO OPS) επιχειρήσεων και επιχειρήσεων εσωτερικής ασφάλειας (Foreign Internal Defence) με χρήση πρωτίστως τμημάτων ειδικών δυνάμεων σε αγώνα εναντίον ανταρτών, έχει μετακινήσει το κέντρο βάρους στην εκτέλεση κυρίως μη συμβατικών επιχειρήσεων.

Μικρά καλά εκπαιδευμένα τμήματα, διεισδύουν σε χώρους που μέχρι τώρα ήταν κάτω από επιρροή των ανταρτών Τάλιμπαν και προσβάλλουν κρησφύγετα, χώρους εκπαίδευσης, κέντρα παραγωγής οπίου και βάσεις. Ιδιαίτερα στ' ανατολικά του Αφγανιστάν αλλά και κατά μήκος της μεθορίου με το Πακιστάν που οριοθετείται από απόκρημνα πανύψηλα και δύσβατα βουνά. 

Εκεί υπάρχει ακόμη διαρροή ανταρτών και μάλιστα οι βάσεις είναι πιο καλά προστατευμένες απ' ό,τι στο Αφγανιστάν. Ο πακιστανικός στρατός προσπαθεί, αλλά η τόσο πολύπλοκη και περίεργη σχέση που έχουν μεταξύ τους οι φυλές του βόρειου Πακιστάν, επιτρέπουν την συγκάλυψη των ανταρτών. Εκτός αυτού, υπάρχει η καχυποψία της συνεργασίας ή της ανοχής αν θέλετε, κάποιων Πακιστανών αξιωματούχων απέναντι στους αντάρτες και κατ' επέκταση στην Αλ Κάιντα, όπως αποτυπώθηκε στα ΜΜΕ, μετά την εκτέλεση του Μπιν Λάντεν.



Οι ειδικές επιχειρήσεις αυτής της μορφής έχουν ξεκινήσει από χρόνια στο πολύπαθο Αφγανιστάν με στοχοποίηση αρχηγών και με διαφορετικές προσεγγίσεις περί του πρακτέου ανάλογα με τη κατάσταση. Σήμερα οι συμμαχικές ειδικές δυνάμεις, έχουν το κύριο βάρος της καταπολέμησης  των ανταρτών και ενεργούν σε οποιοδήποτε σημείο απαιτείται. Μεγάλη βοήθεια δίνουν οι αφγανικές ειδικές δυνάμεις που έχουν πλέον οργανωθεί και εκπαιδευτεί καλά ενώ έχουν αποκτήσει μεγάλη πολεμική εμπειρία.

Το βάρος όμως αυτό, φαίνεται ότι αρχίζει να κουράζει το προσωπικό των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων  που διατίθεται αναλογικά σε μεγαλύτερο ποσοστό, στο θέατρο επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν αλλά και στο Ιράκ και σ' άλλες χώρες της υφηλίου. Ο βατραχάνθρωπος ναύαρχος McRaven που αναλαμβάνει διοικητής της USSOCOM,  αντικαθιστώντας τον επίσης βατραχάνθρωπο ναύαρχο  Olson σε παρουσίασή του σε επιτροπή της Γερουσίας εν όψει των καθηκόντων του, δήλωσε με έμφαση ότι η συνεχής και παρατεταμένη ανάπτυξη ειδικών δυνάμεων σε διάφορα μέτωπα αποτελεί τροχοπέδη στην εκπαίδευσή τους και "ροκανίζει" την επιχειρησιακή τους ετοιμότητα. Χρειάζονται να ληφθούν κατάλληλα μέτρα το κυριότερο των οποίων είναι η πρόσληψη περισσότερου προσωπικού για την ομαλή εκ περιτροπής αλλαγή του  σε θέατρα επιχειρήσεων και την ανάπαυσή του. 

Οι Αφγανοί είναι καλοί, αλλά χρειάζονται ακόμα βοήθεια από τη συμμαχία είπε στην επιτροπή σε γενόμενη ερώτηση που του τέθηκε. Χρειάζονται μέντορες ακόμη, στη σχεδίαση και διεξαγωγή ειδικών επιχειρήσεων. 

Βασικά εκτιμώ ότι οι Αμερικανοί που κινούνται μέσα στα πλαίσια της ISAF αλλά και εκτός όποτε τους εξυπηρετεί, για δικούς τους λόγους εθνικού τους ενδιαφέροντος, επιθυμούν να κρατούν την πρωτοβουλία στις ειδικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, προφανώς για την εξουδετέρωση της εθνικής απειλής τους, της  Αλ Κάιντα, η οποία εξακολουθεί να δραστηριοποιείται και μετά τον θάνατο του αρχηγού της, Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Ας ξεφύγουμε λίγο από τα νέα περί οικονομικής κρίσης, σκανδάλων Στρος Καν,  εγκλημάτων του παλαβού "νοήμονα" Νορβηγού και "γκλαμουριάς" Μυκόνου. Η καλοκαιρινή ραστώνη φαντάζει όνειρο "θερινής Νυκτός" σε κάποιες σκοτεινές γωνιές του πλανήτη. Μαίνονται οι μάχες στη Λιβύη, σκοτώνονται στη Συρία, συνεχίζονται οι μάχες στο ιρακινό Κουρδιστάν μεταξύ Κούρδων ανταρτών και ιρανικού στρατού, το ΡΚΚ χτυπάει τους Τούρκους και διεκδικεί, στη Σομαλία και σχεδόν σε όλο τον Ινδικό, η πειρατεία καλά κρατεί, στην Κολομβία ο FARC δέχεται τα πλήγματα των κολομβιανών ειδικών δυνάμεων και ανταποδίδει, στο Μεξικό τα καρτέλ ναρκωτικών συναγωνίζονται την κεντρική κυβέρνηση και στο Αφγανιστάν ο ανταρτοπόλεμος δεν έχει τέλος! Ας μην προχωρήσω περισσότερο στην αναστατωμένη μαύρη ήπειρο, την Αφρική, ή ακόμα στην Τσετσενία, Γεωργία, αλλά και στη γειτονιά μας, στο Κόσοβο!


 Γυρίζω στο Αφγανιστάν. Πριν από λίγες ημέρες, έγινε ένα ακόμη "κτύπημα" στην μακρινή επαρχία  Πάκτικα του ανατολικού Αφγανιστάν. Από καιρό είχε εντοπισθεί βάση ανταρτών του δικτύου Haqqani, που αποτελεί ένα από τα πιο σκληρά ανεξάρτητα ανταρτικά σώματα με πολλές επιθέσεις, φόνους, και υποχρεωτικές "φορολογήσεις"  του πληθυσμού της ευρύτερης περιοχής. Η συνολική τους δύναμη εκτιμάται γύρω στους 10.000 άνδρες. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι ασχολούνται πολύ με την κατασκευή και εμπορία αυτοσχέδιων βομβών και εκρηκτικών μηχανισμών, που  αγοράζονται και διασπείρονται σε όλη τη χώρα. Θεωρούνται η υπ' αριθμ 1 απειλή στις εκτιμήσεις της ISAF με διασυνδέσεις στο Πακιστάν και με την Αλ Κάιντα.


Ένα κατεστραμμένο οχυρό ανταρτών μετά τη μάχη  που δόθηκε στην επαρχία Πάκτικα του Αφγανιστάν, κατά την προσβολή βάσεως ανταρτών από καταδρομική δύναμη. 

Ήταν κυριολεκτικά μια αιφνιδιαστική καταδρομή που έδωσε τέλος στην ύπαρξη της συγκεκριμένης βάσης- κέντρου εκπαίδευσης των Haqqani στην περιοχή του Sar Rowzah.  Σκοτώθηκαν 80 αντάρτες στην προσβολή και στην διήμερη μάχη που ακολούθησε μεταξύ ανταρτών και των αφγανικών και συμμαχικών ειδικών δυνάμεων. Αρκετοί από αυτούς τους αντάρτες, ήταν "ξένοι"!  Άραβες, Τσετσένοι και κάποιοι Ευρωπαίοι. Ήταν ένα "στέκι", ένας χώρος απόκρυψης απ' όπου εξορμούσαν για επιθέσεις σ' όλη τη χώρα. Ήταν και  "Πυριτιδοποιείο" ή ίσως ένα απ' αυτά! 

Προηγήθηκαν λεπτομερείς αναγνωρίσεις και παρακολουθήσεις. Συλλέχθηκαν ακριβείς πληροφορίες, "λαδώθηκαν" παλιοί πρώην αντάρτες, οργανώθηκαν αντι-αντάρτες, βρέθηκαν πρόθυμοι οδηγοί, σχεδιάστηκε και οργανώθηκε η επιχείρηση με κάθε λεπτομέρεια και προηγήθηκαν πολλές δοκιμές. Η καταδρομική δύναμη, αποτελούμενη κυρίως από Αφγανούς κομάντος,διείσδυσε με αφάνεια, αθόρυβα και μυστικά! 

Δεν πήραν "χαμπάρι" τα "μεμακρυσμένα" παρατηρητήρια των ανταρτών ή  "Προκεχωρημένα Κέντρα Πληροφοριών, ΠΚΠ" και έτσι οι αντάρτες δεν προετοιμάστηκαν για διαφυγή. Κυκλώθηκαν και το μόνο που τους έμενε ήταν να αμυνθούν μέχρις εσχάτων. Βρέθηκε μια δαιδαλώδης αμυντική οχύρωση με πολλά ορύγματα και τούνελ αλλά και με πολλές κρύπτες. 


Μέρος Οπλισμού, πυρομαχικών και αυτοσχέδιων εκρηκτικών υλών των ανταρτών, που συγκεντρώθηκαν μετά τη μάχη



Δόθηκε σκληρή μάχη με την υποστήριξη πολεμικής αεροπορίας, στα ψηλά, των επιθετικών ελικοπτέρων στα χαμηλότερα, αλλά και μη επανδρωμένων  οπλισμένων αεροσκαφών. Επικράτησε  τελικά ο ικανότερος και όχι απλά ο ισχυρότερος. Στο αντάρτικο αλλάζουν οι συντελεστές ισχύος που προσμετρούν οι επιτελείς κατά τη σχεδίαση συμβατικών επιχειρήσεων.

Δεν έχουν κοινοποιηθεί μέχρις στιγμής στοιχεία για απώλειες των ειδικών δυνάμεων παρά μόνο για ένα Αμερικανό μαχητή. Ένα πολυπαρασημοφορημένο Αρχιλοχία των Green Beretts, που υπηρετούσε για 10η και δυστυχώς γι' αυτόν τελευταία φορά, σε πολεμική ζώνη, όχι εθελοντικά, αλλά στα πλαίσια της "διατεταγμένης" υπηρεσίας του. Μάλλον σαν μέντορας των Αφγανών.

Θα δούμε πιθανόν, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα την απάντηση των ανταρτών!

Μία ακόμη ειδική επιχείρηση που καταγράφηκε και μετά από μερικά χρόνια θα την θυμούνται ίσως εκπαιδευόμενοι σε σχολεία ειδικών δυνάμεων που ενδεχομένως θα την εξετάζουν σαν μάθημα και  θ' αντλούν διδάγματα. 

Ανιχνευτής






Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.