Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Legio Patria Nostra

Τμήμα της Λεγεώνας των Ξένων παρελαύνει στη Ρώμη το 2007, φορώντας την επίσημη στολή . Επειδή το βήμα τους είναι με χαρακτηριστικό τρόπο αργό, πάντα παρελαύνουν τελευταίοι. (Πηγή)

Ένας αναγνώστης με παρακίνησε να αφιερώσω λίγο χρόνο στην "Λεγεώνα των Ξένων". Και αυτό με αφορμή ένα άρθρο που κυκλοφόρησε στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" τον Φεβρουάριο του 2011,  σχετικά με ένα Λαρισαίο  πρώην λεγεωνάριο! Σίγουρα δεν είναι ο μοναδικός. Υπάρχουν και άλλοι Έλληνες που δεν έτυχε να βρουν την κατάλληλη στιγμή να μιλήσουν για  τις εμπειρίες τους. Συνολικά μέχρι σήμερα λέγεται ότι πάνω από 4000 Έλληνες έχουν υπηρετήσει στη Λεγεώνα από ιδρύσεώς της.

Η Λεγεώνα των Ξένων που ξεκίνησε ιστορικά από το 1831 με στρατολόγηση  μόνο ξένων και όχι Γάλλων υπηκόων, αποτελεί σήμερα ένα πολύτιμο σχηματισμό μάχης, ταχυκίνητο και ευέλικτο, που μπορεί ν' ανταπεξέλθει λόγω  της εξειδικευμένης του εκπαίδευσης του προσωπικού του σε κάθε γωνιά του πλανήτη με κάθε είδους κλίμα και σε οποιοδήποτε είδος επιχειρήσεων, επ' ωφελεία της Γαλλίας. Οι Γάλλοι υπήκοοι βεβαίως και γίνονται δεκτοί πλέον. Πολλές εθνικότητες έχουν υπηρετήσει, αλλά οι περισσότεροι έχουν προέλθει από Γερμανία.

Είναι μια επίλεκτη δύναμη που έχει αποκτήσει θρυλική φήμη, αλλά στο σύνολό της δεν θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί   σαν δύναμη ειδικών επιχειρήσεων, ούτε θεωρείται ότι ανήκει στις ειδικές δυνάμεις. Μονάδες της, ή επιλεγμένα  τμήματα, μπορούν ν' αναλάβουν αποστολές άμεσης επιθετικής δράσης (Direct Action), διότι έχουν παρεμφερή οργάνωση  με αυτή των Αμερικανών Rangers

Έχει όμως ένα ξεχωριστό πνεύμα μονάδας, που την κάνει μοναδική όχι μόνο μέσα στις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Όπου υπάρχει μέτωπο οι Λεγεωνάριοι ήταν και εξακολουθούν να είναι μέσα κατά κανόνα

Εκπαίδευση στις αναρριχήσεις και στη διέλευση εμποδίων αυτοπεποίθησης σε ειδικό χώρο εκπαίδευσης στο Τζιμπουτί. Στον βράχο είναι γραμμένο το όνομα που έχουν δώσει στον χώρο εκπαίδευσης στολισμένο με νεκροκεφαλή: Voie de l' inconscient, (το μονοπάτι του ασυνείδητου) δίνοντας έτσι έμφαση στη δυσκολία των εμποδίων. (Πηγή)

Πώς είναι οργανωμένη σήμερα η Λεγεώνα των Ξένων, φαίνεται στην πολύ ενημερωτική και πλούσια ιστοσελίδα της. Αποτελείται από:


Βάσεις και Κέντρα Εκπαίδευσης:

Μονάδες Εκστρατείας με έδρα εντός Γαλλίας:

Μονάδες Εκστρατείας με έδρα εκτός Γαλλίας:

Βάσεις της γαλλικής Λεγεώνας των Ξένων ανά τον κόσμο. (Πηγή)
Η δύναμη της Λεγεώνας των Ξένων που είναι σχηματισμός επιπέδου Ταξιαρχίας, ανέρχεται γύρω στους 8.000 άνδρες. Πιο πάνω αναφέρεται ο όρος "Σύνταγμα" όπως παραδοσιακά εξακολουθούν ν' αποκαλούνται οι μονάδες της, αλλά στην ουσία έχουν δομή τάγματος με δύναμη που κυμαίνεται γύρω στους 600 μέχρι και 1300 άνδρες κατά περίπτωση.

Λεγεωνάριος στο Αφγανιστάν με φορητό αντιαρματικό τύπου AT4. Προσέξτε την οπλοβομβίδα προσαρμοσμένη στο τυφέκιο FAMAS. (Πηγή)
Η κατάταξη είναι για 5 χρόνια την πρώτη φορά με βάση συμβόλαιο που υπογράφεται μεταξύ του ενδιαφερομένου και της Λεγεώνας. Μετά τα πέντε χρόνια το συμβόλαιο ανανεώνεται ανά εξάμηνο για 5 χρόνια ακόμα. Υπάρχουν κάποιες προδιαγραφές και προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί ο υποψήφιος και γι' αυτό περνάει από επιλογή, η οποία διαρκεί για 17 ημέρες.




Εκπαίδευση Λεγεωνάριων στη γαλλική Γουιάνα (Πηγή)

Στη συνέχεια η βασική εκπαίδευση μαχητή διαρκεί για 15 εβδομάδες, στην οποία συμπεριλαμβάνεται εκπαίδευση ορεινού αγώνα, 1 εβδομάδα και εκπαίδευση στην οδήγηση στρατιωτικών οχημάτων, ακόμη 1 εβδομάδα. Το 4ο Σύνταγμα αναλαμβάνει την εκπαίδευση νεοσυλλέκτων. Ο νέος λεγεωνάριος που έχει πετύχει στις αξιολογήσεις, τοποθετείται σε Σύνταγμα και συνεχίζει την προκεχωρημένη του εκπαίδευση καθώς και εκπαίδευση ειδικότητας. Οι αποτυχόντες ...απολύονται!

Εκπαίδευση Λεγεωνάριων στην διέλευση εμποδίων με ομαδική προσπάθεια. (Πηγή)

Από τις παραπάνω μονάδες το 2ο Σύνταγμα Αλεξιπτωτιστών  που εδρεύει στην Κορσική, είναι αυτό που πλησιάζει περισσότερο στο χώρο των μονάδων ειδικών επιχειρήσεων λόγω σύνθεσης και αποστολών. Έχει ιδιόμορφη σύνθεση, προσαρμοσμένη βέβαια στις απαιτήσεις των αποστολών άμεσης επιθετικής ενέργειας  που αναλαμβάνει. Αποτελείται από τους παρακάτω Λόχους Αλεξιπτωτιστών (ΛΑΛ):
  • 1ος ΛΑΛ με εξειδίκευση στον αγώνα κατοικημένων τόπων
  • 2ος ΛΑΛ με εξειδίκευση στον Ορεινό Αγώνα
  • 3ος ΛΑΛ με εξειδίκευση στις αμφίβιες επιχειρήσεις (Πλωτά, ανιχνευτές θαλάσσης, βατραχάνθρωποι)
  • 4ος ΛΑΛ με εξειδίκευση στις επιχειρήσεις ελευθέρων σκοπευτών και καταστροφών
  • Λόχος Αναγνώρισης-Ανιχνευτών
  • Λόχος Επικοινωνιών-Επιτελείου
  • Λόχος Διοικητικής Μέριμνας
  • Λόχος Συντήρησης-επισκευών
  • Λόχος Τοπικής Εφεδρείας ( για τις ανάγκες του νησιού)
Βασική αρχή είναι όλοι να τα γνωρίζουν όλα, αλλά υπάρχουν και οι πιο εξειδικευμένοι. Σε κάθε ΛΑΛ υπάρχει διμοιρία αντιαρματικών και διμοιρία όλμων 81χιλ.

Εκτέλεση άλματος στατικού ιμάντα από προσωπικού του 2ου Συντάγματος αλεξιπτωτιστών της Λεγεώνας (Πηγή)

Ο Λόχος Αναγνώρισης-Ανιχνευτών αποτελείται από:
  •  διμοιρία αναγνώρισης, το προσωπικό της οποίας είναι οι κεραίες του Συντάγματος και μπορούν να εκτελέσουν διεύθυνση πυρών υποστήριξης, 
  • διμοιρία ανιχνευτών με κύρια αποστολή την εξασφάλιση και οργάνωση Ζωνών Ρίψεως για υποδοχή των αλεξιπτωτιστών, αλλά και την εκτέλεση καταδρομικών ενεργειών
  • διμοιρία ελευθέρων σκοπευτών με τυφέκια 12,7 χιλ. για προσβολή σκληρών στόχων.
Κατά κανόνα από το Λόχο αυτό, μόνο τμήματα ή ομάδες ενεργούν για την εκτέλεση συγκεκριμένων αποστολών, προσκολλημένες σε άλλους Λόχους ή ανεξάρτητα. Δηλαδή δεν ενεργεί αυτούσιος ο Λόχος μόνος του.

Εκτέλεση εκπαιδευτικών αλμάτων στη ΖΡ του Calvi της Κορσικής
Επίσης είναι αξιοπρόσεκτος ο διαχωρισμός του κλασσικού Λόχου Διοικήσεως σε 3 κομμάτια με το προσωπικό του επιτελείου να ενσωματώνεται στο Λόχο Επικοινωνιών, ενώ ξεχωρίζει η συντήρηση και οι επισκευές με την υπόλοιπη διοικητική μέριμνα.

Κάποιοι από τους Λεγεωνάριους-αλεξιπτωτιστές, επιλέγονται για να πλαισιώσουν το Συγκρότημα Κομάντο -Αλεξιπτωτιστών ( Groupement des Commandos Parachutistes, GCPτου γαλλικού στρατού.

Εκπαίδευση Λεγεωνάριων σε επιχειρήσεις ζούγκλας (Πηγή)
Το 3ο Σύνταγμα επίσης εκτελεί ειδική εκπαίδευση, εφ΄όσον έχει να κάνει με περιβάλλον ζούγκλας. Το Σχολείο Επιχειρήσεων-Επιβίωσης Ζούγκλας που οργανώνει, είναι διεθνούς φήμης  και διαρκεί 6 εβδομάδες. "6 εβδομάδες στην πράσινη κόλαση", συνηθίζουν να λένε  στη Λεγεώνα των Ξένων. 

Υπάρχει και ένα άλλο Ειδικό Κέντρο Εκπαίδευσης για επιχειρήσεις ερήμου που βρίσκεται στο Τζιμπουτί και τελεί υπό το 13ο Συγκρότημα.


Ο εξοπλισμός της Λεγεώνας, δεν διαφέρει από αυτόν του υπόλοιπου σύγχρονου γαλλικού στρατού.

Αλλά δείτε παρακάτω στα βίντεο, αυτό το σχολείο της Ζούγκλας, το σχολείο "Commando" όπως το αποκαλούν οι Λεγεωνάριοι,  που θεωρείται από τα σκληρότερα και οργανώνεται από το 3ο Σύνταγμα της Λεγεώνας το οποίο έχει έδρα στο Κουρού της γαλλικής Γουιάνα









Ανιχνευτής




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.