Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

«Semper Fi», Ένας κώδικας τιμής, ένας τρόπος ζωής




Καλοκαιράκι είναι, και πολλοί από εμάς πήζουμε στην Αθήνα, καθόμαστε σπιτάκι και βλέπουμε κλασσικές ταινίες και σειρές στον υπολογιστή μας. Έτσι έκατσα και εγώ και ξεκίνησα να βλέπω την αγαπημένη μου σειρά NCIS. Πάντα μου άρεσε αύτη η σειρά, αλλά δεν ήξερα τι ήταν αυτό ακριβώς από όλα που με κέρδιζε. Τελικά το συνέλαβα! Το σύνθημα που ακούγεται κατά κόρον στην σειρά , «Semper Fi». Ήξερα ότι είχε να κάνει με τους πεζοναύτες. αλλά ήθελα να δω τι κρύβεται πίσω από αυτό...

«Semper Fi» λοιπόν, το μότο των Αμερικάνων πεζοναυτών, το οποίο προέρχεται από την λατινική έκφραση Semper Fidelis και σημαίνει «πάντα πιστός».




Με είχε κερδίσει από την αρχή αυτό το μότο και μπήκα στην διαδικασία να το ψάξω λίγο καλύτερα γιατί απορούσα αν αυτό που δείχνουν στην σειρά, είναι η κλασσική αμερικάνικη υπερβολή και υπερπροβολή των στρατιωτικών τους δυνάμεων και αξιών.

Προς μεγάλη μου έκπληξη, είδα ότι αυτό το μότο υπάρχει και σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης, όπως και σε διάφορα σώματα ασφαλείας σε όλο τον κόσμο. Οι πόλεις που έχουν αυτό το μότο στους θυρεούς τους είναι από το Έξετερ μέχρι την πόλη Λίβλ της Πολωνίας. Επίσης και η πόλη Καλβί στην Κορσική και η πόλη St. Malo, της γαλλικής Βρετάνης.




Σώματα ασφαλείας στον κόσμο που χρησιμοποιούν αυτό το σύνθημα μπορούμε να βρούμε από την Αγγλία, την Αμερική μέχρι και την Ολλανδία και την Κίνα!!!

Εκτός από αυτά που μπορεί να βρει κανείς στο διαδίκτυο όμως, με μια πρόχειρη έρευνα, έψαξα λίγο βαθύτερα για να δω τι σημαίνει πραγματικά αυτό το σύνθημα που για κάποιους γίνεται τρόπος ζωής.





Το σύνθημα «Semper Fi» βρίσκει την απόλυτη εφαρμογή του στο σώμα των Αμερικανών πεζοναυτών. Ο κάθε πεζοναύτης τιμάει και φροντίζει πάντα έναν άλλο πεζοναύτη. Θα τον βοηθήσει μέχρι θανάτου και θα τον στηρίξει σε οποιαδήποτε δυσκολία του, ακόμα και αν δεν τον έχει γνωρίσει ποτέ στην ζωή του. Ακόμα και η οικογένεια ενός πεζοναύτη, είναι ιερή για τους υπόλοιπους πεζοναύτες.

Διάβασα μαρτυρίες για συζύγους πεζοναυτών, που έκαναν και αυτές τρόπο ζωής το «Semper Fi», οι οποίες έχασαν τους άντρες τους στην μάχη, αλλά δεν έμειναν ποτέ μόνες. Οι πεζοναύτες που είχαν πολεμήσει στο πλευρό των αντρών τους, στάθηκαν κοντά τους και τις βοηθούσαν με κάθε τρόπο. Συγκλονιστικές ιστορίες, που σε έκαναν να ανατριχιάζεις.

Να μην αφήνεις ποτέ τον σύντροφο σου στην μάχη πίσω. Ακόμα και όταν βρίσκεσαι εν μέσω πυρών και οβίδων να κουβαλάς κάποιον άγνωστο πολλές φορές συμπολεμιστή σου στην πλάτη για να σωθεί και εκείνος, ή να χαθείτε και οι δυο. Μαρτυρίες απλών στρατιωτών και αξιωματικών που στο πεδίο της μάχης τηρούσαν μέχρι κεραίας το «Semper Fi».

«Πάντα πιστός», πόσο εύκολο να το λες, και πόσο δύσκολο να το τηρήσεις. Να δίνεις τον εαυτό σου ανιδιοτελώς, γιατί ξέρεις ότι ο διπλανός σου θα είναι δίπλα σου σε κάθε στιγμή. Ξέρεις ότι ακόμα και αν χαθείς στην μάχη, οι δικοί σου άνθρωποι δεν θα είναι μόνοι τους. Θα έχουν τους συντρόφους σου να τους προστατεύουν.

Ζούμε σε μια κοινωνία, που μας μαθαίνει να φροντίζουμε μόνο τον εαυτό μας. Να μην θυσιάζουμε τίποτα για το γενικό καλό, παρά μόνο για το δικό μας συμφέρον. Στην εποχή του κανιβαλισμού, και της ιδιοτέλειας, κάποιοι άνθρωποι συνεχίζουν να πιστεύουν σε ιδανικά που ξεπερνάνε τους εαυτούς μας.





Σίγουρα δεν πιστεύω ότι όλοι οι πεζοναύτες ζουν και πεθαίνουν με αυτόν τον κώδικα τιμής, αλλά σίγουρα ότι κάνεις τρόπο ζωής ένα τέτοιο σύνθημα είναι σίγουρα ένα βήμα προς έναν καλύτερο κόσμο. Ένα κόσμο που θα μένεις πιστός στις αξίες σου, στα πιστεύω σου και στον διπλανό σου. Γιατί στο τέλος, αν ξεπουλήσεις τα πάντα για το συμφέρον σου, για τι θα έχεις να υπερηφανεύεσαι όταν θα τα έχεις όλα...;





1 σχόλιο :

  1. Ανώνυμος28/12/12, 2:52 μ.μ.

    Και όσοι λόγω χαρακτήρα και διδαχής των αξιωματικών μας, σκεφτόμαστε με αυτόν τον τρόπο, προσπαθώντας να παρέχουμε βοήθεια στον άλλον όταν χρειάζεται, εισπράτουμε το "μισό μάτι" με το οποίο μας κοιτούν οι άλλοι. Ακόμη και αν εκείνοι είναι συγγενικά πρόσωπα. Γι' αυτό λέω ορισμένες φορές οτι θα ήθελα να άλλαζα εποχή. Παλιά οι Έλληνες νοιάζονταν.

    Καλές γιορτές και καλή χρονιά να έχετε κ. Ανιχνευτά.

    Πεζοναύτης 307 σειρά, 09 β εσσό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.