Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Το Ειδικό Όχημα Μάχης


Υπάρχουν πολλά οχήματα μάχης. Βασικά στον στρατό όλα τα οχήματα πρέπει να έχουν τέτοιες προδιαγραφές που να αντέχουν στις αντίξοες συνθήκες ενός πεδίου Μάχης. Εξοπλισμένα με κατάλληλο οπλισμό, γίνονται πολύτιμοι σύντροφοι των μαχητών. 

Στις ειδικές δυνάμεις οι μονάδες εξοπλίζονται κατά κανόνα με ειδικά οχήματα που να μπορούν να κινούνται με ταχύτητα , να υπερπηδούν εμπόδια που ένα άλλο πιο συμβατικό αμάξι δεν μπορεί και να  μεταφέρονται εύκολα με αεροσκάφη ή ελικόπτερα, ώστε να συμμετέχουν σε ειδικές επιχειρήσεις. Συνήθως δεν φερουν αλεξίσφαιρη προστασία γιατί βασίζονται στην ταχύτητα και την ευελιξία. Έτσι έχουμε την κατηγορία των "Ταχέων Επιθετικών Οχημάτων" (Fast Attack Vehicles, FAVs).

Τώρα τελευταία οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις, (ποιός άλλος διαθέτει το χρήμα), σκέφτονται να αντικαταστήσουν ειδικά οχήματα τύπου Humvee που έχουν, με κάποιο νέο μοντέλο παντός καιρού και εδάφους. Διαβάζοντας ένα σχετικό άρθρο για το θέμα, τι βρήκα λέτε;  Τη φωτογραφία που ακολουθεί:




Ένα ελληνικό Flyer! Δύο εταιρείες συναγωνίζονται με διαφορά στήθους για το πακέτο της USASOC.  Η Jeep και η  Flyer. Αλλά για το δεύτερο σχολιάζεται ότι έχει πολύπλοκη μηχανή που δεν είναι φιλική στους χειριστές και ότι αν πάθει κάποια σοβαρή ζημιά, σε θέατρο επιχειρήσεων δεν επισκευάζεται παρά μόνο σε μεγάλο εργοστάσιο στην ..Αμερική! Αν ξέρει κάποιος αναγνώστης περισσότερα για το θέμα, ας μας στείλει το σχόλιό του.

Η Jeep μπήκε δυναμικά στην αγορά, παρουσιάζοντας το  Light Patrol Vehicle, LPV με χαρακτηριστικά που κατά την άποψη της εταιρείας καλύπτουν τις επιχειρησιακές απαιτήσεις των ειδικών δυνάμεων, μία εκ των οποίων είναι η δυνατότητα μεταφοράς με ελικόπτερο Chinook CH-47, αν και εγώ όπως το βλέπω, είναι λίγο δύσκολο. H Flyer διαθέτει ήδη αυτή τη δυνατότητα αλλά "κολλάει" στην δυσχέρεια υποστήριξης και συντήρησης στο πεδίο ...λένε!

Είναι έτσι; Θα δείξει!

Άντε και καλό μήνα!

Ανιχνευτής









2 σχόλια :

  1. Τα δικά μας Flyer αν θυμάμαι σωστά αγοράστηκαν από τη Singapore Technologies Kinetics (ST Kinetics) και έχουν κινητήρα diesel της Peugeot.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.