Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Η Α' Μοίρα Καταδρομών

Η ιστορία αυτής της Μοίρας, όπως και των άλλων Μοιρών Καταδρομών είναι μεγάλη. Αυτή εδώ όμως έχει κάτι ξεχωριστό. Έχει συνδεθεί για πάντα με τον αγώνα στην Κύπρο το '74.

 Είναι η Μοίρα, στην οποία έλαχε ο κλήρος να πάει να υπερασπιστεί τ' άγια χώματα του νησιού και να πολεμήσει την τουρκιά!

Είναι η Μοίρα, που μεταφέρθηκε με τα Νοράτλας στα πλαίσια της επιχείρησης "Νίκη" ένα παράλτομο εγχείρημα μεταφοράς ενισχύσεων, που δεν έχει άλλο όμοιό του στην παγκόσμια ιστορία των ειδικών δυνάμεων!

Είναι η Μοίρα, που  κτυπήθηκε πριν προσγειωθεί από φιλικό βόλι γιατί ...κάτι πήγε στραβά στη συνεννόηση, μέσα στο χάος που δυστυχώς επικράτησε εκείνες τις ημέρες!

Είναι η Μοίρα που κράτησε το αεροδρόμιο της Λευκωσίας και δεν μπόρεσε το Τουρκολόι να το πάρει!

Εχθές, όπως έχει καθιερωθεί κάθε χρόνο, έγινε στο παλιό της στρατόπεδο στο Μάλεμε των Χανιών, το μνημόσυνο των πεσόντων Καταδρομέων της Α' Μοίρας το '74, καθώς και των Αεροπόρων που έπεσαν μαζί τους στην προσγείωση, εκείνο το θλιβερό βράδυ στην Κύπρο.

Πολύς κόσμος παραβρέθηκε, όπως γίνεται πάντα, από συγγενείς, συμπολεμιστές, συνάδελφους Καταδρομείς, αρχές πολιτικές, πολιτειακές, θρησκευτικές και στρατιωτικές. Είναι μια ελάχιστη αναγνώριση της θυσίας των νεκρών Καταδρομέων και Αεροπόρων. Παλιότερα είχε τύχει και παραβρέθηκα και εγώ εκεί!

Έχεις την αίσθηση ότι υπάρχει ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, γιατί είναι τόπος που αναδύει ηρωισμό, λεβεντιά και συνάμα θυμίζει τη θυσία των παλιών. Το βεβαιώνουν οι 4.000 σταυροί των Γερμανών Αλεξιπτωτιστών που βρίσκονται λίγα μέτρα πιο πέρα!

Εκεί είναι ο κατάλληλος τόπος να θυμόμαστε όλα αυτά τα παλικάρια της Α' Μοίρας και της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και να τιμούμε και όσους απ' αυτούς ζουν ακόμα.

Αυτή η Μοίρα  άφησε ένα κομμάτι της, που  έμεινε στο νησί μόνιμα και θυμίζει το πέρασμά της από κει.


Ανιχνευτής




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.