Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Προπόνηση στην παραλία


Το καλοκαίρι όλοι βρίσκουν την ησυχία τους στην παραλία και ηρεμούν παίζοντας με το νερό. Κάποιοι το βρίσκουν σαν ευκαιρία να εξασκηθούν σωματικά. Παίζουν βόλεϊ ή ρακέτες ή κάνουν κολύμπι σε μεγάλη απόσταση.


Αμφίβια εκπαίδευση Μοίρας Καταδρομών τη δεκαετία του  '50 (Πηγή ΓΕΣ/ΔΕΔ) 



Στις ειδικές δυνάμεις όμως η θάλασσα είναι είναι ένας ακόμη "στίβος" προπόνησης σε συνδυασμό με την ακτή. Θυμάμαι από παλιά τις περιβόητες "θαλάσσιες εκπαιδεύσεις" των μοιρών καταδρομών. Και τι δεν κάναμε! Κωπηλασία, κολύμβηση μάχης (ντυμένοι με φόρτο και όπλο δηλαδή), ανατροπές και επαναφορές λέμβων, τρέξιμο στην ακτή, πάλη σώμα με σώμα στην παραλία και άλλα πολλά ωραία πράγματα για ν' ακολουθήσουν  νυκτερινές ασκήσεις! Στιγμές "απείρου κάλλους" για να χρησιμοποιήσω την "παπαδιαμαντική" γλώσσα!


Αμφίβια εκπαίδευση σήμερα, σε μονάδα ειδικών δυνάμεων (Πηγή ΓΕΣ/ΔΕΔ)


Στόχος η εξοικείωση με το θαλάσσιο στοιχείο, ειδικά των νέων, που δεν είχαν καταλάβει τι γίνεται. Ήταν μια ευκαιρία για κάποιους ορεσίβιους, να μάθουν καλύτερο κολύμπι! Τα χρόνια πέρασαν και όλα έχουν βελτιωθεί προς το καλύτερο, θέλω να πιστεύω. Υπάρχουν πολύ καλά προγράμματα εκπαίδευσης και σωματικής προπόνησης. Βρήκα ένα που θύμισε τα παλιά και σας το περιγράφω. Διαβάζοντας το σκεφτόμουν ότι όλα είναι σαν τροχός που γυρίζει! Η παλιά καλή συνταγή παραμένει αμετάβλητη, όσα χρόνια και αν περάσουν!


Τρέξιμο σε αμμουδιά με φόρτο και αλεξίσφαιρο γιλέκο, ομάδας Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ (Πηγή)

Απαιτητικό και εξαντλητικό πρόγραμμα για το προσωπικό των ειδικών δυνάμεων μόνο! Εκτελείται κατά ομάδες των τεσσάρων:

Ξεκινάμε με εκτέλεση κάμψεων και αναδιπλώσεων, με χρόνο 2 λεπτών για την κάθε άσκηση. Όσες περισσότερες μπορεί ο καθένας σ' αυτά τα 2 λεπτά.

Συνεχίζει με κολύμπι για 1000 μέτρα κατά μήκος της παραλίας,(500 πήγαινε και 500 έλα  επισήμανση απόστασης με σημαδούρες) η  κάθε ομάδα με τα μέλη της δεμένα με  ατομικό σκοινί και κρίκο μεταξύ τους. Ομαδική κολύμβηση κι όχι ατομική. Μετράει ο χρόνος της ομάδας! 

Αμέσως μετά και αφού όλοι φορέσουν τ' άρβυλά τους, ακολουθεί η μεταφορά τραυματία με φορείο! Ένας της ομάδας (ο τυχερός) γίνεται τραυματίας και οι άλλοι τον μεταφέρουν για 1000 μέτρα στην ακτή. (500 πήγαινε-500 έλα με επισήμανση απόστασης με  πασσάλους).

Αμέσως μετά και χωρίς ανάπαυση, η κάθε ομάδα φοράει φόρτο 20 κιλών και τρέχει κατά μήκος  της ακτής για 2 μίλια. Εδώ η ομάδα φοράει το πλήρες αλεξίσφαιρο γιλέκο

Τελειώνοντας αυτό, ...είναι αρκετά, ας ξεκουραστούν και λιγάκι! 

Προπόνηση λοιπόν διαγωνιστική και ενδιαφέρουσα! Η συνταγή προέρχεται από το 5ο Συγκρότημα των "Green Berets" και δεν διαφέρει πολύ από αυτά που κάναμε παλιά! Και δεν χρειάζεται πολύ χρόνο! Άλλωστε εκπαίδευση είναι!

Ανιχνευτής





1 σχόλιο :

  1. ανιχνευτή, "ελάφρωσε" λίγο το σαιτ γίνεται βαρύ από τις εικόνες και τα flash στο περιθώριο και αργεί πολύ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.