Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Οι Ειδικές Επιχειρήσεις στον πόλεμο του Βιετνάμ.

"Πρέπει να ξέρεις την ιστορία για να κρίνεις το παρόν και να εκτιμάς για το μέλλον" είπε κάποιος σοφός! Οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις στο Βιετνάμ, SEALs και Green Berets, δεν είχαν την έγκριση να συντονίζονται απόλυτα με τους άλλους κλάδους των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, για λόγους μυστικότητας.

Η CIA ήταν η υπηρεσία που συνεργαζόταν και ίσως έδινε κατευθύνσεις και ανέθετε αποστολές σε τμήματα ειδικών δυνάμεων. Το πρόγραμμα "Φοίνιξ" (Phoenix Program) ήταν ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα αυτού του είδους της συνεργασίας. Τι ήταν αυτό; Ένα ειδικό σχέδιο, αντιμετώπισης του ανταρτικού κινήματος των  Βιετκόνγκ, με στόχο την διάλυση του αντιστασιακού κινήματος και την εξάρθρωση του συστήματος υποστήριξης των ανταρτών από τον ντόπιο πληθυσμό.

Ειδικά τμήματα, αποτελούμενα από προσωπικό Νότιου Βιετνάμ, και άνδρες των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, ενεργούσαν μυστικά για να εντοπίσουν συνεργάτες των ανταρτών και να τους εξουδετερώσουν. Όπως έχει καταγραφεί, το 1972, εντοπίσθηκαν 81.740 άτομα που ήταν συνεργάτες ή συμπαθούντες, εκ των οποίων 26.369 σκοτώθηκαν.

Αρχικά το "Φοίνιξ" είχε επιτυχία για τους Αμερικανούς, αν και μέχρι σήμερα αμφισβητείται η ορθότητα εφαρμογής του και οι μέθοδοι που ακολουθήθηκαν, καίτοι προβλέπονταν νόμιμες διαδικασίες σύλληψης και παραπομπής σε δίκη των κατηγορουμένων για υποστήριξη των παράνομων ανταρτών στο Νότιο Βιετνάμ. Λέγεται ότι έγιναν πολλά εγκλήματα και παραβάσεις του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κάποια έχουν αποδειχθεί, άλλα όχι μέχρι σήμερα. Μη νομίζετε όμως ότι και η άλλη πλευρά ήταν "αθώες περιστερές". Έχουν διαπράξει με τη σειρά τους οι Βιετκόνγκ, επίσης φρικτά εγκλήματα. 

Η αντιμετώπιση ανταρτικών κινημάτων εξελίχθηκε μέχρι σήμερα και βλέπουμε την εφαρμογή του αντίστοιχου δόγματος σε σημερινά θέατρα επιχειρήσεων όπως αυτό του Αφγανιστάν. Οι νυκτερινές "επισκέψεις" έχουν καθιερωθεί! Η αρχή χρησιμοποίησης των ειδικών τμημάτων εξακολουθεί να ισχύει και μάλιστα σε εξελιγμένη μορφή. Αυτοί που τυχόν σκέφτονται "αντάρτικο", να ξέρουν ότι θα βρουν το "μάστορά" τους, να τους περιμένει λίγο πιο πέρα! Ρωτήστε τους απανταχού αντάρτες να σας πουν.

Δείτε ένα ντοκιμαντέρ για τις ειδικές επιχειρήσεις στο Βιετνάμ.

Ανιχνευτής







Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.