Κυριακή 7 Αυγούστου 2011

Απώλειες των Ειδικών Δυνάμεων στο Αφγανιστάν




Τις πρώτες πρωινές ώρες  του Σαββάτου, ένα ελικόπτερο Chinook του ΝΑΤΟ συνετρίβη στο Αφγανιστάν. Προφανώς καταρρίφθηκε, σκοτώνοντας 22 στρατιωτικούς των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, τρεις  της ομάδας υποστήριξής τους, το τριμελές πλήρωμα του ελικοπτέρου και επτά Αφγανούς κομάντος. Είναι το χειρότερο περιστατικό απώλειας προσωπικού κατά τη διάρκεια της 10ετούς σύγκρουσης. Είχε συμβεί κάτι παρόμοιο το 2005, όπου τότε σκοτώθηκαν 20 άτομα διαφόρων εθνικοτήτων αλλά και κατά την επιχείρηση "Red Wings".

Η απώλεια αυτών των 38 στρατιωτικών προκλήθηκε κατά τη διάρκεια επίθεσης των ειδικών δυνάμεων εναντίον ανταρτών,  στην ασταθή επαρχία Βαρντάκ. Οι Τάλιμπαν δήλωσαν ότι κατέρριψαν το ελικόπτερο με βολή αντιαρματικού εκτοξευτή RPG 7, ένας ισχυρισμός που μάλλον επιβεβαιώνεται από  πηγή εντός της αμερικανικής κυβέρνησης στην Ουάσιγκτον. Ο εκπρόσωπος των Τάλιμπαν διευκρίνισε, ότι οι Αμερικανοί έκαναν προσβολή του κρησφύγετου ενός αρχηγού τους στο  Sayd Abad
όπου είχαν συγκέντρωση. Αντέδρασαν με την προσβολή του ελικοπτέρου, που πετούσε χαμηλά και αργά! Οκτώ αντάρτες σκοτώθηκαν κατά την συμπλοκή.

Αρχικές πληροφορίες επισημαίνουν  ότι στους νεκρούς περιλαμβάνονται 22 Αμερικανοί SEALs του DEVGRU, την  μονάδα που έκανε επιδρομή και σκότωσε τον Οσάμα Μπιν Λάντεν στο κρησφύγετό του, πριν 3 μήνες περίπου. Μαζί τους ήταν, όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, τρεις Ελεγκτές Μάχης, επτά Αφγανοί κομάντος , ένα σκυλί με το συνοδό  του,  ένας πολιτικός διερμηνέας, καθώς και το πλήρωμα του ελικοπτέρου, από το 160 Σύνταγμα Ειδικών Επιχειρήσεων της Αεροπορίας Στρατού..

Οι υψηλές απώλειες, έρχονται δύο εβδομάδες μετά την έναρξη της  σταδιακής διαδικασίας μεταβίβασης ευθύνης της ασφάλειας από τις ξένες δυνάμεις, στα στρατεύματα του Αφγανιστάν  και της αστυνομίας και σε μια περίοδο αυξανόμενης ανησυχίας για τον αντιπαθή και δαπανηρό πόλεμο. Η διαδικασία αυτή πρόκειται να λήξει, με όλα τα ξένα στρατεύματα να αποχωρούν από  το Αφγανιστάν μέχρι το τέλος του 2014. 

Αυτό το έτος, μαζί με το τελευταίο συμβάν, οι απώλειες των δυτικών ανέρχονται σε 375 άτομα. Αν υπολογίσουμε και Αφγανούς, ο αριθμός θα ανέβει δραματικά. Μόνο οι άμαχοι νεκροί ανέρχονται στους 1462 το πρώτο εξάμηνο του 2011, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ. Οι αντάρτες κατηγορούνται για το 80% αυτών των θανάτων.

Πολλά ελικόπτερα και αεροσκάφη έχουν καταρριφθεί και από αντίξοες καιρικές συνθήκες, ιδιαίτερα κατά τους άσχημους χειμώνες στο Αφγανιστάν. Ένας σοβαρός λόγος της μεγάλης χρήσης εναερίων μέσων για την μετακίνηση στρατευμάτων στην χώρα είναι  το άσχημο οδικό δίκτυο και ο κίνδυνος των εκρηκτικών ενεδρών που στήνουν οι αντάρτες παντού. Άλλη "εκατόμβη" νεκρών από αυτή την περίπτωση.

Το μεγάλο υψόμετρο σε πολλές περιοχές, αναγκάζει τις πτήσεις των ελικοπτέρων να γίνονται χαμηλά ως προς την επιφάνεια του εδάφους, με αποτέλεσμα να γίνονται ευάλωτοι στόχοι από πυρά ανταρτών, ειδικά με αντιαρματικούς εκτοξευτές. Ως τώρα δεν έχει παρουσιαστεί,ή τουλάχιστον δεν έχει ανακοινωθεί περίπτωση κατάρριψης από πιο προηγμένα αντιαεροπορικά όπλα, όπως τα Stingers, αν και κατά τον πόλεμο εναντίον των Σοβιετικών, η CIA, λέγεται, ότι είχε τροφοδοτήσει τους τότε Μουτζαχεντίν, με τέτοια συστήματα! 333 ελικόπτερα και 118 μαχητικά των Σοβιετικών είχαν κτυπηθεί σε εκείνο τον πόλεμο! Ποιος μπορεί ν' αποκλείσει την ύπαρξη τέτοιων αντιαεροπορικών φορητών όπλων στα χέρια των Τάλιμπαν ακόμη και σήμερα; 

Ένας πόλεμος χωρίς κατάληξη, αρχίζει να εμφανίζεται στο Αφγανιστάν. Εύχομαι να μπορέσουν οι Αφγανοί να ορθοποδήσουν μόνοι τους και να τα "βρούνε" μεταξύ τους. Τουλάχιστον να μην πάνε χαμένες οι θυσίες τόσων καλών ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους, σε ξένο τόπο, πιστεύοντας ότι προσφέρουν κάτι. Αλλά και του αφγανικού λαού, που έχει "ξεχάσει" τι σημαίνει ειρήνη, το πολυτιμότερο αγαθό των ανθρώπων, που συνεχώς και παντού απαξιώνεται. 

Ανιχνευτής




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.