Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

Το GLONASS




Ένα από τα βασικά προβλήματα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας, που είναι επιβαρυμένες ακόμα από το μακρόχρονο διάλειμμα εφοδιασμού τους με σύγχρονο εξοπλισμό, είναι η καθυστέρησή τους, σε σχέση με τους Στρατούς των μεγαλύτερων χωρών του κόσμου ως προς  τον εφοδιασμό με υπερσύγχρονα μέσα τηλεπικοινωνίας, διεύθυνσης και άλλα συστήματα C4ISR -από τα  κεφαλαία γράμματα  της δυτικής ονομασίας Command. Control, Communications, Computers Intelligence Surveillance and Reconnaissance.

Η γρήγορη αντιμετώπιση αυτής της καθυστέρησης μάλλον δεν είναι δυνατή. Η πιο λογική στη δεδομένη περίπτωση λύση, είναι προφανώς ο προνομοιακός επανεξοπλισμός των σημαντικότερων στρατευμάτων και μονάδων που εκπληρώνουν διάφορα πολύπλοκα καθήκοντα. Ανάμεσά τους είναι  οι  Αεραποβατικές Δυνάμεις (BMD).

Ο πρώτιστος εφοδιασμός αυτών των Δυνάμεων με υπερσύγχρονο εξοπλισμό και εγκαταστάσεις, υπολογίζοντας το σχετικά μικρό προσωπικό τους, έχει  νόημα. Ο επανεξοπλισμός τους θα μετατρέψει τις  Αεραποβατικές Δυνάμεις σε πραγματικά σύγχρονη, ευκίνητη και καλά οργανωμένη δύναμη.

Σύντομα οι  Αεραποβατικές Δυνάμεις της Ρωσίας θα εφοδιαστούν με τερματικούς Σταθμούς του συστήματος GLONASS και με ηλεκτρονικά συστήματα διεύθυνσης, που θα ανεβάσουν απότομα το επίπεδο μαχητικής ικανότητας των Αεραποβατικών αγημάτων της χώρας,- είπε ο Γενικός Διοικητής των Αεροπορικών Αποβατικών Δυνάμεων Βλαντίμιρ Σαμάνοφ.

«Στο μέλλον με το σύστημα  GLONASS θα εφοδιαστούν  όλα τα είδη των τεθωρακισμένων οχημάτων αυτών των δυνάμεων - αυτό είναι το υπ’ αριθμό 1 στοιχείο προτεραιότητας-  και αργότερα ο κάθε μαχητής των Αεραποβατικών Δυνάμεων»,- παρατήρησε ο Σαμάνοφ.

«Μετά τον εξοπλισμό των  Αεραποβατικών Δυνάμεων με το σύστημα GLONASS, στους  ηλεκτρονικούς χάρτες  των διοικητών θα αντανακλούνται τόσο οι θέσεις  των στρατιωτικών μονάδων τους, όσο και οι αποστολές που θα τους έχουν ανατεθεί.  Όμως όλα  είναι στα μελλοντικά σχέδια»,- σημείωσε ο Σαμάνοφ.

Εξάλλου, η ανάπτυξη του συστήματος δορυφορικής πλοήγησης GLONASS  που είναι το σημαντικότερο στοιχείο του Στρατού του μέλλοντος, βρίσκεται στην τελευταία της φάση. Στο Διάστημα λειτουργούν σήμερα 27  ρωσικοί δορυφόροι, 23 από τους οποίους χρησιμοποιούνται σύμφωνα με την αρχική αποστολή τους, ένας συνενώνεται με το σύστημα πλοήγησης και οι 3 υπόλοιποι έχουν τεθεί σε τεχνική συντήρηση. Όλο το σύστημα  GLONASS, όπως είναι γνωστό,  προβλέπεται να αποτελείται από 24 δορυφόρους σε λειτουργία και επιπλέον 5-6,  που θα βρίσκονται είτε σε τεχνική συντήρηση είτε σε εφεδρεία. Τέτοιο ολοκληρωμένο σύστημα προβλέπεται να δημιουργηθεί στο τέλος του 2011.



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.