Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Οι Kaibils

Πριν από λίγες ημέρες, οι Μεξικανικές αρχές συνέλαβαν τον Οσβάλντο Γκαρσία Μοντόγια, γνωστό με το ψευδώνυμο El Compayito,(βγαλμένο από γνωστή  μαριονέτα της μεξικανικής τηλεόρασης που γίνεται από χέρι σε γροθιά με μάτια), ένα από τους πιο σκληρούς "βαρόνους" ναρκωτικών και αρχηγό του Καρτέλ "Το χέρι με τα μάτια" που έχει περιοχή δράσης την πολιτεία του Μεξικού και μέρος της πόλης Mexico City

Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι το βιογραφικό του. Πρώην στρατιωτικός των Ειδικών Δυνάμεων του μεξικανικού στρατού, εκπαιδευμένος στην Γουατεμάλα, στην "Ακαδημία" Kaibil. Μία δημοσιογράφος του Al Jazeera,παρακινούμενη από αυτό το βιογραφικό θέλησε να μάθει περισσότερα για τους Kaibils. Ποιοί είναι και τι κάνουν!




Οι Kaibils είναι ένα Συγκρότημα Ειδικών Επιχειρήσεων του στρατού της Γουατεμάλας, που φημίζονται για τη σκληρή και βάρβαρη  εκπαίδευσή τους. Η πολεμική τους ιαχή είναι παρμένη από τους  αρχαίους Σπαρτιάτες! Όλοι έχουν πάρει κάτι από τους προγόνους μας!

" Αν προχωρώ, ακολούθησέ με! Αν σταματήσω, σπρώξε με να συνεχίσω! Αν υποχωρήσω, σκότωσέ με!"

Για πρώτη φορά οι Kaibils οργανώθηκαν το 1970, για να πολεμήσουν τους αριστερούς αντάρτες της χώρας τους και βέβαια απόκτησαν την άσχημη φήμη των "μηχανών θανάτου" λόγω των μαζικών σφαγών που προκάλεσαν κυρίως σε χωριά  Ινδιάνων Μάγιας.

Σήμερα προσπαθούν να αλλάξουν αυτή την εικόνα! Ποιοί ήταν οι πρώτοι διδάξαντες τα των Ειδικών Δυνάμεων; Φαντάζομαι οι Αμερικανοί  Green Berets. Μετά τον πόλεμο, η κυβέρνηση της Γουατεμάλας αποφάσισε να μη τους διαλύσει, αλλά να τους στρέψει εναντίον μιας άλλης σοβαρής απειλής: τις συμμορίες ναρκωτικών και του οργανωμένου εγκλήματος. Οι Kaibils έχουν χρησιμοποιηθεί, στα πλαίσια της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στο Κονγκό και στην Αϊτή.


Kaibils, κάπου στο Κονγκό

Όταν κάποιος επισκέπτεται την "Ακαδημία" εκπαίδευσης,στη ζούγκλα Peten βλέπει την πινακίδα υποδοχής με μεγάλα γράμματα : "ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ". Εκεί μπαίνουν μόνο εθελοντές που έχουν τις απαιτούμενες προδιαγραφές, σωματικές και ψυχικές, μετά από επιλογή! Οι βαθμοί ξεχνιούνται, ξηλώνονται τα διακριτικά και φυλάγονται σε ένα φάκελο μέχρι να τελειώσει η εκπαίδευση. Αυτό που μετράει είναι οι προσωπικές ικανότητες πλέον.

Αυτοί που αρχίζουν και μπορούν να συνεχίσουν τη εκπαίδευση, δέχονται κάθε είδους εξευτελισμό, καψόνι και ψυχολογική πίεση, αλλά και πείνα, εξάντληση και κίνδυνο. Φτάνουν και ξεπερνούν τα όρια της σωματικής και ψυχικής αντοχής, λένε οι εκπαιδευτές τους. Εκπαιδεύονται σε όλο το φάσμα των ειδικών επιχειρήσεων και ακούγονται πολλές ιστορίες ίσως μεγαλοποιημένες, όπως ότι σκοτώνουν σκυλιά και τα τρώνε ...ωμά! Μια άλλη επιγραφή στα εστιατόρια γράφει: "Η τροφή είναι καύσιμο και όχι απόλαυση".

Αρκετοί εκπαιδευόμενοι, λέγεται, ότι έχουν σκοτωθεί, εξερχόμενοι με άλμα από ελικόπτερο για να πέσουν σε κάποιο ποτάμι κατά τη διάρκεια άσκησης. Αλλά αυτά δεν σταματούν ούτε αλλοιώνουν την εκπαίδευση! Στο τέλος όσοι βγουν από την "Ακαδημία" τους με επιτυχία, αισθάνονται υπερήφανοι και δυνατοί! Την εκπαίδευσή τους την ακολουθούν και στρατιώτες από άλλες χώρες της Αμερικής ακόμη και της Ευρώπης, όπως για παράδειγμα οι Γάλλοι Πεζοναύτες, που βλέπετε στη φωτογραφία παρακάτω, στη διάρκεια συνεκπαίδευσης




Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι η εκπαίδευσή τους είναι λίγο-πολύ παρόμοια με την εκπαίδευση των ειδικών δυνάμεων πολλών άλλων χωρών. Γιατί όμως στρέφονται στην παρανομία μόλις απολύονται ή αποστρατεύονται; Η απάντηση νομίζω είναι πολύ απλή: Για το χρήμα! Εκπαιδευμένοι και σκληροτράχηλοι μαχητές, περνώντας το κατώφλι της πολιτικής ζωής, δεν μπορούν να ζήσουν ξαφνικά με "ψίχουλα" από την πενιχρή τους σύνταξη, ούτε να μετατραπούν σε αγρότες! Όχι τουλάχιστον στην πατρίδα τους. 

Αναγκάζονται λοιπόν να προστρέξουν να βρουν δουλειά σε αυτό που ξέρουν να κάνουν. Οι εταιρείες ιδιωτικής ασφάλειας είναι λίγες και δεν τους απορροφούν, ούτε η νόμιμη δουλειά του σωματοφύλακα!
Ξαφνικά βλέπουν το φως τους όταν αρχίζουν και "πέφτουν" τα δολάρια, που δεν είχαν βγάλει σε όλη τους τη ζωή, μέσα σε λίγες ημέρες! Πού; Μα φυσικά στα καρτέλ ναρκωτικών! Τους προσλαμβάνουν οι Zetas και όχι μόνο! Έτσι "οι μηχανές του θανάτου" δουλεύουν ...αντίστροφα και κάνουν πολύ καλά αυτό που ξέρουν να κάνουν!

Αν υπήρχε όμως ειδικό πρόγραμμα προσαρμογής τους στην πολιτική ζωή με κατάλληλη αξιοποίησή τους, ίσως να μη γίνονταν όλα αυτά. Ανθρώπους σαν και αυτούς, δεν τους πετάς στο δρόμο αφού τους "ξεζουμίσεις" κάποια χρόνια! Γίνονται εχθροί σου και μάλιστα πολύ επικίνδυνοι αντίπαλοι! 

Δείτε παρακάτω ένα πρόσφατο βίντεο που "τράβηξε" η δημοσιογράφος του Al Jazeera!

Ανιχνευτής










3 σχόλια :

  1. Με αφορμή το σχόλιο σας πώς δεν πετάς έτσι ανθρώπους που έχεις εκπαιδεύσει τόσο σκληρά έχω να προσθέσω το εξής, το ζήτημα των ανθρώπων που απολύονται από τις ειδικές δυνάμεις δεν είναι μόνο βιοποριστικό αλλά και ψυχολογικό, τι θέλω να πω με αυτό, πρόκειται για ανθρώπους οι οποίοι συνήθως προέρχονται από λαϊκά στρώματα οι οποίοι μέσα στο Στρατό βρίσκονται στην ελίτ, δεν είναι κάποιοι που απλά υπηρετούν τη θητεία τους, είναι οι καλύτεροι, αποτελούν το καμάρι των ενόπλων δυνάμεων και αυτό το συναίσθημα μάλλον δεν θα το ξανανιώσουν στη ζωή τους, απολυόμενοι ξαναμπαίνουν στο <>. Προς συμπλήρωση των παραπάνω, όσο και αν η συγκεκριμένη ταινία δεν αποτελεί κινηματογραφικό αριστούργημα να σας θυμίσω τη σκηνή από την ταινία ''ΡΑΜΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΑΙΜΑ'' στην οποία ο βετεράνος commando συναντά τον διοικητή του μετά τα όσα έχει διαπράξει και το ξέσπασμα που ακολουθεί.

    Με σεβασμό

    Καταδρομέας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν εχουν πολεμησει ποτε εναντιον ενος ικανου αντιπαλου.Μαλλον ο ορος "πολεμησει" δεν ταιριαζει στην περιπτωση γιατι μερικες αψιμαχιες με πενιχρα οπλισμενους ανταρτες και σφαγες αοπλων χωρικων κυριως γυναικοπαιδων δεν λογιζονται μαχες.

    ΥΓ. Τα καψονια απο μονα τους οπως πολυ καλα ξερεις δεν ειναι εκπαιδευση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν εχουν πολεμησει ποτε με καποιον αξιομαχο αντιπαλο.Μαλλον ο ορος "πολαμησει" δεν ταιριαζει στην περιπτωση γιατι μερικες αψιμαχιες με φτωχα οπλισμενους & εκπαιδευμενους ανταρτες καθως και οι σφαγες αμαχων δεν λογιζονται σαν πολεμος.

    ΥΓ Τα καψονια απο μονα τους οπως πολυ καλα ξερεις δεν ειναι εκπαιδευση.Θα μπορουσα να πω και αλλα πολλα αλλα αυτα ειναι αρκετα νομιζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.