Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Η μάχη του Χελμάντ

Το καλοκαίρι του 2006, ανέλαβαν την διοίκηση της ISAF oι Βρετανοί. Το στρατηγείο NRDC-IT που είχε αναλάβει την διοίκηση σαν  ISAF VIII από τους Τούρκους τον Μάιο 2005, την παρέδωσε τον Μάιο του 2006  αντίστοιχα, στο βρετανικό στρατηγείο ARRC που έγινε η ISAF IX.  Όλα αυτά, πριν ενοποιηθούν οι αμερικανική και η νατοϊκή διοίκηση σε μία, όπως είναι σήμερα.

Οι Βρετανοί έφτασαν πολύ "φορμαρισμένοι" και επιθετικοί. Η προσεκτική και σώφρονα πολιτική που ακολούθησε η προηγούμενη διοίκηση, δεν θεωρήθηκε αρκετή! Οι Τάλιμπαν στο νότο, είχαν αρχίσει να δυναμώνουν και όλες οι εκτιμήσεις και οι πληροφορίες, μιλούσαν για ευρείας κλίμακας επιθετική επιστροφή των ανταρτών.

Έγινε συγκέντρωση δυνάμεων, με κύρια συμμετοχή Καναδών, Ολλανδών, Βρετανών και Αμερικανών. Οι Βρετανοί χρησιμοποίησαν κυρίως την 16η Αεροκίνητη Ταξιαρχία (16th Air Asault Brigade) στην οποία εντάσσονται και οι Βρετανοί Αλεξιπτωτιστές.

Ο ΑΝΣΚ ήταν η πόλη Χελμάντ, στην ομώνυμη επαρχία του Αφγανιστάν, που έχει έκταση περίπου όσο η μισή Αγγλία.

Παρακολουθείστε ένα ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ που περιγράφει αυτή την δύσκολή μάχη, μέσα από τις τάξεις των βρετανικών στρατευμάτων. Θα δείτε, πέρα από τις αφηγήσεις και τις εξηγήσεις των υπεύθυνων πολιτικών και στρατιωτικών, σκηνές που δείχνουν τον τρόπο αντίδρασης των αλεξιπτωτιστών, την ατομική και ομαδική τακτική που ακολουθούσαν. Προσέξτε τον τρόπο βολής  με ατομικό και ομαδικό οπλισμό. Χρήσιμο για όσους ενδιαφέρονται για τέτοια θέματα. Αγώνας εναντίον ανταρτών με βρετανικό στυλ!


Ανιχνευτής










Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.