Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Μισθοφόροι εναντίον πειρατών

«Οταν είδε τα πλοιάρια με τους πειρατές να πλησιάζουν, ο Ρούντι Ατανιάν ήξερε τι έπρεπε να κάνει. Στα πέντε χρόνια που είχε υπηρετήσει στους κομάντος και άλλα δέκα στη Λεγεώνα των Ξένων, τα μάτια του είχαν δει πολλά. Επειτα από μια ώρα εχθροπραξιών, οι πειρατές ύψωσαν λευκή σημαία». 
Δεν πρόκειται για απόσπασμα από κάποιο μυθιστόρημα αλλά για ένα πραγματικό περιστατικό που σημειώθηκε στον Ινδικό Ωκεανό, στα ανοικτά της Σομαλίας, και το οποίο περιγράφει - μυθιστορηματικά είναι η αλήθεια - η εφημερίδα «Λε Φιγκαρό». 
Από τη μία πλευρά ήταν οι σομαλοί πειρατές. Και από την άλλη; Ιδιωτικοί στρατοί που προσλαμβάνουν οι εφοπλιστές για να προστατεύσουν πλοία, εμπόρευμα και πλήρωμα από τις επιθέσεις. «Οι κυβερνήσεις έχουν παραδώσει τον έλεγχο του Ινδικού Ωκεανού στους πειρατές», είχε τονίσει τον περασμένο μήνα ο Σπύρος Πολέμης, πρόεδρος του Διεθνούς Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου. Οι περιπολίες Ευρωπαίων, Αμερικανών, Κινέζων, Ινδών και Ρώσων στην περιοχή αποδείχθηκαν αναποτελεσματικές.
Η λύση αναζητήθηκε στους μισθοφόρους. «Από τις αρχές του 2011 αποφασίσαμε να βάλουμε φρουρά στα πλοία μας που πλέουν κοντά στις αφρικανικές ακτές», δηλώνει στη γαλλική εφημερίδα εκπρόσωπος της γαλλικής εφοπλιστικής εταιρείας CMA - CGM. «Τα μέτρα αυτοπροστασίας δεν επαρκούν», προσθέτει ο ίδιος. Η εξωτερική προστασία έχει κόστος ασφαλώς. Περίπου 3.600 ευρώ την ημέρα στοιχίζει μια ομάδα τεσσάρων ανδρών. Ο μηνιαίος μισθός κάθε μισθοφόρου φτάνει τα 8.800 ευρώ. 
Οι ίδιοι, πάντως, αρνούνται αυτήν την ιδιότητα. «Δεν θέλουμε κόσμο που ψάχνει την περιπέτεια», εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ασφαλείας Ζιλ Σακάζ. «Οι άνδρες μας είναι ισορροπημένοι άνθρωποι που έχουν οικογένειες και πράγματα να χάσουν. Ολοι τους είναι βετεράνοι των ειδικών δυνάμεων και οι επικεφαλής πρώην κομάντος», προσθέτει. Ποιος είναι νομικά υπεύθυνος, όμως, σε περίπτωση που υπάρξουν θύματα; 
Σε αυτό το σημείο οι νομικοί σηκώνουν τα χέρια ψηλά. «Πολλοί και κανένας», απαντούν οι δικηγόροι εταιρείας που ειδικεύεται στο ναυτιλιακό δίκαιο. «Εξαρτάται από τις συνθήκες, το νομικό πλαίσιο, το δίκαιο του κράτους». Στο μεταξύ, ο πόλεμος συνεχίζεται...


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.