Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Μία ακόμη προσωπική μαρτυρία για τα Ίμια



Είδα σε μιά τοπική εφημερίδα της Ρόδου, ένα άρθρο που αναφέρεται στην προσωπική εμπειρία ενός παλιού κομάντος. Παρουσιάζει ενδιαφέρον γιατί καλύπτει από την δική του οπτική γωνία, γεγονότα εκείνων των ημερών.



Διαβάστε το, στην  Ροδιακή

Ανιχνευτής


Εκπαίδευση σε αγώνα κατοικημένων τόπων

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί, πώς οι Αμερικανοί εκπαιδεύουν τους Ιρακινούς κομάντος σε τεχνικές και τακτικές αγώνα κατοικημένων τόπων με πραγματικά πυρά σε "Kill House". Όπως έχουμε ξαναπεί σε προηγούμενο άρθρο,αυτού του είδους η εκπαίδευση, είναι απαραίτητη  για ένα σύγχρονο μαχητή.

Βασικά αυτό που θα δείτε εδώ, είναι εκπαίδευση εκπαιδευτών! Εκεί πάσχουν οι Ιρακινοί! Είναι καλοί μαχητές, αλλά δεν έχουν τον "σκελετό", δηλαδή καλούς υπαξιωματικούς-εκπαιδευτές, για να τους μαθαίνουν "κόλπα"! Συγκρατείστε το! Χρειάζονται καλοί υπαξιωματικοί για να κρατάνε τη συνοχή ενός τμήματος!

Τελικά οι Ιρακινοί, πρέπει να  έχουν γίνει σαΐνια!


Ανιχνευτής





Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

«Φύλαξε την τελευταία σφαίρα για τον εαυτό σου »

Νομιμοποιείται ηθικά και πολιτικά η ανάθεση του πολέμου σε ιδιώτες; Ή οι ιδιωτικοί μισθοφορικοί στρατοί συνιστούν συνταγή βαρβαρότητας;

ΤΩΝ ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΙΑΡΑ - ΕΙΡΗΝΗΣ ΨΥΧΑΡΗ

Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011


Μια είδηση πέρασε προ ημερών «στα ψιλά»: ο Αμερικανός Έρικ Πρινς, ο σκιώδης πρώην βατραχάνθρωπος που κατά δήλωσή του, «έβγαλε 1 δισ. δολάρια από το Ιράκ» νοικιάζοντας μισθοφόρους στο Πεντάγωνο, βρίσκεται στη Σομαλία για να εκπαιδεύσει ιδιωτικό στρατό 2.000 επίλεκτων πολεμιστών.

Θα χρησιμοποιηθούν κατά των ισλαμιστών και των Σομαλών πειρατών. Θα δώσουν δηλαδή τις «ασύμμετρες» μάχες τις οποίες οι πολιτικές ηγεσίες και οι τακτικοί στρατοί των «ενδιαφερόμενων» δυνάμεων, σε Αμερική και Ευρώπη, δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν.

Η νέα αποστολή του σκοτεινού πρίγκιπα της εταιρείας Βlackwater αποκαλύπτει την τάση για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του πολέμου. Οι «Στρατοί ΑΕ» ξεσηκώνουν θύελλες. Τα τεράστια ηθικά διλήμματα, αλλά και τα πολιτικά ερωτήματα που κρύβει η «παράδοση» αυτού του τομέα ανθρώπινης δραστηριότητας στις δυνάμεις της αγοράς διχάζουν. Είναι άραγε οι ιδιωτικοί στρατοί μία ακόμα μορφή αποκρατικοποίησης, όπως π.χ. αυτή των ταχυδρομείων στις ΗΠΑ; Ή μήπως οδηγούν την ανθρωπότητα σε ένα ακόμη πιο βίαιο μέλλον;

Η απάντηση ίσως καθορίσει την τύχη πολλών αδύναμων, «αποτυχημένων» ( κατά τη λογική των ισχυρών) κρατών στις δεκαετίες που έρχονται. Άλλωστε είναι ίδιον των αυτοκρατορικών δυνάμεων σε φάση παρακμής, από την αρχαία Περσία και τη Ρώμη ως τις ευρωπαϊκές αποικιακές δυνάμεις και, σήμερα, τις ΗΠΑ, να στηρίζονται σε μισθοφορικά στρατεύματα· όταν η φλόγα των εθνικών «ιδανικών» τους δεν αρκεί πια για να υπερασπιστεί αποτελεσματικά τα απλωμένα σε όλη τη Γη συμφέροντά τους.

«Τι είναι σωστό να κάνει κάποιος;», διερωτάται στο ομώνυμο περί Δικαιοσύνης βιβλίο του («JusticeWhat΄s the right thing to do?») ο διάσημος καθηγητής του Χάρβαρντ Μάικλ Σάντελ: τους στρατούς πολιτών κληρωτών- οπότε αντιμετωπίζει τη συμμετοχή στον κοινό πόλεμο σαν αναπόδραστο καθήκον κάθε πολίτη μιας δημοκρατίας, στα πρότυπα του «Κοινωνικού Συμβολαίου» του Ζαν Ζακ Ρουσό - ή μήπως τους στρατούς του «συστήματος της αγοράς», όπως τους αποκαλεί;

Μήπως δεν είναι μισθοφορικοί, αναρωτιέται ο Σάντελ, και οι σημερινοί επαγγελματικοί στρατοί; Στις ΗΠΑ η υποχρεωτική στρατολόγηση κληρωτών διεκόπη το 1972, αλλά οι αυξημένες ανάγκες των πρόσφατων υπεράκτιων πολέμων οδήγησαν στην πρόσληψη όχι μόνον εκατοντάδων χιλιάδων φτωχών, αλλά και κάπου 40.000 ξένων «στρατιωτών της πράσινης κάρτας»· άνθρωποι που στρατολογήθηκαν με υποσχέσεις για ταχύτερη απόκτηση της αμερικανικής υπηκοότητας- αν δεν σκοτωθούν.

Το ηθικό δίλημμα επεκτείνεται σε όλη την κοινωνία. Διότι, όπως έχει πει ο ιστορικός Ντέιβιντ Κένεντι, οι σύγχρονες ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ «έχουν πολλά από τα χαρακτηριστικά μισθοφορικού στρατού», γεγονός που «επιτρέπει στις πολιτικές ηγεσίες να εμπλέκουν τη χώρα σχετικά εύκολα σε πολέμους, χωρίς να επιδιώξουν τη σύμφωνη γνώμη της κοινωνίας. Κατά κάποιον τρόποη δημοκρατική πλειοψηφία πληρώνει τους λιγότερο προνομιούχους συμπολίτες για να πολεμήσουν στη θέση των δικών της παιδιών».

Και αυτοί όμως ακόμη οι τακτικοί στρατοί «εθελοντών» δεν φτάνουν για να καλύψουν τις σημερινές ανάγκες. Τον Ιούλιο του 2007, για πρώτη φορά στην επίσημη πολεμική ιστορία, οι διαφόρων εθνικοτήτων «στρατιωτικοί εργολάβοι» που υπηρετούσαν επί πληρωμή (των ΗΠΑ) στο Ιράκ ξεπέρασαν τους Αμερικανούς στρατιωτικούς- 180.000 «contractors» έναντι 160.000 ένστολων. Ανάμεσά τους χιλιάδες βαριά οπλισμένοι «ενοικιαζόμενοι» υπάλληλοι του Πρινς.

«Φύλαξε την τελευταία σφαίρα για τον εαυτό σου» συμβουλεύει ένας «παλιός» τους «νέους».

Οι μισθοφόροι είναι φτηνοί και βολικοί: δεν χρειάζονται εκπαίδευση, αφού πολλοί εξ αυτών έχουν πάρει το βάπτισμα του αίματος υπηρετώντας σε εθνικούς στρατούς. Για μερικές χιλιάδες δολάρια τον μήνα πηγαίνουν εκεί που δεν (θέλουν να) πάνε οι κανονικοί στρατιώτες. Και, όταν σκοτώνονται- και έχουν σκοτωθεί ως τώρα περισσότεροι από 2.000 μόνο στο Ιράκ και το Αφγανιστάν- δεν χρειάζεται να τους τυλίξεις με την αμερικανική σημαία, ούτε να αντιμετωπίσεις τις κατάρες των συγγενών τους. Οι συχνά φρικτοί τους θάνατοι περνούν απαρατήρητοι, χωρίς πολιτικό ή άλλο κόστος.

Η ΚΒR, η Vinnell, η DynCorp και η Βlackwater κάνουν τις «ζόρικες δουλειές»



Στιγματισμένος ως εγκληματίας πολέμου, αλλά περιζήτητος: ο αρχιμισθοφόρος Ερικ Πρινς
Η πραγματική αξία των μισθοφόρων για τους εργοδότες τους συνίσταται στο ότι είναι διατεθειμένοι να κάνουν όλες τις «ζόρικες» ή ακόμα και «βρώμικες δουλειές»

Όπως επιβεβαίωσαν και οι διαρροές εκθέσεων του Πενταγώνου στη WikiLeaks, «εργολάβοι» της Βlackwater, της πρώην εταιρείας του Πρινς, αλλά και άλλων επιχειρήσεων του χρυσοφόρου κλάδου, δολοφόνησαν ή βασάνισαν εκατοντάδες άμαχους πολίτες σε Ιράκ και Αφγανιστάν.

Και αλλού όμως στελέχη της ΚΒR,της Vinnell,της Saracen και άλλων ανταγωνιστών της Βlackwater πρωταγωνίστησαν σε αμφιλεγόμενες επιχειρήσεις ιδίως στα Βαλκάνια και στην Αφρική.

Μακελειά όπως αυτό στην πλατεία Νισούρ στη Βαγδάτη το 2007, όπου σωματοφύλακες της Βlackwater που προστάτευαν Αμερικανούς διπλωμάτες άνοιξαν πυρ στο ψαχνό σκοτώνοντας 17 διερχόμενους Ιρακινούς, έμειναν σαν μελανές σελίδες στην Ιστορία. Ίσως δεν είναι τυχαίο που ο καθηγητής Σάντελ, ενώ στο βιβλίο του αποφεύγει να απαντήσει ευθέως στο ερώτημα «κληρωτοί ή μισθοφόροι;», υπογραμμίζει τα παραπάνω γεγονότα της Βαγδάτης, αφήνοντάς τα, τρόπον τινά, να απαντήσουν αντ΄ αυτού.

Διαβάστε περισσότερα στο Βήμα


Ίμια: Από το θρίαμβο στην προδοσία;

 
 
...Τότε αναφέρει ο Μπατού μου ήρθε η ιδέα (;;;), ότι δίπλα στην βραχονησίδα υπάρχει και μια δεύτερη βραχονησίδα. Αποφάσισα να προτείνω να κάνουμε απόβαση στην άλλη βραχονησίδα, αφού ήταν αφύλακτη από τους Έλληνες και έτσι η κατάσταση θα ισοφαρίζονταν με τους Έλληνες...
 
Βρείτε το άρθρο στο Strategy Report
 


Ίμια 15 χρόνια μετά, Αφιέρωμα της εφημερίδας «Δημοκρατία»



Τα τραγικά λάθη και η εγκληματική αμέλεια...

Συνέχεια στο Antinews



Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Το κόστος εκπαίδευσης του αφγανικού στρατού



Το σχέδιο για τη γρήγορη εκπαίδευση του αφγανικού στρατού, κομβικής σημασίας για την προγραμματισμένη μείωση των αμερικανικών στρατευμάτων, θα επιβαρύνει τις ΗΠΑ με δύο δισεκατομμύρια τον χρόνο...

Συνέχεια στην Καθημερινή

Τα θεραπευτικά παιχνίδια;;

 Στη θεραπεία του συνδρόμου μετατραυματικού στρες στους αμερικανούς στρατιώτες προστέθηκε και μια νέα μέθοδος που έχει μεγαλύτερη απήχηση στις νέες γενιές: τα βιντεοπαιχνίδια εικονικής πραγματικότητας που προσομοιώνουν σκηνές από τον πόλεμο στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. 

 Συνέχεια στο Πρώτο Θέμα




Οι Βούλγαροι

Τμήμα βουλγαρικών ειδικών δυνάμεων σε παράταξη πριν την αναχώρησή του για το Αφγανιστάν

 Αρχές του 2011 ο Βούλγαρος ΥΕΘΑ, Αnyu Angelov, επισκέφθηκε στην Άγκυρα τον Τούρκο ομόλογό του, Vecdi Gönül με σκοπό την αναβάθμιση των αμυντικών σχέσεων των δύο χωρών και την σύναψη συμφωνίας για προγραμματισμό στρατιωτικής συνεργασίας.

Άσκηση ανδρών των βουλγαρικών ειδικών δυνάμεων σε αγώνα κατοικημένων τόπων
Η στρατιωτική συνεργασία περιλαμβάνει ανταλλαγή επισκέψεων μαθητών στρατιωτικών σχολών, εκτέλεση συνεκπαίδευσης και κοινών ασκήσεων στρατιωτικών τμημάτων, κοινά γυμνάσια πολεμικού ναυτικού, και συνεκπαίδευση μονάδων ειδικών δυνάμεων.

Βούλγαροι αλεξιπτωτιστές (Πηγή)
Επίσης, πρόσφατα επισκέφθηκε την Βουλγαρία, κατόπιν προσκλήσεως του Βούλγαρου ΥΕΘΑ, ο διοικητής της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων(ΔΕΕ) του ΝΑΤΟ, Αντιπτέραρχος Frank Kisner, ο οποίος ενημερώθηκε για τον ανασχηματισμό των βουλγαρικών ενόπλων δυνάμεων, μετά την πρόσφατη έγκριση από την κυβέρνηση, της σχετικής μελέτης του βουλγαρικού ΓΕΕΘΑ,  όπως και για την ανεπιφύλακτη αποδοχή του νατοϊκού δόγματος ειδικών επιχειρήσεων, από την Βουλγαρία.

Συνεκπαίδευση Βουλγάρων και Αμερικανών αλεξιπτωτιστών στη ζώνη ρίψεως της αεροπορικής βάσης Besmer κοντά στο Yambol. (Πηγή)

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Βούλγαρος ΥΕΘΑ, το εθνικό βουλγαρικό δόγμα ειδικών επιχειρήσεων θα συνάδει απόλυτα με αυτό του ΝΑΤΟ και περιμένει από την αντίστοιχη ΔΕΕ, να θεσπίσει κοινές διαδικασίες και βασικές οδηγίες επιχειρήσεων, σύμφωνα με την μετεξέλιξη  και τις επιχειρησιακές απαιτήσεις  του ΝΑΤΟ, σε αυτόν τον τομέα.

Άλμα στατικού ιμάντα Βουλγάρων και Αμερικανών Αλεξιπτωτιστών (Πηγή)

Ο Αντιπτέραρχος ευχαρίστησε για την υποστήριξη της Βουλγαρίας στην όλη προσπάθεια της οργάνωσης της νέας σχετικά ΔΕΕ και τόνισε με έμφαση την ανάγκη της ομοιόμορφης δομής και εκπαίδευσης των ειδικών δυνάμεων των κρατών-μελών της συμμαχίας, ώστε να μπορούν να συνεργάζονται σε πολυεθνικό περιβάλλον, σε διακλαδικές επιχειρήσεις, με εκστρατευτική δυνατότητα ενεργείας,  στα πλαίσια που καθορίζει το Συμβούλιο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Εκπαίδευση βουλγαρικών ειδικών δυνάμεων

Οι Βούλγαροι, όπως φαίνεται, επιθυμούν διακαώς την ενεργή συμμετοχή τους στα τεκταινόμενα στο χώρο των ειδικών δυνάμεων και μάλιστα έχουν διαθέσει ένα επιτελή αξιωματικό προς το παρόν, στο στρατηγείο της ΔΕΕ του ΝΑΤΟ.


Συνεκπαίδευση Αμερικανών και Βουλγάρων στο Novo Selo

Πέραν αυτού, από το 2006 έχουν συνάψει διμερή συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τους Αμερικανούς,  με την οποία οι δεύτεροι, δεσμεύονται να αναβαθμίσουν τις βουλγαρικές αεροπορικές βάσεις στο Besmer(κοντά στο Yambol) και στο Graf Ignatievo (κοντά στη Φιλιππούπολη), το πεδίο βολής στο  Novo Selo (κοντά στο Sliven) και τις εγκαταστάσεις ΔΜ στο   Aytos. Οι πρώτοι δέχονται τα παραπάνω, σαν κοινές αμερικανο-βουλγαρικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Έτσι γίνονται οι "παστρικές" δουλειές. Τα συμφέροντα συμπίπτουν.

Ποιές είναι οι βουλγαρικές ειδικές δυνάμεις; Η Βουλγαρία διαθέτει την 68 Ταξιαρχία Ειδικών Δυνάμεων, που έχει έδρα στη Φιλιππούπολη.   Η Ταξιαρχία υπάγεται στο ΓΕΣ και διαθέτει το Στρατηγείο, το Λόχο Στρατηγείου, ένα Τάγμα Ειδικών Δυνάμεων , ένα Τάγμα εκπαιδεύσεως και ένα Λόχο Ψυχολογικών Επιχειρήσεων στη Φιλιππούπολη, ένα Τάγμα Αλεξιπτωτιστών  στο Σλίβεν  και ένα Τάγμα Αλπινιστών στο Σμόλιαν . Θεωρείται ο πιο εκσυγχρονισμένος σχηματισμός του βουλγαρικού στρατού ξηράς και σύμφωνα με τις προδιαγραφές του, έχει τη δυνατότητα εκτέλεσης όλου του φάσματος ειδικών επιχειρήσεων.

Το 60% περίπου του μόνιμου προσωπικού, έχει γνώση της αγγλικής γλώσσας. Επιπλέον υπάρχουν στελέχη που γνωρίζουν και άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες καθώς και γλώσσες ομόρων κρατών.  Επίσης τα μικρά στελέχη, κυρίως διμοιρίτες, εκπαιδεύονται για 7 μήνες στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ειδικών Δυνάμεων της Πορτογαλίας, που βρίσκεται στην πόλη Λαμέγκο. Προφανώς υπάρχει ανάλογη διμερής συμφωνία.

Βούλγαροι αλεξιπτωτιστές σε άσκηση (Πηγή)

Η βασική εκπαίδευση των κληρωτών οπλιτών, όπου υπάρχουν, διαρκεί 3 μήνες, ενώ των επαγγελματιών οπλιτών 5 μήνες. Στη συνέχεια οι επαγγελματίες εκπαιδεύονται σε πιο εξειδικευμένα αντικείμενα σε άλλα σχολεία.

Παρέλαση Βουλγάρων αλεξιπτωτιστών (Πηγή)


Το  ετήσιο πρόγραμμα εκπαίδευσης της Ταξιαρχίας ακολουθεί 2 εξαμηνιαίους κύκλους, με αντικείμενα ειδικών δυνάμεων, ανάλογα με το είδος και τις αποστολές των μονάδων, ώστε να διατηρείται η υψηλή μαχητική ικανότητα. Έμφαση δίνεται σε όλους ανεξαιρέτως, στην άριστη φυσική κατάσταση και στις βολές. Προσωπικό της Ταξιαρχίας υπηρετεί στο Αφγανιστάν, στα πλαίσια της ISAF.

Άνδρες της CTOB σε άσκηση (Πηγή)

Υπάρχει και άλλη ειδική μονάδα η  COBT(Специализиран отряд за борба с тероризма) δηλαδή, η Ειδική  Αντιτρομοκρατική Μονάδα. Είναι κάτι ανάλογο των Γερμανών GSG-9 ή των Ρώσων Spetsgruppa A . Αυτή η μονάδα έχει δύναμη 152 ανδρών. Διαθέτει τη διοίκηση και το επιτελείο της(15 άνδρες),  4 επιχειρησιακά τμήματα των 19 ανδρών με ενιαία διοίκηση (101 άνδρες συνολικά), 1 τμήμα εκπαίδευσης (12 άνδρες) και 1 τμήμα διοικητικής μέριμνας (26 άνδρες). Η συγκρότηση των επιχειρησιακών τμημάτων δεν είναι άκαμπτη και προσαρμόζεται ανάλογα με την αποστολή.

Επίδειξη μάχης σώμα με σώμα ανδρών των ειδικών δυνάμεων κατά την γιορτή του Αγ. Γεωργίου που είναι και ημέρα του στρατού (Πηγή)

Όλο το προσωπικό προέρχεται από τις τάξεις του βουλγαρικού στρατού, είναι εθελοντές και επιλέγονται ανάλογα με τα προσόντα και τις επιδόσεις τους στην προηγούμενη στρατιωτική τους υπηρεσία. Μετά την επιλογή τους ακολουθεί εκπαίδευση περίπου 18 μηνών και όσοι επιτύχουν εντάσσονται σαν κανονικά μέλη στη μονάδα.

Συνεκπαίδευση Βουλγάρων Αλεξιπτωτιστών με Αμερικανούς (Πηγή)

 Αυτοί που αναλαμβάνουν καθήκοντα ομαδάρχη, διμοιρίτη και γενικά οι αξιωματικοί, εκπαιδεύονται από 1 μέχρι 3 χρόνια επιπρόσθετα, για ν' αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες που απαιτούνται για την αποστολή τους. Αλλά και το υπόλοιπο προσωπικό, ακολουθεί ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης στη μονάδα για απόκτηση ειδικότητας όπως νοσοκόμου, χειριστού φορητού και ομαδικού οπλισμού, καταστροφέα, διαβιβαστή, ελεύθερου σκοπευτή , αλλά και εκπαίδευση σε αλεξίπτωτα βολές, τακτική ειδικών δυνάμεων και μάχη σώμα με σώμα.


Βούλγαροι COBT

 Η μονάδα έχει εκτελέσει συνεκπαιδεύσεις στο παρελθόν με τους Ρώσους Spetsnaz, όπως και με προσωπικό ειδικών δυνάμεων άλλων χωρών.  Τον περασμένο Ιούνιο είχαν πάει Αμερικανοί Special Forces για συνεκπαίδευση, με έμφαση στον τρόπο αντιμετώπισης πειρατείας σε πλοία, αλλά και σε άλλα αντικείμενα όπως πλοήγηση με ελαστικές λέμβους, ειδική αναγνώριση, άμεσες επιθετικές ενέργειες, ψυχολογικές επιχειρήσεις,  επιχειρήσεις κατά ναρκωτικών κλπ..

Εκπαίδευση σε τεχνικές αγώνα αστικού περιβάλλοντος (Πηγή)


Οι Αμερικανοί, που έμειναν ένα μήνα, πρέπει να τους έμαθαν πολλά. Λογικά πρέπει να συμμετείχε και προσωπικό της 68 Ταξιαρχίας Ειδικών Επιχειρήσεων.

Ο οπλισμός που διαθέτουν οι COBT(SOBT Αγγλικά) περιλαμβάνει σύγχρονα φορητά όπλα που άλλα κατασκευάζονται στην Βουλγαρία και άλλα αγοράζονται από το εξωτερικό. Έτσι έχουν:
  • Τυφέκια AR-M4SF 7,62x39 
  • Τυφέκια Steyr AUG
  • Τυφέκια AR-M1
  • Υποπολυβόλα Arsenal Shipka 9x18
  • Υποπολυβόλα MP-5A3 9x19
  • Αθόρυβα υποπολυβόλα MP5K-PDW 9x19
  • Πιστόλια Glock-17
  • Καραμπίνες τύπου Shotgun Mossberg
  •  Τυφέκια ελευθέρου σκοπευτού L115A1
  • Τυφέκια ελευθέρου σκοπευτού L96
Επιπλέον χρησιμοποιούν διόπτρες νυκτερινής παρατήρησης και σκόπευσης. Διαθέτουν ειδικά τεθωρακισμένα οχήματα για την μεταφορά τους και έχουν ειδικό ιματισμό και αλεξίσφαιρα γιλέκα υψηλού δείκτη προστασίας, με τη χρήση πλακών Kevlar.

Γενικά οι βουλγαρικές ειδικές δυνάμεις συμμετέχουν σε πολλές ειρηνευτικές αποστολές και διαθέτουν προσωπικό όπου υπάρχουν δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Ήδη στο Αφγανιστάν οι Βούλγαροι διατηρούν δύναμη 580 ατόμων, κατανεμημένων σε διάφορες περιοχές με αποστολές, κυρίως ασφαλείας εγκαταστάσεων.



Ανιχνευτής



Πηγή: Militarium 
          Novinite
          68th Special Forces Brigade 
          The Sofia Echo 
          Strike Hold
          Military of Bulgaria







Η επιτήρηση

Αμερικανοί αλεξιπτωτιστές-ελεύθεροι σκοπευτές, επιτηρούν τον τομέα τους, κατά την διάρκεια δημοτικής συγκέντρωσης Shura, στο Dih Yak της επαρχίας Ghazni του Αφγανιστάν. 




Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Το νέο σκάφος ειδικών επιχειρήσεων των Ολλανδών



Μία βρετανική εταιρία από το Λίβερπουλ, η MST(Marine Specialised Technology) κέρδισε το διαγωνισμό ύψους 17 εκατ. στερλινών, για την προμήθεια 48 ταχυπλόων σκαφών τριών διαφορετικών  τύπων στο Ολλανδικό πολεμικό ναυτικό.




Τα νέα σκάφη έχουν την κωδική ονομασία FRISC(Fast Raiding, Interception, Special forces Crafts) και θα παραδοθούν μέσα στα επόμενα 2 χρόνια.




Πρόκειται για ταχύπλοα σκάφη Μεταφοράς, Μάχης  και Υποστηρίξεως που θα χρησιμοποιηθούν από τις ολλανδικές ειδικές δυνάμεις.

Τα σκάφη θα έχουν δυνατότητα πλεύσης σε αντίξοες καιρικές συνθήκες και θα μπορούν  να αναπτύσσουν   ταχύτητα πάνω από 48 κόμβους.

Στο βίντεο θα δείτε ένα ταχύπλοο της ίδιας εταιρίας, το MST 1000 Enforcer, που χρησιμοποιούν οι Ολλανδοί για προπαρασκευαστική εκπαίδευση  σε αναμονή των FRISC. "Περί ορέξεως ουδείς λόγος"!

Επειδή όμως ξέρω πολύ καλά ότι οι Ολλανδοί δεν δίνουν εύκολα χρήματα, πρέπει να έχουν μείνει απόλυτα ευχαριστημένοι από την  κατασκευή.

Η ίδια εταιρία παράγει και αμφίβια σκάφη ειδικών επιχειρήσεων(επιφανείας-καταδυτικά), όπως βλέπετε στις φωτογραφίες.


Ανιχνευτής

Πηγή: Liverpool Daily Post






                         




Ο νόμος του Ισλάμ...



Οι Ταλιμπάν προχωρούν και κερδίζουν; Αυτό αποδεικνύουν γεγονότα όπως αυτό παρακάτω.
 
Κερδίζουν στο ψυχολογικό και συναισθηματικό πεδίο. Ο νόμος της Σαρία επικρατεί!

"Λιθοβολήθηκαν μέχρι θανάτου στο Αφγανιστάν! "

Συνέχεια στο Πρώτο Θέμα



Η "κατάταξη"...



Κάπως έτσι γίνεται η στρατολόγηση και η κατάσταση σε ανταρτικές, εξτρεμιστικές και τρομοκρατικές οργανώσεις!

"Καναδοί αξιωματούχοι αποκάλυψαν πως έχουν «εμποδίσει» την κατάταξη νεαρών ανδρών στην εξτρεμιστική οργάνωση της Σομαλίας al-Shabaab, αλλά περίπου 20 νεαροί Καναδοί απο την περιοχή του ευρύτερου Τορόντο στρατολογήθηκαν από την εν λόγω οργάνωση. Η οργάνωση είναι εξτρεμιστική και θεωρείται πως έχει σχέσεις με την Αλ Κάιντα..."

Συνέχεια στην Καθημερινή



Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Οι "βάτραχοι" της Νότιας Κορέας



Τον Ιανουάριο του 2011, στοιχείο βατραχανθρώπων του πολεμικού ναυτικού της Νότιας Κορέας διέσωσε  εμπορικό πλοίο νοτιοκορεατικών συμφερόντων και όλο το πλήρωμα του, από Σομαλούς πειρατές. Τι έκαναν; Τους "καθάρισαν".   Σκότωσαν 8 και συνέλαβαν 5.

Για τις εδικές δυνάμεις της Νότιας Κορέας έχουμε αναφερθεί σε προηγούμενο άρθρο. Η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων του Στρατού Ξηράς, διαθέτει γύρω στις 10.000 προσωπικό. Και οι άλλοι κλάδοι των ενόπλων δυνάμεών τους, έχουν τις δικές τους μονάδες ειδικών επιχειρήσεων.

Οι Νοτιοκορεάτες SEALs, συγκροτήθηκαν την 10ετία του '50. Είναι οργανωμένοι κατά τα αμερικανικά πρότυπα και η εκπαίδευσή τους είναι πανομοιότυπη, με μία όμως ευδιάκριτη διαφορά! Οι Κορεάτες ασχολούνται πάρα πολύ με το Tae Kwon Do, την εθνική τους πολεμική πάλη σώμα με σώμα.

Η Μονάδα τους έχει 3 Ομάδες  των 50 ατόμων. Η Ομάδα 1 είναι αμφιβίων επιχειρήσεων. Η Ομάδα 2 έχει σαν αποστολή, τη διεξαγωγή ανορθόδοξου πόλεμου και τη συλλογή πληροφοριών. Η Ομάδα 3, είναι εξειδικευμένη στον αντιτρομοκρατικό αγώνα και στην προστασία πλοίων, όπως η περίφημη DEVGRU ή SEAL TEAM-6, (Ομάδα-6) του αμερικανικού ΠΝ. Προφανώς από αυτούς ήταν το στοιχείο, που έδρασε εναντίον των Σομαλών.

Χρησιμοποίησαν ό,τι καλύτερο διαθέτει η τεχνολογία. Δορυφορικές επικοινωνίες, ενδοεπικοινωνίες μεταξύ των μελών του στοιχείου και  ασύρματες βιντεοκάμερες τύπου Kaishot επάνω στα κράνη τους, με τις οποίες μπορούσαν να μεταφέρουν πληροφορίες και εικόνες σε πραγματικό χρόνο στον τοπικό ναυτικό διοικητή και κυβερνήτη του αντιτορπιλικού "Τσόι Γιανγκ" (Choi Young), αλλά και στη διοίκησή τους στη Σεούλ. Καλό εργαλείο!

Το αντιτορπιλικό, διέθετε ακουστική  συσκευή μεγάλης εμβέλειας LRAD(Long Range Acoustic Device) με την οποία μπορούσε να επικοινωνεί στα ...κορεάτικα βεβαίως, με τον καπετάνιο του εμπορικού και να του δίνει οδηγίες και πληροφορίες. Μου φαίνεται καλή συσκευή, αν και στο παρελθόν είχε αμφισβητηθεί η αξιοπιστία της. Δεν λειτουργεί μόνο σαν μεγάφωνο, αλλά και σαν μή θανατηφόρο όπλο, αφού "ξεκουφαίνει" τον στόχο και τον αδρανοποιεί. Αξίζει λίγο ψάξιμο από τους τυχόν ενδιαφερόμενους.

 Οι "βάτραχοι" έκαναν αρκετές δοκιμές πριν ξεκινήσουν την επιχείρηση. Είναι βασική αρχή των ειδικών επιχειρήσεων! Προηγείται δοκιμή οπωσδήποτε πριν από κάθε ενέργεια, για να εντοπισθούν λάθη, παραλείψεις και να μετρηθούν χρόνοι. Ένας εκπρόσωπος τύπου του νοτιοκορεατικού πολεμικού ναυτικού σε ερώτηση που του έγινε, δήλωσε ότι οι βατραχάνθρωποι εκτελούν βολές 10 φορές τον μήνα για να διατηρούν άριστη σκοπευτική ικανότητα. Δεν μιλάμε βέβαια για βολές "εκ του πρηνηδόν" κατά ακίνητων στόχων αλλά για βολές μάχης ταχείας αντίδρασης απ' όλες τις στάσεις.

Αλλά και ο καπετάνιος του εμπορικού "Samho Jewelry", φέρθηκε έξυπνα! Μόλις κατάλαβε ότι του "έρχονται" οι Σομαλοί πειρατές, έκρυψε τα τρόφιμα, και με την δικαιολογία ότι είχε ξεμείνει τους κράτησε νηστικούς, μαζί και το πλήρωμα για 5-6 ημέρες πριν γίνει η επιχείρηση διάσωσης Έτσι τους "ωρίμασε" για να πέσουν εύκολα!

Οι "βάτραχοι" έχουν πολλές φορές εμπλακεί στο παρελθόν με τους Βορειοκορεάτες αντιπάλους τους που προσπαθούσαν να διεισδύσουν στις νοτιοκορεατικές ακτές. Η επιτυχημένη επιχείρησή τους, ανέβασε το ηθικό των Νοτιοκορεατών, που είχαν "μελαγχολήσει" από την πίεση των Βόρειων.

Η πολεμική τους αεροπορία διαθέτει μονάδα ελεγκτών μάχης,(Combat Controllers) όπως είναι η αντίστοιχη μονάδα των Αμερικανών και οι Πεζοναύτες τους, έχουν το Τάγμα Αναγνωρίσεως, παρόμοιο με τους Force Recon των US Marines.

Είναι όλοι τους πολύ καλοί! Αλλά όπως λένε οι δικοί τους ειδικοί, "υπάρχει αρκετός  χώρος για βελτίωση". Έτσι είναι. Ο "εχθρός" του καλού είναι το καλύτερο.


Ανιχνευτής


Πηγή: The Chosunilbo
          Korea Joongang Daily
          Shadowspear


        




                                  Η επιχείρηση εξουδετέρωσης των Σομαλών πειρατών




Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Ταχύπλοο Καταδυόμενο Σκάφος Επιφανείας, σχεδιασμένο από Έλληνες

 
 
Έντονο ενδιαφέρον εξέφρασε η κινεζική πολεμική βιομηχανία για το Ταχύπλοο Καταδυόμενο Σκάφος Επιφανείας που ανέπτυξε ελληνική σχεδιαστική ομάδα...
 
 
 
 
Συνέχεια στο DefenceNet


Παραλαμβάνει όπλα και διόπτρες ο στρατός ξηράς.



Το Γενικό Επιτελείο Στρατού αναβαθμίζοντας τις επιχειρησιακές δυνατότητες των Μονάδων του, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στις Μονάδες του Πεζικού (απλού και μηχανοκίνητου), άρχισε να παραλαμβάνει οπλικά συστήματα, τα οποία εμπεριέχονταν σε συμβάσεις που είχαν ανατεθεί τα προηγούμενα χρόνια στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ).

Η συνέχεια στο On Alert


Το σύνδρομο του πολέμου

Oι Βρετανοί είχαν αρχίσει να ανησυχούν για τα πολλά περιστατικά ψυχολογικής διαταραχής που παρουσιάζουν στρατιώτες τους,  κατά τη διάρκεια του πολέμου στο θέατρο επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν. Ο αριθμός έφθανε τους 10 ανά ημέρα.




Η καθημερινή απειλή των ενεδρών, των βομβιστικών ενεργειών, οι έντονες ανταλλαγές πυρών, η θέα των νεκρών και διαμελισμένων συναδέλφων τους, ήταν η αιτία της αύξησης  των πολεμικών ψυχικών τραυμάτων (Post-traumatic stress disorder, PTSD). 




Οι ειδικοί γιατροί υποστηρίζουν, ότι πολλοί στρατιώτες που έχουν υποστεί τέτοιου είδους τραύματα, δεν εμφανίζουν συμπτώματα αμέσως, αλλά ίσως και μετά από χρόνια, γι' αυτό και δεν είναι εύκολο να γίνουν αντιληπτά. Έρευνα του βρετανικού ΥΕΘΑ έδειξε ότι το ποσοστό των πολεμικών ψυχικών τραυμάτων είχε αυξηθεί το 2011 λόγω των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν, κατά 72%, ποσοστό που προκάλεσε ανησυχία.




Κατόπιν τούτου ενεργοποιήθηκε μηχανισμός στα πλαίσια των βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων, με την συνδρομή των Οργανώσεων Πρόνοιας Στρατευμένων SSAFA(Soldier, Seaman, Airman, Families Assistance) και Combat Stress,  για την έγκαιρη διάγνωση ψυχικών τραυμάτων και εξετάσθηκαν  από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2010  γύρω στα 4000 μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων, εν ενεργεία και απόστρατοι. Από αυτούς, 235 διαγνώσθηκαν ότι πάσχουν από ψυχικό τραύμα.




Οι βετεράνοι πολεμικών επιχειρήσεων που έχουν ξεπεράσει τέτοια προβλήματα, υποστηρίζουν ότι η καλύτερη μέθοδος θεραπείας είναι η συζήτηση. Να μιλάς με συναδέλφους σου και  να μοιράζεσαι μαζί τους τα συναισθήματά σου. Χρειάζεται βέβαια και η ύπαρξη της κατάλληλης στρατιωτικής υγειονομικής υπηρεσίας και φροντίδας.




Η πρόληψη από την ψυχική αυτή ασθένεια, εξακολουθεί να παραμένει η καλή και επίπονη εκπαίδευση. Ένας στρατιώτης με άριστη εκπαίδευση και προετοιμασία, σε συνδυασμό με καλό εξοπλισμό και χρηστή διοίκηση, έχει υψηλό ηθικό, αυτοπεποίθηση και  καρτερία , που του επιτρέπει να ξεπερνά όλες τις δύσκολες στιγμές σε περίοδο επιχειρήσεων.




 Ιδιαίτερα όταν πρόκειται για προσωπικό των ειδικών δυνάμεων, θα πρέπει μέσα στα πλαίσια της εκπαίδευσης και της αξιολόγησης, να δίνεται μεγάλη σημασία στην αύξηση της ψυχικής αντοχής. Αυτοί, που σε τεχνητές δυσκολίες της εκπαίδευσης  παρουσιάζουν ψυχολογικό πρόβλημα, με εκρήξεις θυμού ή το χειρότερο συμπτώματα απροθυμίας,  απογοήτευσης και εγκατάλειψης, πρέπει να απομακρύνονται όχι μόνο για το δικό τους καλό, αλλά και για το καλό των υπολοίπων συναδέλφων τους. 




Δεν μπορούν να ακολουθήσουν, να διεισδύσουν σε εχθρική περιοχή να διαβιώσουν και να ενεργήσουν μόνοι τους, να έχουν μπροστά τους τον κίνδυνο της ανακάλυψης, της σύλληψης και του θανάτου ακόμη, σε εμπλοκή με τον αντίπαλο. Θα "σπάσουν" με δραματικές συνέπειες για το καταδρομικό τμήμα,  στο οποίο έχουν ενταχθεί. Να γιατί πρέπει στις ειδικές δυνάμεις να είναι όλοι εθελοντές και να παραμένουν όσοι αντέχουν και μπορούν να παρακολουθήσουν την σκληρή εκπαίδευση. Ναι, πρέπει να είναι σκληρή η εκπαίδευση με πολύ ιδρώτα, αν θέλουμε να χυθεί ελάχιστο αίμα ή να μη χυθεί καθόλου, σε επιχειρήσεις. Αν θέλουμε τελικά, επιτυχίες και νίκες.

Ανιχνευτής















Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Οι αναμνήσεις..

Συνήθως, όταν κάποιος μαχητής βρίσκεται σε θέατρο επιχειρήσεων, βιώνει καταστάσεις που του μένουν ανεξίτηλες στο μυαλό. Αργότερα αισθάνεται την ανάγκη να μοιρασθεί τις εμπειρίες του και να εξωτερικεύσει όλα του τα βιώματα, που δεν τον αφήνουν να ησυχάσει είτε είναι μέρα, είτε νύχτα.

Στην αρχή, μετά από την απομάκρυνση από την εμπόλεμη ζώνη και βέβαια όντας γερός, δεν μπορείς αμέσως  να ενταχθείς στον ήρεμο τρόπο ζωής. Τα καθημερινά προβλήματα σου φαίνονται μηδαμινά, ένα τίποτα! Το μυαλό σου, χωρίς να το θέλεις, σε γυρνάει πίσω, εκεί που έδωσες ένα μέρος του εαυτού σου, πολεμώντας και κινδυνεύοντας σχεδόν καθημερινά να χάσεις τη ζωή σου. 

Γυρνάς νοερά στους τόπους που ταξίδεψες, στα σημεία που έδωσες μάχη, στην ένταση που αισθάνθηκες, στους θορύβους της μάχης, τις εκρήξεις, τα σφυρίγματα των βλημάτων και των σφαιρών, που δεν τα φοβάσαι γιατί αυτά που ακούς, σε έχουν προσπεράσει. Βλέπεις όσους αντιμετώπισες, σαν φευγαλέες φιγούρες να κινούνται γιατί εκείνη την ώρα, που κάθε δευτερόλεπτο έχεις την αίσθηση ότι μετράει πιο "αργά", δεν κοιτάς πρόσωπα και βλέμματα των αντιπάλων σου. Αλίμονό σου αν το κάνεις! Βλέπεις "στόχους" που  δεν είναι χάρτινοι και προσπαθούν να σε κομματιάσουν, γι' αυτό πρέπει να τους προλαβαίνεις. Τα βλέμματα των συναδέλφων σου όμως τα βλέπεις!

Σου έρχονται στη μνήμη γνωστοί και φίλοι με τους οποίους σε ένωσαν αόρατα δεσμά, κοινής εμπειρίας. Σου "έρχεται" η μυρωδιά του ιδρώτα τους, όπως στέκονταν καλυμμένοι δίπλα σου και γεμίζεις θλίψη  όταν θυμάσαι αυτούς που έφυγαν κυριολεκτικά μπροστά στα μάτια σου. Έχεις πλέον πεισθεί ότι η καλή εκπαίδευσή σου σε προστάτεψε και "ευλογείς" τους εκπαιδευτές σου για την σκληρότητα που σου έδειξαν.

Πίσω, στην ηρεμία, προσπαθείς να ελέγξεις αυτά τα συναισθήματα,  δουλεύοντας πολύ. Στο στρατιωτικό περιβάλλον, προσπαθείς να δώσεις όσα μπορείς περισσότερα  στους νεώτερους, να τους μάθεις αυτά που πρέπει να ξέρουν πολύ καλά και να μεταφέρεις την εμπειρία σου, γιατί  έτσι, όταν τύχει και βρεθούν στην ίδια θέση με σένα, θα μπορέσουν να αντιδράσουν σωστά και να σωθούν. Γίνεσαι σκληρός, αδυσώπητος και δυσάρεστος πολλές φορές. Αλλά  ξέρεις ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο γίνεται σωστή δουλειά. Δεν θέλεις να τους αφήσεις να έχουν κακή τύχη. Η συνείδησή σου δεν σε αφήνει. Φεύγει και ένα βάρος που σε "πλακώνει". 

Αυτό που δεν  αντέχεις καθόλου, είναι οι "εξυπνάκηδες" και οι "ξερόλες", συνήθως κακοί προϊστάμενοι, που ενώ δεν έχουν ζήσει ποτέ τέτοιες εμπειρίες, προσπαθούν να επιβάλουν την άποψή τους, ενώ τους αποδεικνύεις τη λάθος σκέψη τους. Οι σωστοί προϊστάμενοι σε ακούν και σε ενθαρρύνουν. Αποζητούν να εκμεταλλευτούν τις εμπειρίες σου.

Τα  ελεύθερα βράδια στην αρχή είναι λίγο δύσκολα. Δεν σε αφήνουν όλες αυτές οι μνήμες να ησυχάσεις, όταν πας για ύπνο. Ξενυχτάς! Σηκώνεσαι τρεις, τέσσερις, και περισσότερες φορές το βράδυ, για να δεις ότι όλα είναι εντάξει. Μόλις σε παίρνει ο ύπνος "μεταφέρεσαι" πάλι, κάπου εκεί! Βλέπεις πολλά!  Ξαναξυπνάς γιατί αισθάνεσαι ότι πνίγεσαι.

Θέλεις να μιλήσεις πολύ, να πεις ό,τι έχεις ζήσει για να μοιρασθείς το "βάρος", αλλά συγκρατιέσαι, γιατί αν το κάνεις, θα σε χαρακτηρίσουν γραφικό, ή ...παλαβό. Το κάνεις λίγο-λίγο  με  τρόπο που να μην φαίνεται, αλλά σε κάθε κατάλληλη ευκαιρία. Αν όλα πάνε καλά, ο χρόνος σε ηρεμεί. Σκέφτεσαι πιο ψύχραιμα και λιγοστεύουν τα νυκτερινά ξυπνήματα! Γίνονται ένα ή δύο το πολύ. Που και που βλέπεις κάτι από όσα έζησες και σε "ταρακουνάει" για λίγο. Μετά αρχίζεις να σκέφτεσαι ότι θα ήταν καλή ιδέα να γράψεις τις αναμνήσεις σου και να τις δώσεις για να  μάθουν όλοι που ήσουν, τι έκανες και πως ήταν τα πράγματα εκεί που ήσουν. Έτσι γράφονται τα βιβλία από όσους έχουν πολεμικές εμπειρίες! Αισθάνονται την ανάγκη να το κάνουν! Κάτι τους σπρώχνει προς τα εκεί!

Άλλοι δυστυχώς δεν το ξεπερνούν εύκολα και το ρίχνουν στο ποτό. Γίνονται αλκοολικοί και τους τρέχουν μετά στα νοσοκομεία για αποτοξίνωση. Κάποιοι, ζητούν υποστήριξη, πηγαίνουν σε γιατρό και ζουν με ψυχοφάρμακα.  Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου! Η καλύτερη θεραπεία πάντως, εκτός από την εργασιοθεραπεία, είναι να το ρίξεις στο τρέξιμο και στο περπάτημα στο βουνό. Ξεδίνεις! Μετά έρχεται το γράψιμο!

Ένα πρόσφατο τέτοιο βιβλίο πολεμικών εμπειριών, είδα  να κυκλοφορεί στ' Αγγλικά, με τον τίτλο "Wearing the Green Beret" (Φορώντας τον πράσινο μπερέ), γραμμένο από ένα Καναδό των Ειδικών Δυνάμεων που υπηρέτησε στο Αφγανιστάν μαζί με τους Βρετανούς πεζοναύτες κομάντος. 

Ο συγγραφέας του αναφέρεται, όπως περιγράφει σε σχετικό άρθρο της  η εφημερίδα Telegraph-Journal,  στην εκπαίδευση  των 32 εβδομάδων για να γίνει κάποιος πεζοναύτης, στην φιλοσοφία της εκπαίδευσης για να αντιμετωπίζεις και τα πιο δύσκολα με καρτερία και χιούμορ, στην αξία της εκπαίδευσης που προετοίμασε καλά όλους για να αντέξουν στις δυσκολίες του πεδίου της μάχης, σε περιστατικά που συνέβησαν κατά τις επιχειρήσεις εναντίον των ανταρτών Ταλιμπάν και σε όλες τις εμπειρίες που έζησε. Μου κίνησε το ενδιαφέρον και θα κοιτάξω να το βρώ και να το διαβάσω.


Σας χαιρετώ καταδρομικά,

Ανιχνευτής



Η ιστορία του Μέλβιν Πέντερ

Με καρκίνο στο στομάχι και λευχαιμία στο αίμα ο Αμερικανός Ολυμπιονίκης του 1968, μέλος των ειδικών δυνάμεων στο Βιετνάμ, ο Μέλβιν Πέντερ εξακολουθεί να απολαμβάνει τη ζωή του και μάλιστα με υψηλή ποιότητα, σε σχέση με την ασθένεια του.

Και όμως ο ρατσισμός στην Αμερική, ακόμη και για ένα βετεράνο Green Beret δεν έχει όρια!
Διαβάστε περισσότερα στο Sport.gr και δείτε τον στο βίντεο που ακολουθεί.

Ανιχνευτής




Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Σχεδίαζαν εισβολή στη Λέρο;



Εφ. Γενί Σαφάκ 23-1-2011

Έγγραφα που κατασχέθηκαν στο αρχηγείο του στόλου στο Γκιόλτζουκ φανερώνουν ότι οι χουντικοί της Βαριοπούλας σχεδίαζαν μια νέα κρίση τύπου Ίμια στο Αιγαίο. Με βάση το Σχέδιο Δράσης Σούγγα, επιδιώκονταν η πρόκληση της Ελλάδας με απόβαση στην νήσο Λέρο.

Συνέχεια στα Τουρκικά  νέα


Ο καταδρομέας της SAS που έσωσε ολόκληρη περίπολο!


Ο δεκανέας Μπεν Ρόμπερτς-Σμιθ, μέλος της επίλεκτης μονάδας  SAS, τιμήθηκε σε τελετή στο Πέρθ για τη διάσωση της περιπόλου του από ενέδρα στην οποία έπεσε από υπέρτερα αριθμητικά ανταρτικά τμήματα στο Κανταχάρ το 2010.

Συνέχεια  στο SIGMALIVE


Εκτέλεσαν το "δάσκαλό" τους



...είχε εκπαιδεύσει σε τεχνικές ανταρτοπολέμου τους Αφγανούς μουτζαχεντίν στην διάρκεια του πολέμου εναντίον των σοβιετικών και είχε υποστηρίξει τους Ταλιμπάν στα μέσα της δεκαετίας του 1990.


Συνέχεια στη Ναυτεμπορική

Οι Ταλιμπάν περιορίζουν τη χρήση των κινητών στο Αφγανιστάν

Οι Ταλιμπάν επιτρέπουν τα κινητά μόνο 2 ώρες την ημέρα για να προστατεύονται από τους «κατασκόπους», οι τηλεφωνικές εταιρείες υπακούουν και η κυβέρνηση δηλώνει αδυναμία να παρέμβει.

Συνέχεια στην Καθημερινή

Μεξικό. Οι αποστάτες των ειδικών δυνάμεων



Τα καρτέλ του Κόλπου, της Σιναλόα και οι Zetas, που σχημάτισαν αποστάτες επίλεκτοι των ειδικών δυνάμεων, μάχονται ανηλεώς για τον έλεγχο της περιοχής αυτής, που αποτελεί τμήμα της οδού διαμετακομιδής των ναρκωτικών.

Συνέχεια στη Ναυτεμπορική


Η παραγωγή ναρκωτικών στο Αφγανιστάν

Το Αφγανιστάν, που παράγει ήδη 90% των παγκόσμιων αποθεμάτων οπίου, έχει καταστεί και ο μεγαλύτερος παραγωγός ρητίνης καννάβεως (χασίς).
Συνέχεια στην Καθημερινή


Κολομβία. Η μαριχουάνα των ανταρτών

Περισσότερους από 7,5 τόνους μαριχουάνας βρέθηκαν στο κέντρο της Κολομβίας την Παρασκευή, ένα φορτίο που ανήκε στους αντάρτες των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC).

Η συνέχεια στο ΘΕΜΑ



Η καταδρομή στον Άγιο Βασίλη



Ο κύριος Σπύρος είναι ένας γείτονας. Κάθε μέρα γύρω στις 10 το πρωί, αφού τελειώσει τις αγροτικές του δουλειές, κατευθύνεται προς την πλατεία του χωριού, για τον καθιερωμένο από χρόνια καφέ με τους φίλους του. Είναι γύρω στα 87 του, αλλά περπατάει χωρίς μαγκούρα  σταθερά, είναι λεπτός και τα χέρια του κρατάνε ακόμα.

Εκτός από γείτονες έχουμε ακόμη κάτι κοινό. Έχουμε και οι δυο υπηρετήσει στις Δυνάμεις Καταδρομών ή όπως συνηθίζει ο κόσμος να τις αποκαλεί από πολύ παλιά,  στους ΛΟΚ. Δεν θα μιλήσω για μένα αλλά γι' αυτόν, τον  καταδρομέα της Δ' Μοίρας , που έλαβε μέρος σε όλες τις επιχειρήσεις της περιόδου '46-49 με το βαθμό του έφεδρου λοχία και αργότερα επιλοχία, όπως ο ίδιος υπερηφανεύεται.

Από τότε που γνωριστήκαμε μου έχει διηγηθεί ένα σωρό ιστορίες, που άλλες τις ήξερα γιατί τις είχα ξανακούσει ή διαβάσει και άλλες δεν τις γνώριζα καθόλου, ή δεν τις γνώριζα καλά. Μου είπε για την συγκρότηση των πρώτων Λόχων, για τον Καλίνσκη, για την εκπαίδευση από Έλληνες Ιερολοχίτες αλλά και από Εγγλέζους τον πρώτο καιρό, για τις επιχειρήσεις, για τους φίλους που έχασε, γι' αυτούς που μαζί πολεμώντας ανέβαιναν τα κακοτράχαλα βουνά της  βασανισμένης πατρίδας μας, για τις σκληρές μάχες που έδωσαν, για την πάλη μέχρι θανάτου με τους αντάρτες και τα οργανωμένα τακτικά τμήματα του ΔΣΕ, για την θλίψη που ένοιωθε κάθε φορά που τελείωνε μια μάχη, βλέποντας τους σκοτωμένους και από τις δύο πλευρές, για το θυμό που είχε, όταν συναντούσε "πωρωμένους" και "αιμοδιψείς" ανθρώπους και από τις δύο πλευρές.
 
Η μνήμη του δεν έχει ξεθωριάσει. Θα έλεγα ότι μετά από όλα αυτά τα χρόνια αντιμετωπίζει με μεγάλη αντικειμενικότητα και νηφαλιότητα τα πράγματα. Είναι σίγουρος ότι δεν πολέμησε  τότε μάταια. Έπρεπε δυστυχώς έτσι να γίνει. Λυπάται γι αυτούς που έφυγαν, φίλους και συμπολεμιστές, αλλά και  αντίπαλους, που έπρεπε να αντιμετωπίσει. Στενοχωριέται και για το σήμερα, όμως με αισιοδοξία μου λέει ότι η τωρινή γενιά θα τα ξεπεράσει τα προβλήματα, όπως έκανε και η δική του που είχε,  το τονίζει, πολύ μεγαλύτερα προβλήματα να λύσει.

Από όσες ιστορίες μου έχει διηγηθεί, ορισμένες χαράχτηκαν για τα καλά στο μυαλό του, γιατί έφτασε στα όρια του θανάτου. Μία από αυτές,  ήταν η  καταδρομή σ' ένα χωριό του Πάρνωνα, στην Πελοπόννησο, τον Άγιο Βασίλειο. 

Ήταν 21 Ιανουαρίου του 1949. Βαρύς χειμώνας με πολύ χιόνι μέχρι κάτω στα πεδινά. Στο βουνό έφτανε σε ορισμένες γωνιές και τα δύο μέτρα. Την προηγούμενη νύκτα είχε προηγηθεί η επίθεση στο Λεωνίδιο από τα συγκροτήματα των δύο αρχηγών του ΕΛΑΣ του Πρεκεζέ και του Κονταλώνη. Η μάχη του Λεωνιδίου, κράτησε μέχρι τα ξημερώματα, αλλά  η πόλη αντιστάθηκε.Τα ανταρτικά τμήματα αποχώρησαν και βρήκαν καταφύγιο στα ορεινά χωριά του Πάρνωνα, στο Παλαιοχώρι, στον Κοσμά, στον Άγιο Βασίλη και στο Πλατανάκι. (Δείτε Χάρτη). Δρόμοι δεν υπήρχαν πολλοί και αυτοί που ήταν είχαν σκεπαστεί από το χιόνι. Ήταν ήσυχοι οι αντάρτες ότι δεν κινδυνεύουν. Ποιός να τους έφτανε εκεί;

Το πρωί εκείνης της ημέρας, η Δ'  και  η Γ' Μοίρες,  βρίσκονταν στη Βαρβίτσα, μετά από επιχείρηση που είχαν κάνει το βράδυ  της 20/21 Ιανουαρίου εκεί. Πριν προλάβουν να ξεκουραστούν και να φάνε, ήλθε σήμα από την Ανωτέρα Στρατιωτική Διοίκηση Πελοποννήσου, που τους ενημέρωνε για την κατάσταση και τους ζητούσε να κινηθούν  προς την περιοχή Κοσμά-Αγ. Βασιλείου,  για εντοπισμό και εξουδετέρωση των ανταρτών.

Αμέσως η καταδρομική δύναμη με τις 2 Μοίρες, μπροστά η Δ' και πίσω η Γ', κινήθηκε στο δρομολόγιο Βαρβίτσα-Βαμβακού-Κουφοβούνι-Πλατύ-Γαϊτανοράχη-Προφ. Ηλίας και μετά από 14 ώρες εξαντλητική πορεία επάνω σε χιονισμένες πλαγιές, έφτασε γύρω στις 9 το βράδυ, κοντά στο χωριό Άγιο Βασίλη, όπου οι ανιχνευτές εντόπισαν κινήσεις και φωταψίες. Είχαν βρει τους αντάρτες.

Αν και η κίνηση έγινε με το φως της ημέρας, ο κακός καιρός βοήθησε την κατάσταση. Προχωρούσαν κοντά στις κορυφογραμμές για να μην πέφτουν σε πολύ χιόνι που τους καθυστερούσε. Οι άνδρες ήταν νηστικοί σχεδόν για 36 ώρες! Και όμως προχωρούσαν χωρίς διαμαρτυρία, πειθαρχημένα και προσεκτικά. Αντάρτες δεν φαινόντουσαν πουθενά. Καλού-κακού είχαν αναπτύξει μπροστά ανιχνευτές, στα πλάγια πλαγιοφυλακές και ένα λόχο οπισθοφυλακή. Οι στολές, τα άρβυλα και η "Αλάσκες" που τους είχαν δώσει, έκαναν καλή δουλειά.

'Ενας λοχίας εκείνη την ημέρα, είχε αναλάβει καθήκοντα διμοιρίτη, μια και ο κανονικός διμοιρίτης, ο ανθυπολοχαγός ήταν απών. Η διμοιρία του ήταν οι ανιχνευτές, που "άνοιγαν"  το δρομολόγιο της  Δ' Μοίρας. Κατάλαβαν ότι έφτασαν κοντά στο χωριό το βράδυ, από τα γέλια και τις φωνές,  που έδειχναν ότι οι αντίπαλοι το διασκέδαζαν, Είδαν με ικανοποίηση  ότι δεν υπήρχαν σκοπιές!

Ειδοποιήθηκε ο διοικητής της δύναμης και η διαταγή έφτασε πολύ γρήγορα. "Κύκλωση του χωριού και προσβολή με το ξημέρωμα της 22 Ιανουαρίου, κατόπιν εντολής. Να επιτρέπουν την είσοδο και την έξοδο των ανταρτών μέχρι τότε, αν είναι λιγότεροι από τρεις. Αν η κύκλωση γίνει αντιληπτή πιο νωρίς, άμεση  προσβολή του εχθρού". Οι τελευταίοι που έφτασαν στις δέκα και μισή το βράδυ ήταν εφοδιοπομπή με μουλάρια από την Καστανίτσα.

Καταδρομείς κατά τη διάρκεια μάχης (Πηγή Αρχείο ΓΕΣ/ΔΕΔ)
Στο μεταξύ η Δ' Μοίρα τοποθέτησε αποκοπή, δύο λόχους προς Παλαιοχώρι και  η Γ' Μοίρα ένα λόχο προς Καστανίτσα για να εμποδίσουν τυχόν ενισχύσεις των ανταρτών. Ειδικά το δρομολόγιο προς Παλαιοχώρι το ήθελε ο διοικητής της καταδρομικής δύναμης, να είναι κάτω από τον έλεγχο της  Δ' Μοίρας, ανεξάρτητα από την εξέλιξη της επιχείρησης.

Τρεις λόχοι της Δ' Μοίρας κύκλωσαν το χωριό από ανατολικά και νότια, ενώ δύο λόχοι της Γ' Μοίρας  από βορρά και νότο. Ο λοχίας με τη διμοιρία του, κατέβηκε προς το χωριό από ανατολικά,μαζί με τον υπόλοιπο λόχο. Πλησίασαν κοντά στα πρώτα σπίτια του χωριού. Το κρύο τσουχτερό. Οι αντάρτες τρώγανε και πίνανε. "Ούτε πουλί πετούμενο δεν έρχεται εδώ", ακούστηκε κάπου μια φωνή.

Γύρω στις 6 το πρωί, φάνηκαν αντάρτες σε μικρές ομάδες , να κινούνται από το χωριό προς τα υψώματα, για να εγκαταστήσουν φυλάκια. Τότε το θυμήθηκαν. Μία τέτοια ομάδα πλησίασε τη διμοιρία του λοχία. Ξαφνικά κοντοστάθηκαν. Φάνηκαν να είχαν καταλάβει κάτι, από μια λανθασμένη κίνηση ίσως, ενός καταδρομέα. Ήταν έμπειροι σε τέτοιες μάχες και ήξεραν  τι γίνεται.  "Μας την έχουν στημένη", ξαφνικά ούρλιαξε ο αρχηγός της ομάδας και πήγε να ρίξει με το όπλο του. Ο λοχίας πυροβόλησε και ακολούθησαν και οι άλλοι άνδρες της διμοιρίας. Τους έριξαν όλους κάτω. Η διμοιρία προχώρησε προς το χωριό και ξεκαθάριζε τις αντιστάσεις. Τα πυρά της καταδρομικής δύναμης ήταν τόσο σφοδρά και φονικά, που αιφνιδίασαν τους αντάρτες. Όπου και αν προσπάθησαν να διαφύγουν, έπεφταν σε ενέδρες και εξοντώνονταν.

Ο λοχίας με τη διμοιρία του έδινε γερή μάχη. Είχε τραυματιστεί ένας άνδρας του  ψηλά στον μηρό! Όταν τον πλησίασε για να δει πώς είναι η κατάστασή του, ο τραυματισμένος τον ρώτησε:  "Η "οικογένειά μου" είναι καλά;" Αυτό τον ένοιαζε πιο πολύ! Ο λοχίας, αφού είδε ότι δεν κινδύνευε, του απάντησε: "Παλιόσκυλο, έχεις ανάγκη εσύ;" Τον μάζεψαν και συνέχισαν τον αγώνα. Ξαφνικά, ενώ περνούσε μία μάντρα, του ρίχτηκε ένας μεγαλόσωμος αντάρτης, τον έπιασε από τον λαιμό και πριν προλάβει ν' αντιδράσει έπεσαν κάτω και άρχισε μια πάλη. Τελείωσε πολύ σύντομα με μία μαχαιριά κάτω από τα πλευρά. Ο λοχίας έτρεξε να προλάβει τους άντρες του.

Στις 8 το πρωί, κάθε αντίσταση ανταρτών μέσα στο χωριό είχε σταματήσει. Τότε ενημερώθηκαν ότι ισχυρή ανταρτική δύναμη ερχόταν από Παλαιοχώρι. Οι δύο λόχοι της Δ' Μοίρας τους ανέκοψαν και στη συνέχεια με υποχωρητικό αγώνα όλοι οι λόχοι με εναλλαγή τους αντιμετώπιζαν, μέχρι τις 5 το απόγευμα, οπότε διέκοψαν την επαφή μπροστά από το Λεωνίδιο, με ελάχιστα πυρομαχικά στα χέρια.

Οι αντάρτες μέσα στον Άγιο Βασίλη θρήνησαν πολλά θύματα. Εκεί βρισκόταν ολόκληρο το 1ο Τάγμα της 55 Ταξιαρχίας τους, ένας λόχος του 3ου Τάγματος και όλη η επιμελητεία της περιοχής. Είχαν 208 νεκρούς (μέσα σ' αυτούς ήταν και ο πολιτικός καθοδηγητής) και 85 αιχμαλώτους, χωρίς να υπολογίζονται οι απώλειες της δύναμης ενισχύσεως από Παλαιοχώρι.  Όλος ο οπλισμός τους καταστράφηκε. Η Δ' Μοίρα είχε 2 νεκρούς οπλίτες και 9 τραυματίες.

Για την επιτυχία της καταδρομικής δύναμης ο Αρχιστράτηγος Παπάγος έστειλε το παρακάτω μήνυμα:

" Εκφράζω ευαρέσκειάν μου Αξιωματικούς και Οπλίτας Γ' και Δ' Μ.Κ. δια λίαν τολμηρόν και άκρως επιτυχές εγχείρημά των, εις ΑΓ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΝ ΠΑΡΝΩΝΟΣ. Είμαι ευτυχής διότι εκφράζω την πρώτην ευαρέσκειάν μου εις το επίλεκτον όπλον του ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΩΣ. Αναμένω συνέχισιν αξιέπαινων προσπαθειών των" ΑΡΧΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ

Μετά από αυτή τη μάχη, το ηθικό των ανταρτών κατέπεσε στην Πελοπόννησο. Ήταν η αρχή του τέλους γι' αυτούς εκεί. Ο λοχίας ήταν ο κύριος Σπύρος, όπως θα έχετε καταλάβει.

Τί απέγινε ο διοικητής του Τάγματος των ανταρτών; Διαβάστε παρακάτω από δικές τους πηγές:

Τα τέλη του Ιανουαρίου 1980 ο "Ριζοσπάστης" δημοσίευσε μια νεκρολογία για τον καπετάνιο Αλέκο Τσουκόπουλο. Συμπληρώθηκαν 31 χρόνια από τον θάνατό του. Στην νεκρολογία το όργανο του Κ.Κ.Ε. εξεθείαζε τις αρετές του καπετάνιου και προσέθετε παρεμπιπτόντως ότι "σκοτώθηκε υπό τραγικές συνθήκες".

Ποιες είναι αυτές οι "τραγικές συνθήκες"; Το αποκάλυπτε λίγες μέρες νωρίτερα η "Αυγή" (26.1.1980) που, δια χειρός Τάσου Βουρνά, νεκρολογούσε ως εξής τον καπετάνιο της Πελοποννήσου:

"Συμπληρώνονται αυτές τις μέρες 31 χρόνια από την εποχή που μια ανάξια ηγεσία θέλοντας να μετατοπίσει από τους ώμους της τα τεράστια λάθη του εμφυλίου πολέμου, έστησε προ του εκτελεστικού αποσπάσματος ένα γενναίο μαχητή στο Μοριά, τον Αλέξανδρο Τσουκόπουλο, διοικητή Τάγματος του Δημοκρατικού Στρατού ως υπεύθυνο για την απώλεια της μάχης στο χωριό Αγ. Βασίλειος-Πάρνωνος, στην οποία, αντίθετα με την ψευδή κατηγορία που του απηύθυναν, διεκρίθη και με τις δυνάμεις του αμύνθηκε εναντίον των υπερτέρων δυνάμεων του αντιπάλου ως την τελευταία στιγμή. Η περίπτωση Αλέξανδρου Τσουκόπουλου είναι ταυτόσημη με την περίπτωση Γιαννούλη, του γενναίου εκείνου που η κορυφή της ηγεσίας, τον έστειλε στο απόσπασμα για να καλύψει τα τερατώδη σφάλματά της μέχρι βαθμού εγκλήματος.

" Το φοβερό είναι ότι ο Τσουκόπουλος είχε αντιληφθεί πως θα ήταν το εξιλαστήριο θύμα της ηγεσίας και παρέμεινε ακλόνητος εκεί που τάχθηκε λέγοντας απλά στους στενούς φίλους και συνεργάτες του, όπως μαρτυρεί ο συμμαχητής του Όμηρος ("Ελευθεροτυπία" 12 Ιανουαρίου 1979): "Θα γίνω το εξιλαστήριο θύμα. Πρέπει να βρεθεί ένας άλλος Γιαννούλης"...

" Και δεν είχε άδικο. Ο Αλέξανδρος Τσουκόπουλος παραπέμφθηκε εσπευσμένα σε έκτακτο ανταρτοδικείο με την κατηγορία του υπεύθυνου για την πανωλεθρία των αντάρτικων μονάδων στον Πάρνωνα τον Δεκέμβριο του 1948 και το Γενάρη του 1949. Πρόεδρος του Στρατοδικείου (το οποίο συγκροτήθηκε, σημειωτέον χωρίς επίσημη διαταγή του αρχηγείου Πελοποννήσου αλλά παρασκηνιακά, και συνεπώς παράνομα για το δίκαιο του πολέμου ήταν ο Κωνσταντίνος Βρεττάκος, αρχηγός του αντάρτικου συγκροτήματος και μέλη οι Κατελάνος και Γεωργόπουλος. 

Το στρατοδικείο των ανταρτών συνήλθε στο χωριό Πλατανάκι και ο Τσουκόπουλος καταδικάσθηκε παμψηφεί σε θάνατο. Λίγες μέρες αργότερα εκτελέστηκε από αντάρτικο βόλι, ο άνθρωπος που πολέμησε ηρωικά στην Αλβανία ως αξιωματικός, κατόπι στις γραμμές του ΕΛΑΣ Πελοποννήσου και τέλος στο Δημοκρατικό Στρατό για να βρει άδικο θάνατο από το βόλι των συμμαχητών του, γιατί έτσι το θέλησε μια πτοημένη και ανάξια ηγεσία προκειμένου να καλύψει τις ευθύνες της."


Ανιχνευτής


Πηγή: Η Ιστορία των Μονάδων Καταδρομών ΓΕΣ/3ο ΕΓ

Σημείωση  της 10 Φεβ. 2011

Στο ιστολόγιο ΛΕΩΝΙΔΙΟ ΑΡΚΑΔΙΑΣ δημοσιεύθηκε πρόσφατα ένα αφιέρωμα στη Μάχη του Αγ. Βασιλείου που αναφέρεται και σε άλλες λεπτομέρειες για πρόσωπα, γεγονότα και καταστάσεις, που δίνουν πιο ολοκληρωμένη εικόνα των όσων διαδραματίσθηκαν εκείνη την εποχή. Σας συνιστώ να το διαβάσετε.

Ανιχνευτής