Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Παρέα με τον σκύλο του


Ένας άνδρας των ειδικών δυνάμεων εκτελεί εκπαιδευτική έξοδο (Helocasting) από ελικόπτερο CH-47 Chinook μαζί με το πιστό του "ζευγάρι", τον σκύλο του. Έχουμε μιλήσει σε προηγούμενο άρθρο για τη χρήση σκύλων σε ειδικές επιχειρήσεις. Εδώ κοιτάξτε προσεκτικά το δεξί πόδι του άνδρα. Φοράει κάτι ή είναι "γυμνοπόδαρος";

Φοράει τα νέα τύπου αθλητικά παπούτσια, κατάλληλα για extreme sports. Είναι τα  Five Fingers  με ειδική κατασκευή και ποιότητα πέλματος και εγγύηση της Vibram. Όλο και περισσότεροι γίνονται οπαδοί αυτού του στυλ παπουτσιών. Είμαι λίγο σκεπτικός τι γίνεται έτσι και μπερδευτεί το πόδι σου σε κλαδιά με τέτοια παπούτσια.

Όποιος τα έχει δοκιμάσει, ας γράψει τις εντυπώσεις του να τις μάθουμε και οι υπόλοιποι.

Ανιχνευτής

Πηγή: Soldier Systems


Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Όταν όλα φαίνονται σφαιρικά!

Δείτε ένα καταπληκτικό βίντεο άλματος ελεύθερης πτώσης, κάπου στην Αυστραλία! Αξίζει όλα τα λεφτά!

Ανιχνευτής



Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Έλληνες μεταξύ των Ευρωπαίων μισθοφόρων στη Λιβύη




Σε 300 με 500 υπολογίζονται οι Ευρωπαίοι μισθοφόροι που βρίσκονται στη Λιβύη και μάχονται στο πλευρό του συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι. 

Σύμφωνα με το EUobserver, οι Ευρωπαίοι πολίτες που έχουν στρατολογηθεί και ενισχύουν τα κυβερνητικά στρατεύματα της Λιβύης είναι Βέλγοι, Βρετανοί, Γάλλοι και Έλληνες, ενώ έχει αναφερθεί η παρουσία μεγάλου αριθμού Πολωνών χειριστών ελικοπτέρων. Η πλειοψηφία ωστόσο των μισθοφόρων είναι από τη Λευκορωσία, τη Σερβία και την Ουκρανία.

Πρόκειται για πρώην στρατιωτικούς, τεχνικούς και χειριστές αεροσκαφών και ελικοπτέρων, στελέχη ειδικών δυνάμεων και παραστρατιωτικούς βετεράνους, εκπαιδευμένους στη χρήση βαρέων όπλων, με καλή γνώση των σύγχρονων τακτικών μάχης. Οι πληροφορίες του EUobserver προέρχονται από τον Έλληνα εμπειρογνώμονα Μιχάλη Κουτούζη, που εργάζεται για γαλλική εταιρεία που παρέχει πληροφορίες στον ΟΗΕ και επισκέφθηκε τη Λιβύη το Μάρτιο.




Στη συντριπτική τους πλειοψηφία πάντως, οι απλοί στρατιώτες μισθοφόροι που επανδρώνουν τις μονάδες του Καντάφι και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή προέρχονται από αφρικανικές φυλές και συγκεκριμένα από το Τσαντ, το Νίγηρα, το Μάλι, την Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία και τη Σομαλία. 

Ως πύλη εισόδου των μισθοφόρων έχουν αναφερθεί τα εναπομείναντα στις κυβερνητικές δυνάμεις στρατιωτικά αεροδρόμια και η αμοιβή τους ανέρχεται σε 2.000 δολάρια την ημέρα. Οι αυτομολήσεις έχουν οδηγήσει στη συρρίκνωση του στρατεύματος του Λίβυου ηγέτη σε μόλις 25.000 άνδρες, ωστόσο οι υιοί του Καντάφι διοικούν ακόμη τρεις επίλεκτες ταξιαρχίες με καλά εξοπλισμένο προσωπικό, που αριθμεί περί τους 35.000 με 50.000 συνολικά. 

Σημειώνεται πως η στρατολόγηση μισθοφόρων δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο για το συνταγματάρχη Καντάφι, αφού στο παρελθόν αποπειράθηκε να δημιουργήσει την «Αραβική Λεγεώνα», στο πρότυπο της γαλλικής Λεγεώνας των Ξένων.



Η διαφυγή του Μπιν Λάντεν



Μέσα από τα... χέρια των αμερικανικών και βρετανικών ειδικών δυνάμεων κατάφερε να ξεφύγει ο Οσάµα Mπιν Λάντεν τον ∆εκέµβριο του 2001, καθώς εκείνες είχαν κατορθώσει να βρεθούν πολύ κοντά στο καταφύγιό του. Αυτό αποκαλύπτει απόρρητη έκθεση των αµερικανικών µυστικών υπηρεσιών που συνέταξαν αξιωµατούχοι στο Γκουαντάναµο τον Αύγουστο του 2007 και διέρρευσε στη Wikileaks.




Η έκθεση βασίστηκε σε κατάθεση ενός κρατούμενου και σύμφωνα με αυτήν, ο Λάντεν διέφυγε από τον ασφυκτικό κλοιό χάρη στη βοήθεια ενός πακιστανού φυλάρχου και κληρικού, ο οποίος του πρόσφερε μαχητές για να τον οδηγήσουν με ασφάλεια στις βορειοανατολικές περιοχές του Αφγανιστάν. Η επιχείρηση των αµερικανών να συλλάβουν ή να σκοτώσουν τον «εγκέφαλο» των επιθέσεων της 11ης Σεπτεµβρίου στους ∆ίδυµους Πύργους της Νέας Υόρκης είχε αρχίσει λίγες μέρες πριν.




Βάσει των εγγράφων που δημοσιεύονται στο Wikileaks, ο αρχηγός της Αλ Κάιντα κατευθύνθηκε βόρεια περνώντας µέσα από τις γραµµές των δυτικών δυνάµεων και βρήκε καταφύγιο στο σπίτι ενός οπαδού τους στην πόλη Τζαλαλαµπάντ. Εκεί ξεκουράστηκε πριν συνεχίσουν το ταξίδι µε άλογα στην αποµακρυσµένη επαρχία Κουνάρ, όπου παρέµεινε επί 10 µήνες. 

Την ίδια περίοδο, διέφυγε με διάφορους τρόπους και η οικογένεια του Μπιν Λάντεν που βρισκόταν στην Κανταχάρ. Μάλιστα, όπως κατέθεσε ο προσωπικός οδηγός, ένας µαχητής που ήταν παντρεµένος µε µια από τις κόρες του «διευκόλυνε την απόδραση τριών συζύγων του Μπιν Λάντεν από το Αφγανιστάν».

Πηγή: Star.gr



Το νέο όπλο των Ρώσων βατραχανθρώπων



Από τις αρχές της δεκαετίας του ΄70 οι βατραχάνθρωποι του Πολεμικού Ναυτικού της Σοβιετικής Ένωσης (σήμερα του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας) χρησιμοποιούν ειδικά όπλα για τις υποθαλάσσιες επιχειρήσεις – το υποβρύχιο πιστόλι SPP-1 και το υποβρύχιο αυτόματο APS.

SPP-1
APS
Παρόλα τα προτερήματά τους αυτά τα συστήματα είχαν και αρκετά σημαντικά μειονεκτήματα, όπως,  πολύ μικρή αποτελεσματικότητα βολής έξω από το νερό (στον αέρα) και εξαιρετικά μικρή χρονική διάρκεια χρήσης,  όταν πυροβολούσαν πάνω από την επιφάνεια του νερού. Γι΄αυτό οι βατραχάνθρωποι αναγκάζονταν να έχουν δύο τύπους όπλου, υποβρύχιο και συνήθες.


Για τη ριζική επίλυση του προβλήματος της αμφίβιας χρησιμοποίησης των μελλοντικών αυτομάτων για τους αμφίβιους κομάντος, το 2005 εκπονήθηκε κατ΄αρχήν νέο «υποβρύχιο» φυσίγγιο, το 5,45Χ39 χιλ.PSP 7Ν6 (καθώς και το 7Ν10 και 7Ν22 Διατρητικό) που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από ένα οποιοδήποτε τυφέκιο ΑΚ-74. Η διαφορά έγκειται στη βολίδα, η οποία είναι μακρύτερη και φθάνει μέχρι τον πυθμένα του κάλυκα του φυσιγγίου. Δηλαδή η βολίδα έχει μήκος 53 χιλιοστά ενώ το συνολικό μήκος του φυσιγγίου είναι 57 χιλιοστά.

 Διάγραμμα από το αρχικό ρωσικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, που εκδόθηκε το 2006, για τον σχεδιασμό των 5.45x39 PSP υποβρύχιων φυσιγγίων και μία βολίδα μήκους που φθάνει μέχρι τον πυθμένα του κάλυκα του φυσιγγίου.

Τα πυρομαχικά τύπου PSP με βολίδες ενισχυμένου χάλυβα βάρους 16 γραμμαρίων, έχουν αρχική ταχύτητα 330 μέτρα/δευτ. στον αέρα. Στο νερό το δραστικό βεληνεκές κυμαίνεται στα 25 μέτρα σε βάθος 5 μέτρων και 18 μέτρα σε βάθος 20 μέτρων.


Μετά την εμφάνιση αυτού του πυρομαχικού άρχισε η εκπόνηση όπλου, για το οποίο θα χρησιμοποιούταν. Τελικά, βγήκε το ειδικό αυτόματο μέσο-διπλής χρήσης τυφέκιο  ADS, (АДС - Автомат Двухсредный Специальный - Avtomat Dual-medium, Special), το οποίο έχει σχήμα Bullpup με ευρεία χρησιμοποίηση πλαστικών υλών στο σώμα του όπλου, καθώς και  ειδική κατασκευή του συστήματος αερίων. Προστέθηκε δε, ειδικός  μοχλός-επιλογέας αλλαγής φυσικού περιβάλλοντος «νερό/αέρας».

Το αυτόματο τυφέκιο, εκτελεί βολές και με κανονικά φυσίγγια των 5,45 χιλ. εκτός από τα υποβρύχια φυσίγγια. Κάτω από την κάννη του αυτόματου ADS τοποθετήθηκε βομβιδοβόλο των 40 mm. Για τη διεξαγωγή ειδικών επιχειρήσεων το  ADS διαθέτει βάση προσαρμογής τύπου Picatiny rail και μπορούν να προσαρμόζονται , σκοπευτική διόπτρα ημέρας -νύκτας  καταδείκτης στόχου λέιζερ και  φακός. Η κάνη του έχει την δυνατότητα προσαρμογής σιγαστήρα.

Η απόριψη των καλύκων πραγματοποιείται προς τα μπρος, με τη βοήθεια ειδικής αύλακος  και έτσι εκτελείται αρκετά άνετη βολή  τόσο από δεξιόχειρες, όσο και από αριστερόχειρες. Η τροφοδοσία και με τους δύο τύπους φυσιγγίων πραγματοποιείται με κοινούς γεμιστήρες  τυφεκίου ΑΚ-74. Κατά τη χρησιμοποίηση στην ξηρά, το αυτόματο ADS δεν υστερεί των  αυτομάτων τυφεκίων τύπου ΑΚ-74. Το μήκος του είναι 66 εκατοστά, το βάρος του 4,6 κιλά με ενσωματωμένο εκτοξευτή βομβίδων, έχει ρυθμό βολής 600-800 βλήματα/λεπτό και λαμβάνει γεμιστήρα των 30 φυσιγγίων. Λειτουργεί με τη δύναμη των αερίων και με περιστρεφόμενο κλείστρο.



Μετά από δοκιμές των τελευταίων τριών ετών, προβλέπεται  στο  εγγύς μέλλον να αντικαταστήσει στον εξοπλισμό των ρωσικών ειδικών δυνάμεων όχι μόνο τα «υποβρύχια» αυτόματα APS, αλλά και εν μέρει τα «συνηθισμένα» αυτόματα АК-74 και АКS-74U, που χρησιμοποιούνται από τα διάφορα τμήματα του ρωσικού στρατού.

Παρακάτω δείτε ένα βίντεο με τις επιδόσεις των παλαιότερων όπλων SPP και APS.
Ανιχνευτής




Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Ομάδες Ειδικής Τακτικής



Οι Ομάδες Ειδικής Τακτικής (Special Tactics Teams, STT) όπως αποκαλούνται, είναι επίλεκτες μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, που ενεργούν και συνεργάζονται πολύ συχνά με προσωπικό των  αμερικανικών δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων, όπως Ρέϊντζερς, Green Berets και  SEALs. 

Είτε ενεργούν μόνοι τους είτε ενσωματωμένοι σε άλλα τμήματα, έχουν παίξει και παίζουν σημαντικώτατο ρόλο στις ειδικές επιχειρήσεις, καλώντας για εγγύς αεροπορική υποστήριξη, οργανώνοντας ζώνες ή διαδρόμους προσγειώσεως και υποδέχοντας αεροπορικά μεταφορικά μέσα τμημάτων, διασώζοντας προσωπικό, ή συγκεντρώνοντας πολύτιμα μετεωρολογικά στοιχεία.

Οι STTs υπάγονται σε Μοίρες Ειδικής Τακτικής (Special Tactics Squadrons, STS)  και αποτελούν  μέρος της  Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων  Πολεμικής Αεροπορίας.

Όλες οι Μοίρες υπάγονται με τη σειρά τους στο 720 Συγκρότημα Ειδικής Τακτικής  (720th Special Tactics Group), με έδρα στο Hurlburt Field, Florida, το οποίο είναι υπεύθυνο για την εκπαίδευση, τον εξοπλισμό, την οργάνωση κα παρακολούθηση των 800  περίπου Ελεγκτών Μάχης (Combat Controllers Teams, CTTs)  Διασωστών (Pararesquemen-Pararesque Jumpers, PJs)  και Μετεωρολόγων (Special Operations Weathermen, SOWT), κατανεμημένων στις παρακάτω Μοίρες:

  • 21st Special Tactics Squadron (21st STS)
    Pope Air Force Base, North Carolina

  • 22nd Special Tactics Squadron (22nd STS)
    Hurlburt Field, Florida

  • 23rd Special Tactics Squadron (23rd STS)
    JBLM McChord Field, Washington

  • 24th Special Tactics Squadron (24th STS)
    Pope Air Force Base, North Carolina
    (έχει διατεθεί στο JSOC)

  • 123rd Special Tactics Squadron
    Kentucky Air National Guard

  • 125th Special Tactics Squadron
    Oregon Air National Guard

  • 320th Special Tactics Squadron
    Kadena Air Base, Japan
  • 321st Special Tactics Squadron
    RAF Mildenhall, England
To 2008 προστέθηκε μία ακόμη Μοίρα, η 17η  Μοίρα Υποστήριξης Αεροπορικών Επιχειρήσεων (17th Air Support Operations Squadron) με έδρα στο Hurlburt Field,  που διαθέτει γύρω στους 60 ειδικά εκπαιδευμένους χειριστές, κατανεμημένους σε Ομάδες Ελεγκτών Αέρος (Tactic Air Control Parties, TACP), καθώς και άλλο προσωπικό διοικητικής μέριμνας.




H κύρια αποστολή τους είναι να χειρίζονται τα μέσα επικοινωνιών και επαφής με τα μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα και να αιτούνται εγγύς αεροπορική υποστήριξη για προσβολή στόχων σε κοντινές αποστάσεις από φίλια τμήματα, με βόμβες, πυραύλους και άλλα πυρά. Παράλληλα αποτελούν τους συμβούλους και τους εκπαιδευτές σε θέματα αεροπορικής υποστήριξης και χειρισμού των μέσων επικοινωνιών (Ομάδων Επαφής, ΟΕ) του προσωπικού των μονάδων του στρατού.

Οι Ομάδες τους αποτελούνται από 2 ή περισσότερα άτομα κατά περίπτωση και προσκολλώνται σε επίγειες  συμβατικές μονάδες ή τμήματα ειδικών επιχειρήσεων, ώστε να διευκολύνουν την συνεργασία τους με αεροπορικά μέσα. 

Μέσα στις ομάδες εμπεριέχεται κατά κανόνα Αξιωματικός Σύνδεσμος Αεροπορίας, ο οποίος είναι πεπειραμένος πιλότος μαχητικών αεροσκαφών.





Ανιχνευτής









Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Εξέλιξη στα κράνη μάχης



Μετά από ένα χρόνο μελετών, παρουσιάσθηκαν πρόσφατα τ΄αποτελέσματα της έρευνας που είχε αναθέσει σε ειδικούς επιστήμονες ο αμερικανικός στρατός. Η μελέτη έδειξε ότι το νέο κράνος μάχης, που έχει λάβει την ονομασία "Advanced Combat Helmet, ACH", εξακολουθεί να είναι το καλύτερο από πλευράς προστασίας, μεταξύ αυτών που κυκλοφορούν διεθνώς.

Βασικά η μελέτη που έγινε από την  Lawrence Livermore National Laboratory είχε σαν σκοπό να διαπιστώσει τον βαθμό προστασίας που παρέχουν τα εσωτερικά ελαστικά υποθέματα του κράνους, κατά κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων μετά από μία βίαιη πρόσκρουση, ώστε να βρεθεί ο κάλλιστος τρόπος προστασίας του μαχητή.




Η φιλοσοφία κατασκευής των κρανών καλύπτει τρεις βασικές παραμέτρους: Προστασία από ισχυρό ωστικό κύμα εκρήξεων, προστασία από βίαια κτυπήματα, όπως για παράδειγμα κατά την ανατροπή αυτοκινήτου και προστασία από βλήματα ή θραύσματα.

Ειδικά για την προστασία από το ωστικό κύμα εκρήξεων διαπιστώθηκε, ότι αν τα ελαστικά "μαξιλαράκια"  αυξηθούν σε πάχος από 2 εκατοστά περίπου που είναι τώρα, σε 2,5 εκατοστά, θα επιτευχθεί σημαντική ελαχιστοποίηση  πρόκλησης κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων. Αυτό όμως σημαίνει και αύξηση του όγκου του κράνους που οδηγεί και στην αύξηση του βάρους, πράγμα όχι επιθυμητό.

Η προσπάθεια που καταβάλλεται τώρα είναι η σωστή προσαρμογή του κράνους στο κεφάλι του μαχητή, σύμφωνα  με τις ατομικές σωματομετρικές διαστάσεις του. Χρησιμοποιείται η σύγχρονη τεχνολογία για την "χαρτογράφηση" και την διαμόρφωση της καμπυλότητας των κρανών εξωτερικά και εσωτερικά ώστε να υπάρχει η απόλυτη προσαρμογή, με κέρδος όγκου και βάρους. Το κράνος πρέπει να υποστηρίζει τον στρατιώτη στις κινήσεις του,  στο πεδίο της μάχης και όχι ν' αποτελεί πρόβλημα.  

Αυτός είναι και ο λόγος που στο νέο τύπο κράνους, τον οποίο κατά προτεραιότητα χρησιμοποιούν οι ειδικές δυνάμεις, έχει αφεθεί περισσότερος χώρος στην περιοχή των αυτιών, για να επιτρέπει καλύτερη ακοή, αλλά και προσαρμογή ακουστικών. Δίνεται προτεραιότητα στην μεγαλύτερη αντίληψη  του μαχητή, για τον περιβάλλοντα χώρο του.






Η ενίσχυση του εσωτερικού των κρανών με τα ελαστικά υποθέματα αλλά και η  ενίσχυση του εξωτερικού περιβλήματος με παχύτερο στρώμα πλαστικού τύπου πολυαιθυλενίου υψηλού μοριακού βάρους, επιφέρει τη μέγιστη μέχρι στιγμής, προστασία. Παράλληλα τοποθετούνται και ειδικοί αισθητήρες που καταμετρούν τη ένταση και την ισχύ των κραδασμών και των προσκρούσεων που δέχονται, ώστε να παρέχουν ακριβείς πληροφορίες για τις επιπτώσεις τους επί του προσωπικού προς έγκαιρη ιατρική αντιμετώπιση.


Ανιχνευτής

Πηγή: Defence Talk




Σάββατο 23 Απριλίου 2011

Η στρατιωτική εκπαίδευση

Ένας Αμερικανός εκπαιδευτής-αλεξιπτωτιστής, υποδέχεται τους νέους εκπαιδευόμενους σε Σχολείο Βασικής Εκπαίδευσης Αλεξιπτωτιστών
Στο  ετήσιο συνέδριο του 2010 του Συνδέσμου Στρατού Ξηράς των ΗΠΑ (AUSA) και κατά την διάρκεια διάλεξης σχετικά με την εκπαίδευση του στρατιώτη σε ακροατήριο υπαξιωματικών εκπαιδευτών, ειπώθηκαν πολλές αλήθειες και έγιναν σωστές τοποθετήσεις.

'Εχει πλέον διαπιστωθεί ότι μία αποτελεσματική  στρατιωτική δύναμη, πρέπει ν' αποτελείται από σκεπτόμενους μαχητές, που παίρνουν ορθές αποφάσεις στο πεδίο της μάχης, ιδιαίτερα όταν βρίσκονται υπό την πίεση του αγώνα και όχι από στρατιώτες που απλά κάνουν ό,τι τους λένε. 


Εκπαίδευση  νεοσυλλέκτων Αμερικανών πεζοναυτών στη σωματική αντοχή. Έρπυση αποστάσεων σε λάσπη
Μεγάλη έμφαση έχει δοθεί στην φυσική κατάσταση και στην εκπαίδευση στις βολές. Οι μαχητές πρέπει να προπονούνται και να προετοιμάζονται για την μάχη, όπως οι αθλητές, για να λάβουν μέρος σε αγώνες. Το  νέο πρόγραμμα φυσικής αγωγής μάχης, ή φυσικής ετοιμότητας, όπως το αποκαλούν (physical readiness training) επικεντρώνεται πλέον στην ανάπτυξη της  αντοχής, της ευκινησίας, της ισορροπίας, του συντονισμού και της ευελιξίας, μεταξύ άλλων χαρακτηριστικών. Η ανάπτυξη της άριστης φυσικής κατάστασης έχει την ίδια αξία με την ανάπτυξη των στρατιωτικών αρετών της πίστης, του καθήκοντος, του σεβασμού, της τιμής, της ακεραιότητας και του προσωπικού θάρρους.

Η εκπαίδευση γίνεται όλο και πιό διαδραστική με τη χρήση της νέας τεχνολογίας των βίντεο-παιχνιδιών και της εικονικής πραγματικότητας. Οι στρατιώτες δεν κάθονται για να παρακολουθήσουν θεωρία. Συμμετέχουν και κινούνται με βάση σενάρια εκπαίδευσης, που αυξάνουν την δυσκολία προοδευτικά.

Παρόμοια εκπαίδευση υποψηφίων Αμερικανών καταδρομέων Rangers
Σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση στη βολή τυφεκίου, είναι πλέον σαφές ότι ο κάθε στρατιώτης παρουσιάζει την ιδιαιτερότητά του και δεν αντιδρά το ίδιο, πίσω από ένα όπλο. Η βασική εκπαίδευση τυφεκίου ακολουθεί τώρα στον αμερικανικό στρατό, 10 στάδια. Το 1ο αρχίζει με το να μάθει ο νεοσύλλεκτος να αισθάνεται άνετα με το όπλο του,   για να καταλήξει στο 10ο όπου θα πρέπει, για να είναι παραδεκτός, να πετύχει στη βολή 23 επιτυχίες επί συνόλου 40 φυσιγγίων (23/40). Η βασική εκπαίδευση στο τυφέκιο έχει διάρκεια 13 ημερών και όσοι έχουν παραδεκτή βαθμολογία, ακολουθούν την προκεχωρημένη εκπαίδευση τυφεκίου διάρκειας 7 ημερών. Σε 20 ημέρες ένας νεοσύλλεκτος μετατρέπεται σε στρατιώτη που μπορεί να εκτελεί οπλισμένος τις βασικές κινήσεις ατομικής τακτικής με πλήρη φόρτο. Ο ελάχιστος αριθμός πυρομαχικών που χρησιμοποιούνται για την παραπάνω εκπαίδευση είναι:  600 φυσίγγια.




Παράλληλα δίνεται μεγάλη σημασία στη μάχη σώμα με σώμα. Ο μαχητής πρέπει να είναι  επιθετικός και σε θέση να αντιμετωπίζει τον αντίπαλο με άλλους τρόπους, όταν δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρά. Ο στρατός έχει εφοδιασθεί με νέα εκπαιδευτικά υλικά  λογχομαχίας, ώστε να γίνεται πολύ ρεαλιστική εκπαίδευση, χωρίς τραυματισμούς.

Μήπως σας θυμίζουν κάτι όλα αυτά; Μήπως είναι αυτά που εφαρμόζονται στις ειδικές δυνάμεις, αλλά και στους Αμερικανούς πεζοναύτες;

Εδώ θέλω να επισημάνω για μια φορά ακόμα τον ρόλο των εκπαιδευτών. Αν προσέξατε, η διάλεξη έγινε σε ακροατήριο  εκπαιδευτών υπαξιωματικών. "Drill Sergeants", τους ονομάζουν οι Αμερικανοί. Έμπειροι, επιλεγμένοι, κατάλληλα εκπαιδευμένοι, με γνώση της μονάδας και οι περισσότεροι εμπειροπόλεμοι. Ξέρουν τι πρέπει να κοιτάξουν και τι να ζητήσουν. Αποτελούν το πρότυπο στα μάτια των νεοσυλλέκτων. Μόνο έτσι η εκπαίδευση αποδίδει.

Η βασική στρατιωτική εκπαίδευση του αμερικανικού στρατού, διαρκεί 9 γεμάτες εβδομάδες. Δείτε ένα διαφημιστικό τους βίντεο, για να καταλάβετε τι κάνουν οι νεοσύλλεκτοι,

Για τους Αμερικανούς Πεζοναύτες, είναι οι 12 εβδομάδες!

Για τους Βρετανούς Commandos οι 30 εβδομάδες!


Ανιχνευτής













 



Καλό Ελληνικό Πάσχα!





Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Επανεμφάνιση του ASALA



Ο Αρμενικός Μυστικός Στρατός για την Απελευθέρωση της Αρμενίας (ASALA), ύστερα από μία μακρά περίοδο αποχής από την ενεργό δράση, απέστειλε απειλητικό μήνυμα στη τουρκική πρεσβεία της Τιφλίδας, η οποία έχει την ευθύνη για τις διπλωματικές επαφές με το Εριβάν καθώς Τουρκία και Αρμενία δεν διατηρούν διπλωματικές επαφές. 

Σύμφωνα με τη Hurriyet, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και η ΜΙΤ αναλύουν το μήνυμα της αρμενικής οργάνωσης που πιθανόν σχετίζεται με τις διαπραγματεύσεις Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, ενόψει μάλιστα και της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την Αρμενική Γενοκτονία. 

Ο ASALA δημιουργήθηκε το 1975 προκειμένου να πιέσει την Άγκυρα να αναλάβει την ευθύνη για το θάνατο περίπου 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων το 1915. Η αρμενική μαρξιστική-λενινιστική οργάνωση είχε εξαπολύσει σειρά επιθέσεων κατά τουρκικών στόχων, στη διάρκεια της δεκαετίας του’ 70 και του ’80, με κορυφαίες τις επιθέσεις στο αεροδρόμιο της Άγκυρας το 1982 και στο αεροδρόμιο του Ορλί στο Παρίσι το 1983, κατά την οποία σκοτώθηκαν 18 άτομα και τραυματίστηκαν άλλα 127. 

Από διάφορες άλλες επιθέσεις του ASALA έχουν χάσει τη ζωή τους 34 Τούρκοι διπλωμάτες και προσωπικό των πρεσβειών της χώρας στο εξωτερικό. Ο αρχηγός του ASALA Hagop Hagopian δολοφονήθηκε τον Απρίλιο του 1988 στην Αθήνα, από πυρά άγνωστων δραστών, πιθανόν Τούρκων παρακρατικών που είχαν στρατολογηθεί από τη ΜΙΤ.



Το ΧΜ 2010



Είναι το τελευταίο μοντέλο τυφεκίου ελευθέρου σκοπευτού, που μάλλον πρόκειται να υιοθετήσει ο αμερικανικός στρατός. Το "ΧΜ 2010 Enhanced Sniper Rifle" λέγεται ότι μπορεί να καλύψει κατά 50% μεγαλύτερες αποστάσεις από τα τυφέκια που χρησιμοποιούνται σήμερα.

Το περασμένο χρόνο δοκιμάστηκε σε στρατιωτικά πεδία βολής και μάλλον τώρα πρέπει να χρησιμοποιείται στο Αφγανιστάν. Το τυφέκιο χρησιμοποιεί μερικά μέρη του παραδοσιακού πλέον Μ-24, τα οποία "δένονται" με ένα σύγχρονο κοντάκιο, γεμιστήρες και βάση προσαρμογής σκοπευτικών (rail system).



Το κυριότερο όμως είναι ότι χρησιμοποιεί φυσίγγια .300 Winchester Magnum με τα οποία μπορεί να "κτυπήσει" με αποτελεσματικότητα στόχους στα 1200 μέτρα, τη στιγμή που το Μ-24 με φυσίγγια 7,62 χιλ. μπορεί μέχρι τα 800 μέτρα.

Η αποτελεσματικότητά του στο Αφγανιστάν, επηρεάζει σημαντικά την απόφαση της αμερικανικής στρατιωτικής ηγεσίας να το καθιερώσει στο στράτευμα, σαν τον αντικαταστάτη του παλαιού Μ-24. Η τελευταία λέξη δεν έχει λεχθεί ακόμη.




Η προμήθεια των ημιαυτομάτων Μ110 εξακολουθεί να είναι σε εξέλιξη, αλλά η τακτική τους χρησιμοποίηση, θα περιορίζεται σε κοντινότερες αποστάσεις και σε αγώνα κατοικημένων τόπων. Περίπου 3.600 τέτοια τυφέκια ΧΜ2010, πρόκειται να κατασκευαστούν και να παραδοθούν στις μονάδες που δρουν στο Αφγανιστάν. 




Ο πονοκέφαλος των Αμερικανών στρατιωτών είναι ότι οι αντάρτες Ταλιμπάν τους στήνουν ενέδρες από ψηλές βουνοκορφές και τα όπλα ευθυτενούς τροχιάς δεν καλύπτουν τις αποστάσεις. Ακόμη και με Μ-24 δεν μπορούσαν να προσβάλουν θέσεις ανταρτών. Τώρα με τα ΧΜ 2010 αναγκάζονται οι αντάρτες να φεύγουν ακόμη πιο μακριά και επομένως στερούνται της δυνατότητας προσβολής αμερικανικών τμημάτων σε ενέδρες παρενόχλησης, όπως μέχρι τώρα.

 Το τυφέκιο παίρνει γεμιστήρα των 5 φυσιγγίων, έχει ρυθμιζόμενο και πτυσσόμενο κοντάκιο και βάση προσαρμογής οποιουδήποτε  σκοπευτικού οπτικού υλικού. Είναι επινόηση της υπηρεσίας μελετών του αμερικανικού στρατού, γνωστής σαν PEO Soldier.

Ανιχνευτής





Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Επίδεσμοι και γεμιστήρες

Πάντοτε θυμάμαι οι νοσοκόμοι μέσα σ' ένα καταδρομικό τμήμα είχαν την συλλογή τους χωμένη μέσα στο μπέργκιν. Σπάνια την κρεμούσαν στην εξάρτηση γιατί ήταν πολύ άβολη, ειδικά κατά την κίνηση. Μία εταιρία, ακούγοντας τις παρατηρήσεις και τα σχόλια των νοσοκόμων ειδικών δυνάμεων, κατασκεύασε μια θήκη, που συνδυάζει τις θήκες γεμιστήρων με συλλογή νοσοκόμου. Απλή σκέψη, που κάνει όμως την ζωή πιο εύκολη στο πεδίο.

Έτσι μπορούν οι νοσοκόμοι να μεταφέρουν εξωτερικά την συλλογή τους και παράλληλα να έχουν δυνατότητα να χειρίζονται χωρίς πρόβλημα τα πυρομαχικά τους. Η θήκη έχει θέσεις για τρείς γεμιστήρες Μ16 που τοποθετούνται προς την πλευρά του σώματος του χρήστη και  μπροστά είναι όλος ο χώρος διαθέσιμος για την υγειονομική συλλογή. 
Κοστίζει λίγο ακριβά, γύρω στα 80 Ευρώ αλλά διαθέτει  καλής ποιότητας φερμουάρ, ελαστικούς ιμάντες συγκρατήσεως υλικών, αδιαβροχοποιημένα καλύματα και πολλές εύχρηστες θήκες. Έτσι τουλάχιστο ισχυρίζεται η εταιρία. Βέβαια μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλες δουλειές, ανάλογα με το τι θέλει να βάλει μέσα ο χρήστης. 
Εμένα μου φαίνεται λίγο μικρή για συλλογή νοσοκόμου καταδρομών. Περισσότερο θα την χρησιμοποιούσα σαν ατομική συλλογή, για να πω την αλήθεια.

Εάν κάποιος έχει σχέση με το αντικείμενο και θέλει να το σχολιάσει και να πει την άποψή του, μη διστάσει να το κάνει, για να καταλάβουν όλοι αν αξίζει ή όχι σαν ιδέα.


Ανιχνευτής




Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Ο "Άτακτος Πόλεμος"



 Άτακτος Πόλεμος! "Irregular Warfare".Για πρώτη φορά εμφανίσθηκε ο όρος την 10ετία του '80,  σαν προσδιορισμός ενεργειών μη τακτικών στρατευμάτων. Το 1996 υιοθετείται από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, κυρίως την CIA και μετά την τρομοκρατική ενέργεια της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, αρχίζει να επικρατεί στην  αμερικανική στρατιωτική ορολογία και επισημοποιείται με το πρώτο επίσημο κείμενο στρατιωτικού δόγματος για την αντιμετώπιση αυτής της μορφής πολέμου από το 2004 έως το 2007. Το 2010 κυκλοφορεί η νεώτερη έκδοση.

Συνοπτικά ο Άτακτος πόλεμος προσδιορίζεται σαν ένας βίαιος αγώνας μεταξύ κράτους και παρακρατικών δυνάμεων για νομιμότητα και  επικράτηση επί του πληθυσμού. Ο Άτακτος πόλεμος, ευνοεί τις έμμεσες και ασύμμετρες προσεγγίσεις, αλλά οι αντίπαλοι μπορούν  να αναπτύξουν  όλο το εύρος των στρατιωτικών  και μη δυνατοτήτων που διαθέτουν, με σκοπό να διαβρώσουν την δύναμη, την επιρροή και τη θέληση του εχθρού.

Το εγχειρίδιο περί .Ατάκτου Πολέμου του Μαΐου 2010 (Irregular Warfare: Countering Irregular Threats, Joint Operating Concept) που υπογράφηκε και επικυρώθηκε από τον Ναύαρχο Όλσον τον  διοικητή της διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων  (ΔΕΕ) των ΗΠΑ (USSOCOM) και από τον πεζοναύτη Στρατηγό Ματίς, νυν διοικητή της Κεντρικής Διοίκησης (CENTCOM), αποτέλεσε για τον Στρατηγό Πετρέους, διοικητή επί του παρόντος της Διεθνούς Δύναμης στο Αφγανιστάν ISAF, το βασικό έγγραφο για την σύνταξη των δικών του "Διακλαδικών Επιχειρησιακών Κατευθύνσεων περί Ατάκτου Πολέμου" (Joint Operating Irregular Warfare Directive) όταν αυτός ήταν στη θέση του Ματίς πριν ένα χρόνο και κάτι μήνες.

Οι κατευθύνσεις Πετρέους τότε, είχαν να κάνουν με την υλοποίηση και πρακτική εφαρμογή των κανόνων και των αρχών του εγχειριδίου, σε όλη την τεράστια περιοχή ευθύνης της αμερικανικής διακλαδικής Κεντρικής Διοίκησης. (Σημειώνεται ότι για την αμερικανική  διακλαδική ΔΕΕ, περιοχή ευθύνης είναι κυριολεκτικά όλος ο πλανήτης). 

Η προσπάθεια επικεντρώθηκε στην διαλειτουργικότητα, στην συνεργασία και στον συντονισμό  των ενεργειών όλων των φορέων, πολιτικών και στρατιωτικών, σε όλους τους τομείς και σε όλα τα είδη επιχειρήσεων, φανερών ή συγκαλυμμένων. Το μυστικό της επιτυχίας για  την αντιμετώπιση των ατάκτων απειλών είναι η δημιουργία ενός πλέγματος συγχρονισμού πολιτικών, στρατιωτικών, κυβερνητικών και μη κυβερνητικών υπηρεσιών. Δεν πρέπει να υπάρχουν κενά ή "παραθυράκια" που θα επιτρέψουν στον αντίπαλο την εκμετάλλευση τους επ' ωφελεία του.

Η επικαιροποίηση του αμερικανικού δόγματος για την διεξαγωγή και αντιμετώπιση του ατάκτου πολέμου ξεκίνησε το 2009 με ένα θεσμικό κείμενο της αμερικανικής κυβέρνησης, υπογεγραμμένο από την τότε Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Κοντολίζα Ράις  , την πρώην επικεφαλής της αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης (USAID) Ενριέτα Φόρε και τον  ΥΠΕΘΑ Ρόμπερτ Γκέϊτς με τον τίτλο: "Σύνολο της κυβέρνησης, Σύνολο της κοινωνίας" (Whole of Government, Whole of Society). Στην εκπόνηση αυτού του κειμένου συνεργάσθηκαν 5 ακόμη υπουργεία, συμπεριλαμβανομένου και του Υπουργείου Γεωργίας.

Στην πραγματικότητα αποτελεί περισσότερο μια επιβεβαίωση όλων των διδαγμάτων και εμπειριών του παρελθόντος που είχαν σχεδόν ξεχασθεί, συμπληρωμένων με τα διδάγματα του Ιράκ και του Αφγανιστάν, με τη διαφορά ότι τώρα γίνεται σύνδεση ή καλύτερα, διασύνδεση με την νέα κυβερνητική πολιτική και στρατιωτική διάρθρωση και οργάνωση.

Όπου βρέθηκε κενό ευθύνης ή δυσλειτουργία υπηρεσιών αποκαταστάθηκε. Μάλιστα, ιδρύθηκε και μία πιο ειδική υπηρεσία που έχει σχέση με την επίτευξη της διαλειτουργικότητας φορέων  με τον ιδιόμορφο τίτλο: "Κέντρο Πολύπλοκων Επιχειρήσεων" (Center of Complex Operations). Ο σκοπός αυτού του Κέντρου είναι να αποτελεί τον σύνδεσμο με τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας ώστε να διδάσκονται από ειδικούς αναλυτές θέματα τρομοκρατίας, ατάκτου πολέμου, επιχειρήσεων σταθεροποίησης, με επιδίωξη ανώτερα κυβερνητικά και μη στελέχη, που θα προέρχονται από αυτά τα ιδρύματα, να είναι σε θέση να συνεργάζονται  και να χρησιμοποιούν την "ίδια γλώσσα" για την αντιμετώπιση όλων των τύπων ατάκτων και ασύμμετρων απειλών κατά της χώρας. Έτσι υλοποιείται το "Όλη η κυβέρνηση, Όλη η κοινωνία". Όλοι εμπλέκονται ή αν θέλετε, όλοι έχουν μέρος ευθύνης. Αυτό είναι το μήνυμα.

Αν δεν το ξέρετε, υπάρχει στη Φλόριντα και Πανεπιστήμιο  Ειδικών Επιχειρήσεων που πρόσφατα μετακόμισε από το Χάρλμπαρτ Φίλντ , πιο κοντά στην αεροπορική βάση MacDill στην Tampa, όπου είναι η και η έδρα της USSOCOM. Εκεί διδάσκονται πολλά περί ατάκτου πολέμου και ειδικών επιχειρήσεων.

Ο Στρατηγός Πετρέους κατάφερε αυτή την θεωρία να την υλοποιήσει σε πρακτικό επίπεδο τόσο στο Ιράκ όσο και τώρα, στο Αφγανιστάν. Οι  ειδικές επιχειρήσεις εξουδετέρωσης μεμονωμένων αρχηγών  και βάσεων ανταρτών, παράλληλα με τις επιχειρήσεις πληροφοριών την πολιτικοστρατιωτική συνεργασία, τις ψυχολογικές επιχειρήσεις  τον πληροφοριακό πόλεμο και τις επιχειρήσεις σταθεροποίησης, αντιπροσωπεύουν το πνεύμα του θεσμικού κειμένου. Μοιάζει δε με την θεωρία του"Πολέμου Τριών Τετραγώνων" που ανέπτυξαν οι Αμερικανοί Πεζοναύτες επιτελείς την 10ετία του '90 και που απεικονίζει την πολυπλοκότητα του σύγχρονου πεδίου μάχης, την οποία αντιμετωπίζει ένας μαχητής.



Η  υποβοήθηση μιας διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης  για σωστή διακυβέρνηση, ασφάλεια, ανάπτυξη της οικονομίας, δημιουργία κοινωνικού ιστού,  κοινωνική πρόνοια και γενικά η προσπάθεια για απόκτηση της εμπιστοσύνης και της συνεργασίας των κατοίκων σε χώρες που μαστίζονται από ανταρτοπόλεμο, φτώχεια και εγκληματικότητα, είναι θέματα που απαιτούν ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό και χρηστή διοίκηση. Απαιτούν καλά οργανωμένες ομάδες ειδικών του κάθε τομέα, πολιτικοστρατιωτικές ομάδες, ικανές να μπορούν γνωρίζοντας την τοπική κοινωνία, να συνδεθούν με αυτήν και να προσφέρουν υποστήριξη. Ο νικητής στον άτακτο πόλεμο, είναι αυτός που κερδίζει το μυαλό και την καρδιά του πληθυσμού.

Αυτή τη στιγμή, σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ, το μόνο αμερικανικό Υπουργείο που  μπορεί να αναλάβει τον συντονισμό μιας μεγάλης κλίμακας πολιτικοστρατιωτικής επιχείρησης, είναι το ΥΕΘΑ και εκεί πάνε πολλά λεφτά. Η CIA συντονίζεται πλέον επάνω στο Πεντάγωνο. Ο Πετρέους έχει ήδη αποκτήσει μεγάλη εμπειρία στη διοίκηση δυνάμεων και υπηρεσιών σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις. Άρα διαθέτει προσόντα ιδιαίτερα καλά για ένα διευθυντή CIA, που σύμφωνα με τα νέα δεδομένα έχει να ασχοληθεί κυρίως με τη διεθνή τρομοκρατία, συνεργαζόμενος με το ΥΕΘΑ. Δεν πρέπει λοιπόν να εκπλαγούμε, αν ακουσθεί ότι ο Στρατηγός Πετρέους, που μάλλον ήλθε ο καιρός ν' αποστρατευθεί, αναλάβει την διεύθυνση της CIA.

Διαβάστε παρακάτω ένα μεταφρασμένο μικρό απόσπασμα από το εγχειρίδιο περί Ατάκτου Πολέμου για να πάρετε μια γεύση στη νέα ορολογία:

«Η διακλαδική δύναμη θα πρέπει να αναπτύξει πλαίσια και μηχανισμούς διασύνδεσης με την ακαδημαϊκή κοινότητα, τις επιχειρήσεις και τη βιομηχανία, τις ΜΚΟ και άλλους φορείς της κυβέρνησης των ΗΠΑ ώστε να έχει τη δυνατότητα προσδιορισμού και  ανάλυσης των κατάλληλων ενδεικτών που μετρούν την αποτελεσματικότητα των αναπτυξιακών, κυβερνητικών ενεργειών, και δραστηριοτήτων  ασφάλειας σε ένα περιβάλλον Ατάκτου Πολέμου.

 Τμήματα Ειδικών Επιχειρήσεων θα απαιτήσουν διάθεση υποστήριξης μάχης, καθώς εργάζονται σε πιο απόμακρες περιοχές ή πολιτικά ευαίσθητες αποστολές. Σε γενικές γραμμές, η αντιμετώπιση ατάκτων απειλών  θα  απαιτήσει δράση μικρών και καλά οργανωμένων στρατιωτικών μονάδων, παράλληλα με την ενέργεια ειδικά συγκροτημένων, για την κάθε περίπτωση, πολιτικοστρατιωτικών ομάδων και σε συντονισμό και αλληλοϋποστήριξη με τις αντίστοιχες ενέργειες μονάδων ειδικών επιχειρήσεων και άλλων συμβατικών δυνάμεων. 


Επιχειρήσεις σε παγκόσμια κλίμακα, απαιτούν άριστη υποστήριξη σε θέματα κινήσεων, μεταφορών, εναέριας επιτήρησης, ιατρικής περίθαλψης, διοικητικής μέριμνας, εργασιών μηχανικού, πληροφοριών, ειδημόνων της τοπικής κοινωνίας, διερμηνέων, μεταφραστών, επικοινωνιών, ειδικών ομάδων σκύλων, ελεγκτών αέρος, ασφαλείας και οργάνωσης βάσεων επιχειρήσεων.

Κατ' αρχήν υπάρχουν 5 δραστηριότητες ή επιχειρήσεις που εξελίσσονται διαδοχικά ή παράλληλα ή σε συνδυασμό μεταξύ τους, σε περιβάλλον ατάκτου πολέμου: Αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, Ανορθόδοξος πόλεμος, Επιχειρήσεις Εσωτερικής Άμυνας, Αντιανταρτοπόλεμος και Επιχειρήσεις Σταθεροποίησης.

Επιπρόσθετα η διακλαδική δύναμη εκτελεί και  άλλες σημαντικές δραστηριότητες και ενέργειες για την αντιμετώπιση των ατάκτων απειλών όπως: στρατηγικές επικοινωνίες, πληροφοριακές επιχειρήσεις, ψυχολογικές επιχειρήσεις, πολιτικοστρατιωτικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις υποστήριξης του νόμου και της τάξης, επιχειρήσεις πληροφοριών κ.α. 

Προκειμένου η διακλαδική δύναμη να πετύχει τους στόχους της πρέπει να κατανοήσει σε βάθος το περιβάλλον του θεάτρου επιχειρήσεων δηλαδή τον πολιτισμό, την οικονομία, την θρησκεία την ιστορία, τα ήθη και τα έθιμα, τις παραδόσεις, τις συνήθειες του  πληθυσμού και τα αίτια που δημιουργούν βίαιες προστριβές".




Ανιχνευτής











Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Τα αεροσκάφη ειδικών επιχειρήσεων



Είναι άμεσα συνδεδεμένα με τις ειδικές επιχειρήσεις! Μιλάω για τα C-130. Τώρα τα  C-130J Super Hercules, αποτελούν σήμερα, την καλύτερη προτίμηση των ειδικών δυνάμεων πολλών χωρών. Ειδικά κατασκευασμένα για ειδικές επιχειρήσεις, με δυνατότητα εναέριου ανεφοδιασμού, κάνουν δουλειά σε κάθε περίπτωση, ημέρα και νύκτα. 


Τα νέα αεροσκάφη MC-130 Combat ShadowII της Lockheed Martin  προορίζονται για την Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας. Συνδυάζουν τις δυνατότητες του εναέριου τάνκερ με τις αντίστοιχες ηλεκτρονικές ενός σύγχρονου μαχητικού, έτσι ώστε να λειτουργούν κάτω από δύσκολες συνθήκες, με απαράμιλλη ταχύτητα και ικανότητα. Παρουσιάζουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής πτερύγων, ενισχυμένο σύστημα χειρισμού φόρτων, ένα διαλειτουργικό σύστημα  εναέριας υποδοχής καυσίμων, ηλεκτροοπτικό αισθητήρα ανίχνευσης υπερύθρων ακτίνων, σύστημα χειρισμού οπλικών συστημάτων στο πιλοτήριο, ισχυρότερες ηλεκτρογεννήτριες και υπέρυθρο σύστημα αντιμέτρων. 




Προορίζονται για τον εναέριο ανεφοδιασμό καυσίμων σε  ελικόπτερα ειδικών επιχειρήσεων, για διεισδύσεις και εκκενώσεις προσωπικού ειδικών δυνάμεων καθώς και για ανεφοδιασμό από αέρα επιγείων τμημάτων. Το πρώτο αεροσκάφος επί συνόλου 37 της γραμμής παραγωγής,  ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2011 και στις 29 Μαρτίου 2011 έγινε η τελετή παράδοσης





Το τρίτο είδος για ειδικές επιχειρήσεις είναι το HC-130J Combat King II κατάλληλο για διάσωση και εκκένωση προσωπικού. Προορίζεται για την Αεροπορική Διοίκηση Μάχης για την οποία έχει προγραμματισθεί η παραγωγή 78 τέτοιων αεροσκαφών. 

Η αρχική επιχειρησιακή δυνατότητα και των δύο παραπάνω τύπων αεροσκαφών, θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2012, σύμφωνα με την  σχεδίαση.

           Lockheed Martin





Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Προπόνηση για τον "Μακεδονομάχο"

Πορεία, ΑΑΑ, Διάσωση φιλίου προσωπικού, Μάχη σε κλειστούς χώρους, Α΄ βοήθειες ήταν κάποια από τα αντικείμενα στα οποία εκπαιδεύθηκαν εν όψει του επερχομένου ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΥ παλαιά και νέα μέλη της ΠΕΝΕΦΥΟ, το Σαββατοκύριακο που πέρασε.

Τι είναι ο ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ; Διεθνής άσκηση που διοργανώνουν έφεδροι, μεταξύ των οποίων και Καταδρομείς,  στη Μακεδονία, από 3 έως 6 Μαΐου 2011. Περιλαμβάνει όλα όσα αναφέρονται παραπάνω. Μπορούν να συμμετέχουν έφεδροι οποιασδήποτε προέλευσης. Περισσότερα μπορείτε να μάθετε αν πατήσετε τον σύνδεσμο: MACEDONIAN FIGHTER 2011. 

Θα δείτε και ένα πρόσωπο πολύ γνωστό!

Όσοι μπορείτε, θέλετε και πιστεύετε, εμπρός! Δηλώστε συμμετοχή!

Ανιχνευτής