Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Νέα συσκευή αντιμετώπισης της υποθερμίας




Στατιστικά, ο πιο κοινός τύπος απώλειας ζωής στο πεδίο της μάχης είναι η αιμορραγία, προκαλούμενη από διαφόρων ειδών τραύματα. Εάν ένας στρατιώτης έχει απώλεια αίματος, οι πιθανότητες διάσωσής του «πέφτουν» στο 22,5%, εάν η υποθερμία κάνει την παρουσία της. Εννοείται ότι αν τα συμπτώματα της υποθερμίας ελαχιστοποιηθούν ή αντιμετωπισθούν έγκαιρα, θα μειωθούν αντίστοιχα και τα περιστατικά θανάτων.

Μέχρι σήμερα η υποθερμία αντιμετωπίζεται με ορό και με μάλλινες κουβέρτες. Έχει υπολογισθεί ότι απαιτούνται με αυτή την μέθοδο μέχρι και 16 ώρες για να ανέλθει η βασική θερμοκρασία του ασθενούς σε φυσιολογικά επίπεδα.

Πρόσφατα, μια επιστημονική ερευνητική ομάδα φοιτητών βιοϊατρικής μηχανικής του Πανεπιστημίου  Stevens κατασκεύασε και δοκίμασε με επιτυχία μία νέα  συσκευή, που μπορεί να ανεβάσει την θερμοκρασία του αίματος μέσα σε 4 ώρες. Έτσι επιτυγχάνεται όχι μόνο υψηλότερο ποσοστό επιβιωσιμότητας, αλλά δίνεται και περισσότερος χρόνος σε ιατρικό προσωπικό να φροντίσει και άλλους ασθενείς.

Ονομάζεται “Heat Wave” και στην ουσία είναι μία φορητή συσκευή θέρμανσης/ύγρανσης, που αντλεί ζεστό και υγρό αέρα και μέσα από μία μάσκα τον στέλνει στους πνεύμονες του ασθενούς. Δεδομένου ότι όλο το αίμα του ασθενούς διέρχεται μέσω των πνευμόνων, η θερμότητα του ζεστού αέρα, μέσω του πνευμονικού ιστού, μεταφέρεται και στο αίμα. Δεν είναι η πρώτη προσπάθεια σ΄αυτό τον τομέα, αλλά είναι μέχρις στιγμής η πιο επιτυχημένη.

Ο αμερικανικός στρατός, διαβλέποντας την  μεγίστη χρησιμότητα αυτής της νέας εφεύρεσης σε στρατιωτικές και όχι μόνο επιχειρήσεις, υποστηρίζει οικονομικά και υλικά  την ερευνητική ομάδα, ώστε το νέο προϊόν, να εξελιχθεί σε συσκευή ικανή να χρησιμοποιείται σε οποιοδήποτε πεδίο μάχης. 

Αν κάνετε  μία περιήγηση στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου, θα δείτε και πολλά άλλα ερευνητικά προγράμματα που έχουν ανατεθεί από το αμερικανικό ΥΕΘΑ. Σωστή επένδυση χρημάτων! 

Ανιχνευτής




Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Η "ατομική" γεννήτρια

Δεν μιλάμε για πυρηνική ενέργεια, αλλά για μία μικρή συσκευή που μεταφέρεται πολύ εύκολα από ένα άτομο. Φορτίζεται με την κίνηση του σώματος, με το περπάτημα, το τρέξιμο, το κολύμπι, τη κωπηλασία κλπ. Το μόνο που χρειάζεται, είναι να την βάλεις στο σακκίδιό σου, ή κάπου στο σώμα σου και την αφήνεις να "γεμίζει". 

Είναι σε θέση να φορτίσει το κινητό τηλέφωνο, το GPS, κάμερα και οποιοδήποτε άλλο όργανο μπορεί να έχει μαζί του κάποιος, είτε στην πόλη, είτε ακόμη περισσότερο σε περιοχές που δεν υπάρχει εύκολη  πρόσβαση σε πηγή ενέργειας. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα καλώδιο USB και συνδέεται με την αντίστοιχη συσκευή που χρειάζεται φόρτιση.



Η συσκευή που βλέπεται στην παραπάνω φωτογραφία, ονομάζεται "nPower PEG" (Personal Energy Generator) και κατασκευάζεται από την ομώνυμη αμερικανική εταιρία. Μέχρι στιγμής, "συνεργάζεται" με 3.000 διαφορετικά είδη  φορητών μικροσυσκευών, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της, που όμως είναι συμβατές με USB 2.0.  

 Οι χρήσεις της συσκευής στην καθημερινή ζωή είναι πολλές και ποικίλες από ανθρώπους των πόλεων, ταξιδιώτες, λάτρεις της περιπέτειας και των αθλητικών δραστηριοτήτων. Διαφαίνεται σαφώς και η χρησιμότητά της για στρατιωτικούς σκοπούς. Απαλλάσσεται ένας μαχητής από την μεταφορά μεγάλου αριθμού μπαταριών διαφόρων μεγεθών και τύπων για τα όργανα που χρησιμοποιεί επάνω του. Πολύ περισσότερο στο χώρο των ειδικών δυνάμεων. Ήδη το έχουν "πιάσει" οι Αμερικανοί Πεζοναύτες και οι Ειδικές Δυνάμεις.

Πηγή
Το εξωτερικό περίβλημα είναι από τιτάνιο, έχει μήκος 23 εκατοστά, πλάτος στο παχύτερο τμήμα λιγότερο από 4 εκατοστά και βάρος 311 γραμμάρια. Έχει δυνατότητα αποθήκευσης 1000 mAh σε μπαταρία λιθίου ιόντων πολυμερούς. Έχει τάση 5Volt και ισχύ 2,5 Watts. Λειτουργεί σε θερμοκρασίες από -30 έως 60 βαθμούς Κελσίου. Πολύ χοντρικά σε ό,τι αφορά την απόδοσή της, ο κατασκευαστής δίνει για ένα λεπτό φόρτιση, κίνηση δηλαδή, 1 λεπτό ακρόαση, με iPod Nano, για 11 λεπτά περπάτημα 1 λεπτό ομιλίας με iPhone 2G και για 26 λεπτά περπάτημα, 1 λεπτό ομιλία με iPhone 3G.

Πηγή
Ο τρόπος λειτουργίας της  είναι σχετικά απλός και σίγουρος. Βασίζεται στην αρχή του μηχανικού συντονισμού με χρήση ελατηρίου συστήματος. Η ταλάντωση του ελατηρίου παράγει με τη βοήθεια μαγνητών και πηνίων ηλεκτρισμό, που αποθηκεύεται. Για παράδειγμα, έχει υπολογισθεί ότι ένας άνθρωπος που ανεβαίνει τις σκάλες δύο ορόφων καταναλίσκει ισχύ περίπου 200 Watt.  Για την πλήρη φόρτιση ενός κινητού απαιτείται ισχύς μόλις 2,5 Watt. Η συσκευή, θα "μαζέψει" αυτή την κινητική ενέργεια του ανθρώπου και θα την αποθηκεύσει σε μορφή ηλεκτρικής ενέργειας για χρήση όποτε χρειασθεί.  Όσοι θέλουν περισσότερα στο τεχνολογικό κομμάτι, ας ρίξουν μια ματιά στην αντίστοιχη κατοχύρωση ευρεσιτεχνίας.

Η ίδια αρχή μπορεί ακόμη να εφαρμοσθεί και σε μεγαλύτερη κλίμακα παραγωγής ηλεκτρισμού, με  μεγαλύτερα μεγέθη τέτοιων συσκευών, ειδικά σε θαλάσσιο χώρο. Πάντως η μικρή γεννήτρια φαίνεται να είναι πολύ καλό "εργαλείο" για ένα μαχητή και όχι μόνο. Κοστίζει γύρω  στα 160$ το κομμάτι, αλλά αξίζει τα λεφτά. Είδα και κάτι άλλο ακόμα. Ασύρματη μεταφορά ενέργειας! Επιστημονική φαντασία; Δεν νομίζω! Το μέλλον πλησιάζει καλπάζοντας! 

Ανιχνευτής



.


  


Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Εάλω η Πόλις

 Μνήμες θλίψης και εθνικής περίσκεψης. Μνήμες που δεν πρέπει να σβήσουν για να μας θυμίζουν την καταστροφή που έρχεται όταν δεν υπάρχει εθνική ομόνοια, ενότητα, πρόβλεψη, συλλογική προσπάθεια και ετοιμότητα. Θέμα πάντα επίκαιρο για το έθνος μας.

Ανιχνευτής




«1453: Η Αλωση της Πόλης» from Αντίφωνο on Vimeo.

Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Κομάντος εν δράσει!! Νυχτερινή πορεία 42 χιλιομέτρων στο Βέρμιο από την Β΄ ΜΚΔ!

Το ότι η Β΄Μοίρα Καταδρομών αποτελεί την αιχμή του δόρατος της 1ης ΜΠ είναι γνωστό στους αξιωματικούς της και ειδικά στο Μέραρχο Υπγο κ. Βερίγο, ο οποίος υπήρξε πρόσφατα ως Ταξίαρχος και διοικητής της 1ης ΤΑΞ/ ΚΑΔ-ΑΛ, στην οποία υπάγεται οργανικά η Β΄ΜΚΔ.  Χθες το βράδυ,(σημ. η πορεία έγινε 17/18  Μαΐου 2011)  πραγματοποίησε την ετήσια νυχτερινή πορεία 42 χιλιομέτρων στον ορεινό όγκο του Βερμίου.

Κατάκοπους αλλά πάντοτε ακμαίους συναντήσαμε χθες το πρωί τους κομάντος ( πολλοί εκ των οποίων που ανήκουν στο μόνιμο προσωπικό των Καταδρομών την έχουν κάνει αγόγγυστα πάμπολλες φορές!!) στην τελική φάση της πορείας, με πλήρη φόρτο μάχης, ενώ μας συγκίνησε το γεγονός ότι στην πορεία έλαβε μέρος και μια γυναίκα καταδρομέας! 

Η πορεία με επικεφαλής τον διοικητή της Β΄ΜΚΔ Ανχη κ. Συρμόπουλο, κατέληξε στις 9 το πρωί και μετά από μια 13ωρη κοπιαστική διαδρομή, με ανάβαση στα 1900 μέτρα υψόμετρο, στο στρατόπεδο, όπου και προσφέρθηκε ο καθιερωμένος πατσάς!! Να είναι γεροί όλοι τους και να συνεχίσουν να αποτελούν την αιχμή του δόρατος της προάσπισης της εθνικής μας κυριαρχίας.


Αυτό το μικρό άρθρο, μου θύμισε μία παρόμοια πορεία πολύ παλιά, το 1979, στην ίδια μονάδα, με τον 51 Λόχο Κρούσεως.

Τότε που ήμασταν πολύ νέοι, αυθόρμητοι, ενθουσιώδεις, δυνατοί και δυναμικοί. Ο λόχος είχε κομάντος έναν-έναν διαλεγμένους. Ψημένα παιδιά,  Μακεδόνες από τις γύρω περιοχές και όχι μόνο.

Η πορεία ήταν των 50 χιλιομέτρων, διαγωνιστική μεταξύ των λόχων. Η προετοιμασία γινόταν χρονικά από πολύ νωρίς σε στυλ προπόνησης, μέσα στο πλαίσιο της εκπαίδευσης της Μοίρας. Προηγούνταν πολλά τροχάδια αντοχής, άλλες μικρότερες πορείες, αλλά και αρκετές βολές, γιατί δεν ήταν μόνο μια απλή πορεία! Κατέληγε σε διαγωνιστική βολή με όλα τα όπλα και σε διαφορετικές αποστάσεις. Δεν μέτραγε απλά να βγάλεις τα χιλιόμετρα μέσα σε 11 με 12 ώρες με φόρτο γύρω στα 30 κιλά, αλλά και να είσαι ικανός ν' αντιμετωπίσεις αντίπαλο και να δώσεις μάχη στο τέλος! Αυτή ήταν η "μαγκιά"!

Όταν έφθασε η ώρα εκεί στο σημείο αφετηρίας, που τότε είχε καθιερωθεί η Ρεντίνα, όλοι οι λόχοι της Μοίρας παρατάχθηκαν και ξεκίνησε εξονυχιστική επιθεώρηση από τον τότε διοικητή του Συντάγματος Καταδρομών. Ήταν σαν ιεροτελεστία. Εξετάσθηκαν όλα εξονυχιστικά! Βάρος, υλικό, στολή, άρβυλα, μέχρι και τα νύχια των ποδιών κοίταγε ο Συνταγματάρχης, για να δει άν είναι κομμένα και αν τα πόδια έχουν πούδρα για την εφίδρωση και αν οι κάλτσες είναι γερές και αν....πολλά αν, μας φαινόντουσαν τότε! Αργότερα καταλάβαιναν όλοι, ότι χωρίς αυτά τα ...αν, πολλοί θα έμεναν στην διαδρομή, γιατι θα γέμιζαν πληγές και φουσκάλες.

Άρχισε να νυχτώνει! Ήταν τέλος του Οκτώβρη αν θυμάμαι καλά! Ένας-ένας οι λόχοι άρχισαν να ξεκινούν ανά ημίωρο. Ο δικός μας λόχος, ήταν πρώτος! Τους είχαμε όλους από πίσω! Όλοι ξέραμε ότι θα είχαμε "πίεση" των άλλων λόχων να μας φτάσουν και να μας περάσουν για να πάρουν το έπαθλο, που ήταν 2 ημέρες άδεια και από μία μπύρα!

Ανηφορικά δρομολόγια στα γύρω βουνά της Χαλκιδικής, γιδόστρατες και αγροτικοί δρόμοι στην καλύτερη περίπτωση! Μπροστά πάντα ο Λοχαγός που έδινε τον ρυθμό, αλλά και με διάφορα αστεία εκτόνωνε την κατάσταση. Πίσω ο κάθε κομάντος περπατούσε με σταθερό βήμα, με μοιρασμένο το βάρος! Σε τέτοιες περιπτώσεις δοκιμάζεται η αλληλεγγύη, η φιλία, αναπτύσσεται η εμπιστοσύνη και ο σεβασμός! Εκεί φαίνεται ποιός "μετράει" και ποιός όχι! Δεν μπορεί να κρυφτεί κανείς πίσω, ούτε από   "έξυπνα" λόγια, ούτε από βαθμούς! Καθαρτήριο!

Αν κάποιος παραπατούσε ή είχε πρόβλημα, έπρεπε το "ζευγάρι" του να βοηθήσει, να του πάρει λίγο βάρος να σπρώξει! Γιατί ξέχασα να πω ότι μετρούσε πάντα ο χρόνος του τελευταίου και όχι του πρώτου στο λόχο. Έθιμα και συνήθειες των ΛΟΚ!

Οι ώρες πέρναγαν με πραγματική θέρμη! Τα χιλιόμετρα τα .."καταπίναμε" το ένα μετά το άλλο Σύντομες στάσεις για ανακατανομή βάρους, ανοίγματα και τεντώματα! Λίγο νερό και..δρόμο να μη μας φτάσουν οι άλλοι! Έπρεπε να περνάμε υποχρεωτικά από συγκεκριμένα σημεία ελέγχου, όπου εκεί βλέπαμε τους ..ελεγκτές από άλλη Μοίρα, που είχαν οριστεί να ελέγχουν άτομα, υλικό, φόρτο και άλλα! Δεν ξέφευγε ποτέ τίποτα! Όσο για το νερό, δεν μέτραγε ποτέ στο βάρος! Έπαιρνες όσο ήθελες! Έτσι δεν έμπαινε κανένας σε πειρασμό να το..χύσει για να περπατάει με λιγότερο βάρος, αν με εννοείτε! Όλα μελετημένα! Σε αυτά τα σημεία πάντα μας φιλεύαν με σάντουιτς και ρόφημα για να μας τονώσουν λιγάκι!

Είχαν περάσει 9 ώρες πορείας, όταν κάποιος στο λόχο παρουσίασε πρόβλημα! Κούτσαινε πολύ! Τον είδε ο νοσοκόμος! Τον χτύπαγαν τα άρβυλα! Να τον αφήσουμε να τον πάρει αργότερα η .."νοσοκόμα"; Ούτε γι' αστείο δεν ήθελε να το ακούσει ο Λοχαγός! Ήταν θέμα τιμής! Αν ήταν κάτι άλλο πιο σοβαρό, ίσως! Στην πλάτη! Χάναμε και βαθμούς, άμα ξέμενε άνδρας του λόχου! Θυμάμαι ένα πανύψηλο Πόντιο, δυνατό παιδί, τον Θανάση..που τον άρπαξε πάνω από το μπέργκιν του και άρχισε να τον κουβαλάει! Άλλος πήρε τ' όπλο άλλος το φόρτο του και συνεχίσαμε! Λίγο πιο αργά!

Το φορτίο σταδιακά μοιράσθηκε σε όλους! Ένας άλλος λόχος όμως μας πλησίασε  στα 10 λεπτά! Όλοι "σκυλιάσαμε"! Βάλαμε τα δυνατά μας να κερδίσουμε το χρόνο! Είχε αρχίσει η πρωινή δροσιά! Μετά από μιάμιση ώρα περίπου αρχίσαμε να διακρίνουμε το τέρμα. Έπεσε κυριολεκτικά τρέξιμο! Τα δώσαμε όλα!

Μας περίμενε μια έκπληξη! Ανέβασμα και κατέβασμα σε βράχο τύπου Α με τη βοήθεια σχοινιού και με όλο μας το φόρτο. Το κάναμε με τα χέρια και τα πόδια να τρέμουν από την κόπωση. Μετά, άρχισαν οι βολές! "Εδώ σε θέλω κάβουρα" να έχεις σταθερό χέρι μετά απ' όλα αυτά και να κτυπάς διάνα! Στο τέλος μας περίμενε μια μεγάλη φωτιά για στέγνωμα, ζέσταμα και πρωινό ρόφημα. Δεν θυμάμαι για πατσά, αλλά σούπα πάντα υπήρχε!

Βγήκαμε πρώτοι στη βολή, θυμάμαι τότε, αλλά.. μας έφαγε ο 53 ΛΚ σε χρόνο πορείας γύρω στα  7 λεπτά! Μάζεψε περισσότερους βαθμούς! Κούτσα-κούτσα  περπατάγαμε θυμάμαι, μόλις αρχίσαμε να "κρυώνουμε", από την υπερένταση! Αλλά τι να κάνουμε; Κέρδισαν οι πιο καλοί! Πήραν την άδεια και σε μας ..άφησαν τις μπύρες! Πάλι καλά!  Που και που, βρισκόμαστε με τον Θανάση και τα λέμε, γελώντας για τα παλιά! 



Ανιχνευτής


Ετήσιο Μνημόσυνο Υπέρ των Πεσόντων Καταδρομέων


Ετήσιο 
Μνημόσυνο Υπέρ των Πεσόντων Καταδρομέων στο Καβούρι Βουλιαγμένης και στο
 Στρατόπεδο «Αντγου Γ. Κατσάνη» στη Ρεντίνα Θεσσαλονίκης Από το Γενικό Επιτελείο Στρατού ανακοινώνεται ότι, την Κυριακή 29 Μαΐου 2011 και ώρα 11:00, θα τελεσθεί στο Μνημείο Εθνικής Ενότητας στο Καβούρι Βουλιαγμένης, μνημόσυνο υπέρ των πεσόντων Καταδρομέων.


Παρόμοιες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 29 Μαΐου 2011 και ώρα 11:45 στην έδρα της 1ης Ταξιαρχίας Καταδρομών-Αλεξιπτωτιστών «ΕΛ-ΑΛΑΜΕΙΝ» στο Στρατόπεδο «Αντγου Γ. Κατσάνη» στη Ρεντίνα Θεσσαλονίκης.


Πηγή

Η Παρέλαση

Ρώσοι Καταδρομείς κατά την παρέλαση της Ημέρας της Νίκης, στην Ερυθρά Πλατεία της Μόσχας.Επέτειος της νίκης κατά των Ναζί



Ο ήρωας της Κύπρου

Στην Κύπρο γίνεται σήμερα μια κηδεία. Μία από τις πολλές των τελευταίων ετών, μια ακόμη κηδεία αγνοούμενου από την τουρκική εισβολή του 1974. Ενός ακόμη ήρωα του Ελληνισμού που θα οδηγηθεί σήμερα με πλήρεις στρατιωτικές τιμές στην τελευταία του κατοικία, στο στρατιωτικό κοιμητήριο Μακεδονίτισσας, εκεί όπου αναπαύονται οι ήρωες της Κύπρου.

Ο ήρωας αυτός είναι ο Γιώργος Μουστάκας, ένας ακόμη νέος που έπεσε υπερασπιζόμενος τα πάτρια εδάφη κατά την εισβολή του Αττίλα, ο οποίος, όμως, αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση για την Κύπρο και τον αθλητισμό της. Ο Γιώργος Μουστάκας ήταν ίσως ο μεγαλύτερος μπασκετμπολίστας που ανέδειξε το νησί μέχρι το 1974 όταν σε ηλικία 21 ετών ο Αττίλας έκοψε το νήμα της ζωής του. Υπηρετούσε ως λοχίας της Εθνικής Φρουράς στα ΛΟΚ (32η Μοίρα Καταδρομών) και έπεσε στον Πενταδάκτυλο, στα υψώματα της Ασπρης Μούττης (άσπρη μύτη).

Τα λείψανα του Γιώργου και των συντρόφων του βρέθηκαν από μέλη της ειδικής επιτροπής αναζήτησης αγνοουμένων το καλοκαίρι του 2008 σε καμίνι βάθους τριών μέτρων και ταυτοποιήθηκαν προσφάτως με τη μέθοδο DNA. Τα σημάδια στα οστά του (τουλάχιστον 18 σφαίρες) δείχνουν το σφοδρότατο θανάσιμο πυρ που δέχτηκε. Η τραγική ειρωνεία για αυτόν είναι ότι όταν ξέσπασε η τουρκική εισβολή στις 20 Ιουλίου 1974 ήταν η ημέρα που θα απολυόταν απ' τον στρατό!
.............................................................................................................Ο Γιώργος Μουστάκας «έπεσε» στις 24 Ιουλίου 1974. Αρχικά η μοίρα του πέτυχε σημαντικές νίκες αναγκάζοντας τους Τούρκους σε υποχώρηση. Ομως, οι λίγοι (200 περίπου) λοκατζήδες έμειναν αβοήθητοι, χωρίς καμία ενίσχυση από πεζικό ή κάλυψη (αεροπορική ή από πυροβολικό) και δέχτηκαν σφοδρότατη αντεπίθεση από τους Τούρκους, που ενισχύονταν συνεχώς με νέες δυνάμεις και σφυροκοπούσαν με την αεροπορία τους, το πυροβολικό και τους όλμους τους.

Μοιραία και με τη δήθεν εκεχειρία στις 22 Ιουλίου η 32η ΜΚ υποχώρησε αφήνοντας εκατόμβη θυμάτων στο βουνό. Ο Γιώργος τραυματίστηκε σε δύο σημεία στο πόδι (στον μηρό και στο γόνατο), αλλά δεν κάθισε στο πρόχειρο νοσοκομείο στο χωριό Μπέλλα Πάις στον Πενταδάκτυλο.

Στις 24 Ιουλίου μαζί με άλλους τρεις καταδρομείς κινήθηκαν στα ανατολικά του Πενταδάκτυλου για να συναντήσουν επιζώντες συμπολεμιστές τους στο στρατόπεδο της 32ης ΜΚ πλησίον του μοναστηριού του Αγίου Χρυσοστόμου, που προφανώς ήταν χώρος συγκέντρωσής τους.

Καθ' οδόν, όμως, έπεσαν σε τουρκική ενέδρα στην περιοχή του χωριού Συγχαρί, ποτίζοντας με το αίμα τους το βουνό-σύμβολο και φρουρό της Κερύνειας και του βορείου τμήματος της Κύπρου, τον Πενταδάκτυλο.





Τιμητικά διπλώματα σε άριστους σκοπευτές

Εκδηλώσεις διαγωνιστικού χαρακτήρα, όπως οι σκοπευτικοί αυτοί αγώνες, καταδεικνύουν την πραγματικά σοβαρή προσπάθεια καλλιέργειας της ευγενούς άμιλλας και του ομαδικού πνεύματος στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς, δήλωσε χθες ο Υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας.

Σε χαιρετισμό του στην τελετή απονομής επάθλων στους πρωτεύσαντες σκοπευτές και στις νικήτριες ομάδες των σκοπευτικών αγώνων της ΕΦ, στο στρατόπεδο «Στέλιου Μαυρομμάτη», στο Σταυροβούνι, ο κ. Παπακώστας συνεχάρη τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Πέτρο Τσαλικίδη και το Διοικητή της Διοίκησης Καταδρομών, Συνταγματάρχη Γιάγκο Γιάγκου, για την άριστη διοργάνωση των Σκοπευτικών Αγώνων.

Συνεχάρη, ταυτόχρονα, τους αρχηγούς και προπονητές όλων των ομάδων και ιδιαίτερα των νικητριών σκοπευτικών ομάδων που συνέβαλαν τα μέγιστα στην επίτευξη των υψηλών αποτελεσμάτων, όπως τόνισε.

Πρόσθεσε ότι «ξεχωριστή μνεία και θερμότατα συγχαρητήρια αξίζουν στους Αρχιλοχία (ΠΖ) Δημήτρη Ηλία και Στρατιώτη (ΚΔ) Νικόλα Στυλιανού της 33 Μοίρας Καταδρομών, οι οποίοι ισοψήφησαν με ατομική επίδοση 98% στο διαγωνισμό βολής τυφεκίου με σταθερά σκοπευτικά».

Ανέφερε ότι «ο Διαγωνισμός Βολής, ο οποίος αποτελεί ετήσιο θεσμό, θα έλεγα ότι έχει επάξια συμπεριληφθεί στις πλέον αξιόλογες και επιτυχημένες δραστηριότητες της Εθνικής Φρουράς».
Σημείωσε ότι «εκδηλώσεις διαγωνιστικού χαρακτήρα, όπως οι σκοπευτικοί αυτοί αγώνες, καταδεικνύουν την πραγματικά σοβαρή προσπάθεια καλλιέργειας της ευγενούς άμιλλας και του ομαδικού πνεύματος στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς».

Συγχρόνως, πρόσθεσε, «στοχεύουν στην ενίσχυση και αναβάθμιση της συνεργασίας μεταξύ των Διοικήσεων, Σχηματισμών και Τακτικών Συγκροτημάτων».

Επιπρόσθετα, κατέληξε, «δίδεται ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στο δημοφιλές άθλημα της σκοποβολής, στο οποίο συμπατριώτες μας έχουν σημειώσει τα τελευταία χρόνια σημαντικές διακρίσεις σε διεθνές επίπεδο».



Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Τιμήθηκαν οι πολεμιστές καταδρομείς


 
Οι Έλληνες καταδρομείς του νομού που πολέμησαν στην Κύπρο την περίοδο 1960-1974 τιμήθηκαν χθες σε ειδική εκδήλωση στο «Χατζηγιάννειο», που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή αντιπροσωπείας 30 βετεράνων Κυπρίων καταδρομέων του Συνδέσμου της Λεμεσού, που ήρθαν στη Λάρισα για να βρεθούν ξανά δίπλα στους Ελλαδίτες συμπολεμιστές τους.
 
Στην εκδήλωση που έγινε το βράδυ στο κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λαρισαίων μέσα σε ιδιαίτερα συγκινησιακή ατμόσφαιρα, κεντρικός ομιλητής ήταν ο καθηγητής του Α.Π.Θ κ. Αθανάσιος Καραθανάσης που αναφέρθηκε στο χθες, στο σήμερα και στο αύριο κάνοντας μία αναδρομή στα κυριότερα γεγονότα που διαμόρφωσαν το σημερινό «γίγνεσθαι» στο πολύπαθο Νησί.
 
Ο κ. Καραθανάσης επισήμανε ότι ακόμα από την εποχή του Τρωικού Πολέμου η Κύπρος είχε κατοικηθεί από Έλληνες και ότι παρά το γεγονός ότι από εκεί πέρασαν Ρωμαίοι, Φράγκοι, Τούρκοι και Βενετοί κατακτητές οι Κύπριοι δεν έχασαν ποτέ την ελληνικότητά τους κρατώντας μια καθάρια γλώσσα την κυπριακή διάλεκτο που έχει πολλές ομοιότητες με την αρχαία ελληνική.
 
Παρουσιάζοντας διάφορες πτυχές τις ιστορίας του νησιού, ο καθηγητής του Α.Π.Θ. μίλησε και για την περίοδο του 1974 και την εισβολή που έφερε τον διαμελισμό και την κατοχή, ενώ δεν έκρυψε την ανησυχία του για το μέλλον κάνοντας λόγο για μια νεοεμφανιζόμενη «κυπροκεντρική πολιτική» που επιχειρεί να αποσυνδέσει την κυπριακή ιστορία από την Ελλάδα.
 
Στο πλαίσιο του προγράμματος της όλης εκδήλωσης οι Λέσχες Καταδρομέων Λάρισας και Λεμεσού προχώρησαν στο πρώτο μέρος της διδυμοποίησής τους ενώ εν μέσω χειροκροτημάτων τιμήθηκαν οι παρακάτω αξιωματικοί και καταδρομείς οπλίτες:
 
Στρατηγός ε.α Ν. Ντούβας πρώην αρχηγός ΓΕΣ, ταξίαρχος ε.α Ηλίας Βενιζέλος, σμήναρχος ε.α Κ. Ρουμελιώτης πιλότος χειριστής της 354 Μοίρας NORATLAS που μετέφερε στη Κύπρο την Α’ Μοίρα Καταδρομέων, δεκανέας Γ. Σιαβάλας και οι καταδρομείς: Κ. Μπακαρός, Αστ. Τζουμέρκας, Δ. Ματζιαφούλης, Δ. Ελευθεριάδης, Κ. Γώγος, Ντίνος Αυγουστή. Ακόμα τιμήθηκε και ο νεκρός καταδρομέας που έπεσε στην Κύπρο Ηλίας Δαλαμάγκας στο πρόσωπο του αδελφού του που παρευρέθη στην εκδήλωση.
 
Ακόμα η ΛΕΚ Λάρισας τίμησε με πλακέτα τον στρατηγό-δ/κτη της 1ης Στρατιάς κ. Δ. Αγγελούδη που ανακήρυξε και επίτιμο μέλος της καθώς και τους βετεράνους καταδρομείς πρώην μέλη του Δ.Σ της Λέσχης Δ. Μπακογιάννη και Κ. Καρακώστα. Επακολούθησε επίσημο δείπνο που παρέθεσε η Λ.Ε.Κ. Λάρισας διά του προέδρου της κ. Δημ. Δραγανιδάκη και των μελών του Δ.Σ. στη Λέσχη Αξιωματικών.
Την όλη εκδήλωση που διοργάνωσαν από κοινού ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού, η ΤΕΔΚ Ν. Λάρισας, η ΛΕΚ Λάρισας, ο Σύνδεσμος Εφέδρων Καταδρομέων Επαρχίας Λεμεσού και ο Σύλλογος Κυπρίων Νομού Λάρισας.
 
Μεταξύ άλλων παρέστησαν στο «Χατζηγιάννειο» εκπρόσωπος της Μητρόπολης Λαρίσης και Τυρνάβου, ο αντιδήμαρχος κ. Κλ. Λέτσιος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού κ. Μιχ. Τσακίρης, ο πρώην δ/ντης ΔΕΔ/ΓΕΣ αντιστράτηγος ε.α. κ. Ν. Κωτούλας, ο πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αεροπορίας αντιπτέραρχος ε.α. κ. Χρ. Βάγιας, ο πρόεδρος του παραρτήματος Αποστράτων Αξ/κων Στρατού Ξηράς Λάρισας υποστράτηγος ε.α. κ. Κ. Κούρτης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ειδικών Δυνάμεων υποστράτηγος ε.α κ. Ελ. Μαυρούδης πολλοί άλλοι απόστρατοι αξιωματικοί φίλοι της Λέσχης και πλήθος κόσμου.
 


Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Η Ημέρα της Μνήμης των Πεσόντων



Κάθε χρόνο, η τελευταία πάντα Κυριακή του Μαΐου, είναι αφιερωμένη στη μνήμη των πεσόντων Καταδρομέων, σε όλες τις επιχειρήσεις που έλαβαν μέρος, ξεκινώντας από την Μέση Ανατολή και στο Αιγαίο με τον Ιερό Λόχο, στην περίοδο του εμφυλίου πολέμου '46-'49 και στην Κύπρο.

Πάντα οργανώνεται μια σεμνή και λιτή τελετή σε δύο τοποθεσίες ταυτόχρονα. Η πρώτη γίνεται στην Αττική, στο Καβούρι, σε ένα λόφο, όπου βρίσκεται το Ηρώο των πεσόντων, ανάμεσα σε πεύκα, βλέποντας τον Σαρωνικό. Εκεί ήταν παλιά το  Κέντρο Εκπαίδευσης των πρώτων Καταδρομέων. Ο Στρατηγός Καλίνσκης ήταν αυτός που φρόντισε να φτιαχτεί το μνημείο εκεί. Η άλλη με την ίδια ακριβώς βαρύτητα, γίνεται στη Ρεντίνα στο στρατόπεδο που βρίσκεται το ΚΕΑΠ. Στο χώρο που σήμερα αποτελεί το "λίκνο" των σύγχρονων Καταδρομών. 

Και στα δύο αυτά σημεία, συρρέουν όλοι παλιοί και νέοι, Στρατηγοί και απλοί οπλίτες, παλαιοί πολεμιστές βετεράνοι του 2ου Παγκόσμιου πολέμου και της Κύπρου και οι των νεότερων μεταπολεμικών εποχών. Μαχητές με εμπειρία σε διάφορα θέατρα επιχειρήσεων, παλιά και σύγχρονα. Φίλοι, συμπολεμιστές και συγγενείς αυτών που έφυγαν. Εκπρόσωποι της εκκλησίας και όλων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και της πολιτείας. Σύλλογοι και Σύνδεσμοι Καταδρομών από παντού.  Όλοι όσοι μπορούν να έλθουν και να συναντήσουν φίλους, συναδέλφους και γνωστούς. Όλοι όσοι ξέρουν, καταδρομείς και μη, που θέλουν να τιμήσουν τους νεκρούς.

Είναι μνημόσυνο και ταυτόχρονα μία πανηγυρική σύναξη! Είναι συγκινητικό να βλέπεις γέροντες πολεμιστές, να συναντούν τους παλιούς ηγήτορές τους με σεβασμό και αγάπη! Να βλέπεις άνδρες μεγάλους να αγκαλιάζονται και να αστειεύονται σαν νεαροί! Τιμούνται οι νεκροί και γίνεται ανανέωση του πνεύματος των Καταδρομών, των Ειδικών Δυνάμεων! Γιατί αυτή η τελετή δεν αφορά μόνο στους Καταδρομείς του Στρατού, αλλά σε όλους όσους ανήκουν  στις Ειδικές Δυνάμεις. Άλλωστε, ο Ιερός Λόχος περιλάμβανε βαθμοφόρους και οπλίτες από όλους τους κλάδους. Ήταν διακλαδικός με ένα κοινό στόχο! Έτσι όπως πρέπει να είναι οι Ειδικές Δυνάμεις.

Πόσοι είναι οι πεσόντες, αναγράφεται επάνω σε μαρμάρινες πλάκες και στο Καβούρι και στη Ρεντίνα. Δεν θα το γράψω εδώ, γιατί θα ήθελα πολύ να σας παρακινήσω να παραβρεθείτε εκεί. Είμαι βέβαιος ότι θα είναι μια αξέχαστη εμπειρία. Εκεί λοιπόν, ελάτε όλοι την Κυριακή, στις 29 του Μάη. Μπορεί να είναι η "αποφράδα ημέρα" της άλωσης της Πόλης από τους Τούρκους, αλλά είναι το πιο κατάλληλο σημείο για ψυχική και εθνική ανάταση γιατί επανέρχονται στη μνήμη ιστορίες δόξας και ηρωισμού.

Ανιχνευτής


Σάββατο 21 Μαΐου 2011

ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ 2011 MACEDONIAN FIGHTER 2011

(Αναδημοσίευση από ΠΕΝΕΦΥΟ) 


  Με απόλυτη επιτυχία (δεδομένων των απροόπτων της τελευταίας στιγμής και της έλλειψης υποστήριξης από το Στράτευμα) διοργανώθηκε από 6 ως 8 Μαΐου στη Μ. Παναγιά Χαλκιδικής από τους συναδέλφους της ΛΕΦΕΔ ο 4ος Πανελλήνιος Στρατιωτικός Αγώνας – Άσκηση «ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ / MACEDONIAN FIGHTER 2011». Η Ένωσή μας έλαβε μέρος για 3η συνεχή χρονιά, μη έχοντας λείψει από κανέναν ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟ από συστάσεώς της (3/3), καθώς η συγκεκριμένη διοργάνωση έχει καθιερωθεί στη συνείδηση των Εθελοντών Εφέδρων ως το γεγονός της χρονιάς.



Φέτος είχαμε τη δυνατότητα να συνεισφέρουμε και στην Οργανωτική Επιτροπή αναλαμβάνοντας την επάνδρωση τουΣΤΕΚ «μεταφοράς τραυματία». Το ΣΤΕΚ επιμελήθηκε μέλος μας με πολυετή δράση στο χώρο της Εθελοντικής Εφεδρείας, ο οποίος είχε την τιμή να συνεργαστεί με μέλη της Ο.Ε. όπως ο Sir John McAleese (ex SAS), μια εμπειρία που σίγουρα δεν πρόκειται να ξεχάσει.

Ως προς το διαγωνιστικό μέρος, συμμετείχαμε με δύο ομάδες – περιπόλους «ΠΕΝΕΦΥΟ 1 –ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ» και «ΠΕΝΕΦΥΟ 2 – ΚΙΜΩΝ», ενώ μέλος μας συμμετείχε στην ομάδα των συναδέλφων της ΛΕΦΕΔ Τριπόλεως με την ονομασία«ΠΕΛΟΨ». Οι Ομάδες μας περπάτησαν περί τα 30χλμ. και 20χλμ., αντίστοιχα, καλύπτοντας όλα τα ΣΤΕΚ (και οι δύο μαζί), γεγονός που επέτρεψε την ανταλλαγή των εξαιρετικών εμπειριών και γνώσεων που αποκόμισε κάθε Ομάδα στην απενημέρωση που ακολούθησε. Φυσικά, όλοι θα ήθελαν να έχουν περάσει από όλα τα ΣΤΕΚ, κάτι που, όμως, για φέτος ήταν αντικειμενικά αδύνατον.


 Η προσπάθεια τόσο των συμμετασχόντων που ήρθαν από όλες τις γωνιές της πατρίδος μας, όσο και των διοργανωτών που με στόχο την καθιέρωση του ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΥ ως διεθνούς διοργανώσεως ανέβασαν κατά πολύ το επίπεδο με τα αντικείμενα και τους αξιολογητές των ΣΤΕΚ, είναι παραπάνω από αξιέπαινη. Ευχόμαστε, ο στόχος αυτός να επιτευχθεί του χρόνου.

Κλείνοντας, ευχαριστούμε την Ι.Μ. Μεγάλης Παναγίας για τη φιλοξενία και τους φανερούς και αφανείς συντελεστές στην επιτυχία της Άσκησης, συγχαίρουμε όλους τους συναδέλφους και ανανεώνουμε το ραντεβού για του χρόνου, πρώτα ο Θεός, επαναλαμβάνοντας το σύνθημα του φετινού ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΥ:


Ή ΤΑΝ Ή ΕΠΙ ΤΑΣ












































ΣΤΕΚ Διέλευσης εμποδίων με σχοινιά (αερογέφυρες, αναρρίχηση, rappel, fast rope)























ΣΤΕΚ Κλήσης Πυρών Π/Β









ΣΤΕΚ Α΄ Βοηθειών Μάχης













H φωτογραφία της εβδομάδας: Ρίψη οχημάτων




Άσκηση ρίψεως μεγάλου οχήματος από την Κινεζική αεροπορία, κάπου στην εσωτερική Μογγολία, στα πλαίσια στρατιωτικής συνεργασίας.


Πηγή: China Military




Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Τα τέσσερα στοιχεία ηγεσίας στις Ειδικές Δυνάμεις


Τέσσερα είναι τα βασικά στοιχεία που διαμορφώνουν τον τρόπο ηγεσίας στο χώρο των Ειδικών Δυνάμεων:

  • Ν' αντιλαμβάνεσαι σωστά το  ρόλο του ηγήτορα
  • Κράτα το προσωπικό σου πάντα ενωμένο
  • Μην "πέφτεις" θύμα του σεβασμού
  • Αντιμετώπιζε τις "διαφορές"
Ν΄αντιλαμβάνεσαι σωστά το ρόλο του ηγήτορα

"Ηγούμαι" σημαίνει "διευθύνω", "ελέγχω", "πείθω", "εμπνέω εμπιστοσύνη". Δεν είναι απλά η επιβολή διοίκησης με φόβο και καταναγκασμό! Δεν είναι "κάνε ό,τι σου λέω". Τουλάχιστον δεν είναι και δεν πρέπει να είναι έτσι στις ειδικές δυνάμεις. Αν το προσωπικό σου δεν σε εμπιστεύεται για τις ικανότητές σου, παύει να σε σέβεται και βέβαια στην δύσκολη στιγμή, που ξέρει ότι "παίζει" με τη φωτιά, δεν σε ακολουθεί.

Ο ηγήτορας στις ειδικές δυνάμεις αντλεί τη δύναμή του από το προσωπικό του. Ανοίγει το δρόμο και δίνει το παράδειγμα. Το μέλημά του πρέπει να είναι η απομάκρυνση όλων των "εμποδίων" από το χώρο, που δεν αφήνουν το προσωπικό να ενεργεί σωστά, ενώ ενθαρρύνει όσους εργάζονται αποτελεσματικά με πρωτοβουλία και ευρηματικότητα. Όσο περισσότερες επιτυχίες έχουν οι υφιστάμενοί του, τόσο περισσότερο αναδεικνύεται ο ηγήτορας. Για να γίνει αυτό, πρέπει να τους εκπαιδεύσει σωστά για να δουλεύουν αποδοτικά. Όχι όμως να τους υποκαθιστά, κάνοντας τη δική τους δουλειά! Αν το κάνει έτσι "χάνει το δάσος, ψάχνοντας για το δέντρο". 

Η αποστολή για τον ηγήτορα των ειδικών δυνάμεων έχει την κύρια προτεραιότητα, πάντα όμως σε σχέση με το προσωπικό, γιατί αν η αποστολή αποτύχει, και το προσωπικό καταστρέφεται! 

Κράτα το προσωπικό σου πάντα ενωμένο

Με σωστή, απαιτητική εκπαίδευση, διαμορφώνεις το προσωπικό σου και το προετοιμάζεις για τα δύσκολα. Η εκπαίδευση  καλλιεργεί την αυτοπεποίθηση και την αμοιβαία εμπιστοσύνη, η οποία με τη σειρά της δημιουργεί αλληλοσεβασμό και ισχυρούς δεσμούς φιλίας ανάμεσα στο προσωπικό. Οποιαδήποτε περίπτωση διασάλευσης αυτής της ενότητας, πρέπει ν' αντιμετωπίζεται άμεσα και αποτελεσματικά.

Μην "πέφτεις" θύμα του σεβασμού


Ο σεβασμός είναι δίκοπο μαχαίρι. Ο σεβασμός δεν επιβάλλεται αλλά αποκτάται με την επίδειξη γνώσεων και ικανοτήτων. Ο ηγήτορας δεν πρέπει να επιζητεί ανθρώπους να τον σέβονται μόνο για τη θέση και τον βαθμό που κατέχει, αλλά για το ενδιαφέρον του προς το προσωπικό του, την αντικειμενική του κρίση και το αίσθημα περί δικαίου που διαθέτει. Δεν αποτελεί ελάττωμα για ένα ηγήτορα να αναγνωρίσει την έλλειψη γνώσεων για εξειδικευμένα αντικείμενα και να ζητήσει την υποστήριξη και την συμβουλή ειδικών υφισταμένων του. Αντίθετα θα ισχυροποιήσει τις σχέσεις του με το προσωπικό του, διότι παρουσιάζεται σαν άτομο που έχει αυτεπίγνωση.

Αντιμετώπιζε τις "διαφορές"

Η κοινή γλώσσα ομιλίας, δεν σημαίνει και κοινή αντίληψη μιας κατάστασης. Ο ηγήτορας πρέπει πάντα να έχει κατά νου ότι μέσα στο προσωπικό του, υπάρχουν πάντα διαφορετικές απόψεις για την αντιμετώπιση προβλημάτων. Πρέπει όλοι οι συνεργάτες του, να αφήνονται να εκφράζουν αβίαστα τη γνώμη τους και να την τεκμηριώνουν με τα επιχειρήματά τους. Στο τέλος η απόφασή του θα στηρίζεται σε ορθά δεδομένα και όλοι θα την τηρούν με αφοσίωση.

Χρειάζεται προσοχή στον εντοπισμό αυτών των διαφορών. Αν οι διαφορετικές απόψεις είναι καλές, υιοθετούνται, αν όχι απορρίπτονται. Έτσι "σβήνουν" οι διαφορές και δεν δημιουργούν πρόβλημα στις σχέσεις μεταξύ των υφισταμένων


Όλα αυτά και πολλά άλλα, που αποτελούσαν και πιστεύω εξακολουθούν ν' αποτελούν καθημερινή πρακτική στο χώρο των ειδικών δυνάμεων, θεωρούνται σαν μοντέρνα αντίληψη του management σε πολλές μεγάλες πολυεθνικές και μη εταιρίες. Και γιατί όχι; Αυτός ο τρόπος ηγεσίας, έχει δοκιμασθεί με μεγάλη επιτυχία σε πολύ πιο δύσκολες καταστάσεις, μεταξύ ζωής και θανάτου.

Ανιχνευτής


Πηγή

  


Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Kampfschwimmers. Οι Γερμανοί Βατραχάνθρωποι

Γερμανοί βατραχάνθρωποι (Πηγή)


"Kampfschwimmers" Προφέρεται στα γερμανικά "Καμπφσβίμερς" και σημαίνει στην κυριολεξία "κολυμβητές μάχης". Η προέλευσή τους ξεκινά από τον 2ο ΠΠ. Γνωστοί σαν "Marine Einsatzkommando" οι Γερμανοί βατραχάνθρωποι του στολίσκου "Κ", ενεργούσαν επιχειρήσεις χρησιμοποιώντας μικρές λέμβους, γεμάτες με εκρηκτικά, ή καθοδηγώντας τορπίλες, καθισμένοι επάνω τους, εναντίον συμμαχικών πλοίων.

Τέτοιοι κολυμβητές επιχείρησαν να καταστρέψουν γέφυρες του Ρήνου και άλλων ποταμών στη Γερμανία, για να επιβραδύνουν την  προέλαση συμμαχικών στρατευμάτων. Επίσης υπήρχαν βατραχάνθρωποι ενσωματωμένοι σε ειδικές μονάδες των Ες-Ες αλλά και στη μονάδα ειδικών δυνάμεων του Σκορτσένυ (Jagdverband) που συμμετείχαν σε ειδικές επιχειρήσεις της εποχής.

Μετά τον πόλεμο, η πρώτη γερμανική μονάδα βατραχανθρώπων οργανώθηκε το 1958 με την ονομασία "Συγκρότημα 3402". Εκπαιδεύτηκαν από πρώην εχθρούς και τότε συμμάχους, τους Γάλλους Κολυμβητές Μάχης, τους "Nageurs de Combat", όπως λέγονται στα γαλλικά. Πέρα από την αμφίβια εκπαίδευση, "πέρασαν" και από εκπαίδευση αλεξιπτωτιστή. Οι πρώτοι εκπαιδευμένοι έγιναν αμέσως εκπαιδευτές για την οργάνωση των πρώτων 10 ομάδων βατραχανθρώπων, το 1959. Μέχρι το 1964, οι βατραχάνθρωποι, αποτελούσαν τμήμα των Γερμανών Πεζοναυτών. Εκείνο το έτος οργανώθηκε ο πρώτος ανεξάρτητος λόχος Γερμανών βατραχανθρώπων και μόλις το 1974, εμφανίσθηκε το διακριτικό σήμα στολής τους.


Ο φόρτος μάχης  των Γερμανών. (Πηγή)
Οι Kampfschwimmers διατηρούν ακόμη ισχυρούς δεσμούς με τους Γάλλους συναδέλφους τους, ενώ παράλληλα από τις αρχές του 1976, άρχισαν τις διμερείς εκπαιδεύσεις με Αμερικανούς βατραχανθρώπους τους US Navy SEAL Team II.

Κατά την διάρκεια του "Ψυχρού Πολέμου" οι Γερμανοί βατραχάνθρωποι είχαν αποστολές στις ανατολικογερμανικές και πολωνικές ακτές και λιμάνια, σε περίπτωση πολέμου. Εκείνη την περίοδο είχαν έδρα στην πόλη Eckernforde στην Βαλτική και ήταν οργανωμένοι σε δύο λόχους: Ένα λόχο Καταδρομών και ένα εκκαθαρίσεως ναρκών. Κάθε λόχος διέθετε τρεις διμοιρίες, μία διμοιρία υποστήριξης και μία εκπαίδευσης. Η δύναμη του λόχου Καταδρομών δεν ξεπερνούσε τους 100 άνδρες ενώ του αντίστοιχου λόχου εκκαθαρίσεως ναρκών, έφτανε τους 250.

 Το 2001, οργανώθηκε το Τάγμα Ειδικών Δυνάμεων (Bataillon Spezialisierter Kräfte)  και οι δύο λόχοι ενσωματώθηκαν σε αυτό. Το 2003 έγινε ανασχηματισμός και οργανώθηκε η "Ναυτική Δύναμη Ειδικών Επιχειρήσεων" ( Spezialisierte Einsatskräfte Marine, SEK-M), με σύνθεση 4 λόχων εκ των οποίων οι 2 αναλαμβάνουν επιχειρήσεις ναυτικής αποτροπής.

Η εκπαίδευσή τους δεν διαφέρει πολύ από την αντίστοιχη δική μας. Έχουν ίσως πιο αυστηρά κριτήρια επιλογής υποψηφίων όπως:
  • Να είναι Γερμανοί πολίτες
  • Ηλικίας από 17 έως 25 ετών
  • Να έχουν επιτυχείς γυμνασιακές σπουδές
  • Να κολυμπήσουν 1000 μέτρα σε 23 λεπτά
  • Να τρέξουν 5 χλμ σε χρόνο λιγότερο από 24 λεπτά
  • Να κάνουν μακροβούτι 30 μέτρων
  • Να μείνουν κάτω από το νερό για 60 δευτερόλεπτα χωρίς να αναπνέουν
  • Να περάσουν τα ειδικά αθλητικά τεστ ευκινησίας και δύναμης
  • Να είναι εν ενεργεία στρατιώτες και να έχουν υπηρετήσει τουλάχιστον 6 μήνες

Παρά το "βαρύ" παρελθόν μεταξύ Γερμανών και Ισραηλινών, σήμερα οι Γερμανοί βατραχάνθρωποι έχουν αναπτύξει ιδιαίτερες σχέσεις με τους Ισραηλινούς βατραχανθρώπους Shayeret 13. Εκτιμάται ότι ένα αποτέλεσμα της στενής αυτής συνεργασίας, είναι και το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του "Ψυχρού Πολέμου" μέσα στο οπλοστάσιό τους οι Γερμανοί Kampfschwimmers χρησιμοποιούσαν κατά προτεραιότητα το ισραηλινό υποπολυβόλο Uzi, λόγω της αντοχής του στο νερό και της δυνατότητάς του να χρησιμοποιείται αμέσως μετά την έξοδο στην ακτή. 

Η συνεργασία όμως των Γερμανών βατραχανθρώπων με άλλους αντίστοιχους συναδέλφους τους άλλων χωρών, περιλαμβάνει τους Βρετανούς SBS, τους Ολλανδούς SBS, τους Δανούς Fromandkorpset και τους Ισπανούς UOE.

Τελευταίες επιχειρήσεις που προσωπικό τους έλαβε μέρος, ήταν στον Πόλεμο του Κόλπου το 1991, όπου χρησιμοποιούνταν για ασφάλεια γερμανικών πλοίων, στον ναυτικό αποκλεισμό της Γιουγκοσλαβίας στην Αδριατική και ίσως στο Αφγανιστάν, σε συνεργασία με τους Αμερικανούς, χωρίς να επιβεβαιώνεται από τους Γερμανούς, καθώς και σε επιχειρήσεις ναυτικής αποτροπής στο Κέρας της Αφρικής.

Ανιχνευτής













Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

USSOCOM "Η Αιχμή του δόρατος"


Το αμερικανικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (DoD) ενεργοποίησε την διακλαδική  Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων ΗΠΑ (USSOCOM) στις 16 Απριλίου, 1987, στην αεροπορική βάση Μακ Ντιλ (MacDill Air Force Base, Fla).

(Σημείωση Ανιχνευτή: Ήταν τότε που στην Ελλάδα καταργούσαν την ΙΙΙη Μεραρχία Ειδικών Δυνάμεων, καθαρά για πολιτικούς λόγους. Οι Αμερικάνοι έφτιαχναν αυτό που εμείς το είχαμε κάποια χρόνια πριν και το διαλύαμε για ανόητους λόγους) 

Το DoD δημιούργησε αυτή τη  νέα ενοποιημένη διοίκηση, σε εκτέλεση της απόφασης  του Κογκρέσου, (Πράξη Αναδιοργάνωσης Άμυνας Goldwater-Nichols του 1986 και της τροποποίησης του  νόμου περί εξουσιοδότησης αρμοδιοτήτων Εθνικής Άμυνας Nunn-Cohen,του 1987) μετά την αποτυχημένη επιχείρηση ειδικών δυνάμεων (Operation Eagle Claw) για την απελευθέρωση ομήρων στην αμερικανική πρεσβεία  στο Ιράν το 1980.

Το Κογκρέσο έδωσε την εντολή να ενεργοποιηθεί η νέα διοίκηση "τεσσάρων αστέρων" δηλαδή επιπέδου Στρατιάς, με σκοπό την προετοιμασία Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (SOF), ικανών να  διεξάγουν  τις ανατιθέμενες  αποστολές και  την σχεδίαση ειδικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις και τις εντολές του Προέδρου των ΗΠΑ ή του Υπουργού Άμυνας (SECDEF), κατά περίπτωση. 

Για την εκπλήρωση της αποστολής της, το Κογκρέσο έδωσε στη νέα διοίκηση USSOCOM, τις παρακάτω συγκεκριμένες αρμοδιότητες:
  • Ανάπτυξη  δόγματος, στρατηγικής και  τακτικής Ειδικών Επιχειρήσεων
  • Προετοιμασία και υποβολή ετήσιου Προϋπολογισμού για όλες τις μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων.
  • Εξουσιοδότηση διαχείρισης και ελέγχου  όλων των δαπανών των Ειδικών Επιχειρήσεων.
  • Εκπαίδευση όλων των υπαγομένων δυνάμεων.
  • Οργάνωση και λειτουργία εξειδικευμένων σχολείων.
  • Αξιολόγηση, προτεραιοποίηση, επικαιροποίηση και επικύρωση των επιχειρησιακών απαιτήσεων.
  • Διασφάλιση της διαλειτουργικότητας του εξοπλισμού  των υπαγομένων δυνάμεων, και της ομαλής συνεργασίας μεταξύ των διαφόρων μονάδων όλων των κλάδων. 
  • Καταγραφή και υποβολή προς ΓΕΕΘΑ,  απαιτήσεων υποστήριξης πληροφοριών 
  • Παρακολούθηση προαγωγών, μεταθέσεων, διατηρήσεως, επιμόρφωσης και γενικά της επαγγελματικής κατάρτισης του προσωπικού των μονάδων ειδικών επιχειρήσεων. (Η διοικητική διοίκηση διατηρείται από τους κλάδους των ενόπλων δυνάμεων)
  • Διασφάλιση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και της μαχητικής ικανότητας  των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων. 
  • Ανάπτυξη και προμήθεια ειδικού εξοπλισμού, υλικών, εφοδίων και υπηρεσιών, επ' ωφελεία των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων
Οι αρμοδιότητες της USSOCOM είναι παρεμφερείς με αυτές των υπολοίπων κλάδων των ενόπλων δυνάμεων. Δεν εξαρτάται από το Στρατό, Ναυτικό, το Σώμα των Πεζοναυτών και την Πολεμική Αεροπορία σε θέματα προϋπολογισμού, έρευνας και προμηθειών νέου εξοπλισμού,  ή παροχής  υπηρεσιών.

Η USSOCOM έχει το δικό της προϋπολογισμό  με τις αρμοδιότητες και τις ευθύνες που της αντιστοιχούν, ο οποίος υποβάλλεται απ' ευθείας στο ΥΕΘΑ μέσω ενός ειδικού Προγράμματος Μείζονος Δύναμης (Major Force Program,MFP-11)  Επιπλέον, η USSOCOM  έχει τις δικές της υπηρεσίες μελετών-ερευνών και προμηθειών  ειδικού υλικού και εξοπλισμού.

Πριν από το τρομοκρατικό κτύπημα της  11 Σεπτεμβρίου 2001  στις Ηνωμένες Πολιτείες, το κύριο βάρος της  USSOCOM είχε δοθεί στην οργάνωση, εκπαίδευση και εξοπλισμό των μονάδων ειδικών επιχειρήσεων, προκειμένου να είναι ικανές να υποστηρίζουν τους κατά γεωγραφικούς τόπους διοικητές μειζόνων σχηματισμών και τις αμερικανικές πρεσβείες σε κάθε σημείο του πλανήτη. 

Ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, μετά την προσβολή της 9/11 επέκτεινε ακόμη περισσότερο της αρμοδιότητες της USSOCOM με την έκδοση του Σχεδίου Ενοποιημένων Διοικήσεων(Unified Command) του 2004. Σε αυτό το σχέδιο, αποδίδεται πλέον στην  USSOCOM η ευθύνη  για τον συντονισμό και συγχρονισμό όλων των σχεδίων του ΥΕΘΑ που αφορούν στην αντιμετώπιση και καταπολέμηση των τρομοκρατικών οργανώσεων και δικτύων και για την εκτέλεση αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο σύμφωνα με τις εντολές του Προέδρου των ΗΠΑ ή του Υπουργού Άμυνας.

Η Διοίκηση πλέον λαμβάνει, ελέγχει, συντονίζει και  προτεραιοποιεί, όλα τα σχέδια του αμερικανικού ΥΕΘΑ, που υποστηρίζουν την διεθνή εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας. Στη συνέχεια υποβάλλει προτάσεις προς το ΓΕΕΘΑ για την διάθεση δυνάμεων και μέσων ώστε να καλυφθούν οι επιχειρησιακές απαιτήσεις.

Στη  USSOCOM υπηρετεί περίπου 57.000 ενεργό προσωπικό, που περιλαμβάνει στρατιώτες εφέδρους και  της Εθνικής φρουράς, προσωπικό του ΠΝ, των Πεζοναυτών, της ΠΑ  και πολιτικό προσωπικό. Οι υφιστάμενες  τμηματικές διοικήσεις της είναι:
  • Η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων του Στρατού Ξηράς ΗΠΑ (USASOC)
  • Η Ναυτική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων(NAVSPECWARCOM) 
  • Η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων Πολεμικής Αεροπορίας (AFSOC) και 
  • Διοίκηση Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων του Σώματος των Πεζοναυτών (MARSOC). 
Η Μικτή Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων  (JSOC) που ασχολείται κατ' εξοχήν με τον αντιτρομοκρατικό αγώνα, υπάγεται απ' ευθείας στην USSOCOM, χωρίς να θεωρείται τμηματική.

To οργανόγραμμά της φαίνεται στον σύνδεσμο: "Special Operations Command"

 Οι κύριες κατηγορίες Ειδικών Επιχειρήσεων που αναλαμβάνονται από την USSOCOM είναι:

Άμεση Ενέργεια(Direct Action):  Σύντομης διάρκειας προσβολές και άλλες μικρής ή μεγάλης κλίμακας καταδρομικές ενέργειες, που αναλαμβάνονται για την κατάληψη ή την καταστροφή, στόχων, τη σύλληψη εχθρικού προσωπικού ή την  ανάκτηση και διάσωση φιλίου προσωπικού, σε εχθρικές ή εχθροκρατούμενες περιοχές.

Ειδική Αναγνώριση(Special Reconnaissance): Απόκτηση πληροφοριών σχετικά με τις δυνατότητες, τις προθέσεις και τις δραστηριότητες ενός εχθρού.

Ανορθόδοξος Πόλεμος(Unconventional Warfare): Επιχειρήσεις που εκτελούνται από ανταρτικές ή αντιστασιακές  τοπικές δυνάμεις  που είναι οργανωμένες, εκπαιδευμένες, εξοπλισμένες,  υποστηριζόμενες και   κατευθυνόμενες από άλλες εξωτερικές δυνάμεις.

Υποστήριξη Εσωτερικής Άμυνας άλλων χωρών(Foreign Internal Defence): Παροχή εκπαίδευσης και άλλη βοήθειας σε ξένες κυβερνήσεις και τους στρατούς τους, ώστε να αποκτήσουν την ικανότητα να εδραιώσουν   την εθνική  ασφάλεια στη χώρας τους.

Επιχειρήσεις Πολιτικοστρατιωτικών Υποθέσεων(Civil Affairs Operations): Δραστηριότητες που αναπτύσσουν, διατηρούν ή  επηρεάζουν  τις σχέσεις μεταξύ  αμερικανικών δυνάμεων και  ξένων πολιτικών αρχών και του ντόπιου πληθυσμού για τη διευκόλυνση των  στρατιωτικών  επιχειρήσεων των ΗΠΑ.

Αντιτρομοκρατία(Counterterrorism): Τα μέτρα που λαμβάνονται για την πρόληψη, την αποτροπή και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Ψυχολογικές Επιχειρήσεις(Psychological Operations): Ενέργειες που παρέχουν αληθείς πληροφορίες σε ξένο πληθυσμό, ώστε να επηρεάσουν την συμπεριφορά τους ευνοϊκά προς  υποστήριξη των αμερικανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Πληροφοριακές Επιχειρήσεις(Information Operations): Επιχειρήσεις που αποσκοπούν στην επίτευξη  πληροφορικής υπεροχής επηρεάζοντας αρνητικά τα συστήματα πληροφορικής του εχθρού  με παράλληλη προστασία των συστημάτων πληροφορικής των ΗΠΑ.

Απαγόρευση της διασποράς των όπλων μαζικής καταστροφής(Counterproliferation of Weapons of Mass Destruction): Ενέργειες για τον εντοπισμό, την κατάσχεση, την καταστροφή ή την κατάληψη, την ανάκτηση και την ελαχιστοποίηση (αδρανοποίηση) της απειλής από τέτοια όπλα.

Βοήθεια Δυνάμεων Ασφαλείας(Security Force Assistance): Ενοποιημένη διακυβερνητική δράση από κοινού, μεταξύ των διάφορων φορέων  και της διεθνούς  κοινότητας, προς υποστήριξη φιλοξενούντος κράτους και των τοπικών δυνάμεων ασφαλείας για την υποστήριξη της νόμιμης αρχής.

Επιχειρήσεις Καταστολής Εξεγέρσεων (Counterinsurgency Operations): Οι στρατιωτικές, παραστρατιωτικές, πολιτικές, οικονομικές, ψυχολογικές και πολιτικές ενέργειες που  λαμβάνονται από την κυβέρνηση για την εξουδετέρωση εξεγέρσεων και κινημάτων αντίστασης.

Άλλες δραστηριότητες που ορίζονται από τον Πρόεδρο ή τον ΥΕΘΑ(SECDEF) και εμπεριέχονται στο σύγχρονο δόγμα του "Άτακτου Πολέμου".

Η USSOCOM αποτελεί την αιχμή του δόρατος αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων σε αυτό το είδος του πολέμου.
(Σημείωση: Οι ορισμοί είναι σύμφωνα με τους αμερικανικούς στρατιωτικούς κανονισμούς)

Ανιχνευτής

Πηγή 1
Πηγή 2


Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Η αλήθεια και η υπερβολή

Τον τελευταίο καιρό, ειδικά μετά την επιχείρηση της εξόντωσης του Μπιν Λάντεν, έγινε κυριολεκτικά βομβαρδισμός από όλα τα ΜΜΕ προς τον κόσμο, για τους "υπερπολεμιστές" SEALs και ειδικά για το DEVGRU για τo οποίο μιλήσαμε σε προηγούμενο άρθρο. 

Ίσως και να έγινε σκόπιμα. Δεν αμφισβητώ την αξία κανενός στρατιώτη όταν είναι σωστά εκπαιδευμένος. Ένα έμπειρο μάτι το βλέπει και το καταλαβαίνει. Με κάνει ν' αγανακτώ όμως, όταν το ζήτημα φτάνει στα όρια της υπερβολής. Εμφανίστηκαν και κάποια άρθρα, που αναφέρονταν σε Έλληνες βατραχάνθρωπους που είχαν σταλεί για εκπαίδευση στην Αμερική και τελείωσαν το Βασικό Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών, το γνωστό BUDS (Basic Underwater Demolition School) και πήραν το αντίστοιχο διακριτικό, την "τρίαινα",παρουσιάζοντας τους ότι ανήκουν σε κάποια κλειστή κοινωνία.

Πράγματι η εκπαίδευση στο BUDS είναι σκληρή. Πολύ σκληρή! Δεν αντιλέγει κανείς σ' αυτό. Είναι όμως πιο σκληρή από αυτήν των Πεζοναυτών Force  Recon ή των Βρετανών SBS ή των Rangers ή των  Green Berrets, ή των δικών  μας, ή άλλων πολλών από διάφορες χώρες; Κατά τη γνώμη μου όχι! Είναι απλά διαφορετική, αλλά στοχεύει στο ίδιο αποτέλεσμα. Να "κτίσει" ένα μαχητή ικανό να μάχεται στο ιδιόμορφο περιβάλλον των ειδικών επιχειρήσεων. Και βέβαια η διαφορά έχει να κάνει και με το είδος του αγώνα για τον οποίο προετοιμάζεται ο κάθε μαχητής.

Αυτό που μετράει είναι η απόλυτα αξιοκρατική και σωστή επιλογή προσωπικού χωρίς χάρες και η αντικειμενική, σκληρή, ρεαλιστική εκπαίδευση, χωρίς παραδοχές, συμβιβασμούς και χαλαρότητα. Τα τελευταία οδηγούν δυστυχώς στην καλύτερη περίπτωση στην αποτυχία και στη χειρότερη στην αποτυχία με θάνατο μαζί, σε μία επιχείρηση. Χρειάζεται προσοχή!

Η εμπειρία μου από το δικό μας ελληνικό σχολείο των ΟΥΚ του ΠΝ, συγκρινόμενη με τις αφηγήσεις και τ' άρθρα για τους Αμερικανούς SEALs, δεν έχει κάτι που να με κάνει να αισθάνομαι "ελλιπής"! Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε (το σχολείο μου διψήφιο , κάπου στη μέση του 100) αλλά η σκληρή εκπαίδευση που περάσαμε έχει μείνει χαραγμένη καλά μέσα μου. Δεν δέχομαι ότι το BUDS είναι πιο σκληρό από τα δικά μας σχολεία! Αν το δεχθώ, τότε μήπως πρέπει να δεχθώ ότι δεν γίνεται σωστή εκπαίδευση στη δική μας Σχολή Υποβρυχίων Καταστροφών; 

Ξέρετε ότι ο συλλογισμός του ανθρώπου πάντα τρέχει. Αν κάποιος  "δικηγόρος του διαβόλου",  επιμένει ότι η δική μας Σχολή δεν είναι τόσο καλή όσο αυτή του αμερικανικού BUDS, τότε θα πρέπει να εξηγήσει και τον λόγο. Οι εκπαιδευτές; Οι εγκαταστάσεις; Το πρόγραμμα; Ο χρόνος; Τι απ' όλα αυτά; Και γιατί δεν διορθώνεται το λάθος; Βασικά αυτοί που μπορούν να κάνουν κριτική είναι μόνο όσοι έχουν γίνει βατραχάνθρωποι και κανένας άλλος. Δεν έχω ακούσει ποτέ από βατραχάνθρωπο ότι το Σχολείο ήταν χάλια. Λένε πολλά για τα "καψόνια", αλλά ποτέ άσχημη κουβέντα για το σχολείο. Μόνο όσοι κόβονται κατηγορούν, γιατί τους φταίνε όλοι οι άλλοι, εκτός από τον εαυτό τους.

Και για να τελειώνω με τη "φιλοσοφία" θα πω μόνο τούτο. Αν κάποιος από όσους έχουν τελειώσει στην Αμερική, θεωρεί ότι το δικό μας σχολείο δεν είναι του ίδιου επιπέδου, ας κάνει τις προτάσεις του για βελτίωση. Αν ακόμη τυχαίνει και είναι εκπαιδευτής, θα του απαντήσω: "Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα". Αντι να κατηγορεί, ας κάνει καλύτερα τη δουλειά του. Αρκετά έχουμε τραβήξει από την ξενομανία και από την αυτοαπαξίωση! Έλεος!

Ποτέ δεν αισθάνθηκα υποδεέστερος από ξένους συναδέλφους μου όπου και αν έτυχε να είμαι είτε σε ειρηνικές περιοχές είτε σε θέατρα επιχειρήσεων. Επειδή  είχα την τύχη για κάποια χρόνια να είμαι και εκπαιδευτής σε σχολεία ειδικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, θα σας πω από την εμπειρία μου, ότι συνάντησα πολλούς "Φούσκες" και "Γκαγκάδες" διαφόρων  προελεύσεων. Συγκρίνοντας πατριώτες μας εκπαιδευόμενους με αντίστοιχους ξένους, μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι όχι απλά δεν υστερούμε, αλλά είμαστε από τους καλύτερους. Όπου μας δόθηκε η ευκαιρία το δείξαμε. Το γιατί δεν συμμετέχουμε σε επιχειρήσεις ανά τον κόσμο, είναι καθαρά θέμα πολιτικής επιλογής της χώρας μας και όχι αποφυγή των κινδύνων. Και όποτε χρειασθεί θα το ξαναδείξουμε. Αρκεί να μην χαλαρώνουμε!

Τώρα για να μάθετε περισσότερα για το BUDS,υπάρχει μια σειρά βίντεο που μπορείτε να δείτε στον σύνδεσμο: SEAL Training Selection Course BUDS Class 234 

Μπορείτε να συγκρίνετε την εκπαίδευσή τους με τη δική μας, που θα βρείτε στον σύνδεσμο: ΟΥΚ

Ανιχνευτής