Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Οι Βρετανοί Ελεύθεροι Σκοπευτές

Έχουμε πει και έχουμε δείξει πάρα πολλά για τους Ελεύθερους Σκοπευτές, το πιο θανατηφόρο "όπλο" στο πεδίο της μάχης. 

Εδώ,  στα βίντεο που ακολουθούν, μπορείτε να δείτε  τον τρόπο εκπαίδευσής τους στο βρετανικό στρατό. 

Το πρώτο βίντεο αναφέρεται στους Ελεύθερους Σκοπευτές του Στρατού. Τα άλλα που ακολουθούν δείχνουν την εκπαίδευση των Βρετανών Πεζοναυτών, Ελεύθερων Σκοπευτών.

Ανιχνευτής











Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Το "έξυπνο" Μ203

Πηγή φωτογραφίας
Σε προηγούμενο άρθρο, είχαμε μιλήσει για το "έξυπνο" βομβιδοβόλο ΧΜ 25, των 25 χιλ. που κυριολεκτικά ψεκάζει τον αντίπαλο με εγκαιροφλεγείς βομβίδες από ψηλά! Μικρός όλμος για τους πεζούς μαχητές και πολύ χρήσιμο ειδικά σε κατοικημένους τόπους. 

Αλλά πολύ ακριβό, 30.000$ κοστίζει το κάθε κομμάτι  και βαρύ! "Κλωτσάει" πολύ, όπως λένε αυτοί που το έχουν δοκιμάσει στο Αφγανιστάν!

Μία ισραηλινή εταιρεία, κατασκεύασε ένα ειδικό όργανο σκόπευσης βομβιδοβόλου, με κατάλληλο λογισμικό, που εκτιμά απόσταση, υπολογίζει γωνία βολής, άνεμο, πυκνότητα αέρα και άλλες παραμέτρους. Έτσι επιτρέπει στον χειριστή  να "στείλει" την βομβίδα σε αποστάσεις ακόμη και πέραν των 250 μέτρων, με τρόπο ώστε να εκραγεί στον αέρα και να προσβάλει εχθρικά τμήματα καλυμένα πίσω από τοίχους ή άλλα παρόμοια κατακόρυφα προκαλύματα.

Το "Σύστημα Τυφεκίου Πολλαπλού Σκοπού" (Multi Purpose Rifle System) όπως ονομάζεται, ζυγίζει μόνο μισό κιλό, δηλαδή 6 κιλά ελαφρύτερο από το ΧΜ 25 και όπως διαφημίζουν οι κατασκευαστές, με πολύ καλύτερα αποτελέσματα!



Παρακίνησε το ενδιαφέρον των Αμερικανών Πεζοναυτών, που έχουν αρχίσει και το δοκιμάζουν. Αναζητούσαν κάτι ανάλογο, μετά από παρατηρήσεις αστοχίας βολών βομβιδοβόλου 40 χιλ. στα μεγάλα υψόμετρα του Αφγανιστάν.

Θα έλεγα ότι δεν είναι άσχημη ιδέα να το κοιτάξει περισσότερο, όποιος ενδιαφέρεται !

Ανιχνευτής





Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

"Κάθε Πολίτης, ένας Οπλίτης"

"Κάθε Πολίτης πρέπει να είναι Οπλίτης. Έτσι ήταν οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι! Έτσι πρέπει να γίνεται σε κάθε ελεύθερο κράτος" 

Τόμας Τζέφερσον, 3ος Πρόεδρος των ΗΠΑ

Αυτά είπε κάποτε ο ελληνομαθής και ελληνολάτρης Τόμας Τζέφερσον, τονίζοντας το ρόλο της πολιτοφυλακής των ΗΠΑ στην άμυνα της χώρας τους. Επανέλαβε αυτά που οι δικοί μας πρόγονοι είχαν θεσπίσει, χιλιάδες χρόνια πριν.




Παρατηρώντας κάποιος όλες  τις Λέσχες, Σωματεία, Ενώσεις και Ομοσπονδίες Εφέδρων που υπάρχουν στην Ελλάδα, τις δραστηριότητές τους, τον ενθουσιασμό τους και κυρίως τη θέλησή τους για διατήρηση της μαχητικής τους ικανότητας και ετοιμότητας, ώστε να προσφέρουν αν χρειασθεί, τις άοπλες ή ένοπλες υπηρεσίες τους προς την πατρίδα, δεν μπορεί παρά να τους θαυμάσει και να τους παραδεχθεί.

Να παραδεχθεί αυτούς τους ανιδιοτελείς και φλογερούς πατριώτες που δεν διστάζουν να αφιερώσουν τον  χρόνο τους, εις βάρος των οικογενειακών τους υποχρεώσεων για να ασκηθούν σωματικά και τεχνικά σε στρατιωτικά αντικείμενα και όχι μόνο. Συνήθως με μικρή  και σε αρκετές περιπτώσεις καθόλου υποστήριξη από την πολιτεία.

Υπάρχουν διιστάμενες απόψεις γι' αυτές τις Λέσχες. Άλλοι υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει αυτού του είδους οι Λέσχες να ασχολούνται με την στρατιωτική εκπαίδευση, παρά μόνο με παροχή κοινωφελών αόπλων υπηρεσιών. Θεωρούν ότι η μετεκπαίδευση της εφεδρείας από τις ένοπλες δυνάμεις είναι αρκετή.

Υπάρχουν φωνές που ψιθυρίζουν "θεωρίες συνωμοσίας" για παραστρατιωτικές οργανώσεις δεξιών ή ακροδεξιών τάσεων και άλλων, υπόπτων επιδιώξεων!

Όλα είναι ανακριβή, για να μη πω τη χοντρή λέξη "ψέματα" και στη δεύτερη περίπτωση αγγίζουν τα όρια της επιστημονικής φαντασίας. Και αυτό το γνωρίζω πολύ καλά, περισσότερο για τις Λέσχες των Ειδικών Δυνάμεων. Αν κάποιος θέλει να το διαπιστώσει, μπορεί εύκολα να επισκεφθεί μια τέτοια Λέσχη ή παράρτημά της και να μιλήσει μαζί τους.




Όπως το λέει η λέξη είναι λέσχες ή σύνδεσμοι παλαιμάχων, φίλων, συναδέλφων που ενώνονται από το κοινό πνεύμα των μαχητών, το πνεύμα των Ειδικών Δυνάμεων. Δένονται και μετά το στρατό ακόμη και οικογενειακά, και ασχολούνται με πολλαπλές δραστηριότητες.

Μιλώντας κυρίως για το χώρο των Ειδικών Δυνάμεων, ξέρω ότι ο χρόνος που κατά τακτά χρονικά διαστήματα καλούνται δεν επαρκεί για την συντήρηση της εκπαίδευσής τους και λογικά οργανώνουν την δική τους ξεχωριστή εκπαίδευση, συνήθως κάθε Σαββατοκύριακο.




Παρακολουθώντας τις δραστηριότητές τους, αλλά έχοντας και την ευκαιρία να επικοινωνήσω με εφέδρους μέλη τέτοιων Λεσχών, θα ήθελα να παραθέσω μερικές συμβουλές-προτάσεις για την εκπαίδευση που κάνουν, με βάση  την εμπειρία μου  και την πείρα πολλών ετών στο χώρο:
  • Είναι πολύ δύσκολο  ένας έφεδρος  να φτάσει στο επίπεδο εκπαίδευσης ενός μονίμου, επαγγελματία με την καλή έννοια, μαχητή. Ο δεύτερος εξασκείται σε καθημερινή βάση, εξελίσσεται, επιμορφώνεται και αξιολογείται συνεχώς για τη δουλειά του. Ο πρώτος, μόλις απολυθεί, εξ αντικειμένου ασχολείται μόνο στον ελεύθερο χρόνο του. Επομένως χρειάζεται ένα σωστό ρυθμό εκπαίδευσης, με μεγαλύτερο κύκλο ολοκλήρωσης συγκεκριμένων αντικειμένων. Δεν μπορούν όλα να γίνουν μαζί. Θέλει "τέμπο", σύστημα και συντονισμό.
  • Πρέπει πρώτα να καλύπτονται οι βασικές ατομικές ικανότητες του μαχητή και μετά να πηγαίνουμε στα πιο προχωρημένα αντικείμενα. Ξέρω ότι οι τεχνικές CQB συναρπάζουν και ενθουσιάζουν αυτούς που ασχολούνται με το airsoft ή paintball. Ένας μαχητής όμως πρέπει να ξέρει και να διατηρεί σε ύψιστο βαθμό την ατομική τακτική. Είχα ρωτήσει κάποτε  σε μια συζήτηση ένα φίλο."Ποιούς κανόνες πρέπει να πληρεί μια θέση μάχης;" Δυσκολεύτηκε πολύ να μου πει 2-3 πράγματα. Όταν δε τον παρακίνησα να "πιάσει" θέση, πολλά ήταν λάθος! Σίγουρος τραυματίας το λιγότερο, σε πραγματική κατάσταση.   Δώστε σημασία στην ατομική τακτική πριν προχωρήσετε σε πιο εξειδικευμένα αντικείμενα. Συντηρείτε τις ικανότητές σας και τις γνώσεις σας.
  • Μεγάλο κεφάλαιο είναι η φυσική κατάσταση. Χωρίς αυτή δεν γίνεται τίποτα. Οι φίλοι που έχουν λάβει μέρος σε διεθνείς ασκήσεις εφέδρων το γνωρίζουν πολύ καλά. Ό,τι γνώσεις και αν έχεις, αν φτάσεις στα όρια της αντοχής σου, αρχίζεις να παραπαίεις. Δεν μιλάω για εξεζητημένα πράγματα, ούτε για σουπερ-αθλητές. Η κίνηση, το περπάτημα στο βουνό, στην εξοχή, λίγο τρέξιμο ή ποδήλατο είναι αρκετά για να διατηρείται κάποιος σε "φόρμα". Αυτό χρειάζεται.
  • Αξιολόγηση! Ό,τι κάνετε πρέπει να το αξιολογείτε και να κρατάτε αρχείο. Μόνο έτσι θα ξέρει που υστερεί ο καθένας, ώστε να προσπαθήσει να βελτιωθεί. Αν οργανώνετε ασκήσεις, κρατείστε τις σε επίπεδο ομάδας. Εκεί είναι το βασικό "κύτταρο" μιας μονάδας. Σενάρια απλά και επεισόδια έκτακτα, για να αντιλαμβάνεσθε την άμεση αντίδραση σε ενέργειες που πρέπει να γίνουν. Είναι αυτό που ονομάζουμε ΒΟΕ στο στράτευμα, δηλαδή Βασικές Οδηγίες Επιχειρήσεων ή όπως τις ονομάζουν οι Αγγλοσάξωνες SOPs (Standard Operational Procedures)
Αυτά τα λίγα είχα να πω, και ελπίζω να βοηθήσουν σε κάτι.


Ανιχνευτής







Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Behind Enemy Lines-Colombia



ΤΑΜΣ Ιερός Λόχος 2011 της ΛΕΦΕΔ

 
 
Στις 19 και 20 Νοεμβρίου 2011 πραγματοποιήθηκε η αμφίβια άσκηση της ΛΕΦΕΔ, «Ιερός Λόχος 2011». Σκοπός της άσκησης ήταν η εκπαίδευση των εφέδρων στις αμφίβιες επιχειρήσεις, αλλά και η αντιμετώπιση των αμφίβιων επιχειρήσεων του εχθρού....
  


Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Νυχτοπερπατήματα!

Τμήμα Ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων, σε κάποιο μικρονήσι του Αιγαίου, κατά την διάρκεια αμφίβιας άσκησης. Τα νυχτοπερπατήματα στα νησιά του Αιγαίου, είναι μια από τις αγαπημένες δραστηριότητες των κομάντος, όπως ακριβώς έκαναν πριν από 67 χρόνια οι πρόγονοί τους, του Ιερού Λόχου.


Πηγη: ΓΕΣ

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Η Ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοπόταμου

Το κορυφαίο γεγονός της Ελληνικής Εθνικής Αντίστασης του Ελληνικού λαού στην νεότερη ιστορία είναι η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου, από τις ενωμένες αντιστασιακές οργανώσεις του Ε.Α.Μ και του Ε.Δ.Ε.Σ την νύχτα της 25ης Νοεμβρίου 1942. 
 Δείτε επίσης μια παλιότερη εκπομπή της ΕΡΤ  με τίτλο «ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΣ» η οποία επιχειρεί την παραστατική αναβίωση του γεγονότος του σαμποτάζ κατά των Γερμανών εκείνη  τη νύχτα, μέσα από την κατάθεση της προσωπικής μαρτυρίας του μοναδικού εν ζωή της ομάδας των σαμποτέρ, 64 χρόνια τότε μετά, ΘΕΜΗ ΜΑΡΙΝΟΥ.
Όντας μέλος της ομάδας των Βρετανών καταδρομέων συμμετείχε στην ανατατίναξη της σιδηροδρομικής γέφυρας του Γοργοποτάμου, επιχείρηση γνωστή με την ονομασία «Χάρλινγκ», ανατρέποντας για καιρό τη βασική γραμμή (Θεσσαλονίκης-Πειραιά) ανεφοδιασμού των Δυνάμεων του Άξονα στη Βόρεια Αφρική. Η αφήγησή του αναφέρεται αναλυτικά στους Βρετανούς που έλαβαν μέρος, στη σχέση του με το Συμμαχικό Στρατηγείο και την εκπαίδευσή του στη Μέση Ανατολή. 
Περιγράφει επιπλέον, τη δική του συμμετοχή στην αποστολή της ανατίναξης, τις επαφές της Βρετανικής αποστολής με τους Έλληνες πράκτορες των Βρετανών στην Ελλάδα, τις προσπάθειες για συνεννόηση με τις ομάδες των ανταρτών της Στερεάς Ελλάδας, τη σύμπραξη των αντιστασιακών οργανώσεων του ΕΔΕΣ και του ΕΑΜ, ενώ εξιστορεί λεπτομερώς τον σχεδιασμό και τις οργανωτικές ενέργειες μέχρι τη στιγμή της εκτέλεσης της επιχείρησης. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής παρεμβάλλεται φωτογραφικό υλικό και πλάνα αρχείου της περιόδου.
Πιέστε το σύνδεσμο: "Operation Harling"

Ανιχνευτής




Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Προκεχωρημένο Σχολείο Μαχητού της ΠΕΝΕΦΥΟ

 
 
Στις γενικές αρχές και τις ΒΟΕ Περιπόλου εκπαιδεύθηκαν το περασμένο Σ/Κ οι υποψήφιοι του Προκεχωρημένου Σχολείου Μαχητού της ΠΕΝΕΦΥΟ, σκοπός του οποίου είναι η "μύηση" των εκπαιδευομένων στις τεχνικές των Περιπόλων. 
 
Πριν ξεκινήσει η κίνηση της ομάδος, κάθε μέλος της έπρεπε αρχικά να εντοπίσει στο χάρτη σημεία ενδιαφέροντος για την περίπολο βάσει συντεταγμένων που δόθηκαν, και στη συνέχεια να εντοπίσει το καταλληλότερο δρομολόγιο λαμβάνοντας υπ' όψιν πληροφορίες από το χάρτη και από αεροφωτογραφίες. 
 
Έτσι, δόθηκε σε όλους η ευκαιρία να "φρεσκάρουν" τις γνώσεις τους στο αντικείμενο του Προσανατολισμού από το Βασικό Σχολείο Μαχητού.
 
Συνέχεια στο ιστολόγιο της  ΠΕΝΕΦΥΟ


Μισθοφόροι εναντίον πειρατών

«Οταν είδε τα πλοιάρια με τους πειρατές να πλησιάζουν, ο Ρούντι Ατανιάν ήξερε τι έπρεπε να κάνει. Στα πέντε χρόνια που είχε υπηρετήσει στους κομάντος και άλλα δέκα στη Λεγεώνα των Ξένων, τα μάτια του είχαν δει πολλά. Επειτα από μια ώρα εχθροπραξιών, οι πειρατές ύψωσαν λευκή σημαία». 
Δεν πρόκειται για απόσπασμα από κάποιο μυθιστόρημα αλλά για ένα πραγματικό περιστατικό που σημειώθηκε στον Ινδικό Ωκεανό, στα ανοικτά της Σομαλίας, και το οποίο περιγράφει - μυθιστορηματικά είναι η αλήθεια - η εφημερίδα «Λε Φιγκαρό». 
Από τη μία πλευρά ήταν οι σομαλοί πειρατές. Και από την άλλη; Ιδιωτικοί στρατοί που προσλαμβάνουν οι εφοπλιστές για να προστατεύσουν πλοία, εμπόρευμα και πλήρωμα από τις επιθέσεις. «Οι κυβερνήσεις έχουν παραδώσει τον έλεγχο του Ινδικού Ωκεανού στους πειρατές», είχε τονίσει τον περασμένο μήνα ο Σπύρος Πολέμης, πρόεδρος του Διεθνούς Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου. Οι περιπολίες Ευρωπαίων, Αμερικανών, Κινέζων, Ινδών και Ρώσων στην περιοχή αποδείχθηκαν αναποτελεσματικές.
Η λύση αναζητήθηκε στους μισθοφόρους. «Από τις αρχές του 2011 αποφασίσαμε να βάλουμε φρουρά στα πλοία μας που πλέουν κοντά στις αφρικανικές ακτές», δηλώνει στη γαλλική εφημερίδα εκπρόσωπος της γαλλικής εφοπλιστικής εταιρείας CMA - CGM. «Τα μέτρα αυτοπροστασίας δεν επαρκούν», προσθέτει ο ίδιος. Η εξωτερική προστασία έχει κόστος ασφαλώς. Περίπου 3.600 ευρώ την ημέρα στοιχίζει μια ομάδα τεσσάρων ανδρών. Ο μηνιαίος μισθός κάθε μισθοφόρου φτάνει τα 8.800 ευρώ. 
Οι ίδιοι, πάντως, αρνούνται αυτήν την ιδιότητα. «Δεν θέλουμε κόσμο που ψάχνει την περιπέτεια», εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ασφαλείας Ζιλ Σακάζ. «Οι άνδρες μας είναι ισορροπημένοι άνθρωποι που έχουν οικογένειες και πράγματα να χάσουν. Ολοι τους είναι βετεράνοι των ειδικών δυνάμεων και οι επικεφαλής πρώην κομάντος», προσθέτει. Ποιος είναι νομικά υπεύθυνος, όμως, σε περίπτωση που υπάρξουν θύματα; 
Σε αυτό το σημείο οι νομικοί σηκώνουν τα χέρια ψηλά. «Πολλοί και κανένας», απαντούν οι δικηγόροι εταιρείας που ειδικεύεται στο ναυτιλιακό δίκαιο. «Εξαρτάται από τις συνθήκες, το νομικό πλαίσιο, το δίκαιο του κράτους». Στο μεταξύ, ο πόλεμος συνεχίζεται...


Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Το ΠΡΟΚΕΕΔ



Για το Προκεχωρημένο Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων (ΠΡΟΚΕΕΔ), είχαμε μιλήσει, κατά την τελετή των εγκαινίων του σε προηγούμενο άρθρο. Είναι το Στρατόπεδο Ειδικών Δυνάμεων,  "Αντγου Ν. Κυρούδη", που βρίσκεται κοντά στο χωριό Ν. Σάντα του Νομού Ροδόπης.

Στο Στρδο αυτό, έχουν κατασκευαστεί υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις στρατωνισµού, σίτισης, ψυχαγωγίας και άθλησης που εξυπηρετούν πλήρως τις ανάγκες του προσωπικού. Είναι μάλιστα τελευταία, από τα πιο αξιοπρόσεκτα και αγαπητά στρατόπεδα της ...ΜΙΤ! Δηλαδή των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, όπως φαίνεται, διαβάζοντας  ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο  μιας καλής εφημερίδας.

Βασικά η γύρω περιοχή προσφέρεται για εκπαίδευση των μονάδων Ειδικών Δυνάμεων με τα δασωμένα βουνά και τα πολλά μονοπάτια κατά μήκος αλλά και κάθετα προς τα σύνορα με Βουλγαρία! Όσοι δεν έτυχε να πάτε προς τα εκεί έχετε χάσει ευχάριστες εμπειρίες! Μόνο o αγώνας ορεινού τρεξίματος Rodopi ultra trail  των 100 μιλλίων φτάνει για να σε πείσει! Άλλη Ελλάδα! Σίγουρα Ελλάδα και όχι κάτι άλλο όπως για παράδειγμα ...Bati Trakya!

Το στρατόπεδο εκπαίδευσης των κομάντος, "χάλασε" την διάθεση κάποιων. Αλλά τι να κάνουμε; Έχει και πίκρες η ζωή! Εκεί έρχονται τμήματα Καταδρομών, εκπαιδεύονται σε βολές, τακτικές και τεχνικές ειδικών επιχειρήσεων, κάνουν αναγνωρίσεις της περιοχής, δηλαδή αρκετό περπάτημα, ασκήσεις ανορθ΄'οδοξου πολέμου, καταστροφές και ναρκοπόλεμο και άλλα πολλά και ωραία πράγματα! Στιγμές απείρου κάλλους! Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε, αν θέλετε,-κάποιοι σίγουρα θέλουν- στο τεύχος 20 "Στρατός και Ενημέρωση" του ΓΕΣ.

Δεν είναι άσχημη ιδέα για τις Λέσχες Εφέδρων να ζητήσουν να πηγαίνουν για εκπαίδευση προς τα εκεί! Είμαι βέβαιος πως το αίτημα τους "θα τύχει θετικής εξέτασης".


Ανιχνευτής


Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Η επίσκεψη του νέου Αρχηγού ΓΕΣ στις Ειδικές Δυνάμεις

 
 
Την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011, ο Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος κ. Κωνσταντίνος Ζιαζιάς, επισκέφθηκε την 13η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων, το Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων, την Ζ' Μοίρα Καταδρομών και το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών, όπου ενημερώθηκε για επιχειρησιακά θέματα και θέματα που αφορούν το προσωπικό.
 


Εορτή των Ενόπλων Δυνάμεων


                                                                                      ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!





Το Δίκτυο των Haqqani

Το δίκτυο των Χακανί, (Haqqani Network) είναι ένα καλά οργανωμένο και επικίνδυνο ανταρτικό σώμα που έχει ταχθεί υπέρ των Ταλιμπάν και εναντίον των αμερικανικών και γενικά όλων των νατοϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν. Το αξιοσημείωτο στην υπόθεση είναι ότι αυτό το ανταρτικό σώμα, που η ιστορία του ξεκινάει από την 10ετία του '70, όταν το Αφγανιστάν ήταν υπό την σοβιετική κατοχή, υποστηρίχθηκε τότε πάρα πολύ από την Δύση και ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ.Δεκάδες χιλιάδες δολλάρια πέρασαν στις τσέπες των αρχηγών!

Το σώμα, εκπαιδεύτηκε από την CIA αλλά και την πακιστανική Υπηρεσία Πληροφοριών,  Inter-Services Intelligence (ISI) το 1980 για να μπορεί να αντιμετωπίζει τους σοβιετικούς. Τώρα, οι μαθητές, έγιναν εχθροί των δασκάλων τους! Το όνομά του το πήρε από τον οπλαρχηγό του, Maulvi Jalaluddin Haqqani,  που μαζί με το γιό του οργανώνουν τον ανταρτικό αγώνα  διευρύνουν το κίνημα αντίστασης κατά των "αλλόθρησκων" με έδρα  μια δυσπρόσιτη ορεινή περιοχή,  κάπου μεταξύ Αφγανιστάν και Πακιστάν, στην περιοχή του Βαζιριστάν.

Αυτό το δίκτυο ευθύνεται για την επίθεση αυτοκτονίας, που έγινε τον περασμένο Ιούνιο στο ξενοδοχείο Intercontinental της Καμπούλ. Θέλοντας να δείξει στον κόσμο την δύναμή του, "έβγαλε στον αέρα", πρόσφατα ένα βίντεο, διάρκειας περίπου μιας ώρας, που δείχνει την εκπαίδευση των μαχητών Χακανί! Ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα μερικών λεπτών, μπορείτε να δείτε παρακάτω. Στίβος εμποδίων, σωματική προπόνηση, εκπαίδευση οπλομηχανημάτων και αναγνώριση εχθρικού υλικού και μέσων είναι κάποια από τα αντικείμενα εκπαίδευσης. 

Παρουσιάζονται περίπου 40 μαχητές, με στολές παραλλαγής και οπλισμό AK-47 ώστε να φαίνεται η οργάνωση και ο σύγχρονος εξοπλισμός τους. Παράλληλα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, έβγαλαν και εγχειρίδιο διεξαγωγής του ανταρτοπολέμου, με καινοτόμες ιδέες, που δείχνουν την μεταστροφή από τις παραδοσιακές μεθόδους. Οι Χακανί αρχίζουν να προβληματίζουν σοβαρά τους Αμερικανούς, αφού και η μέθοδος της προσέγγισης και του προσεταιρισμού που επιχείρησαν απέτυχε.






"Αναμιχθείτε με το πλήθος των απίστων, ξυρισθείτε όπως αυτοί, ντυθείτε όπως αυτοί και γίνετε υπομονετικοί", συμβουλεύει το εγχειρίδιο τους μαχητές που αναλαμβάνουν αποστολές σε δυτικά κράτη. Δικαιολογεί γιατί πρέπει να εκτελούνται "αποστολές μαρτύρων" δηλαδή αυτοκτονίας και εξυμνεί τις επιδιώξεις της Αλ Κάϊντα. 

Δίνει οδηγίες για την οργάνωση του αντάρτικου, την οργάνωση της εκπαίδευσης, την εξεύρεση οικονομικών πόρων και την στρατολόγηση προσωπικού. Επίσης παρέχει οδηγίες για την χρήση διαφόρων οπλομηχανημάτων και εκρηκτικών υλών! Το σύγχρονο εγχειρίδιο του  Ταλιμπάν αντάρτη ή του τρομοκράτη! Jihad μέχρις επικράτησης!

Όπως ακούγεται θυμίζει λίγο το εγχειρίδιο του αντάρτη πόλεων ή το εγχειρίδιο "Total Resistance" που υιοθετήθηκε πολύ από τους αντάρτες στο Ιράκ. Αν δεν τάχετε διαβάσει, σας το συνιστώ!

Το Δίκτυο Χακανί, αποτελεί στόχο προτεραιότητας για τις  νατοϊκές Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων όπως αντιλαμβάνεσθε!


 Ανιχνευτής









Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Damien Walters: Ο άνθρωπος που περπατάει και πετάει.

Ο Βρετανός γυμναστής με τα εκατομμύρια views των απίστευτων feats του online μπορεί να κάνει όλα όσα δεν θα τολμούσες ποτέ. Χρησιμοποιώντας μόνο τα χέρια και τα πόδια του.

Ο Walters ζει από τις τούμπες, τα κασκαντεριλίκια, το parkour και το freerunning. Έχει συμμετάσχει σε τέσσερα παγκόσμια πρωταθλήματα τραμπολίνου, έχει δουλέψει ως κασκαντέρ σε ταινίες όπως το Colombiana, το Captain America και το Scott Pilgrim vs. the world, ενώ διατηρεί και το δικό του γυμναστήριο στο Derbyshire.

Κάθε φορά που βγαίνει στο δρόμο, ανακαλύπτει και ένα καινούργιο τρόπο να φτάσει εκεί που θέλει. Να, εκεί που κάθεται στην άκρη της ασφάλτου, περνά ένα φορτηγάκι και ο Damien γαντζώνεται από πάνω του με το ένα χέρι και "πετάει".

Ή τις φορές που εξασκείται στο γυμναστήριο και δεν προλαβαίνει να αλλάξει στα αποδυτήρια, βγάζει ό,τι φοράει κάνοντας παράλληλα ανάποδες τούμπες στον αέρα. Αυτή είναι η καθημερινότητά του. Και στο βίντεο βλέπεις  στιγμές  για το 2011.





Καλως όρισες Χιόνι!

Στην κοιλάδα Barawala Calet της επαρχίας  Kunar στο Αφγανιστάν, μετά από μία μάχη με τους Ταλιμπάν, ένας Αμερικανός Αλεξιπτωτιστής υποδέχεται το χιονόνερο με μεγάλη ευχαρίστηση! 

Έχουν διεξαχθεί φονικότατες μάχες σ' αυτή την κοιλάδα από το 2001 μέχρι σήμερα! Αρκετοί Αμερικανοί αλλά και Ταλιμπάν έχουν χάσει τη ζωή τους στην περιοχή.




Πηγή

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

«Παραδώσου ή πέθανε», λέει ο Σάντος στο νέο ηγέτη των FARC

Ο συντηρητικός πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος κάλεσε την Πέμπτη, το νέο επικεφαλής της αντάρτικης οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) να τερματίσει την ένοπλη πάλη, προειδοποιώντας τον ότι εάν δεν το πράξει θα έχει την τύχη του προκατόχου του, ο οποίος σκοτώθηκε στην διάρκεια μιας επιχείρησης των ειδικών δυνάμεων του στρατού νωρίτερα αυτόν το μήνα.

Η ανάδειξη του Τιμολέον Χιμένες στην ηγεσία των FARC, που κατηγορούνται ότι χρηματοδοτούν τις επιχειρήσεις τους διαμέσου του λαθρεμπορίου ναρκωτικών, μετά το θάνατο του πρώην επικεφαλής της οργάνωσης Αλφόνσο Κάνο, διέψευσε τις προσδοκίες ορισμένων αναλυτών στην Κολομβία αλλά και στις ΗΠΑ, που εξέφραζαν ελπίδες ότι θα σήμαινε την αρχή του τέλους του εμφυλίου στη χώρα της Λατινικής Αμερικής. «Θέλω να αδράξω αυτή την ευκαιρία για να πω στο νέο υπ' αριθμόν ένα των FARC να σκεφτεί ότι πολιτικά έχουν ηττηθεί. Πάνω από το 96-97% του πληθυσμού απορρίπτει τις FARC», είπε ο Σάντος σε ομιλία του αργά το βράδυ της Τετάρτης.

«Από στρατιωτικής άποψης είναι όλο και πιο αδύναμοι. Ο δρόμος των όπλων, ο δρόμος της βίας δεν θα τους πάει πουθενά. Πρέπει να το σκεφτεί αυτό, ή σύντομα θα έχει την μοίρα του Αλφόνσο Κάνο».

Ο στρατός της Κολομβίας πραγματοποίησε επιδρομή σε ένα κρησφύγετο σε μια ορεινή επαρχία στο νότιο τμήμα της χώρας και σκότωσε τον Κάνο την 4η Νοεμβρίου. Η κυβέρνηση του Σάντος είχε χαιρετίσει την εξέλιξη, που χαρακτηρίστηκε το μεγαλύτερο πλήγμα για τους αντάρτες ως σήμερα, ενώ ο θάνατος του σημαντικότερου ιδεολογικού ηγέτη της οργάνωσης δημιούργησε ελπίδες σε αναλυτές και ξένους επενδυτές ότι θα «αποκατασταθεί η ειρήνη» στην 5η μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής.

Οι FARC δεσμεύτηκαν αντίθετα ότι θα συνεχίσουν την ένοπλη πάλη και ονόμασαν τον Χιμένες -γνωστότερο με το προσωνύμιο «Τιμοσένκο"- νέο ηγέτη τους. Ο 52χρονος πρώην γιατρός σπούδασε στην Κούβα και στην πρώην Σοβιετική Ένωση, όπου απέκτησε και το παρατσούκλι. Οι υπηρεσίες πληροφοριών των θεωρούν τον πιο ασυμβίβαστο διοικητή εξ όσων θα μπορούσαν να έχουν επιλεγεί.

Ο Κολομβιανός αναλυτής Ραφαέλ Νιέτο, αν και θεωρεί ότι οι αντάρτες βρίσκονται «στο χειρότερο σημείο» τους εδώ και χρόνια, επισημαίνει ότι «δε θα αλλάξουν τη στρατηγική τους (των τελευταίων ετών). Θα συνεχίσουν τον ανταρτοπόλεμο, με μικρές ομάδες, κάνοντας αιφνιδιαστικές επιθέσεις στο στρατό, αποφεύγοντας μεγάλης κλίμακας αναμετρήσεις. Δεν θα αρχίσουν ξανά επιθέσεις σε μεγάλες πόλεις».