Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Περίπολος Sirius

Περίπολος Sirius κάτω από το βόρειο Σέλας

Στις αχανείς εκτάσεις της δανικής Γροιλανδίας, υπάρχει μια μονάδα Ειδικών Δυνάμεων της Δανίας. Η μονάδα περιπόλων "Σείριος" ή όπως λέγεται δανικά, Sirius Slædepatruljen (SiriusSledge Patrol) δηλαδή, Περίπολοι έλκηθρων "Σείριος". 

Είναι μια μικρή μονάδα του δανικού βασιλικού Ναυτικού, που έχει αποστολή την επιτήρηση, τον έλεγχο και την προστασία  της Γροιλανδίας και την ασφάλεια των λιγοστών κατοίκων της. Οι περιπολίες διαρκούν συνήθως 4 μήνες. 

Κάθε περίπολος αποτελείται από 2 άνδρες και κινείται ανεξάρτητα σε συγκεκριμένα δρομολόγια, πολλές φορές χωρίς να συναντούν άλλον άνθρωπο για όλο το διάστημα της περιπολίας. 

Μία  περίπολος διαθέτει 16 σκυλιά μεταφοράς ελκήθρου και έχει μαζί της εφόδια που ζυγίζουν γύρω στα 350 έως 500 κιλά. Συνήθως οι περίπολοι δεν ξεπερνούν τις 6 σε αριθμό. Υπάρχει βέβαια ένα πλέγμα 50 καταφυγίων ανάγκης, τα οποία ανεφοδιάζονται στο νότο με μικρά σκάφη και στο Βορρά με αεροπλάνα.

Έτσι όταν κινούνται, τοποθετούν  σαν ενδιάμεσους σταθμούς τα καταφύγια και καλύπτουν τεράστιες αποστάσεις στο διάστημα της περιπολίας. Η επίσκεψη όλων των περιοχών, γίνεται μετά από περιπολίες 3 χρόνων, για να καταλάβετε το μέγεθος της δανικής επικράτειας. Σε ευθεία γραμμή η απόσταση από το βορειότερο μέχρι το νοτιότερο άκρο είναι 2100 χιλιόμετρα. Αλλά αν υπολογίσει κάποιος την ακτογραμμή με τα φιόρδ, η απόσταση φτάνει τα 16000 χιλιόμετρα.  

Οι περιπολίες διεξάγονται στο βόρειο και βορειοανατολικό κομμάτι της Γροιλανδίας, με εξαίρεση του  παγωμένου εσωτερικού της και  γίνονται σε  δύο περιόδους. Η πρώτη περίοδος, η πιο δύσκολη, αρχίζει από τον Νοέμβριο και καταλήγει στο τέλος Δεκεμβρίου. Ο ήλιος δύει αρχές Νοεμβρίου και αρχίζει σταδιακά να επικρατεί το σκοτάδι που όσο αυξάνει, αυξάνουν και οι καταιγίδες και οι χιονοθύελλες. Στο τελευταίο 10ήμερο του Δεκεμβρίου που ο καιρός συνήθως είναι και ο πιο δύσκολος, όλοι μαζεύονται στη βάση τους . 

Η έδρα της μονάδας είναι στο Daneborg(74°11′N 20°08′W),αλλά υπάρχουν περίπολοι και στα σημεία Station Nord, Danmarkshavn και  Mestersvig

Ο ήλιος αρχίζει να εμφανίζεται ξανά αρχές Ιανουαρίου,όταν ο καιρός αρχίζει να σταθεροποιείται και τότε γίνονται οι μακρύτερες περιπολίες, μέχρι και τον Ιούνιο. Τότε από τη ζέστη, οι πάγοι θρυμματίζονται και  παρασύρονται  προς το νότο, οπότε σταματάνε και οι περιπολίες για λόγους ασφαλείας.

Η επιλογή προσωπικού γίνεται κατ' αρχή από εθελοντές οι οποίοι πρέπει να έχουν εκπληρώσει τη θητεία τους στο στρατό. Στη συνέχεια αρχίζει εξάμηνη εκπαίδευση με αυξανόμενο βαθμό δυσκολίας, που περιέχει:

Σχολείο Επιβίωσης στη Γροιλανδία 5 εβδομάδων
Χειρισμό οπλισμού και βολές σε πολικές περιοχές
Σχολείο Καταστροφών
Σχολείο χειρισμού  και συντήρησης μηχανημάτων 
Σχολείο αναγνώρισης
Σχολείο διαβιβάσεων
Σχολείο (βασικό και προχωρημένο) πρώτων βοηθειών
Σχολείο μηχανοδήγησης
Σχολείο συνοδών σκύλων

Οι επιτυχόντες, που συνήθως δεν ξεπερνούν τους 6,  μεταφέρονται στη Γροιλανδία, όπου υπηρετούν για 26 συνεχείς μήνες, με στιγμές απείρου κάλλους.



Ανιχνευτής








Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.