Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Η εξέγερση των Τάλιμπαν

Το 2001, μετά την νίκη της "Βόρειας Συμμαχίας" στο Αφγανιστάν, πολλοί Τάλιμπαν αιχμαλωτίσθηκαν και άλλοι παραδόθηκαν και κρατήθηκαν σε φυλακές. Μία απ' αυτές, βρισκόταν στην Quala i Jangi. Είναι ένα παλιό οχυρό, που βρίσκεται κοντά στην πόλη Mazar-i-Sharif. Εκεί μεταφέρθηκαν όλοι οι ξένοι Τάλιμπαν, η μη Αφγανοί δηλαδή, γύρω στους 500.

Πολλοί δεν ήθελαν την παράδοση, που αποφάσισαν οι αρχηγοί τους, και επειδή δεν έγινε λεπτομερής σωματικός έλεγχος κατά την παράδοση, κράτησαν κρυμμένα όπλα ανάμεσα στα ρούχα τους.

Όπως διαπιστώθηκε  τα μέτρα επιτήρησης της φυλακής, δεν ήταν αυτά που έπρεπε και έτσι οι κρατούμενοι μπόρεσαν να συνεννοηθούν, να συντονιστούν και τελικά να εξεγερθούν! 

Ήταν τέλη του Νοέμβρη του 2001. Η εξέγερση αιφνιδίασε τη φρουρά. Οι εξεγερμένοι αιχμάλωτοι, μπόρεσαν και κατέλαβαν το μισό οχυρό και μαζί την αποθήκη οπλισμού και πυρομαχικών. Έτσι ξεκίνησε μια μάχη που κατέληξε στο θάνατο σχεδόν όλων των εξεγερμένων. 

Μαχητές της Βόρειας Συμμαχίας, βοηθούμενοι από προσωπικό των Ειδικών Δυνάμεων των Βρετανών και των Αμερικανών, εξουδετέρωσαν την αντίσταση των Τάλιμπαν μετά από μια αιματηρή μάχη που στοίχισε τον θάνατο σε 400 Τάλιμπαν, και 75 Αφγανών της Β. Συμμαχίας. Σκοτώθηκε και 1 Αμερικανός . Τραυματίες, 250 μαχητές από την πλευρά της Συμμαχίας.

 Ο Αμερικανός σκοτώθηκε όντας μέλος της Ομάδας Επαφής που κατεύθυνε αεροπορικά πυρά κατά των Τάλιμπαν. Κακός συντονισμός και έγινε προσβολή της θέσης του αντί του στόχου που είχε καταδείξει!

Βρήκα ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο που περιγράφει αυτή την περίεργη "μάχη"!

Ανιχνευτής






Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.