Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

H μονομαχία των Ελεύθερων Σκοπευτών



Αργά αλλά σταθερά, ξετυλίγεται η ιστορία με την εμπλοκή των Ειδικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης. Αυτή τη φορά, η πληροφορία έρχεται από την ιταλική  καθημερινή εφημερίδα L'Espresso.

Ένας Ιταλός ελεύθερος σκοπευτής, "μοιράστηκε" τις εμπειρίες του για να δημοσιευτούν στην εφημερίδα. Το ΝΑΤΟ, βλέποντας την μεγάλη χρησιμοποίηση μισθοφόρων ελεύθερων σκοπευτών ακόμη και από το FARC όπως διαδόθηκε, από την πλευρά του Καντάφι, για να κτυπά τους αντιπάλους του, αποφάσισε να τους αντιμετωπίσει με τον ίδιο τρόπο. 




Οι ελεύθεροι σκοπευτές, που δρουν κυρίως σαν ζευγάρια, είναι ένας πολύ δύσκολος στόχος. Όντας οι ίδιοι εκπαιδευμένοι στην κάλυψη και την απόκρυψη, δεν μπορούν να εξουδετερωθούν τόσο εύκολα. Ούτε βομβαρδισμοί, ούτε μαζικές επιθέσεις μπορούν να πετύχουν. Είναι "κυνηγοί"! Μυρίζονται το θήραμα, και συνεχώς αλλάζουν θέσεις ή "χάνονται", μένοντας για ημέρες άφαντοι, μέχρι να διαπιστώσουν ότι είναι ασφαλείς για να χτυπήσουν εκεί που δεν τους περιμένει κανείς. Έτσι πλατείες, κεντρικοί δρόμοι και διασταυρώσεις ελέγχονταν από τους κανταφικούς ελεύθερους σκοπευτές και δεκάδες υπήρξαν τα θύματά τους. Φόβος και τρόμος για όλους!

Ο μόνος που μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά ένα ελεύθερο σκοπευτή, είναι ένας άλλος ελεύθερος σκοπευτής! "Μπήκαν" μυστικά, από διάφορες χώρες του ΝΑΤΟ, ελεύθεροι σκοπευτές στη Λιβύη. Με πολιτικά, έκαναν τις αναγνωρίσεις τους στα κρίσιμα σημεία, εντόπισαν πιθανές θέσεις βολής των αντιπάλων τους, αυτές που  θα επέλεγαν και οι ίδιοι, διάλεξαν τις δικές τους θέσεις και ..περίμεναν.




Οι Ιταλοί, κατά δήλωση του πατριώτη τους, χρησιμοποίησαν τυφέκια AR-15 με σιγαστήρες και ειδικά σύγχρονα τυφέκια ελευθέρου σκοπευτού, με δυνατότητα βολών ακριβείας μέχρι τα 1000 μέτρα. Μαζί τους, εκτός από τον ατομικό τους εξοπλισμό, είχαν αλεξίσφαιρα γιλέκα με τον υψηλότερο δείκτη προστασίας, ( αντιμετώπιση βολίδων 7,62χιλ), υλικά επικοινωνιών, πρώτων βοηθειών, ξηρά τροφή, νερό και πυρομαχικά.

Μία ομάδα των νατοϊκών ελεύθερων σκοπευτών, έπιασε πολύ καλές θέσεις, από τις οποίες μπορούσε να ελέγχει ολόκληρο τετράγωνο. Εντόπισαν δύο αντίπαλους ελεύθερους σκοπευτές του Καντάφι! Τους άφησαν να συνεχίσουν τις βολές τους. Έκαναν το μοιραίο λάθος! Εκτελούσαν αρκετές βολές από την ίδια θέση, πριν μετακινηθούν σε άλλη. Αισθάνονταν ανενόχλητοι και αυτό τους έδωσε το αίσθημα της ασφάλειας. Χαλάρωσαν τα μέτρα ασφαλείας. Έτσι χτυπήθηκαν καίρια και θανατηφόρα.

Ο Άλε, αυτό είναι το όνομα του Ιταλού, ανέφερε ότι μέσα στη δική του ομάδα υπήρχε ένας Γάλλος λεγεωνάριος, ένας Βρετανός SAS, και δύο Αμερικανοί Πεζοναύτες. Χρησιμοποιήθηκαν μικτές ομάδες εκτιμώ, για ευνόητους λόγους: Ο ένας πρόσεχε τον άλλο. Όλοι μαζί μοιράζονταν την ευθύνη. Δεν υπήρχε "εθνικό κόστος", αλλά μόνο νατοϊκό.

Οι ελεύθεροι σκοπευτές, έχουν αρχίσει να γίνονται "πολύτιμο όπλο" σε αυτού του είδους τις αντιπαραθέσεις. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από τις δύο πλευρές ξεσηκώνοντας την οργή του κόσμου, ή σπέρνοντας τον πανικό. Πολύ πιθανό να δούμε κάτι παρόμοιο και στη Δαμασκό, μετά από λίγο. Ίσως και στην Τεχεράνη, ποιός ξέρει; 

Ανιχνευτής



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.