Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Το κυνήγι του FARC


Ο Κολομβιανός πρόεδρος επιβεβαίωσε 36 αντάρτες των FARC νεκροί
Ο Πρόεδρος της Κολομβίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος, (κέντρο) επιβεβαιώνει τον θάνατο των ανταρτών στην επίθεση. Φωτογραφία: César Carrión / EPA



Ο πόλεμος στη γη μας δεν έχει σύνορα. Ενώ τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην Ανατολή, γύρω από τον Κόλπο, τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και το Ιράν, στο δυτικό ημισφαίριο, στη μακρινή για μας, λατινική Αμερική, ο ανταρτοπόλεμος καλά κρατεί

Για τους αντάρτες του FARC, η τελευταία εβδομάδα ήταν πολύ δύσκολη και χύθηκε αρκετό αίμα. Έγινε συνδυασμένη αεροπορική και χερσαία επιχείρηση με μονάδες ειδικών δυνάμεων, σε μία βάση τους, ή θα έλεγα καλύτερα σε ένα Χώρο Απόκρυψης (ΧΑ) και σκοτώθηκαν 36 μαχητές τους. Και αυτό ενώ αναμενόταν να απελευθερώσουν 9 αιχμαλώτους στρατιώτες  του κυβερνητικού στρατού. 

Ο ΧΑ, βρισκόταν στην Πολιτεία "Μέτα" κοντά στη Βίστα Χερμόζα, δηλαδή κάπου βαθιά χωμένη στα δάση της Κολομβίας, σε περιοχή που πρόσκειται ευνοϊκά στους αντάρτες, ένα παραδοσιακό προπύργιό τους. Οι καταδρομείς συνέλαβαν και 5 αντάρτες, εκ των οποίων οι 3 ήταν γυναίκες, με αρκετό ηλεκτρονικό υλικό.

Μια  εβδομάδα πιο μπροστά, οι αντάρτες έχασαν άλλους 33 μαχητές τους, στην Αραούκα , κοντά στα σύνορα με τη Βενεζουέλα. Ακόμη όμως έχουν μια υπολογίσιμη δύναμη, που με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, φτάνουν τους 9.000 μαχητές, ενώ υπό την επιρροή τους έχουν μεγάλη εδαφική περιοχή , στην έκταση  της Ελβετίας!

Ο ανταρτοπόλεμος άρχισε από το 1964 και συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας με διακυμάνσεις. Οι αντάρτες επιμένουν στην δίκαιη κατανομή του πλούτου της χώρας τους ενώ παράλληλα για να επιβιώσουν οικονομικά, εκτρέπονται σε λαθρεμπόριο ναρκωτικών, ληστείες και απαγωγές. Η άλλη πλευρά, η κυβέρνηση της χώρας, προσπαθεί να επιβάλει "τάξιν και ασφάλειαν" με την βοήθεια των συμμάχων Αμερικανών και όχι μόνο, αλλά ως τώρα δεν τα έχει καταφέρει ολοκληρωτικά.





Το Bloque Oriental, (Συγκρότημα της Ανατολής), μια ισχυρή ανταρτική δύναμη του FARC(Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia)  που σημαίνει: Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις Κολομβίας, βρίσκεται καλά οργανωμένο και εκπαιδεύει προσωπικό, νέους και νέες, όλοι εθελοντές, στη ραχοκοκκαλιά των Άνδεων. Τα όπλα έχουν ακόμα τον λόγο! Η Κολομβία, υπομένει βουβά τον πόνο της.

Ανιχνευτής











Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.