Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Το "έξυπνο" ύφασμα




Πρωτοποριακές στρατιωτικές στολές από έξυπνα υφάσματα αναπτύσσει η εταιρεία Intelligent Textiles, με έδρα το Surrey της νοτιοανατολικής Αγγλίας, η οποία το παρουσίασε σε εκδήλωση του βρετανικού Κέντρου Αμυντικών Επιχειρήσεων (Centre for Defence Enterprise,CDE)

Η εταιρεία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει για τις νέες στολές ηλεκτρικά αγώγιμο νήμα, το οποίο θα αντικαταστήσει τις μπαταρίες και τα καλώδια που βαραίνουν τους στρατιώτες και τους δυσκολεύουν στις μετακινήσεις τους. Ήδη έχει λάβει 234 χιλιάδες λίρες Αγγλίας από το παραπάνω Κέντρο, προκειμένου να βρει τον βέλτιστο τρόπο ν' απαλλάξει τους μαχητές από το περιττό φυσικό και "γνωστικό" βάρος που μέχρι τώρα πρέπει να μεταφέρουν.


Η νέα στολή θα μπορεί να μειώσει την τρέχουσα σωματική επιβάρυνση για τους στρατιώτες 

Με άλλα λόγια, τα «έξυπνα» υφάσματα της στολής θα λειτουργούν ως μια κεντρική μονάδα ενέργειας, μια κεντρική μπαταρία που θα τροφοδοτεί τον εξοπλισμό των στρατιωτών, οι οποίοι μέχρι σήμερα έπρεπε να «κουβαλούν» πάνω τους ένα σωρό μπαταρίες και καλώδια για τη φόρτιση ηλεκτρονικών συσκευών.

«Έχουμε ενσωματώσει στις στολές αγώγιμο νήμα που μεταφέρει την ενέργεια και τα δεδομένα εκεί που πρέπει να πάνε», τόνισε σε δηλώσεις της η διευθύντρια της εταιρείας Intelligent Textiles, Asha Thompson.




«Ένα από τα προβλήματα με τα συμβατικά καλώδια είναι ότι αν κοπούν συνήθως καταστρέφονται. Εμείς ενσωματώνουμε στις στολές περισσότερο ύφασμα από αυτό που πραγματικά χρειάζεται, έτσι ώστε αν κοπεί, καταστραφεί ή σκιστεί να υπάρχει τρόπος για τη μεταφορά των δεδομένων», προσέθεσε.

Οι νέες στολές φτιαγμένες από «έξυπνα» υφάσματα θα δοκιμαστούν τον Μάιο και μέχρι το τέλος του χρόνο θα χρησιμοποιηθούν σε περιορισμένες "ειδικές" περιπτώσεις. Δεν αναμένεται να χρησιμοποιηθούν ευρέως πριν το 2014 ή το 2015.








Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.