Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

H "Αντίσταση" στο Ιράν



Η "αντίσταση" στον ανταρτοπόλεμο, είναι ένας γενικός όρος που περιλαμβάνει όλες τις ενεργητικές και παθητικές αντιδράσεις ατόμων και ομάδων που ζουν και δρουν στα μετόπισθεν του αντιπάλου, ή σε κατεχόμενη απ' αυτόν περιοχή, όταν υπάρχει εμπόλεμη κατάσταση, ή μέσα σε μια χώρα, στην οποία αυτά τα άτομα ή οι ομάδες, αντιτίθενται στο καθεστώς που επικρατεί.

Η αντίσταση αυξανόμενη σε ισχύ και ένταση, δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες ανταρτοπόλεμου, με απώτερο σκοπό, την εκδίωξη του αντίπαλου με επιθετική επιστροφή των φίλιων δυνάμεων ή την ανατροπή καθεστώτος και την αντικατάσταση του με άλλο (;) ή την αποκατάσταση της δημοκρατίας(;)

Ιστορικά έχει αποδειχτεί, ότι η αντίσταση προϋποθέτει αγωνιστική διάθεση του ντόπιου πληθυσμού και βέβαια, υποστήριξη από "έξωθεν" δυνάμεις. Στην περίπτωση του Ιράν, που εδώ και χρόνια επιχειρείται η απομόνωσή του είτε λόγω του όχι φιλικού προς την "Δύση" καθεστώτος,  είτε λόγω των ενεργειών του για απόκτηση πυρηνικών όπλων, αρχίζει να ακούγεται, έντονα πλέον, για κάποια άλλη "αντίσταση", εκτός απ' αυτή που κάνουν χρόνια, οι Κούρδοι του Ιράν.

Πρόσφατα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν ότι η Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ έχει εκπαιδεύσει σε μια μυστική βάση στη Νεβάδα, προσωπικό μιας ιρανικής αντιστασιακής προς το καθεστώς οργάνωσης την Μ.Ε.Κ. (Mujahideen-e-Khalq) (Οι πολεμιστές του λαού του Ιράν). Η εκπαίδευση ξεκίνησε από το 2005 και συνεχίστηκε μέχρι και το 2007.

Η οργάνωση φαίνεται ή φέρεται, να έχει ξεκινήσει να "δουλεύει", με συλλογή πληροφοριών, σαμποτάζ και δολοφονίες Ιρανών πυρηνικών επιστημόνων και όχι μόνο. Από το 2007 μέχρι σήμερα, έχουν δολοφονηθεί 5 Ιρανοί επιστήμονες. 

Η Μ.Ε.Κ. που είναι αριστερών πεποιθήσεων, είχε χαρακτηρισθεί σαν τρομοκρατική οργάνωση από το 1997. Σύμφωνα δε με την νομοθεσία των ΗΠΑ, είναι έγκλημα η παροχή υποστήριξης σε ξένη τρομοκρατική οργάνωση. "Ο εχθρός του εχθρού μου, είναι φίλος μου" λέει ένα γνωμικό και αυτό μάλλον τηρείται στην προκειμένη περίπτωση. Παρ' όλα αυτά οι ΗΠΑ  έχουν διαψεύσει επίσημα την όποια συμμετοχή τους και μάλιστα τον προηγούμενο μήνα,  εκπρόσωποι της κυβέρνησης Ομπάμα δήλωσαν ότι όλες αυτές οι ενέργειες είναι δράση της Μ.Ε.Κ. που υποστηρίζεται από τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ!

Αυτό που λέγεται πάντως, είναι ότι μετά την πτώση του ιρακινού καθεστώτος το 2003, οι σχέσεις των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων με τη Μ.Ε.Κ., έγιναν πιο στενές, με επιδίωξη τον εντοπισμό των μυστικών υπόγειων βάσεων κατασκευής πυρηνικών όπλων του Ιράν, μετά από  πληροφορία που είχε αποκαλύψει η οργάνωση το 2002. Διακινήθηκαν πολλά "μυστικά κονδύλια" για την τροφοδότηση υπηρεσιών συλλογής πληροφοριών αλλά και αντικαθεστωτικών ομάδων μεταξύ των οποίων επικρατέστερη έμεινε η Μ.Ε.Κ.

Η εκπαίδευση που έλαβαν οι μαχητές της οργάνωσης για έξι μήνες στην απομονωμένη περιοχή της Νεβάδα, περιείχε αγώνα και τακτική μικρών κλιμακίων, οπλομηχανήματα, επικοινωνίες, καταστροφές. Είδατε πώς αλλάζουν οι εποχές;

Όλα επίσημα διαψεύδονται, αλλά πληροφορίες που βγαίνουν στην επιφάνεια, το επιβεβαιώνουν. Μάλιστα, κάποιοι πολιτικοί, προτείνουν την αφαίρεση της οργάνωσης από τη λίστα των τρομοκρατών, αφού οι ΗΠΑ την τροφοδοτούν με δεκάδες χιλιάδες δολάρια

Σιγά-σιγά προετοιμάζεται το έδαφος, με  βαρύτητα σε πρώτο χρόνο όπως φαίνεται, στον ανορθόδοξο πόλεμο.  Το ενδεχόμενο θέατρο επιχειρήσεων "Iran" αρχίζει να παίρνει μορφή. Οι Ισραηλινοί κάνουν συμμαχίες και συμφωνίες, όντας προνοητικοί και ετοιμάζουν προωθημένες βάσεις επιχειρήσεων. Ακούστηκε και το Αζερμπαϊτζάν! 

Πλωτή Βάση Ειδικών επιχειρήσεων οργανώνεται, στρατεύματα κατά καιρούς ακούγεται ότι αναδιατάσσονται και προετοιμάζονται.  Ας ελπίσουμε ότι στο τέλος θα επικρατήσει η κοινή λογική που λείπει, και δεν θα την "πληρώσει" ο λαός του Ιράν

Η Τουρκία πρέπει να βρίσκεται σε μεγάλο δίλημμα όπως ακούγεται! Με ποιόν τελικά θα είναι; Θα είναι μεγάλο κατόρθωμα αν παραμείνει ο "επιτήδειος ουδέτερος" ξανά! Ή μήπως όχι;


Ανιχνευτής






Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.