Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Το M26 Shotgun






Να και ένας ακόμα συνδυασμός δύο όπλων σε ένα! Τυφέκιο με shotgun! Το Μ26 όπως το ονόμασαν οι Αμερικάνοι, άρχισε να χρησιμοποιείται από τους Αλεξιπτωτιστές τους.


Όπως προσαρμόζεται το Μ203 βομβιδοβόλο στο Μ16 έτσι κατά ανάλογο τρόπο προσαρμόζεται και το shotgun που παίρνει γεμιστήρα 5 φυσιγγίων διαμετρήματος "12" (12 gauge).

Είναι μια απλή επαναληπτική καραμπίνα με βάρος λιγότερο από 2 κιλά (3,5 pounds) και με μήκος κάννης γύρω στα 20 εκατοστά (7,75 ίντσες).

Η επίσημη παρουσίαση αυτού του "συνδυασμού" έγινε σε τελετή στο Φορτ Κάμπελ τον περασμένο Φεβρουάριο. Η επιχειρησιακή απαίτηση που παρουσιάστηκε εδώ και αρκετά χρόνια, ήταν να υπάρχει σε επίπεδο ομάδας ένα τέτοιο όπλο, ώστε να μπορούν να εισβάλουν σε σπίτια θρυμματίζοντας την πόρτα, χωρίς να προξενούν σοβαρές ζημιές στο εσωτερικό του σπιτιού! Αντιλαμβάνεστε προφανώς ότι συζητάμε για επιχειρήσεις κατά ανταρτών σε Ιράκ και Αφγανιστάν!

Βέβαια πρέπει να πω ότι εδώ και 25 χρόνια, ίσως και παραπάνω, οι Ειδικές Δυνάμεις αναζητούσαν πάντα να έχουν μια τέτοια καραμπίνα στις ομάδες τους "δια παν ενδεχόμενον" και όχι μόνο για σπίτια. Βασικά είναι ένα πολύ καλό όπλο άμεσης αντίδρασης σε περιπόλους, γιατί με μια βολή καλύπτεις χώρο 4 με 5 τετραγωνικά μέτρα προς την κατεύθυνση βολής, εφόσον χρησιμοποιείς τα κατάλληλα φυσίγγια.

Οι Mossberg ήταν ιδανικές για το σκοπό αυτό, αλλά κουβαλούσες αναγκαστικά και άλλο όπλο. Τώρα το Μ26  λύνει τα χέρια. Έκαναν 10 χρόνια δοκιμές οι Αμερικάνοι για να καταλήξουν σ' αυτό.

 Προκαλεί  απορία όμως γιατί το έδωσαν πρώτα στους Αλεξιπτωτιστές και δεν προτίμησαν τους Ρέϊντζερς ή τους Seals για παράδειγμα, ή τους άλλους "Green Berrets". Η μήπως δεν το ήθελαν αυτοί γιατί δεν του έχουν εμπιστοσύνη ή έχουν βρει κάτι άλλο; 

Θα δείξει! Δεν είναι καθόλου άσχημη ιδέα όμως και μου φαίνεται μάλλον οικονομική.






Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.