Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Στρατιωτική εκπαίδευση με διδάγματα από τις Ειδικές Δυνάμεις

"Ο στρατός μας πρέπει να αλλάξει τη φιλοσοφία εκπαίδευσής του και να προσαρμοστεί με αυτή των ειδικών δυνάμεων" αποφαίνεται ο Αμερικανός αρχηγός ΓΕΣ Στρατηγός Ρέι Οντιέρνο (Ray Odierno).

Τα θέατρα επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο έχουν αλλάξει, ο συμβατικός τρόπος διεξαγωγής επιχειρήσεων έχει συνδεθεί στενά με την διεξαγωγή ειδικών επιχειρήσεων και η παρουσία συμβατικών δυνάμεων σε περιοχές υψηλού ενδιαφέροντος αλλά και συμφέροντος των ΗΠΑ συμβαδίζει με την ύπαρξη Ειδικών Δυνάμεων..

Ο αμερικανικός στρατός πρόκειται να μειωθεί κατά ...80.000 προσωπικό εντός των επομένων 5 ετών! Οι διατιθέμενες πιστώσεις μειώνονται δραστικά και ως εκ τούτου θα πρέπει μονάδες του στρατού όλων των Όπλων να απενεργοποιηθούν. Είναι προτιμότερο αυτό, από το να υπάρχουν μονάδες-φαντάσματα, αναφέρει σε άρθρο του ο Αμερικανός Α/ΓΕΣ.


Αυτές που πρόκειται να παραμείνουν και ίσως να επεκταθούν, διαφαίνεται ότι είναι οι μονάδες ειδικών επιχειρήσεων. "Μικρότερο κόστος, μεγαλύτερο όφελος" μέσα στο σύγχρονο γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό περιβάλλον, όπως αυτό διαμορφώνεται με τις ποικίλες ασύμμετρες απειλές. Άρα οι μικρές και ευέλικτες συμβατικές μονάδες που παραμένουν, θα πρέπει να μπορούν να συνεργάζονται με τις ειδικές δυνάμεις και αντίστροφα.

Ένα άλλο εξίσου αξιόλογο σημείο αυτών που λέει ο Στρατηγός, είναι η διατήρηση εφεδρικών επιστρατευομένων μονάδων σε καλή κατάσταση. Όπως αποδείχτηκε στην πράξη, αυτού του είδους οι μονάδες, απέδωσαν πολύ καλά σε πρόσφατες επιχειρήσεις και λειτούργησαν άψογα δίπλα στις ενεργές, με μόνιμο προσωπικό.


Εν κατακλείδι, όπως διαμορφώνεται το νέο δόγμα του αμερικανικού στρατού ξηράς, θα υπάρχουν: 
  • ευέλικτοι και συνδυασμένοι σχηματισμοί επιπέδου ταξιαρχίας, ικανοί να συμμετέχουν και σε ευρείας κλίμακας ειδικές επιχειρήσεις, διεξαγόμενες οπουδήποτε στον κόσμο
  • διοικήσεις και μονάδες ειδικών επιχειρήσεων με αμεσότητα μετακίνησης οπουδήποτε και οποτεδήποτε χρειαστούν. 
  • εφεδρικές επιστρατευόμενες μονάδες υψηλής ποιότητας  και έγκαιρης αντίδρασης

Καθόλου άσχημη ιδέα του Αμερικανού Α/ΓΕΣ. Άλλωστε όπως εγκαθίστανται μεγάλες "προκεχωρημένες" διακλαδικές βάσεις σε κομβικά (στρατηγικά) σημεία ανά την υφήλιο, το σχήμα αυτό αποδίδει. Και μιλάμε εδώ για τον στρατό ξηράς. Κάτι αντίστοιχο/ανάλογο ισχύει και με τους Πεζοναύτες, αλλά και με τους άλλους κλάδους των ενόπλων δυνάμεων τους. 

Ο αμερικανικός αμυντικός προϋπολογισμός του 2012, τα προβλέπει όλα.

Ανιχνευτής



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.