Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Η προστασία της δύναμης



Ένα  άρθρο από γνωστό και σοβαρό ιστολόγιο, σχετικά με την πρόσφατη τουρκική αποβατική άσκηση Efes 2012  μου κίνησε το ενδιαφέρον και μου επανέφερε στη μνήμη εμπειρίες και κάποιες  βασικές αρχές ασφάλειας προσωπικού και ιδιαίτερα διοικητών κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων και όχι μόνο.

Σύμφωνα με το άρθρο, που περιγράφει το τακτικό πλαίσιο της τουρκικής άσκησης, κομάντος διεισδύουν από αέρα και καταστρέφουν ζωτικούς στόχους παραγωγής ενέργειας στο "νησί" προσβάλλουν το στρατηγείο και σκοτώνουν όλους τους...επιτελείς. Ο σκοπός είναι να παραλύσουν το σύστημα διοίκησης και λήψης απόφασης. Παράλληλα ή μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, εξελίσσεται η απόβαση και η κατάληψη του "νησιού" σε συνδυασμό με άλλες επιθετικές ενέργειες.

Σενάριο βγαλμένο από τα σχετικά στρατιωτικά εγχειρίδια, που αναφέρονται σε αυτού του είδους τις ειδικές επιχειρήσεις. Επομένως προβλέψιμη ενέργεια για την οποία πρέπει να λαμβάνονται τ' ανάλογα μέτρα. Αυτή τη φορά  οι γείτονες προτίμησαν την δοκιμή  άμεσης επιθετικής ενέργειας ή αλλιώς καταδρομικών προσβολών.

Στην προηγούμενη παρόμοια άσκηση, οι Τούρκοι κομάντος, είχαν ασχοληθεί  πιο πολύ με κατάδειξη στόχων. Είχα γράψει κάποια σχόλια, που δεν θεωρώ απαραίτητο να τα επαναλάβω. Εδώ θα θέσω το θέμα της ασφάλειας των διοικητών! Συνήθως ένας διοικητής, οφείλει να κινείται συνεχώς και να βρίσκεται συχνά μαζί με τις υφιστάμενες μονάδες του σε διαφορετικά σημεία και ιδιαίτερα εκεί που κρίνει ότι η παρουσία του είναι απαραίτητη. Άλλωστε, όπως λέει και το "βιβλίο", ένας διοικητής  ασκεί την διοίκηση του και υποστηρίζει τους υφισταμένους του με πυρά, με ενισχύσεις και με ..την προσωπική του παρουσία, δίνοντας λύσεις επί τόπου.




Για να το κάνει αυτό, πρέπει  πρωτίστως μέσα σε έντονη επιχείρηση, να επιβιώσει. Πρέπει να προστατεύεται και να ασφαλίζεται. Αν δεν το κάνει αυτό,  γίνεται στόχος, ξεκόβεται, απομονώνεται και είναι σαν μην υπάρχει! Αν ακολουθήσει το άλλο άκρο, χωμένος κάπου σ' ένα οχυρωμένο κατάλυμα, πάλι δεν ξέρει τι γίνεται γύρω του και δεν μπορεί να έχει σαφή επιχειρησιακή αντίληψη, όσο και αν έχει τηλεφωνική ή άλλη επικοινωνία. Υπάρχουν χαρακτηριστικά και παρεμφερή ιστορικά παραδείγματα γι' αυτό. Άρα η σωστή ενέργεια βρίσκεται κάπου στη μέση.

Ο διοικητής δεν κρύβεται, αλλά φυλάγεται. Μελετά  και σχεδιάζει προσεκτικά τις κινήσεις του. Αποφεύγει να έχει σταθερά τις ίδιες συνήθειες σε ωράριο, δρομολόγια κίνησης και ασχολίες. Πρέπει να είναι "απρόβλεπτος" σε όλα για όλους, ακόμη και για τους επιτελείς του. κανείς δεν πρέπει να ξέρει τι αυτός θα κάνει στο αμέσως επόμενο διάστημα. Τουναντίον ο ίδιος πρέπει να ξέρει τι κάνουν οι άλλοι.

Πάντα πρέπει να έχει την ολιγάριθμη, καλά εκπαιδευμένη και εξοπλισμένη προσωπική του ασφάλεια. Αν κινείται με αυτοκίνητο, η ασφάλεια ακολουθεί ή προηγείται σε ένα ίδιο αυτοκίνητο με το δικό του. Χωρίς σημαίες και έντονα διακριτικά! Ποτέ πάντα πρώτος ή πάντα δεύτερος, στην κίνηση. Η αναγνώριση και η επισήμανση των δρομολογίων του, πρέπει να είναι βασική οδηγία ενεργείας, σε περίοδο έντασης-κρίσης-επιχειρήσεων. Η σχεδίαση άμεσης υποστήριξης απαραίτητη.

Σε σενάρια, όπως αυτά της τουρκικής άσκησης, οι ελεύθεροι σκοπευτές θα ψάχνουν για το "θήραμά" τους. Οι πιο καλοί "κυνηγοί" των ..."κυνηγών", είναι οι αντίστοιχοι ελεύθεροι σκοπευτές! Άρα αυτοί μπορούν να βοηθήσουν την κατάσταση. Δεν πρέπει να τους ξεχνάμε! Πρέπει να αξιοποιούνται κατάλληλα!




Οι καλύτεροι αντίπαλοι των κομάντος είναι οι αντίστοιχοι κομάντος! Αυτοί μπορούν εύκολα να στήσουν καρτέρι και να περιμένουν τους..άλλους να πέσουν στο δόκανο. Αν θέλεις να έχεις σωστή προστασία σημείων που εσύ θεωρείς κρίσιμα, πρέπει να τα φυλάς έξυπνα, με καλά εκπαιδευμένο προσωπικό που θα μπορεί να αντισταθεί γερά, σε επίλεκτα τμήματα.  Εννοείται ότι πρέπει να υπάρχει και τμήμα άμεσης αντίδρασης για τέτοιες καταστάσεις.

Η απουσία ενός διοικητή από το στρατηγείο ή το σταθμό διοίκησης, ανάλογα με το επίπεδο, δεν πρέπει να επηρεάζει την διοίκηση και τον έλεγχο σε μια επιχείρηση. "Ουδείς αναντικατάστατος" και γι' αυτό θα πρέπει να προβλέπεται ποιός αντικαθιστά ή αναπληρώνει ποιόν. Καθορισμός ιεραρχίας.  Έτσι, ακόμη και στη χειρότερη περίπτωση δεν πρέπει διαταράσσεται το σύστημα ελέγχου και διοίκησης, κάτι που αντιμετωπίζεται με την οργάνωση  εναλλακτικών  στρατηγείων ή σταθμών  διοίκησης όπως περιγράφονται στο "βιβλίο".

Κάποιος πρέπει να φροντίζει την ασφάλεια προσωπικού και εγκαταστάσεων, που στη ξένη ορολογία ονομάζεται "Προστασία της Δύναμης" (Force Protection). Είναι ο απαραίτητος άνθρωπος για αυτή τη δουλειά, δηλαδή για τη σχεδίαση και το συντονισμό της προστασίας.


Ανιχνευτής




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.