Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Η απόλυτη ενέδρα!



Τον Οκτώβριο  του 1967, στο Βιετνάμ, δύο λόχοι Πεζικού του στρατού των ΗΠΑ, ενώ εκτελούσαν εκκαθαριστική επιχείρηση εναντίον ανταρτών, έπεσαν σε ενέδρα που είχαν στήσει οι Βιετκόνγκ και αποδεκατίστηκαν. Ήταν οι "Α" και "Δ" Λόχοι του 2ου Τάγματος του 28 Συντάγματος Πεζικού, που ανήκε στην 1η Μεραρχία. Συμμετείχαν στην επιχείρηση "Shenadoah II"

Η μάχη εξελίχθηκε στην περιοχή Λάι Κε βορειοδυτικά της τότε Σαϊγκόν. Η αμερικανική δύναμη προχωρούσε σε σχηματισμό φάλαγγας κατ' άνδρα σε μια πυκνόφυλλη έκταση ζούγκλας, όταν δέχτηκαν πυρά από τρία σημεία, ακόμη και από πάνω, από τα ψηλά δένδρα.

Ήταν η τέλεια ενέδρα! Ίσως κάτι περισσότερο! Οι Βιετκόνγκ είχαν οργανώσει αριστοτεχνικά την παγίδα τους, με ισχυρή δύναμη που προερχόταν από το 271 Σύνταγμα της της 9ης τους Μεραρχίας. Σχεδόν οργανωμένη τοποθεσία με ορύγματα μάχης και διασταυρούμενους άξονες βολής. Άφησαν τους Αμερικανούς να πλησιάσουν πολύ κοντά, σχεδόν στα 100 μέτρα και άρχισαν να βάλουν από παντού!



Η στενή εμπλοκή δεν επέτρεπε την χρήση πυρών υποστήριξης πυροβολικού και αεροπορίας στα οποία υπερτερούσαν οι Αμερικανοί! Έγινε σφαγή.  Τα σώματα των νεκρών δεν μπορούσαν ούτε καν να μεταφερθούν από τους συναδέλφους τους και για πρώτη φορά στην ιστορία της 1ης Μεραρχίας έμειναν νεκροί και τραυματίες έξω, για 24 ώρες. Πάνω από 60 Αμερικανοί στρατιώτες έμειναν επί τόπου. Η αναφορά της μάχης βγήκε στη δημοσιότητα το 1991.

Ήταν μία από τις πιο αιματηρές μάχες του αμερικανικού στρατού, σχεδόν άγνωστη σε πολύ κόσμο. Τα διδάγματα που βγήκαν ήταν αρκετά! Τα κυριότερα που άφησε αυτή η μάχη ήταν:

  • Ποτέ δεν υποτιμάμε τον αντίπαλο
  • Η έρευνα περιοχής απαιτεί καλά μελετημένο σχέδιο πυρών υποστήριξης
  • Πρέπει να υπάρχουν τυποποιημένες ενέργειες άμεσης αντίδρασης. Βασικές Οδηγίες Ενεργειών!
  • Όταν εντοπίζεται αντίπαλος, και εφόσον πρόκειται για εκκαθαριστική επιχείρηση, δεν αφήνουμε τα πλευρά μας ακάλυπτα και κάνουμε ορθή  χρήση πυρών υποστήριξης

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε το τι αναφέρουν μαχητές και των δύο πλευρών για τη μάχη. Τι τεχνικές ακολούθησαν και τι λύσεις έδιναν στο πεδίο της μάχης!

Ανιχνευτής
















Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.