Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Η SOFEX και το διεθνές δίκτυο Ειδικών Δυνάμεων



Κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων της  SOFEX 2012, στην Ιορδανία, οργανώθηκε στις 7 Μαΐου  και ένα συνέδριο διοικητών Ειδικών Επιχειρήσεων, με εξαιρετικού ενδιαφέροντος θέματα που παρουσιάσθηκαν από επίσης ενδιαφέροντες ομιλητές.


Αυτό που όμως προκάλεσε ιδιαίτερη προσοχή ή και προβληματισμό ήταν η πρόταση που "πέταξε" ο Αμερικανός ομιλητής Ταξίαρχος Μαλχόλαντ, μέχρι πρότινος υποδιευθυντής της Διεύθυνσης Επιχειρήσεων της SOCOM και από τώρα διοικητής της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων Νότου, που έχει σαν ζώνη ενεργείας την νότια Αμερική. 

Στην ομιλία του με θέμα "οι Ειδικές Επιχειρήσεις σε αστικό περιβάλλον", πρότεινε την ίδρυση περιφερειακών διασυμμαχικών συντονιστικών κέντρων ειδικών επιχειρήσεων, με τη συμμετοχή των αντίστοιχων κατά γεωγραφική περιοχή, εθνικών διοικήσεων ειδικών επιχειρήσεων των συμμαχικών χωρών, έτσι ώστε να υπάρχει διεθνής συνεργασία μεταξύ τους, για την πάταξη της τρομοκρατίας. Η γεωγραφική περιοχή βέβαια θα μπορούσε να ταυτιστεί με την αντίστoιχη γεωγραφική περιοχή ενδιαφέροντος των αμερικανικών διοικήσεων ανά τον κόσμο.

"Άνθρωποι που έχουν την ίδια επιχειρησιακή αντίληψη και τις ίδιες ιδέες, μπορούν να συνεργαστούν για το κοινό συμφέρον" είπε.


Στην προκειμένη περίπτωση, μιλάμε για την Κεντρική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ, (US Special Operations Command Central, USSOCCENT) που υπάγεται στην μεγάλη διακλαδική Κεντρική Διοίκηση  (US Central Command, USCENTCOM). Αυτή η Διοίκηση περιλαμβάνει μέσα στην περιοχή ενδιαφέροντός της, Αίγυπτο, αραβική χερσόνησο και κεντρική Ασία. Αν θέλετε να δείτε  τις αμερικανικές διοικήσεις στις οποίες κατανέμεται γεωγραφικά όλος ο πλανήτης, πιέστε: Διακλαδικές Διοικήσεις ΗΠΑ 

Δεν είναι κάτι νέο! Από το 2007 που άρχισε να υλοποιείται το Κέντρο Συντονισμού Ειδικών Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ, με τον τότε Διευθυντή του, Ναύαρχο Μακ Ρέιβεν, ξεκίνησε αυτή η φιλοσοφία πιο στενής συνεργασίας μεταξύ των ειδικών δυνάμεων των χωρών-μελών της συμμαχίας, για αντιμετώπιση επιχειρήσεων σε διάφορα ανοικτά μέτωπα. Ειδικά στο Αφγανιστάν. Ο λόγος απλούστατα ήταν να μοιραστεί το βάρος των ειδικών επιχειρήσεων σε περισσότερους εταίρους, επιχειρησιακά και ...οικονομικά!.


Θυμάμαι ακόμη και πιο παλιά, από το 2002, είχε ξεκινήσει η συζήτηση! Επειδή οι μονάδες ειδικών επιχειρήσεων, έχουν σε κάθε χώρα την πιο μεγάλη εθνική διαβάθμιση, συνήθως αποφευγόταν ανοικτά να συζητούνται σε βάθος στοιχεία και πληροφορίες ειδικών δυνάμεων που θεωρούνταν εθνικά απόρρητες, και κάθε χώρα κοίταζε να καλύπτει τις δραστηριότητές της. Πάντοτε όμως οργανώνονταν πολυεθνικές ασκήσεις και υπήρχαν πολλοί ενδιαφερόμενοι που συμμετείχαν, για να αλληλοενημερώνονται επί των εξελίξεων σε όλους τους τομείς.

Στο συνέδριο της SOFEX ακούστηκαν και άλλες φωνές όμως. "ποιός είναι εχθρός και ποιός φίλος;" όπως ρώτησε ο Λιβανέζος εκπρόσωπος. Υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις μεταξύ των χωρών. Αυτούς που οι ΗΠΑ θεωρούν τρομοκράτες, άλλοι τους βλέπουν απλά σαν αντάρτες που αντιστέκονται για τα δίκαιά τους. Μήπως έτσι επιδιώκεται ο διαχωρισμός του αραβικού και μουσουλμανικού κόσμου;


Οι οικοδεσπότες Ιορδανοί, εκφράστηκαν ευγενικά, λέγοντας ότι είναι πολύ προωθημένη σκέψη η  δημιουργία διεθνούς συντονιστικού κέντρου ειδικών επιχειρήσεων επί του παρόντος. Αρκούνται στην εκτέλεση διασυμμαχικών ασκήσεων ειδικών επιχειρήσεων, όπως αυτή με την επωνυμία "Eager Lion" (Πρόθυμος Λέων) στην οποία συμμετείχαν πάνω από 10.000 στρατός. Δεν προσκλήθηκαν όμως οι Ισραηλινοί!

Το λεοντάρι στ' αραβικά, λέγεται "Άσαντ", αλλά έσπευσαν να δηλώσουν ότι η άσκηση δεν έχει καμιά σχέση με τη Συρία, και τον πρόεδρό της! Η ονομασία είχε βγει πριν από τα συριακά δρώμενα. Ατυχής σύμπτωση ή όχι;

Ανιχνευτής

Πηγή




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.