Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

To Α/Τ Carl Gustav κατά προσωπικού



Το σουηδικό αντιαρματικό Carl Gustav  που το έχουμε και εμείς στον στρατό μας, κάνει δουλειά στο Αφγανιστάν, εναντίον ανταρτών Τάλιμπαν. Το χρησιμοποιούν πολύ οι Αμερικανοί και κυρίως οι μονάδες των Rangers που εναλλάσσονται κατά περιόδους εκεί.

Μπορεί να αναρωτηθεί κανείς, τι σχέση έχει το αντιαρματικό εναντίον ανταρτών! Και όμως το μεγάλο του βεληνεκές, βοηθάει πολύ στην προσβολή τους ειδικά σε ενέδρες που στήνουν σε αμερικανικές ή και άλλες περιπόλους της ISAF κοντά σε κατοικημένους τόπους και όχι μόνο.

Οι αντάρτες εδώ και 2 περίπου χρόνια έχοντας καταλάβει το πεπερασμένο βεληνεκές του φορητού οπλισμού των αντιπάλων τους, πάντα προσπαθούν να τους κτυπούν σε ενέδρες, με ρωσικά κυρίως όπλα, πολυβόλα ή RPGs από αποστάσεις που τα αντίστοιχα φορητά όπλα των δευτέρων δεν τους φτάνουν! Είχαμε μιλήσει για τον "πόλεμο των 500 μέτρων" στο παρελθόν.

Έτσι αναγκάζονται οι εποχούμενες περίπολοι να κινούνται με ειδικά τεθωρακισμένα αυτοκίνητα, για να προστατεύουν τους επιβάτες τους από εκρηκτικές ενέδρες και παγιδεύσεις και εξοπλισμένες με βαριά πολυβόλα 0,50 ή πολυβόλα βομβίδων, που έχουν μεγάλα βεληνεκή.

Πως όμως μπορείς να αντιδράσεις άμεσα, όταν έχεις να κάνεις με αρδευτικά κανάλια, κοντά σε χωριά ή σε πολύ κακοτράχαλο έδαφος όταν είσαι πεζός; Mε 3 τρόπους και σε συνδυασμό! Με  τυφέκια Ελευθέρου Σκοπευτού, ή/και με όλμους των 60χιλ ή/και με αντιαρματικά μέσου βεληνεκούς, όπως είναι τα Carl Gustav Μ3 . 


Αν και τα τελευταία δεν είναι πολύ "αγαπητά" στους κύκλους των  καταδρομέων-αλεξιπτωτιστών  γιατί είναι ογκώδη σε συσκευασία ρίψης και δυσκολεύουν στην έξοδο από το αεροπλάνο ειδικά σε νυκτερινό μαζικό  άλμα, ή  στην ταχεία καταρρίχηση "fast rope" με αυτό στην πλάτη, εν τούτοις, όλοι τα επιζητούν όταν κάνουν περιπολίες.

Όταν συναντούν ισχυρή αντίδραση χρησιμοποιούν την "Πάπια" (Goose) όπως ονομάζουν το Α/Τ όπλο υποκοριστικά και προτιμούν τις άμεσες βολές μέχρι και από τα 1000 μέτρα, για να εξουδετερώσουν  τους αντάρτες. Είναι εξαιρετικά ακριβές όπλο και αν κάνει ο χειριστής σωστή χρήση των δυνατοτήτων του, πετυχαίνει καλό αποτέλεσμα. 

Εκτός από τους Αμερικανούς τα χρησιμοποιούν στο Αφγανιστάν και Αυστραλοί. Βλέπετε στη φωτογραφία παρακάτω τους Aussies σε μια εκπαιδευτική βολή με την περίεργη στολή παραλλαγής τους!


Το σοκ που προκαλούν κατά την έκρηξή τους τα βλήματα, είναι καταλυτικό στην εξουδετέρωση της άμυνας του αντιπάλου, ειδικά όταν χρησιμοποιούνται βλήματα HEDP (Εκρηκτικά-Θραυσματογόνα).

Σε κατοικημένους τόπους, ανάλογα με την απειλή, χρησιμοποιούνται για άνοιγμα τοίχων και είσοδο προσωπικού ή για την ολική καταστροφή σπιτιών με θερμοβαρικά βλήματα. Ναι έχουν και χρησιμοποιούν με το όπλο και τέτοια, οι Αμερικανοί.

Αν χρησιμοποιείται με το όπλο και η συσκευή σκόπευσης και ελέγχου πυρός  Aimpoint FCS12 Fire Control Systemκερδίζεται πολύς χρόνος από την ακρίβεια των βολών.

Αυτά για τα Carl Gustav και όσοι τα έχουν χρεωμένα, να ξέρουν ότι ακόμα μετράει πολύ η "μπογιά" τους.

Ανιχνευτής

Πηγή




1 σχόλιο :

  1. Καλο αλλα βαρυ.Προτιμω το strim 89mm που ειναι ποιο ελαφρυ και εχει και πληθωρα διαφορετικων πυρομαχικων με εξισου μεγαλα βεληνεκη.Και για ενα καταδρομεα μετραει το ποσο ελαφρυ ειναι ενα οπλο παρα πολυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.