Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

Νατοϊκές Ειδικές Δυνάμεις στη Συρία

SAS σε εξάσκηση σκοποβολής
 (φωτογραφία αρχείου της πηγής)
Τα μέσα ενημέρωσης  έχουν αρχίσει πιο ανοικτά πλέον να μιλούν για την εμπλοκή "νατοϊκών" ειδικών δυνάμεων στη Συρία, εννοώντας προφανώς τις χώρες που είναι μέλη της συμμαχίας και που φέρεται να έχουν στείλει αυτοβούλως προσωπικό τους εκεί.  

Φαίνεται πολύ παράξενο και προκαλεί πολλές σκέψεις αυτή η δημόσια πλέον διασπορά τέτοιου είδους ειδήσεων, που αναφέρονται για  ...συγκαλυμμένες επιχειρήσεις. Άλλωστε αν πράγματι είναι έτσι, αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, εφόσον δεν υπάρχει επίσημη εντολή του μοναδικού οργάνου που μπορεί διεθνώς να λάβει τέτοια απόφαση, για εμπλοκή ξένων στρατιωτικών τμημάτων στο εσωτερικό μιας χώρας, δηλαδή του ΟΗΕ. Ποιός όμως δίνει σημασία σ' αυτά πιά! Έρχονται τα πάνω κάτω!

Σύμφωνα λοιπόν με τις παραπάνω πηγές, αυτό που σχεδιάζεται επίσημα είναι η προετοιμασία χώρων υποδοχής προσφύγων και η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Αλλά αυτό δεν είναι, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό,  η κατά προτεραιότητα δουλειά των  SAS ή των "παιδιών της αναγνώρισης"! Ούτε είναι η αποκλειστική δουλειά των αμερικανικών, τουρκικών και γαλλικών  και άλλων ειδικών δυνάμεων.

Η συλλογή πληροφοριών, ή οργάνωση αντάρτικου, ο εντοπισμός και η εξουδετέρωση τρομοκρατών και η διενέργεια δολιοφθορών θα τους πήγαινε πιο καλά, αφού γι' αυτά εκπαιδεύονται. Ποιοί όμως είναι οι τρομοκράτες και ποιοί όχι; Δύσκολο ν' απαντηθεί. Αυτό που διαφαίνεται είναι ότι υπάρχει σαφής υποστήριξη των αντικαθεστωτικών δυνάμεων,  εναντίον του Άσαντ. Ένα άλλο που διαφαίνεται είναι ίσως επικείμενη ανάληψη ευρείας στρατιωτικής ενέργειας. 

Κάπου διάβασα ότι η Συρία απελαύνει διπλωμάτες χωρών που θεωρεί ότι φέρονται εχθρικά απέναντί της. Το ίδιο κάνουν στους Σύριους  διπλωμάτες και αυτοί! Η αρχή του τέλους ή το τέλος της αρχής;


Ανιχνευτής




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.