Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Στρατός με "άρωμα" Ειδικών Δυνάμεων

Μετά τους Αμερικανούς , ετοιμάζονται και οι Βρετανοί για αναδιοργάνωση και περικοπές στο στρατό ξηράς. Ο βρετανικός στρατός θα κατανεμηθεί σε δύο κατηγορίες για να μπορέσει να ανταπεξέλθει με τα μειωμένα κονδύλια που διατίθενται για την άμυνα,  στις σύγχρονες προκλήσεις που παρουσιάζει το διεθνές περιβάλλον. Ήδη είχαν αρχίσει οι μελέτες και οι διεργασίες πριν δύο χρόνια.

Οι αναδιοργανωμένες στρατιωτικές δυνάμεις θα εστιάζονται  στην εκτέλεση κυρίως ειδικών επιχειρήσεων,  καθώς και επιχειρήσεων επιτήρησης, συλλογής πληροφοριών και ασφαλείας κυβερνοχώρου.

Βρετανοί Πεζοναύτες στο Αφγανιστάν (Πηγή)


Η δύναμη του προσωπικού του βρετανικού στρατού θα μειωθεί από 102.000 που είναι σήμερα σε 82.000. Η μελέτη που έχει τον τίτλο "Στρατός 2020"  και εκπονήθηκε υπό την ευθύνη του του Βρετανού Στρατηγού Nick Carter, προβλέπει την κατηγοριοποίηση των χερσαίων βρετανικών δυνάμεων σε "Δυνάμεις Άμεσης Αντίδρασης" (Reaction Forces)  και σε "Δυνάμεις Προσαρμογής" (Adaptable Forces). Θα μπορούσε να δοθεί και ο ορισμός για τις δεύτερες σαν "Ακολουθούσες Δυνάμεις"

Οι πρώτες θα έχουν σαν κύριο επιχειρησιακό έργο την άμεση απάντηση σε οποιαδήποτε έκρυθμη κατάσταση παρουσιαστεί οπουδήποτε στον κόσμο, (πχ Φάλκλαντς) που θα μπορούσε να προσβάλει τα βρετανικά εθνικά συμφέροντα. Οι "Δυνάμεις Προσαρμογής" θα μπορούν να χρησιμοποιούνται για επιχειρήσεις με μεγάλη διάρκεια.

Έξοδος ομάδας SBS  με βάρκα, από ελικόπτερο Chinook (Πηγή)

Στις Reaction Forces συγκαταλέγονται πρωτίστως οι βρετανικές ειδικές δυνάμεις, που αναβαθμίζονται κάτω από την βρετανική ΔΕΔ, καθώς και άλλες επίλεκτες μονάδες, όπως οι Paras, και οι Γκούρκας, αν και για τους δεύτερους υπάρχει πρόβλεψη μερικής μείωσης μονίμου προσωπικού και αναπλήρωσής του με εφέδρους, αν απαιτηθεί.  

Συνολικά η "Δύναμη Άμεσης Αντίδρασης" θα περιλαμβάνει:
Από τις παραπάνω δυνάμεις θα βρίσκονται σε άμεση ετοιμότητα για κίνηση επί μονίμου βάσεως ένα τακτικό αεροκίνητο  και ένα τακτικό μηχανοκίνητο συγκρότημα  (Battle Groups). Οι Ειδικές Δυνάμεις θα διατηρούν την δική τους αντίστοιχη ετοιμότητα, όπως πάντα.

Δεν αναφέρονται εδώ οι "Βασιλικοί Πεζοναύτες" (Royal Marines) καθόσον υπάγονται στο βρετανικό βασιλικό ναυτικό. Υπήρξε πριν από 2 χρόνια η σκέψη υπαγωγής τους στο στρατό ξηράς, αλλά όπως φαίνεται δεν υιοθετήθηκε.

Ο Βρετανός ΥΕΘΑ Philip Hammond που ανέλαβε την μείωση των  αμυντικών δαπανών και του στρατιωτικού προσωπικού,  σε επίσκεψη μηχανοκίνητης βρετανικής μονάδας στο Αφγανιστάν (Πηγή)
Οι "Δυνάμεις Προσαρμογής" θα περιλαμβάνουν 7 (μηχανοκίνητες) ταξιαρχίες πεζικού που θα έχουν την δυνατότητα ανάπτυξης και παραμονής για μεγάλο χρονικό διάστημα σε θέατρο επιχειρήσεων, για τα επόμενα τουλάχιστον 2 με 3 χρόνια, που υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει η παρουσία των Βρετανών στο Αφγανιστάν. 

Υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για την μελλοντική επανάληψη εκστρατειών τύπου Ιράκ και Αφγανιστάν, γιατί το κόστος είναι πολύ υψηλό και το τίμημα σε ζωές μη αποδεκτό από τη βρετανική κοινωνία. Παρόλα αυτά, υπάρχει προσεκτική προσέγγιση για την υπόθεση της Συρίας και μάλλον η ανάμειξη των ειδικών δυνάμεων θα είναι σίγουρη σε πλαίσια συμμαχίας δυνάμεων. Ποιών; Δεν είναι τίποτα βεβαιωμένο για το ΝΑΤΟ! Σε δύο όμως περιοχές η παρουσία των βρετανικών δυνάμεων θα παραμείνει ανεπηρέαστη από τις όποιες περικοπές: Στην Κύπρο και στα νησιά Φάλκλαντ!

Σε αυτές τις "Δυνάμεις Προσαρμογής", το 30% του προσωπικού θα είναι έφεδροι.Το πολιτικό δίλημμα που παρουσιάζεται τώρα  για το βρετανικό ΓΕΣ,  είναι ποιές μονάδες και από ποιά περιοχή θα διαλυθούν! Η μακραίωνη παράδοση των συνταγμάτων (regiments)  σε κάθε επαρχία που συνδέεται με την ιστορία κάθε τόπου και του κατοίκους του, θα ξεσηκώσει "θύελλα" διαμαρτυριών και αντιδράσεων! 

Κάτι  μου θυμίζει αυτό! Για να δούμε τι θα κάνουν οι Εγγλέζοι με την δική τους περίπτωση! Ο ΥΕΘΑ τους δεν νομίζω ότι είναι και το πιο αξιαγάπητο πρόσωπο στο στράτευμα μετά από όλα αυτά!

Ανιχνευτής


























Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.