Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Αλλαγή Στολής!

Αμερικανοί στρατιώτες στο Αφγανιστάν, με στολές UCP, οι καθήμενοι  στα άκρα, και με  Multicam, ο αλεξιπτωτιστής στο κέντρο. Ο Αφγανός αξιωματικός των Ειδικών Δυνάμεων, φοράει την αφγανική ψηφιακή παραλλαγή , που μοιάζει πολύ με αυτή των Αμερικανών Πεζοναυτών, για περιοχές όμως με βλάστηση..
Πριν από καιρό, το 2010, είχα γράψει ένα άρθρο σχετικά με τη νέα στολή παραλλαγής την Multicam, που είχε εμφανισθεί τότε,  με πολυχρωματικό συνδυασμό, ο οποίος επέτρεπε την γρήγορη προσαρμογή της στολής, στα χρώματα του περιβάλλοντος, ή να το θέσουμε καλύτερα, ξεγελούσε το μάτι του παρατηρητή που δεν "έβλεπε" εύκολα αυτόν που φορούσε τέτοιου είδους στολή.

Εκεί θυμάμαι είχα αναφέρει για τον προβληματισμό των Αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν σχετικά με τις τότε, (2005-2006 ) χορηγηθείσες στολές τους με παραλλαγή ψηφιακής τεχνολογίας τις γνωστές σαν "στολές παγκόσμιου προτύπου" (Universal Camouflage Pattern, UCP) που οι "ειδικοί" τους, κόμπαζαν ότι βρήκαν τη μια στολή για όλα τα περιβάλλοντα.

Από την πρώτο καιρό διαπιστώσαμε όλοι, ότι κάτι δεν πάει καλά με αυτές τις στολές και μάλλον κακό προκαλούν παρά καλό, αφού οι στρατιώτες που τις φορούσαν στο ξερό και πετρώδες αφγανικό έδαφος, διακρίνονταν εύκολα από μεγάλες αποστάσεις. Μόνο τη νύκτα πρόσφεραν σχετική προστασία, διότι προστάτευαν από την παρατήρηση με διόπτρες νυκτερινής όρασης.

Έτσι, πρώτα οι ειδικές δυνάμεις και μετά σιγά-σιγά οι υπόλοιποι, άρχισαν να στρέφονται σε καλύτερη παραλλαγή ειδικά για το θέατρο επιχειρήσεων του Αφγανιστάν και κατέληξαν τελικά στην Multicam.

Στολή UCP  στο Αφγανιστάν
Μετά από 2 χρόνια, έρχονται σήμερα οι Αμερικανοί υπεύθυνοι  να ανακοινώσουν, ότι αποφάσισαν την απόσυρση των  UCP, που σαφώς συμπαρασύρει και όλα τ' άλλα εξαρτήματα με αυτή την παραλλαγή, γιατί δεν είναι ...καλή! 

Κάποιοι Αμερικανοί αξιωματούχοι χαρακτήρισαν την υπόθεση σαν φιάσκο! Δικαίωμά τους να κάνουν ό,τι θέλουν στο στρατό τους και να αλλάζουν και κάθε χρόνο τις στολές τους, αλλά προκαλεί το λιγότερο την περιέργεια, ή όλη υπόθεση.

Ξέρετε πόσο κόστισε η  ιστορία; 5 δισ. δολάρια! Κάποιοι έκαναν την τύχη τους! Δεν ξέρω αν θα το ψάξουν για να δουν, γιατί, ενώ αυτό το μοντέλο βγήκε τέταρτο στη διαδικασία της αξιολόγησης, προκρίθηκε σαν πρώτο, για να καταργηθεί μετά από 7 χρόνια ουσιαστικά!


Ποιοί στρατοί "πιθηκίζουν", φαίνεται πολύ καλά τώρα, αν ψάξετε τι στολή παραλλαγής φορούν που μοιάζει με την καταργούμενη αμερικανική! Μπορεί να κρύβονται και άλλα που έγιναν "κάτω από το τραπέζι", για να καθιερωθεί η νέα στολή και σε άλλους στρατούς, αν με εννοείτε! Δεν αποκλείεται και η περίπτωση της ...μεγίστης βλακείας ή άγνοιας! Αλλά ας το ψάξουν αυτοί, που έχουν την αρμοδιότητα.

Στολή Multicam στο Αφγανιστάν
Η Multicam  ξεπέρασε κάθε προσδοκία, και αυτοί που τις χρειάζονται είναι πολύ ευχαριστημένοι!  Δίδαγμα: Είναι μεν καλό να συγκεντρώνεις στοιχεία από άλλους στρατούς για να γνωρίζεις πως αντιμετωπίζουν προβληματισμούς που έχεις και συ, στις στολές, μια και μιλάμε γι' αυτές εδώ, αλλά στη συνέχεια πρέπει να βάλεις τα πράγματα στη σειρά και να μελετήσεις τι είναι καλύτερο για τη δική σου περίπτωση που έχει τις δικές σου ιδιαιτερότητες. Πρέπει να σκέφτεσαι και να επινοείς τα δικά σου πράγματα και όχι να αντιγράφεις!

Ανιχνευτής





Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.