Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

Το υποβρύχιο όχημα μεταφοράς βατραχανθρώπων


Το SDV "SEAL/Swimmers Delivery Vehicle" (όχημα μεταφοράς βατραχανθρώπων), είναι ένας τύπος  βυθιζόμενου οχήματος που  χρησιμοποιείται για την υποβρύχια  μεταφορά προσωπικού ειδικών επιχειρήσεων. Τέτοιου είδους υποβρύχια οχήματα διαθέτουν οι SEALS των ΗΠΑ αλλά και οι Βρετανοί SBS.

Το προσωπικό που επιβαίνει σε τέτοια οχήματα, βρίσκεται εκτεθειμένο στο νερό και αναπνέει από συσκευές κλειστού κυκλώματος, ή  τροφοδοτείται με αέρα από το υποβρύχιο, ανάλογα με την τακτική κατάσταση. Το SDV, είναι κατάλληλο για  αμφίβια διείσδυση και αφανή και αθόρυβη προσέγγιση ακτών για την άφεση βατραχανθρώπων, όταν δεν υπάρχει δυνατότητα άλλης  πρόσβασης.

Δεν πρέπει να συγχέεται με το μεγαλύτερο σε μέγεθος υποβρύχιο μεταφοράς προσωπικού που μεταφέρει το προσωπικό σε στεγανό διαμέρισμα και τους αποβιβάζει σε ανάδυση, με χρήση ελαστικών λέμβων. Το SDV "πλημμυρίζει" και όλοι οι επιβαίνοντες ταξιδεύουν μέσα στο νερό. Το μοντέλο που χρησιμοποιείται  μέχρι  σήμερα από τους Αμερικανούς,  είναι το ΜΚ8 Μod1, το οποίο άνετα μπορεί να μεταφέρει μία ομάδα 6 βατραχανθρώπων.


Το όχημα καθοδηγείται από κυβερνήτη και συγκυβερνήτη, που ανήκουν στην ομάδα των βατραχανθρώπων που διεισδύουν. Το βασικό πλεονέκτημα που προσδίδει η χρήση του οχήματος είναι η επιμήκυνση της ακτίνας δράσης ενός βατραχανθρώπου σε κατάδυση, αφού μπορεί να καταναλώνει αέρα με τη βοήθεια του οχήματος, κάνοντας οικονομία στη χρήση της δικής του ατομικής συσκευής.

Η προώθηση του οχήματος γίνεται με τη βοήθεια μπαταρίας λιθίου η οποία παράλληλα, τροφοδοτεί το σύστημα επικοινωνίας PRC 104 UHF και όλα τα όργανα πλοήγησης του σκάφους. Το όχημα μπορεί να σταθμεύσει σε προκαθορισμένο σημείο εγγύς ακτής, ή να περιφέρεται σε συγκεκριμένο δρομολόγιο μέχρι την επανεπιβίβαση του προσωπικού και την αποχώρησή του από την περιοχή του στόχου.

Συνήθως μεταφέρεται στο πίσω μέρος ενός υποβρυχίου και αφίεται εγγύς της περιοχής στόχου, αφού επιβιβασθούν οι βατραχάνθρωποι σ' αυτό.

Το SDV Mod 1  είναι κατασκευασμένο από ενισχυμένο, με ίνες γυαλιού, πλαστικό. Εκτός από τη μεταφορά του με πλοίο και υποβρύχιο, μπορεί επίσης να μεταφερθεί με ελικόπτερο τύπου Chinook ή CH-53 Super Stallion ή ακόμα να ριφθεί από αεροσκάφος C-130.

Οι προδιαγραφές του είναι:

Μήκος: 6,7 μέτρα
Διάμετρος: 1,8 μέτρα
Κυβισμός: 17 τόνοι
Μεγίστη ταχύτητα: 6 κόμβοι (11χλμ/ώρα)
Πλήρωμα: κυβερνήτης/συγκυβερνήτης. Μπορεί να κυβερνηθεί και από ένα άτομο
Μεταφορική ικανότητα: 6 άτομα με πλήρη φόρτο και οπλισμό
Αυτοδυναμία: 60 ναυτικά μίλια (110 χλμ)
Εμβέλεια μάχης με ομάδα εν καταδύσει:  15 έως 18 ναυτικά μίλια (28 έως 33 χιλιόμετρα)
Λειτουργικό βάθος: 6 μέτρα
Ηλεκτρονικά όργανα: Ανιχνευτής υποβρυχίων κωλυμάτων/ναρκών υψηλής συχνότητας, σόναρ πλοήγησης, GPS

Ανιχνευτής






Πηγή





Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.