Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

Συρία. Ο ανορθόδοξος πόλεμος

Μέσα σε πολλά άρθρα και αναφορές που κυριολεκτικά βομβαρδίζουν τον αναγνώστη που ψάχνει στο διαδίκτυο σχετικά με τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, βρήκα ένα άρθρο που μου κέντρισε το ενδιαφέρον περισσότερο από όλα τ' άλλα.

Αναφέρεται στις "προβλέψεις" για τη δημιουργία κινήματος αντίστασης, την κινητοποίηση πληθυσμού και διεξαγωγή  διαδηλώσεων, την συγκρότηση  αντιστασιακών οργανώσεων  και ένοπλων τμημάτων και την εκδήλωση αντίστασης σε κάθε τι που προσπαθεί να επιβάλει το υφιστάμενο καθεστώς!

Οι "προβλέψεις" όμως στηρίζονται σε ένα αμερικανικό στρατιωτικό τεχνικό εγχειρίδιο που πραγματεύεται τον τρόπο διεξαγωγής ανορθόδοξου πολέμου. Ο τίτλος του είναι "Διεξαγωγή Ανορθόδοξου Πολέμου από Ειδικές Δυνάμεις" (The Special Forces Unconventional Warfare), εκδόσεως 2010. Όσα αναλύονται στο εγχειρίδιο, εφαρμόζονται κατά γράμμα στη Συρία, λέει ο συντάκτης του άρθρου.

Υποστηρίζει δε,  ότι όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στη Συρία, γίνονται με βάση ειδικό σχέδιο των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, που έχουν εμπλέξει κατόπιν συμφωνίας και ειδικές δυνάμεις άλλων χωρών του ΝΑΤΟ, που δρουν παράνομα μέσα στο συριακό έδαφος!

Το βέβαιο είναι ότι όλα τα κινήματα αντίστασης ξεκινούν λίγο-πολύ με τον ίδιο τρόπο, εκμεταλλευόμενα τη δυσαρέσκεια του πληθυσμού έναντι του καθεστώτος. Ο ανορθόδοξος πόλεμος στη  Συρία τείνει να λάβει την τελική του μορφή, όπως έγινε στη Λιβύη, όπου οι "αντάρτες" μετεξελίχθηκαν σε "τακτικό" στρατό.

Ποιός θα κερδίσει στο τέλος, είναι ακόμη συζητήσιμο. Αν οι ειδικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ έχουν εμπλακεί πράγματι σε συριακό έδαφος, πολύ σύντομα θα φανεί.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.