Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Ιστορική αναδρομή του Ο.Π.Λ.Α.

Άκουσα για ένα αρκετά ενδιαφέρον βιβλίο που κυκλοφορεί και δίνει πολλά στοιχεία από πηγές όλων των πλευρών, σχετικά με τις επιχειρήσεις του ΟΠΛΑ (Οργάνωση προστασίας Λαϊκών Αγωνιστών) σε αστικά κέντρα της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της κατοχής.

Για ένα μελετητή της στρατιωτικής ιστορίας, παρουσιάζει πολλά στοιχεία για το αντάρτικο πόλεων και αναφέρει περιστατικά που θυμίζουν ταινίες κατασκοπίας. Δεν ξέρω αν η ιστορία ξεκίνησε με αγνά πατριωτικά αισθήματα, αλλά όλοι γνωρίζουμε την τελική κατάληξη που είχε το 1949.

Παρόλα αυτά, ο συγγραφέας, προσπαθεί να είναι αντικειμενικός στην παρουσίασή του και δίνει το στίγμα της ανάπτυξης του κινήματος αντίστασης στις λαϊκές γειτονιές της Αθήνας της κατοχής και της δημιουργίας του αντάρτικου πόλεων.

Τώρα τελευταία παρουσιάζεται πάλι "αντάρτικο πόλεων", αλλά μάλλον γίνεται μοιραίο λάθος. Βασική αρχή επιβίωσης του αντάρτικου, είναι να έχεις τον κόσμο με το μέρος σου. Αν χτυπάς αθώους, αυτό δεν  μπορεί να γίνει. Βασικά δεν γίνεται αντιληπτή η σκοπιμότητα αυτού του φερόμενου  αντάρτικου. 

Προσοχή γιατί οι καταστάσεις δεν επιτρέπουν τέτοια παιχνίδια στη χώρα μας.

Ανιχνευτής


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.