Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Αλλάζει η δομή του στρατεύματος

Φωτό ΓΕΣ
Το άμεσο κλείσιμο περίπου 45 στρατοπέδων και μονάδων του στρατού - που θα αποφέρουν εξοικονόμηση 5,5 εκατ. ευρώ το έτος - και αρκετών δεκάδων άλλων στρατιωτικών σχηματισμών σε δεύτερη φάση κατά τους επόμενους μήνες προβλέπει η νέα Δομή Δυνάμεων του στρατεύματος με βάση την σχετική εισήγηση του ΓΕΕΘΑ που ολοκληρώνεται με κάποιες όμως... εκπτώσεις από τα αρχικώς σχεδιαζόμενα. 

Ο σχεδιασμός αυτός - μαζί με άλλα μέτρα όπως η περικοπή του αριθμού των ανωτάτων αξιωματικών κατά 20%, η μείωση των εισαγόμενων στις Στρατιωτικές Σχολές κ.α. - εντάσσεται και στο πλάνο εξοικονόμησης πόρων από τις λειτουργικές δαπάνες που διαμορφώνει το Υπουργείο Άμυνας: Στόχος να γεμίσει το ''καλάθι'' των ισοδύναμων μέτρων που προτείνει ο Υπουργός Άμυνας κ Π. Παναγιωτόπουλος στον υπουργό Οικονομικών κ Γ. Στουρνάρα προκειμένου να αποφευχθούν πιο μεγάλες περικοπές στους ''χακί'' μισθούς.

Στην ίδια λογική - έμφαση δηλαδή και στο σκέλος της εξοικονόμησης πόρων και επίτευξης διαλειτουργικότητας -στους ''άμεσους στόχους'' του ΓΕΕΘΑ που δρομολογούνται μέχρι τον Δεκέμβριο εντάσσεται και η προώθηση θεσμών κοινών διακλαδικών παραγγελιών στους τομείς ένδυσης, υπόδησης, ίδιων υλικών κλπ όπως ήδη ξεκίνησε να γίνεται στην συντήρηση αεροπορικού υλικού, οχημάτων και όπλων.

Παράλληλα όμως με τα παραπάνω άμεσης προτεραιότητα είναι η ένταση της εφαρμογής της διακλαδικότητας σε διάφορες μορφές με κύρια την υπαγωγή όλων των Ειδικών Δυνάμεων και των τριών κλάδων σε ενιαία Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων στο ΓΕΕΘΑ - μια επιχειρησιακή καινοτομία για τα επίπεδα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.