Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

"Απορρήτων λόγων εκφορά.."


Δεν πάει πολύς καιρός που έγινε μεγάλος σάλος στο χώρο των δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων των Αμερικανών, εξ αιτίας της έκδοσης ενός βιβλίου από απόστρατο βατραχάνθρωπο SEAL, που συμμετείχε στην επιχείρηση εκτέλεσης του Μπιν Λάντεν.

Πιστεύω να θυμάστε την υπόθεση. Αν και πέρασε σχεδόν μήνας από την έξαρση της δημοσιότητας που πήρε το θέμα αποκάλυψης πολλών απόρρητων , όπως λένε, στοιχείων στο πρόσφατο αυτό βιβλίο, με τον τίτλο "No Easy Day".

Δεν έτυχε να το διαβάσω ακόμα, αλλά από τα λεγόμενα σχόλια, κυρίως απόστρατων συναδέλφων του, καταλαβαίνω ότι ο συγγραφέας "ξεπέρασε τα εσκαμμένα". Θέτει σε κίνδυνο ενδεχομένως άλλους, εν ενεργεία συναδέλφους του που ανήκουν στην ίδια μονάδα, και απ' ότι φαίνεται προσβάλλει την εθνική ασφάλεια της χώρας του. Και αυτό γιατί ίσως "τυφλώθηκε" από το χρήμα που θα του έταξε ο εκδοτικός οίκος. Πίσω απ' όλα κρύβεται η απληστία ή η εκδίκηση για κάποια αδικία που έγινε σε βάρος του;

Αυτό που συγκράτησα από τα πολλά δημοσιεύματα που διάβασα, ήταν ένα άρθρο από απόστρατο, πιο "παλιό" όμως,  SEAL. Πιστεύω ότι έπιασε ακριβώς το σημείο που πείραξε την "κοινότητά" τους! Το σημείο που θα πείραζε οποιονδήποτε κατά τη γνώμη μου μαχητή, που ανήκει στις ειδικές δυνάμεις.

Η εκτίμηση προς το συνάδελφο, η συναδελφική αλληλεγγύη, η εχεμύθεια και βέβαια η διαφύλαξη του απορρήτου των αποστολών, ήταν αυτά που καταρρακώθηκαν. Φαντασθείτε ένα εκπαιδευτή, ένα ηγήτορα, που αποτελεί το παράδειγμα και το ίνδαλμα στους υφισταμένους του αλλά  και σ' όλους τους συναδέλφους του,(τέτοιος ήταν ο συγγραφέας) να βγει ξαφνικά και να αρχίσει να γράφει για όλους και για όλα όσα συνέβησαν πριν από λίγο ή συμβαίνουν τώρα, θίγοντας τα πάντα! Αυτός που μάθαινε τους άλλους να εφαρμόζουν πιστά κανονισμούς και κώδικες να ενεργεί τελείως αντίθετα σαν πωρωμένος, άπληστος τυχοδιώκτης! Τι αλγεινή εντύπωση θα έκανε;

Γιατί δεν μιλάμε για παλιές, πολύ παλιές ιστορίες που συνέβησαν πριν από 30 και παραπάνω χρόνια. Μιλάμε για τώρα. Το μόνο που ίσως κερδίσει αυτός ο απόστρατος βατραχάνθρωπος είναι το χρήμα, αν δεν το αναλώσει σε δικαστήρια! Έχασε για πάντα όμως την τιμή του και την αξιοπρέπειά του! Έγινε πλέον ανεπιθύμητος! Οι αντίπαλοι της χώρας του σίγουρα κέρδισαν πολλά από τις πληροφορίες του βιβλίου του.

Και αν αυτά συμβαίνουν, τι εμπιστοσύνη να δείξει πλέον η ηγεσία τους, σ' αυτούς που υπηρετούν στη μονάδα του ή σε παρόμοιες μονάδες στο μέλλον; Υπάρχει ο στρατιωτικός ή ο ναυτικός κανονισμός και θα επιληφθεί η δικαιοσύνη; Θα το δούμε. Δεν θέλω να προτρέχω, αν δεν διαβάσω και το βιβλίο του πρώτα.

Το συμπέρασμα όμως που βγαίνει είναι ότι δυστυχώς, παρά την σκληρή, δύσκολη, απαιτητική εκπαίδευση που ακολουθούν οι SEALs , υπάρχουν άτομα που υπολείπονται ηθικών αξιών. Κάτι επομένως φταίει και ας ψάξουν να το βρουν οι υπεύθυνοι. Ας σταματήσουν όμως να περιαυτολογούν και να ασκούν αυστηρή κριτική σε άλλους. Ας γίνουν πιο σεμνοί, όπως αρμόζει στους μαχητές των ειδικών δυνάμεων.

Ανιχνευτής

Πηγή




















Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.