Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Ικανότητα 1!

Σωματική αγωγή εκπαιδευομένων στο ΚΕΑΠ. (Πηγή ΓΕΣ/ΔΕΔ)

Ο κλασσικός τρόπος αξιολόγησης φυσικής κατάστασης σε κάθε στρατό, περιλαμβάνει συνήθως κάμψεις, αναδιπλώσεις και τρέξιμο, προκειμένου να διαπιστωθεί η καλή αντοχή και η δύναμη του στρατιώτη. Στις ειδικές δυνάμεις περιλαμβάνονται και έλξεις.

Ανάλογα με την ηλικία έχουν συνταχθεί συγκριτικοί πίνακες και με αυτό τον τρόπο βαθμολογούνται οι επιδόσεις, ώστε στο τέλος να εξαχθεί το τελικό αποτέλεσμα της μέτρησης και της κατάταξης του εξεταζόμενου στο ανάλογο επίπεδο.

Οι απαράδεκτοι, καλούνται να ξαναπεράσουν τη δοκιμασία μετά από ένα  εύλογο χρονικό διάστημα το οποίο είναι διαφορετικό σε κάθε στρατό. Συνήθως είναι από μήνα και πάνω. Εννοείται ότι αυτοί που αποδεδειγμένα είναι ασθενείς, εξαιρούνται μέχρι να αναρρώσουν. Όσοι δεν τα καταφέρνουν, οι κανονισμοί και οι πάγιες διαταγές προβλέπουν ανάλογες κυρώσεις που έχουν σχέση με την εξέλιξη και την παραμονή του στρατιώτη-στρατιωτικού στην υπηρεσία. Αυτό ισχύει ή πρέπει να ισχύει για τους επαγγελματίες. Για παράδειγμα οι Αμερικανοί στρατιώτες που δεν περνούν τα τεστ φυσικής κατάστασης, δεν προάγονται και απολύονται με τη λήξη της σύμβασης.

Τι γίνεται όμως με τους κληρωτούς στρατιώτες; Αν κάποιος δεν είναι ικανός τι επίπτωση μπορεί να έχει στην σύντομη  .."καριέρα" του στο στρατό; Από εμπειρία σας λέω απολύτως καμία. Είναι η ιστορία με την κατηγοριοποίηση ικανοτήτων που ξεκινάει από 1 που είναι  ο υγιής με παραδεκτή φυσική κατάσταση και φτάνει στο 5 στην οποία κατατάσσονται οι ανάπηροι. Όσο πιο "κακός" είσαι τόσο πιο πολύ "λουφάρεις" για να χρησιμοποιήσω την αργκό του στρατού. Μάλιστα κάποιοι το θεωρούν και .."μαγκιά" αν τα καταφέρουν  και δεν εκτελούν ένοπλη υπηρεσία!

Ας μη μιλήσω όμως γι' αυτούς. Το "φάρμακο" που χρειάζονται κατά την ταπεινή μου γνώμη είναι απλό. Παράταση άοπλης θητείας κατά περίπτωση  2, 3 ή 4 μήνες για όσους κρίνονται σε κατώτερη ικανότητα της 1ης. Πάντα χρειάζεται κόσμος για τις γενικές δουλειές και καθαριότητες στο στρατό!  Θα δείτε αμέσως πως θα μειωθούν οι "γιωτάδες" και τα "σούρτα-φέρτα" στους γιατρούς.

Το γιατί πρέπει να αξιολογούνται οι στρατιώτες στη φυσική κατάσταση, νομίζω ότι είναι αυτονόητο και το έχουμε εξαντλήσει σε προηγούμενο άρθρο, που αναφέρεται στη στρατιωτική σωματική αντοχή.



ΚΕΑΠ! Διέλευση στίβου Καταδρομών (Πηγή: ΓΕΣ/ΔΕΔ)

Και εφόσον δεν υπάρχει εξαίρεση μονίμων και εφέδρων  σε συνθήκες εκστρατείας, έτσι οι ικανοί ή  Ι1, όπως έχει επικρατήσει ο όρος κληρωτοί, πρέπει να γυμνάζονται και να αξιολογούνται όπως οι μόνιμοι  στρατιώτες-στρατιωτικοί. Δεν μπορεί να υπάρχει εξαίρεση, όπως δεν υπάρχει διαφορά στο πεδίο της μάχης. Δεν το συζητώ για τις ειδικές δυνάμεις, γιατί εκεί είναι απαράβατος κανόνας η φυσική κατάσταση και οι απαιτήσεις ίδιες, ανεξάρτητα ηλικίας.

Τα προπονητικά προγράμματα πρέπει να είναι καλά μελετημένα και να ακολουθούν μια προοδευτική πορεία βελτίωσης. Αν δεν γίνεται αυτό, τότε είναι χάσιμο πολύτιμου χρόνου στη θητεία που πρέπει να είναι "μπουκωμένη" με συνεχή εκπαίδευση, έτσι όπως έχει μειωθεί.

Και βέβαια, ανάλογα με το Όπλο ή Σώμα, πρέπει να ακολουθείται και αντίστοιχο προπονητικό πρόγραμμα που να καλύπτει τις επιχειρησιακές απαιτήσεις των μονάδων. Όλοι όμως θα πρέπει να διαθέτουν την ίδια βασική φυσική κατάσταση, για να χαρακτηρίζονται μαχητές κάτι που θα πρέπει να αξιολογείται στα κέντρα εκπαίδευσης οπλιτών. Οι παλιοί, αλλά πάντα επίκαιροι κανονισμοί στρατιωτικής φυσικής αγωγής  τα λένε και τα εξηγούν όλα.

Μετά την απόλυση οι έφεδροι συνήθως "χάνονται" στην καθημερινότητα της βιοπάλης. Αφήνεται πλέον στην διάθεση του καθένα αν θα συνεχίσει να προπονείται για καλή φυσική κατάσταση και για να διατηρεί την υγεία του.  Αν και όταν κάποια στιγμή κληθούν για μετεκπαίδευση, βλέπει κανείς τη διαφορά στο σώμα τους.

Γι' αυτούς  που είναι γραμμένοι σε λέσχες ή ενώσεις εφέδρων, υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες γύμνασης αφού παρακινούνται από τις ίδιες τις λέσχες για διάφορες δραστηριότητες. Οι Πολίτες-Οπλίτες προσπαθούν και διατηρούν τη μαχητικότητά τους.

Σωματική αγωγή Μοίρας Καταδρομών κατά την χειμερινή διαβίωση (Πηγή: ΓΕΣ/ΔΕΔ)

Όποιος θέλει να δει αν έχει την κατάλληλη για μαχητή φυσική κατάσταση, μπορεί να ακολουθήσει τις οδηγίες που δίνει ο αμερικανικός στρατός  για την σωματική προπόνηση και αξιολόγηση του προσωπικού του. Κάτι ανάλογο χρησιμοποιούν σχεδόν όλοι οι στρατοί. Αυτό τον τρόπο ενημέρωσης σε θέματα προπόνησης, τον βρίσκω σαν μια καλή ιδέα και για τις ιστοσελίδες του δικού μας στρατού.

Αλλά βρήκα και κάτι άλλο! Τις οδηγίες που δίνει ένας ειδικός γυμναστής-προπονητής, για τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης., ειδικά για όσους προετοιμάζονται για χειμερινές αθλητικές δραστηριότητες.  Εφαρμόζει τη νορβηγική μέθοδο του "Fartlek" ή "παιχνίδια διαδρομών" όπως συνηθίζεται να λέγεται! Πολύ καλή μέθοδος και το λέω από δική μου εμπειρία! Υπόψη ότι δεν είναι ανάγκη να είσαι χιονοδρόμος για να την ακολουθήσεις! Φτάνει να έχεις διάθεση να βελτιώσεις τον εαυτό σου σταδιακά.

Αν κάποιος ενδιαφέρεται και για το δείκτη μάζας, λίπους και για το ιδανικό βάρος, μπορεί να μάθει αρκετά πιέζοντας: ΕΔΩ

Το μόνο που μένει  να γίνει πλέον είναι η προπόνηση! Είναι και ανέξοδη σε σχέση με άλλες ασχολίες!


Ανιχνευτής












1 σχόλιο :

  1. Ανώνυμος5/2/13, 2:32 μ.μ.

    κ. Ανιχνευτά πραγματικά θίγετε ένα σημαντικό θέμα.. Έχω δει δυστυχώς ΕΠΟΠ Λοχία με πουλάδα που να είναι 150 κιλά. Και σκεφτόμουν, πρωτου καταταγώ στους Πεζοναύτες, έβλεπα τί προβλέπεται απο πλευράς σωματικής ικανότητας και έλεγε το χαρτί " αν καποια στιγμή οπλίτης ή στέλεχος μεταπέσει σωματικής ικανότητας 1, τότε μετατείθεται σε έτερο σώμα". Ε αυτά απλά γράφονται στα χαρτιά και δεν γίνονται πραγματικά. Με το βύσμα που έχουν πια οι Αξιωματικοί και οι ΕΠΟΠ δεν τους πειράζει κανείς. Τί να το κάνω να βλέπω κάποιον που είναι Αντιστρατηγος, να έχει μια στολή γεμάτη πουλάδες και σχολεία (που ονειρέυομαι να περάσω έστω και ως έφεδρος), να φοράει Πράσινο Μπερέ (που σημαίνει δύναμη, αντοχή, εγκράτεια) και να είναι 200 κιλά? Ένας τέτοιος άνθρωπος δεν είναι πια Ειδικοδυναμίτης, ήταν κάποια στιγμή αλλα όπως λέμε και στο Στρατό, "βάρυνε"..

    Εγω Υπηρέτησα το 2009 με 2010 σαν Πεζοναύτης, και είπα οτι βρίσκομαι σε άδεια και δεν έχω απολυθεί. Η θητεία ήταν απελπιστικά μικρή και πραγματικά θα ήθελα να εφαρμοστεί το μέτρο που προτείνετε, για να κάνουν ¨οι γιωταδες" τις καθαριότητες και τις αγγαρίες, για να μένει περισσότερος χρόνος εκπαίδευσης για εμένα. Αλλα για σκεφτείτε το λίγο όμως. Πόσοι αξιωματικοί θα μπορούσαν να προτεινουν κάτι τέτοιο και την άλλη μέρα να μην τους έχει πάρει τηλέφωνο το βύσμα του "γιωτά" για να τους κλαφτεί? Θα ρισκάρατε την καριέρα σας, για κάποιον που δεν αξίζει?

    Τώρα έχω τις υποχρεώσεις με σπουδές μου στο Πανεπιστήμιο και όπως καταλαβαίνετε δεν μου μένει και αρκετός χρόνος για να γυμνάζομαι, όταν όμως έχω χρόνο του δίνω και καταλαβαίνει. Οι ασκήσεις που μας έκανε στο ΚΕΝ - ΠΕΝ ο Ανθυπολοχαγός μας, πάντα υπάρχουν στο μυαλό μου και τις έχω πάντα ως βάση του προγράμματός μου!

    Φτιάξαμε και τον δικό μας Σύλλογο τώρα, και παράλληλα υπάρχουν αρκετά παλιά στελέχη που θέλουν να μας βοηθήσουν και απο πλευράς εκδηλώσεων και απο πλευράς ασκήσεων.

    http://hellenicmarines.com/i%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1/

    Η Στρατιωτική μας ταυτότητα δεν σκούριασε. Γιατί να σκουριάσουμε εμείς?.

    Πεζοναύτης 307 σειρά, 09 β εσσό.
    Θαρσείν Χρή παντού και πάντα.
    505 ΤΠΝ ΚΕΝ-ΠΕΝ, 575 ΤΠΝ - Το Τάγμα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.