Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Οι δοκιμές

Israeli soldiers attend a training session simulating fighting in Gaza, at an IDF military training base,. November 17, 2012. (photo credit: Edi Israel/FLASH90)
(Πηγή)

"Η εξάσκηση είναι η μητέρα της μάθησης" όπως λέει ένα αρχαίο γνωμικό. Οι δοκιμές αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την εκτέλεση μιας ειδικής επιχείρησης. Αυτό γίνεται στην παραπάνω φωτογραφία από Ισραηλινούς στρατιώτες, μάλλον των ειδικών δυνάμεων, σε ομοιώματα κατοικιών, κατά την προετοιμασία τους για επιχειρήσεις στη Γάζα.

Ήδη εδώ και 2 ημέρες έχει ανακοινωθεί από μέσα ενημέρωσης ότι Ισραηλινοί κομάντος, εκτιμώ  ότι θα είναι μάλλον Yamas, χωρίς να αποκλείεται και  άλλη ειδική μονάδα, έχουν διεισδύσει μεταμφιεσμένοι στη Λωρίδα της Γάζας, με αποστολή ειδικής αναγνώρισης, για την εύρεση ρουκετών και χώρων αποθήκευσης. Η Χαμάς, όπως φαίνεται διαθέτει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς τύπου Fajr-5, ιρανικής κατασκευής και προέλευσης. Πώς έφτασαν στη Γάζα άραγε;


Fajr-5

Ανοικτές πηγές αναφέρουν για τον προβληματισμό των Ισραηλινών στην περίπτωση που η Χαμάς, στην ..απελπισία της, προσπαθήσει να εκτοξεύσει πυραύλους με χημικές κεφαλές. Το βεληνεκές αυτών των πυραύλων 75 χλμ περίπου,  είναι αρκετό για να προσβληθεί το Τελ Αβίβ. Έχουν λοιπόν και χημικά όπλα οι Παλαιστίνιοι Χαμάς;

Δεν δημιουργεί όμως εντύπωση πώς μια τέτοια ειδική επιχείρηση, έρχεται σε γνώση μέσων ενημέρωσης; Μία από τις βασικές αρχές των ειδικών επιχειρήσεων είναι η μυστικότητα. Η αποκάλυψή της από εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας, τι θα μπορούσε ν΄αποφέρει; Μία πρόχειρη εκτίμηση λέει την αποτυχία της. Μια όμως πιο προσεκτική προσέγγιση θα έλεγε ότι ίσως να είναι μια καλή μέθοδος άσκησης πίεσης, ανησυχίας και διστακτικότητας  στον αντίπαλο, δηλαδή στην περίπτωσή μας στη Χαμάς. Ψυχολογικές επιχειρήσεις! Δεν ξέρουμε αν θα γίνει ή έγινε ή γίνεται μια τέτοια επιχείρηση!

Θα ξεσηκωθούν όλοι στη κατακαημένη Γάζα, για να ψάχνουν εκτός από τα θύματα των βομβαρδισμών και Ισραηλινούς ..κατάσκοπους! Μέτρα ασφαλείας πάνω σε άλλα μέτρα ασφαλείας η Χαμάς. Και όσο πιο πολλά μέτρα ασφαλείας παίρνουν τόσο περισσότερο καταδεικνύουν τις ευαίσθητες περιοχές τους. Οι ομάδες αναγνώρισης καταγράφουν και στέλνουν στοιχεία προσβολής. Οι παράπλευρες απώλειες μεταξύ αμάχων είναι αναπόφευκτες.

 Οι "στόχοι" θα "μαλακώσουν" με αεροπορικές επιδρομές, πριν αρχίσουν οι χερσαίες επιχειρήσεις για το "θέρισμα". Ίσως ακούγονται κυνικά αυτά που γράφω, αλλά δυστυχώς αυτό είναι το πρόσωπο του πολέμου, μέσα στον οποίο ξεχνιέται ποιός έχει δίκιο και ποιός άδικο. Ο νικητής έχει πάντα δίκιο!

Ανιχνευτής








Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.