Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Αναζητείται ..ρόλος

Δεν ξέρω πως το σκέφτονται οι σύμμαχοι, αλλά πολλές φορές εφαρμόζεται η λογική του παραλόγου! Ο λόγος απευθύνεται στις δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων, σχετικά με το μελλοντικό ρόλο των δικών τους ειδικών δυνάμεων και αναφέρομαι στους πρασινοσκούφηδες!


Τα τελευταία τουλάχιστον δύο χρόνια, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας διεθνώς και ειδικά αυτή που πλήττει τα αμερικανικά εθνικά συμφέροντα, γίνεται με δυναμικές μεθόδους σε όλα σχεδόν τα θέατρα επιχειρήσεων, κατά το δόγμα του Μακ Κρύσταλ. Επιστρατεύονται μη επανδρωμένα αεροσκάφη και επίγεια ειδικά τμήματα για την προσβολή επιλεγμένων στόχων με σημαντικότερη προσβολή αυτή της εκτέλεσης του Μπιν Λάντεν, που θα βγει και σε ταινία!

Πρωτίστως αμερικανικές ειδικές δυνάμεις ή δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων αναλαμβάνουν αποστολές που απαιτούν μεγάλη ακρίβεια και λεπτούς χειρισμούς. Η συνεργασία με συμμαχικά κράτη στα επιμέρους θέατρα επιχειρήσεων παραμένει απαραίτητη, αλλά η συμμετοχή στις επιχειρήσεις των ντόπιων ειδικών δυνάμεων, προϋποθέτει καλή  προετοιμασία και εκπαίδευση! Βασικά προϋποθέτει εμπιστοσύνη!

Τώρα κάτι πάλι αλλάζει!  Ο Μακ Ράβεν, επιφέρει ..καινοτομία ή μάλλον επαναφορά στο παρελθόν; Όχι άμεσα κτυπήματα, αλλά έμμεση προσέγγιση! Δηλαδή, επαφή με τους ντόπιους, προσεταιρισμός, εκπαίδευση και οργάνωση ντόπιων ειδικών δυνάμεων ικανών να προσβάλουν αυτές τους όποιους τρομοκράτες στην περιοχή τους.  Μα αυτό ήταν από παλιά το δόγμα των Green Berets!

Μικρότερο κόστος σε ζωές και σε υλικό, για τους Αμερικανούς. Όχι μεγάλη επέκταση ειδικών επιχειρήσεων προτείνουν οι ειδικοί επιτελείς! Επηρεάζει το ηθικό του προσωπικού!

Οι ειδικές επιχειρήσεις τείνουν να γίνουν πανάκεια στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις! Όλο και πιο πολλές απαιτήσεις προβάλλουν για τη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων που χρηματοδοτείται για το 2013 με 11 δισ. δολάρια! Έχουν 66.000 προσωπικό με τους μισούς μόνο στρατιωτικούς και από αυτούς 14.000 ανεπτυγμένους σε 75 διαφορετικές χώρες  εκ των οποίων 7.000  στο Αφγανιστάν.

Μου φαίνεται τελικά ότι τα δόγματα δημιουργούνται με βάση τα οικονομικά μεγέθη και όχι με την ουσία της επιχειρησιακής αναγκαιότητας. Οι υπερβολές δεν κάνουν καλό!

Ανιχνευτής


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.