Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Η Πολεμική Σημαία του Ιερού Λόχου



Η πολεμική σημαία απονεμήθηκε στον  Ιερό Λόχο της Μέσης Ανατολής, στις 22 Ιουνίου του 1945, σαν αναγνώριση της υπέρτατης προσφοράς του προς την πατρίδα, με τους αγώνες και τις θυσίες των ανδρών του στη Βόρειο Αφρική και στη συνέχεια στο Αιγαίο Πέλαγος.

Τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου του 1945, ακολούθησε η διάλυση αυτής της υπέροχης μονάδας, ή Συντάγματος θα έλεγα, όπως είχε οργανωθεί  προς το τέλος του πολέμου και η σημαία παραδόθηκε στο Πολεμικό Μουσείο όπου παραμένει σαν ιστορικό κειμήλιο μέχρι σήμερα. 

Το γιατί διαλύθηκε είναι κάτι που  προβληματίζει τους μετέπειτα μελετητές της ιστορίας. Πολύ απλά και συνοπτικά, η διάλυση του Ιερού Λόχου όπως και της 3ης Ορεινής Ταξιαρχίας, επιβλήθηκε από την ταραγμένη πολιτική κατάσταση της εποχής.


Σήμερα, μετά από σειρά αναδιοργανώσεων στις Ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις, εμφανίσθηκε ένας νέος "Ιερός Λόχος" που δεν είναι άλλος από την 13η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων. Η ιστορική αναδρομή για την εξήγηση του αριθμού "13", οδηγεί σε ένα παλιό Σύνταγμα Πεζικού, που ιδρύθηκε για πρώτη φορά το 1913 και έκτοτε με διαλείμματα έλαβε μέρος σε όλους τους αγώνες του έθνους.

Σεβαστή η ιστορία του 13ου Συντάγματος, αλλά γίνεται εύκολα αντιληπτό, ότι δεν έχει καμμιά σύνδεση με την ιστορία των Ειδικών Δυνάμεων, εκτός από την επίδοση του ονόματός του και της πολεμικής σημαίας του, που και αυτή βρισκόταν στο Πολεμικό Μουσείο, στο Σύνταγμα Αμφιβίων Καταδρομών, που οργανώθηκε το Μάιο του 1988.


Ήταν  μεγάλη τιμή για εκείνη την εποχή! Θεωρώ όμως ότι για λόγους ιστορικής συνέχειας και αφού πλέον υπάρχει ένας νέος "Ιερός Λόχος" θα πρέπει να γίνει "επιστροφή στις ρίζες". Δηλαδή, να επανέλθει στην ενέργεια και στην "υπηρεσία" η σημαία του Ιερού Λόχου και να απονεμηθεί στους νέους συνεχιστές, ενώ παράλληλα η ένδοξη σημαία του 13ου Συντάγματος να επιστρέψει στο Πολεμικό Μουσείο. Για να μην γίνει παρανόηση, δεν μιλάμε για το "πανί" αλλά για τον τίτλο!

Θα ήταν πράγματι εξαιρετική τιμή η επίδοση της πολεμικής σημαίας από ένα ζώντα Ιερολοχίτη στη διοίκηση του σύγχρονου "Ιερού Λόχου". Θα ήταν πράξη συνάμα συμβολική για τη συνέχιση της επαγρύπνησης των νέων Ιερολοχιτών στο Αιγαίο.

Πιστεύω ότι αξίζει  μια τέτοια προσπάθεια! 


Ανιχνευτής




Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Το Φυλάκιο

Στην κοιλάδα του ποταμού Κορενγκάλ,  του βορειοανατολικού Αφγανιστάν, στην περιοχή του Νουριστάν όπου ο ποταμός εκχύνεται στον ποταμό Πεχ ο οποίος με την σειρά του πέφτει στον ποταμό Κουνάρ, στα Πακιστανικά σύνορα, οι Αμερικανοί είχαν εγκαταστήσει ένα φυλάκιο.

Περισσότερο ήταν μια προωθημένη βάση περιπόλων, από όπου δύναμη επιπέδου ενισχυμένης διμοιρίας, περιπολούσε, ερχόταν σε επαφή με τους κατοίκους και προσπαθούσε να αντιμετωπίσει τους αντάρτες Τάλιμπαν, που χρησιμοποιούσαν την κοιλάδα σαν πέρασμα από Πακιστάν στο Αφγανιστάν και αντίστροφα.

Το φυλάκιο εγκαταστάθηκε το καλοκαίρι του 2006 και παρέμεινε ενεργό μέχρι το 2010, οπότε απενεργοποιήθηκε. Στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας του, σκοτώθηκαν 42 Αμερικανοί στρατιώτες, και τραυματίσθηκαν 200. Παρα πολλοί Αφγανοί στρατιώτες και πολίτες έχασαν τη ζωή τους.

 Ονομάσθηκε  "κοιλάδα του θανάτου", από τους Αμερικανούς. Οι αντάρτες αντιδρούσαν έντονα στις πιέσεις και βέβαια είχαν πάντα την πρωτοβουλία, αφού ανάγκαζαν τους Αμερικανούς να μαζεύονται και να αμύνονται τελικά μέσα στο φυλάκιο,που είχε μετατραπεί σε οχυρό. Το έδαφος τραχύ, ορεινό, με λίγα δρομολόγια βατά σε τροχό και με κλίμα βαρύ το χειμώνα, αποτέλεσε "κόλαση" για τους αμυνόμενους και ιδανικό πεδίο δράσης για τους αντάρτες. Επαληθεύτηκε ακόμη μια φορά η αρχή ότι "ο αντάρτης πολεμιέται με αντάρτη". Έτσι έγινε αργότερα και συνεχίζει μέχρι σήμερα με τη χρησιμοποίηση ειδικών δυνάμεων.

2 δημοσιογράφοι πέρασαν μαζί το  χρόνο υπηρεσίας 15 μηνών με τη δύναμη που εκείνη την εποχή επάνδρωνε το φυλάκιο, μια διμοιρία Αλεξιπτωτιστών. Έβγαλαν ένα φιλμ που μάλιστα πήρε και βραβείο για τη ρεαλιστική προσέγγιση στον δύσκολο ανταρτοπόλεμο του Αφγανιστάν. Το φιλμ πήρε τον τίτλο "Restrepo", από τ'όνομα του πρώτου νεκρού στρατιώτη.

Πιστεύω ότι θα μπορέσετε να το δείτε παρακάτω.

Ανιχνευτής






Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Το M26 Shotgun






Να και ένας ακόμα συνδυασμός δύο όπλων σε ένα! Τυφέκιο με shotgun! Το Μ26 όπως το ονόμασαν οι Αμερικάνοι, άρχισε να χρησιμοποιείται από τους Αλεξιπτωτιστές τους.


Όπως προσαρμόζεται το Μ203 βομβιδοβόλο στο Μ16 έτσι κατά ανάλογο τρόπο προσαρμόζεται και το shotgun που παίρνει γεμιστήρα 5 φυσιγγίων διαμετρήματος "12" (12 gauge).

Είναι μια απλή επαναληπτική καραμπίνα με βάρος λιγότερο από 2 κιλά (3,5 pounds) και με μήκος κάννης γύρω στα 20 εκατοστά (7,75 ίντσες).

Η επίσημη παρουσίαση αυτού του "συνδυασμού" έγινε σε τελετή στο Φορτ Κάμπελ τον περασμένο Φεβρουάριο. Η επιχειρησιακή απαίτηση που παρουσιάστηκε εδώ και αρκετά χρόνια, ήταν να υπάρχει σε επίπεδο ομάδας ένα τέτοιο όπλο, ώστε να μπορούν να εισβάλουν σε σπίτια θρυμματίζοντας την πόρτα, χωρίς να προξενούν σοβαρές ζημιές στο εσωτερικό του σπιτιού! Αντιλαμβάνεστε προφανώς ότι συζητάμε για επιχειρήσεις κατά ανταρτών σε Ιράκ και Αφγανιστάν!

Βέβαια πρέπει να πω ότι εδώ και 25 χρόνια, ίσως και παραπάνω, οι Ειδικές Δυνάμεις αναζητούσαν πάντα να έχουν μια τέτοια καραμπίνα στις ομάδες τους "δια παν ενδεχόμενον" και όχι μόνο για σπίτια. Βασικά είναι ένα πολύ καλό όπλο άμεσης αντίδρασης σε περιπόλους, γιατί με μια βολή καλύπτεις χώρο 4 με 5 τετραγωνικά μέτρα προς την κατεύθυνση βολής, εφόσον χρησιμοποιείς τα κατάλληλα φυσίγγια.

Οι Mossberg ήταν ιδανικές για το σκοπό αυτό, αλλά κουβαλούσες αναγκαστικά και άλλο όπλο. Τώρα το Μ26  λύνει τα χέρια. Έκαναν 10 χρόνια δοκιμές οι Αμερικάνοι για να καταλήξουν σ' αυτό.

 Προκαλεί  απορία όμως γιατί το έδωσαν πρώτα στους Αλεξιπτωτιστές και δεν προτίμησαν τους Ρέϊντζερς ή τους Seals για παράδειγμα, ή τους άλλους "Green Berrets". Η μήπως δεν το ήθελαν αυτοί γιατί δεν του έχουν εμπιστοσύνη ή έχουν βρει κάτι άλλο; 

Θα δείξει! Δεν είναι καθόλου άσχημη ιδέα όμως και μου φαίνεται μάλλον οικονομική.






Κυριακή 22 Απριλίου 2012

ΚΑΤΑΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΘΗΡΑ



Ακόμη μια ιστορία του Ιερού Λόχου! Ο συγγραφέας της ιστορίας, περιγράφει με πολύ παραστατικό τρόπο την εξέλιξη καταδρομικής επιχείρησης που έγινε στη Σαντορίνη τα χρόνια της Γερμανικής κατοχής. Δεν υπάρχει κάτι άλλο που θα έπρεπε να προστεθεί. Τα λέει όλα!

Είναι ιστορία ηρωισμού και θυσίας, από αυτές που δεν πρέπει να ξεχνιούνται ποτέ. Διαβάστε τη παρακάτω

Ανιχνευτής




Την άνοιξη του 1944 το Αιγαίο πέλαγος αποτελούσε ένα περιθωριακό θέατρο πολεμικών επιχειρήσεων στον ευρωπαϊκό χώρο. Οι Γερμανοί εξασφαλίζοντας τον πλήρη έλεγχο του το χειμώνα του 1943, διατηρούσαν υπολογίσιμες φρουρές στις ελληνικές νήσους. Η αγκίστρωση δυνάμεων στον ελληνικό χώρο, εξακολουθούσε να αποτελεί επιδίωξη των συμμαχικών δυνάμεων και για το λόγο αυτόν διατέθηκαν περιορισμένες χερσαίες, εναέριες και ναυτικές δυνάμεις. 

Το κύριο βάρος στην διακοπή των θαλάσσιων επικοινωνιών του εχθρού θα αναλάμβαναν αεροπλάνα και υποβρύχια, ενώ ειδικές μονάδες θα εκτελούσαν επιδρομές για την παρενόχληση και φθορά των γερμανικών φρουρών. Οι ειδικές μονάδες που διέθετε εκείνη την περίοδο το Γενικό Στρατηγείο Δυνάμεων Μέσης Ανατολής, ήταν η βρετανική Ειδική Μοίρα Σκαφών και ο ελληνικός Ιερός Λόχος που δρούσαν εκ περιτροπής εναλλασσόμενες κάθε 6 με 8 εβδομάδες.

Τον Απρίλιο αποφασίστηκε η βρετανική Ειδική Μοίρα Σκαφών να εκτελέσει ταυτόχρονα τρεις επιδρομές, στην Θήρα, την Μύκονο, ενώ μια ομάδα θα χτυπούσε στην Ίο και αμέσως μετά στην Αμοργό. Στόχος ήταν η ταυτόχρονη εξουδετέρωση των εχθρικών σταθμών ασυρμάτων και των παρατηρητηρίων που επιτηρούσαν τη ναυσιπλοία στην περιοχή.

Την επιδρομή στη Θήρα ανέλαβαν να εκτελέσουν δύο περίπολοι: η περίπολος με τον κωδικό «Ρ» αποτελούμενη από 2 αξιωματικούς, 6 υπαξιωματικούς, 1 οπλίτη και 1 Έλληνα μεταφραστή, με επικεφαλής τον Δανό έφεδρο Λοχαγό Άντερς Λάσσεν γνωστό για το παράτολμο θάρρος του την ώρα της μάχης και βοηθό περιπολάρχη τον έφεδρο Ανθυπολοχαγό Στέφανο Καζούλλη, Ροδιακής καταγωγής, ο οποίος διακρινόταν για τις σπάνιες ικανότητές του, ήταν δε ιδιαίτερα αγαπητός από τους συναδέλφους του, και η δεύτερη περίπολος με τον κωδικό «Ζ» αποτελούμενη από 1 αξιωματικό, 2 υπαξιωματικούς, 6 οπλίτες με περιπολάρχη τον Υπολοχαγό Μπαλζιλί.

Σκοπός της πρώτης περιπόλου ήταν η εξουδετέρωση της φρουράς στα Φηρά, και της δεύτερης περιπόλου η εξουδετέρωση της φρουράς στο Ημεροβίγλι και η καταστροφή του ασύρματου ισχυρής εμβέλειας που συνέδεε την επικοινωνία της Αθήνας με την Κρήτη.

Οι 19 άνδρες ξεκίνησαν την 19η Απριλίου από τον όρμο Μπαλισού των Μικρασιατικών παραλίων με δυο καίκια, τις ημιολίες LS1 και LS2 και με ενδιάμεσους σταθμούς για τη νησίδα Σειρήνα (Σύρνα), την νησίδα Άνυδρο, σε ακτή του Μέσα Βουνού στην Σαντορίνη και τη Νέα Καμένη.




Τη νύχτα της 22ας προς 23ης Απριλίου, οι επιδρομείς αποβιβάστηκαν στην περιοχή Κουλούμπος πλησίον του εορτάζοντος ναού του Αγίου Γεωργίου (του Ξεχρεωτή), ενώ τα σκάφη κατέφυγαν στις νησίδες Χριστιανά. Οι επιδρομείς κατευθυνθήκαν και κρύφτηκαν στη σπηλιά της Μαμμής, έξω από τον Βουρβούλο. Κατά τα μεσάνυχτα ο Λάσσεν με τον Καζούλλη ήλθαν σε επαφή με χωρικούς και με τον πρόεδρο της Κοινότητας, ζητώντας πληροφορίες σχετικές με την φρουρά κατοχής.

Στη διάρκεια της 23ης Απριλίου ο Καζούλης με πολιτική περιβολή πήγε στα Φηρά προκειμένου να ενημερωθεί πληρέστερα για την εχθρική φρουρά η οποία βρισκόταν στον πρώτο όροφο του κτηρίου του παραρτήματος της τράπεζας Αθηνών ενώ σε άλλο κτήριο διέμεινε ο διοικητής με τον υπασπιστή του.

Βάσει των πληροφοριών, ο Λάσσεν διαίρεσε τη δύναμη του, προκειμένου να εκτελεστούν τρεις ταυτόχρονες κρούσεις. Ο ίδιος με τον Καζούλλη και 12 άνδρες θα προσέβαλε την τράπεζα, ο Λοχίας Χέντερσον θα προσπαθούσε να φονεύσει το διοικητή και ο υπολοχαγός Μπαλζιλί θα αναλάμβανε το σταθμό στο Ημεροβίγλι. Ως ώρα κρούσης ορίσθηκε η 00:45 της 24ης Απριλίου.

Οι επιδρομείς ξεκίνησαν την πορεία τους προς τα Φηρά ακολουθώντας τους συμπατριώτες μας οδηγούς. Ο κύριος στόχος ήταν η τράπεζα. Διαιρέθηκαν σε δυο υποομάδες η πρώτη με επικεφαλής τον Λοχαγό Λάσσεν και η δεύτερη με επικεφαλής τον Ανθυπολοχαγό Καζούλλη, με στόχο η πρώτη να εξουδετερώσει τον σκοπό που υπήρχε στην μπροστινή πόρτα και να εισβάλλει στο κτήριο και η δεύτερη να εισβάλλει την κατάλληλη στιγμή από την πίσω πόρτα.

Παρά την ανησυχία των σκυλιών που αντελήφθησαν την προσέγγιση των επιδρομέων, ο σκοπός δεν ανέδειξε κανένα σημάδι ανησυχίας και αφού τον εξουδετέρωσαν, έριξαν χειροβομβίδες στο εσωτερικό του κτηρίου και αμέσως μετά εισήλθαν σε αυτό. Οι άνδρες της φρουράς αντέδρασαν και τότε άρχισε καταιγισμός πυρών εκατέρωθεν, στο μεταξύ εισέρχεται στο κτήριο ο Καζούλλης με την ομάδα του. Μέσα στη γενική σύγχυση και το σκοτάδι που επικρατούσε τραυματίζεται θανάσιμα ο Καζούλλης καθώς και ο Λοχίας του υγειονομικού Κινγκστον. Ωστόσο από την άλλη πλευρά οι απώλειες ανήλθαν σε 12 νεκρούς και 11 τραυματίες.

Περί τις 02:45 0 Λάσσεν αφού εκτίμησε ότι άπαντες οι αντίπαλοι του είχαν εξουδετερωθεί έδωσε το σήμα της αποχωρήσεως. Παράλληλα γίνεται και η επίθεση στο σταθμό του ασυρμάτου στην οικία του Ερμήλου Μπελλώνια στο Ημεροβίγλι με απόλυτη επιτυχία σε αντίθεση με το διοικητήριο , όπου ο Γερμανός διοικητής μαζί με τους υπόλοιπους αντιλήφθηκε την επιδρομή και απομακρύνθηκε τροχάδην από το διοικητήριο.

Στο κτήριο του ασυρμάτου, αιφνιδίασαν τους 8 Γερμανούς της φρουράς τους οποίους φίμωσαν και αιχμαλώτισαν. Η κεραία του ασυρμάτου κόβεται από χέρια Βουρβουλιανών πατριωτών, ενώ για την ολοσχερή καταστροφή του ασυρμάτου τοποθετήθηκαν παντού στο χώρο ωρολογιακές βόμβες.

-Προσοχή συνιστούν οι Εγγλέζοι. Κανείς δεν πρέπει να πλησιάσει το κτήριο. 

Η πείνα όμως και τα παιδιά που πεθαίνουν, δεν ακούνε συστάσεις, η ελπίδα ότι θα βρουν τροφοδοσίες των Γερμανών, ότι για λίγο θα ξεγελάσουν την πείνα τους στέκεται μοιραίο…Έκρηξη!!!!! Κρότος εκκωφαντικός. Κορμιά θαμμένα κάτω από τα ερείπια, σάρκες λιωμένες πάνω στα χαλάσματα, η οικία του Ερμήλου Μπελλώνια κατέρρευσε και βρήκαν σε αυτή το θάνατο 13 συμπατριώτες μας, ενώ αρκετοί υπήρξαν και οι τραυματίες.

Στη συνέχεια οι ομάδες των επιδρομέων ενώνονται και κρύβονται προσωρινά στο «καμαρί της Νικολίνας» έξω από τα Φηρά και στη συνέχεια τους παραλαμβάνουν τα σκάφη που στο μεταξύ ήλθαν από τα Χριστιανά παίρνοντας μαζί τους και ορισμένους από τους Θηραίους συνεργάτες τους για τον φόβο των αντιποίνων.

Την επόμενη μέρα επακολούθησε άφιξη μεγάλου αριθμού Γερμανών, του φοβερού τάγματος SS που ήταν αποφασισμένοι για όλα. Το τάγμα του θανάτου πληροφορήθηκε ότι οι οδηγοί των Κομάντος ήταν κάτοικοι του Βουρβούλου. Στο Βουρβούλο ανησυχούν, ο φόβος και η αγωνία του θανάτου πλανιέται πάνω από το χωριό. Οι Γερμανοί δε θα αφήσουν χωρίς αντίποινα τους ηρωικούς κατοίκους του. Η Γερμανική κτηνωδία δε θα αργήσει να ξεσπάσει. 29η Απριλίου. Οι Γερμανοί κυκλώνουν το χωριό, δεκάδες μουλάρια φορτωμένα βενζίνη πορεύονται προς αυτό – θα το κάψουν.

Μαζεύουν όλους τους άντρες από 14 χρονών και τους οδηγούν στο χωράφι του Χαλάση. Οι Γερμανοί απειλούν. Θα σκοτώσουν τους άντρες και θα κάψουν το χωριό. Οι στιγμές είναι κρίσιμες. Το τέλος του χωριού πλησιάζει. Σε λίγο τίποτα δε θα υπάρχει όρθιο, όλοι οι άντρες θα είναι νεκροί και τα σπίτια καμένα. 

ΑΓΩΝΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ

Τα νεύρα σπάζουν. –Εμείς δεν φταίμε λένε πολλοί, αυτοί φταίνε…
Νικήτας Χάλαρης – πρόεδρος του χωριού,
Δημήτρης Δαμίγος – στη σπηλιά της μάνας του κρυβόντουσαν οι Άγγλοι,
Μάρκος Σιγάλας – ο αγροφύλακας του χωριού,
Αντώνης Καφούρος και Μιχάλης Δρακουτός – είχαν συμμετοχή στο σαμποτάζ,
Νικόλαος Δαμίγος – πιάστηκε αντί άλλου, επειδή υπήρχε συνωνυμία.
Τους βάζουν στη γραμμή και κατηφορίζουν. Τα παλικάρια γνωρίζουν τη συνέχεια. Αγκαλιάζονται στο δρόμο. Κάποιος φωνάζει ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ.
Άγριο ξύλο από τους Γερμανούς. Στήσιμο στον τοίχο. Σε λίγο πλησιάζει το τέλος.

Ο Δημήτρης ζητά μια τελευταία επιθυμία. Να δει τη μάνα του, θέλει την ευχή της για το μεγάλο ταξίδι. Ο Γερμανός αξιωματικός αρνείται. Ο Δημήτρης φωνάζοντας τη μάνα του παίρνει κάτω τον κάμπο. Ένας Γερμανός στρατιώτης τρέχει ξοπίσω του. Αυτό εμποδίζει τους άλλους να χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους. Μια σφαίρα όμως τον βρίσκει στον καρπό του χεριού και τον τραυματίζει.

Ο Μιχάλης εκμεταλλευόμενος την σύγχυση που δημιουργήθηκε, το σκάει ανηφορίζοντας προς το χωριό. Η ελπίδα, η λαχτάρα της σωτηρίας βάζει φτερά στα πόδια του. Οι Γερμανοί βρίζοντας και απειλώντας, βάζουν εκπαιδευμένα σκυλιά να βρουν τους 2 φυγάδες.

Ο Δημήτρης από λάθος εκτίμηση, αντί να φύγει προς τον Κουλούμπο κρύβεται σε μια μισοαδειανή στέρνα κοντά στο χωριό του. Οι Γερμανοί τον βρίσκουν γιατί το αίμα που έτρεχε από το χέρι του, βοήθησε τα σκυλιά να τον ανακαλύψουν.

Χωρίς χρονοτριβή η βαρβαρότητα του Γ΄ Ράιχ ξεσπά πάνω του. Με κτηνώδη βία τον τραβούν ανάσκελα από τα πόδια. Τον κτυπούν. Τον λογχίζουν. Του αποκόπτουν τα γεννητικά όργανα. Σαράντα μόλις μέτρα από τη στέρνα η διάρκεια της μαρτυρικής πορείας και το ηρωικό παλικάρι αφήνει την τελευταία πνοή του.

Ο Μιχάλης διώκεται και αυτός. Να ξεφύγει από το χωριό δε μπορεί, γιατί είναι κυκλωμένο. Καταφέρνει και κρύβεται σε ένα πεζούλι με αψιθιές. Τα σκυλιά των Γερμανών φθάνουν ακριβώς δίπλα του. Δεν τον βρίσκουν. Η έντονη μυρωδιά της αψιθιάς δεν επιτρέπει στα σκυλιά να τον ανακαλύψουν.

Εξαγριωμένοι οι Γερμανοί γυρνάνε στον τόπο που βρίσκονται οι άλλοι. Οι ριπές των πολυβόλων ολοκληρώνουν το απεχθές ανοσιούργημα.

Στο Βουρβούλο, τιμούν τους νεκρούς τους που δολοφονήθηκαν άνανδρα από τους Γερμανούς Ναζί, κάθε χρόνο, στις 2 του Μάη. Αυτούς τους έλαβαν υπόψη τους στο μνημόνιο οι Γερμανοί, που σήμερα λένε ότι είναι "φίλοι" μας;





Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

H καταδρομική Δύναμη "Ζ"

Τέλη Σεπτεμβρίου του 1943, μία τολμηρή αμφίβια καταδρομή, έλαβε χώρα στο νότιο ημισφαίριο, από Αυστραλούς κομάντος. Προορισμός τους, το λιμάνι της Σιγκαπούρης, στόχος τους ο ελλιμενισμένος γιαπωνέζικος αυτοκρατορικός στόλος, αποστολή τους η καταστροφή του! Κωδική ονομασία "Jaywick"! (Μπουρλότο σε ελεύθερη μετάφραση).

Ήταν 14 Καταδρομείς και ναύτες αυτοί που συμμετείχαν στην καταδρομή, και ανήκαν στην Ζ' Μοίρα Ειδικών Αποστολών.(Τυχαίο; Δεν νομίζω!) Η υπηρεσία Ειδικών Επιχειρήσεων της Αυστραλίας ήταν μία μικτή θα έλεγα συμμαχική διοίκηση, στην οποία υπηρετούσαν, εκτός από Αυστραλούς και Νεοζηλανδούς και αρκετοί Βρετανοί υπήκοοι, προερχόμενοι από τις τότε βρετανικές αποικίες της άπω Ανατολής, μετά την κατάληψή τους από τους Ιάπωνες.

Η έδρα της διοίκησης ήταν στη Μελβούρνη. Το 1943, το σχέδιο της καταδρομικής επιχείρισης, εκπονήθηκε από ένα Βρετανό Λοχαγό, τον Ίβαν Λάιον και ένα Αυστραλό πολίτη, τον Μπιλ Ρέινολντς. Μη σας κάνει εντύπωση που ήταν πολίτης! Ανήκε στην Υπηρεσία Πληροφοριών!

Οι κομάντος θα ταξίδευαν με ένα γιαπωνέζικο ψαράδικο καΐκι μέχρι τ' ανοικτά του λιμανιού. Στη συνέχεια θα χρησιμοποιούσαν καγιάκ των 2 ατόμων και κωπηλατώντας αθόρυβα τη νύκτα, θα "έμπαιναν" αθέατοι στο λιμάνι, για να τοποθετήσουν τυποποιημένες εκρηκτικές νάρκες με χρονοκαθυστέρηση, στα ύφαλα των εχθρικών πλοίων. Στη συνέχεια αποχώρηση και επάνοδος.

Δείτε την ιστορία τους που γυρίστηκε ταινία με βάση πραγματικά γεγονότα,  ΕΔΩ.


Ανιχνευτής



Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Εμπειρίες!

Καλωσορίζω τους φίλους εφέδρους της ΠΕΝΕΦΥΟ, στον κόσμο ...των περιπόλων!

Ανιχνευτής



Για άλλη μία φορά αξιωθήκαμε να λάβουμε μέρος στην Πανελλήνια Στρατιωτική Άσκηση – Αγώνα «ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ», η οποία φέτος διεξήχθη στα πανέμορφα βουνά της Θράκης μας και ήταν ομολογουμένως πολύ διαφορετική από τις προηγούμενες.

Η φιλοσοφία του φετινού ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΥ ήταν ότι οι διαγωνιζόμενες εξαμελείς ομάδες είχαν ρόλο Περιπόλων Αναγνωρίσεως, οι οποίες έπρεπε να δράσουν επί 24άωρο στην ύπαιθρο, βασιζόμενες σε ό,τι μετέφεραν, συλλέγοντας και αναφέροντας πληροφορίες στη Διοίκηση.

Ως Π.ΕΝ.ΕΦ.Υ.Ο. λάβαμε μέρος με μία Περίπολο (Α4Π) και με δύο μέλη μας στην Οργανωτική. Η εμπειρία της Περιπόλου ήταν σίγουρα πρωτόγνωρη κυρίως ως προς το γεγονός ότι έπρεπε να επιχειρήσουμε αδιάκοπα επί 24 ώρες, καλύπτοντας απόσταση 35 χλμ. με σημαντικές διακυμάνσεις στη θερμοκρασία και στο υψόμετρο. Παρ’ όλα αυτά η προετοιμασία που είχε προηγηθεί έδειξε την αξία της, τόσο ως προς τη φυσική μας κατάσταση, όσο και ως προς τις τακτικές και τις ΒΟΕ της Περιπόλου, και χωρίς την οποία θα ήταν αδύνατο να τερματίσουμε. Εξίσου, σημαντική ήταν και η εμπειρία των μελών μας στο ΚΕΠΙΧ, οι οποίοι, όμως, ανέμεναν έναν πιο ενεργό ρόλο.

Η αποστολή της Α4Π ξεκίνησε στις 02:00 του Σαββάτου 2/3 με την ενημέρωση του Περιπολάρχου από τη Διοίκηση και την ταυτόχρονη κατασκευή της αμμοδόχου από τα υπόλοιπα μέλη, υπό την καθοδήγηση του Βοηθού Περιπολάρχου σε θερμοκρασία υπό του μηδενός.









Μετά από 2 ώρες η αμμοδόχος είχε ολοκληρωθεί και έγινε η έκδοση της διαταγής από τον Περιπολάρχη, υπό το άγρυπνο και παρατηρητικό βλέμμα των αξιολογητών της Οργανωτικής. Η πορεία άρχισε περί τις 05:00 με σκοτάδι ακόμα για να φθάσουμε στον αρχικό ΑΝΣΚ περί τις 13:00 μετά από 15 χλμ. συνεχούς ανηφόρας.







Η αποστολή (CTR) ολοκληρώθηκε στον προβλεπόμενο χρόνο και η Περίπολος μετέβη σε ασφαλή χώρο (LUP) για ανασυγκρότηση και σύνταξη της αναφοράς από τον Περιπολάρχη.





Μετά τα πρώτα 15 ανηφορικά χλμ. με 24 κιλά (κατά Μ.Ο.) βάρος άρχισαν να παρουσιάζονται τα πρώτα προβλήματα κυρίως στα πόδια. Παρα ταύτα και χωρίς δεύτερη σκέψη, η Περίπολος συνέχισε για τους επόμενους ΑΝΣΚ/ΣΤΕΚ απτόητη, αφού ο τραυματίας στο γόνατο της Ομάδος - Βοηθός Περιπολάρχου μας «εκβίαζε» λέγοντας ότι αν δεν εγκαταλείψει ο ίδιος, δεν επιτρέπεται να εγκαταλείψει κανένας – και έπιασε!

Περνώντας από τα επόμενα ΣΤΕΚ αυτό που μπορούμε να πούμε ότι μας εντυπωσίασε περισσότερο, ίσως επειδή ήταν και η πρώτη φορά, ήταν η επαφή με τον πράκτορα, στον οποίον αξίζουν συγχαρητήρια για την απόδοσή του στο ρόλο που είχε αναλάβει.

Επίσης, θεωρούμε ότι η «δουλειά» της Ομάδος φάνηκε κυρίως στα ΣΤΕΚ Α΄Βοηθειών Πεδίου Μάχης και Ενεργειών Αμέσου Αντιδράσεως. Στο μεν πρώτο διαπιστώσαμε τη σχετική άνεση όλων των μελών της Περιπόλου και του Νοσοκόμου να αντιμετωπίσουν την τακτική κατάσταση που έδινε ο ΣΤΕΚάρχης, γεγονός που οφείλεται εν πολλοίς σε σχετικό Σεμινάριο που είχαμε παρακολουθήσει στο 401 ΓΣΝΑ και, βεβαίως, στην περαιτέρω ενασχόλησή μας με το αντικείμενο έκτοτε.




Στο ΣΤΕΚ τυχαίας επαφής της Περιπόλου με τον εχθρό όλα τα μέλη λειτούργησαν με αυτόματα ανακλαστικά, αποτέλεσμα των αμέτρητων ασκήσεων που είχαν γίνει επί του αντικειμένου. Φυσικά, αυτά ως προς την αυτοκριτική μας, γιατί οι επιδόσεις μας μένει να φανούν όταν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα από την Οργανωτική του ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΥ, ώστε προετοιμαστούμε ακόμη καλύτερα για του χρόνου.





Με αρκετή πλέον κούραση και φουσκάλες στα πόδια, το θερμόμετρο να αρχίζει και πάλι να βυθίζεται και την υγρασία να αυξάνεται όσο κατηφορίζαμε, ο κύκλος της ζεστής ημέρας έκλεινε και το σκοτάδι μας ξανάβρισκε έξω, αναζητώντας τα τελευταία ΣΤΕΚ κοντά στο ποτάμι. Στο σημείο αυτό και μετά από σύντομη διαβούλευση της Περιπόλου, ελήφθη η απόφαση από τον Περιπολάρχη, ζυγίζοντας ψύχραιμα όλες τις παραμέτρους, να πάρουμε το τελικό δρομολόγιο επιστροφής στη Βάση προκειμένου να τερματίσουμε εντός της χρονικής προθεσμίας που είχαμε. 

Μισοκοιμισμένοι και μετρώντας κάθε πλέον βήμα (τουλάχιστον ο γράφων το βρήκε ως έναν τρόπο για να μείνει ξύπνιος και να μην παραπατήσει και τσακιστεί με τον φόρτο) , καλύψαμε τα τελευταία 2,5 χλμ. για να περάσουμε, επιτέλους, μετά από 25 περίπου ώρες ξανά την πύλη του στρατοπέδου. Έτσι, αν και δεν περάσαμε από κάποια ΣΤΕΚ, επιστρέψαμε στη Βάση εντός της ορισθείσης προθεσμίας (24+2 ώρες) όλοι σώοι και αβλαβείς.




Η αποστολή, όμως, δεν τελείωνε εδώ. Με την άφιξή μας, έγινε έλεγχος υλικών και ζύγισμα του φόρτου, όπου όλοι μας είχαμε από 22 έως 26 κιλά, χωρίς νερά (με ελάχιστο όριο από την Οργανωτική τα 20). Δεν τελειώσαμε, όμως, ούτε εδώ! Ακολουθούσε λεπτομερής απενημέρωση σε μία πολύ θερμή αίθουσα (!), όπου πλέον δίναμε μάχη να μείνουμε ξύπνιοι, αν σκεφθεί κάποιος την απότομη αλλαγή από συνεχές περπάτημα 35 χλμ. και κρύο, να βρεθείς καθήμενος στη ζέστη....! Ο πειρασμός να παραδοθείς στον Μορφέα ήταν πολύ μεγάλος...

Η απενημέρωση της Περιπόλου ήταν τελικά και το κομμάτι της Άσκησης που μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις, αφενός γιατί κατέδειξε ότι όλη η ουσία της ταλαιπωρίας μας επί 25 ώρες δεν θα είχε κανένα νόημα, αν δεν θα μπορούσαμε να δώσουμε στη Διοίκησή μας αξιόλογες πληροφορίες, αφετέρου διότι εντοπίσαμε σημεία τα οποία πρέπει να βελτιώσουμε ως Ομάδα. 

Αναμφισβήτητα, ο φετινός ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ δοκίμασε τις ψυχικές αντοχές μας κι ενίσχυσε με μοναδικό τρόπο τους δεσμούς μεταξύ των μελών της Περιπόλου. 

Αξιοσημείωτο, επίσης, είναι ότι της Περιπόλου απεφασίσθει να ηγηθούν (Περιπολάρχης και Βοηθός) μέλη τα οποία δεν είχαν αναλάβει ξανά τέτοιον ρόλο, ενώ όσοι είχαν ηγηθεί Περιπόλων στο παρελθόν συμμετείχαν αυτή τη φορά ως απλά μέλη της Περιπόλου. 

Επιδίωξη αυτού του εγχειρήματος ήταν να βρεθούν σταδιακά όλοι στη θέση του διοικητή και του διοικουμένου, στοχεύοντας αφενός στην καλύτερη συνεργασία και συνεννόηση εντός της Περιπόλου (ΑΡΧΕΣΘΑΙ ΜΑΘΩΝ ΑΡΧΕΙΝ ΕΠΙΣΤΗΣΕΙ), αφετέρου στο να μην υπάρξει έλλειμμα διοίκησης σε περίπτωση που τεθεί εκτός μάχης ο Περιπολάρχης και ο Βοηθός, αλλά να μπορεί κάθε μέλος να αναλάβει τη διοίκηση της Περιπόλου. Νομίζουμε ότι το εγχείρημα απέδωσε καρπούς και θα έχει συνέχεια.





Εν κατακλείδι, ο φετινός ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ ήταν, από άποψη φιλοσοφίας, ο καλύτερος στον οποίο έχουμε συμμετάσχει. Βέβαια, η μετάβαση από τη φιλοσοφία και τη δομή των παλαιότερων ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΩΝ στον φετινό δεν ήταν εύκολη, τόσο για τους διαγωνιζόμενους, όσο και για την Οργανωτική. Το σημαντικότερο ήταν ότι βρεθήκαμε και ασκηθήκαμε για μία ακόμη φορά με τους συναδέλφους Εθελοντές Εφέδρους Πολίτες – Οπλίτες από όλη την Ελλάδα, δίνοντας το παρόν σε δύσκολες συνθήκες και για τον καθένα προσωπικά και για την πατρίδα μας.

Ευχαριστούμε θερμά τους συναδέλφους της ΛΕΦΕΔ για τη διοργάνωση και το ΓΕΣ για την υποστήριξη της Άσκησης και τη φιλοξενία. Χαιρετίζουμε τους Θρακιώτες συμπατριώτες μας και τα ωραία μέρη τους, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά ότι η Αθήνα, είναι πολύ κοντά και ανανεώνουμε το ραντεβού του ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΥ, πρώτα ο Θεός, για του χρόνου!

                                                       ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΡΟΜΑΧΟΥΝΤΕΣ




Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

H "Αντίσταση" στο Ιράν



Η "αντίσταση" στον ανταρτοπόλεμο, είναι ένας γενικός όρος που περιλαμβάνει όλες τις ενεργητικές και παθητικές αντιδράσεις ατόμων και ομάδων που ζουν και δρουν στα μετόπισθεν του αντιπάλου, ή σε κατεχόμενη απ' αυτόν περιοχή, όταν υπάρχει εμπόλεμη κατάσταση, ή μέσα σε μια χώρα, στην οποία αυτά τα άτομα ή οι ομάδες, αντιτίθενται στο καθεστώς που επικρατεί.

Η αντίσταση αυξανόμενη σε ισχύ και ένταση, δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες ανταρτοπόλεμου, με απώτερο σκοπό, την εκδίωξη του αντίπαλου με επιθετική επιστροφή των φίλιων δυνάμεων ή την ανατροπή καθεστώτος και την αντικατάσταση του με άλλο (;) ή την αποκατάσταση της δημοκρατίας(;)

Ιστορικά έχει αποδειχτεί, ότι η αντίσταση προϋποθέτει αγωνιστική διάθεση του ντόπιου πληθυσμού και βέβαια, υποστήριξη από "έξωθεν" δυνάμεις. Στην περίπτωση του Ιράν, που εδώ και χρόνια επιχειρείται η απομόνωσή του είτε λόγω του όχι φιλικού προς την "Δύση" καθεστώτος,  είτε λόγω των ενεργειών του για απόκτηση πυρηνικών όπλων, αρχίζει να ακούγεται, έντονα πλέον, για κάποια άλλη "αντίσταση", εκτός απ' αυτή που κάνουν χρόνια, οι Κούρδοι του Ιράν.

Πρόσφατα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν ότι η Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ έχει εκπαιδεύσει σε μια μυστική βάση στη Νεβάδα, προσωπικό μιας ιρανικής αντιστασιακής προς το καθεστώς οργάνωσης την Μ.Ε.Κ. (Mujahideen-e-Khalq) (Οι πολεμιστές του λαού του Ιράν). Η εκπαίδευση ξεκίνησε από το 2005 και συνεχίστηκε μέχρι και το 2007.

Η οργάνωση φαίνεται ή φέρεται, να έχει ξεκινήσει να "δουλεύει", με συλλογή πληροφοριών, σαμποτάζ και δολοφονίες Ιρανών πυρηνικών επιστημόνων και όχι μόνο. Από το 2007 μέχρι σήμερα, έχουν δολοφονηθεί 5 Ιρανοί επιστήμονες. 

Η Μ.Ε.Κ. που είναι αριστερών πεποιθήσεων, είχε χαρακτηρισθεί σαν τρομοκρατική οργάνωση από το 1997. Σύμφωνα δε με την νομοθεσία των ΗΠΑ, είναι έγκλημα η παροχή υποστήριξης σε ξένη τρομοκρατική οργάνωση. "Ο εχθρός του εχθρού μου, είναι φίλος μου" λέει ένα γνωμικό και αυτό μάλλον τηρείται στην προκειμένη περίπτωση. Παρ' όλα αυτά οι ΗΠΑ  έχουν διαψεύσει επίσημα την όποια συμμετοχή τους και μάλιστα τον προηγούμενο μήνα,  εκπρόσωποι της κυβέρνησης Ομπάμα δήλωσαν ότι όλες αυτές οι ενέργειες είναι δράση της Μ.Ε.Κ. που υποστηρίζεται από τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ!

Αυτό που λέγεται πάντως, είναι ότι μετά την πτώση του ιρακινού καθεστώτος το 2003, οι σχέσεις των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων με τη Μ.Ε.Κ., έγιναν πιο στενές, με επιδίωξη τον εντοπισμό των μυστικών υπόγειων βάσεων κατασκευής πυρηνικών όπλων του Ιράν, μετά από  πληροφορία που είχε αποκαλύψει η οργάνωση το 2002. Διακινήθηκαν πολλά "μυστικά κονδύλια" για την τροφοδότηση υπηρεσιών συλλογής πληροφοριών αλλά και αντικαθεστωτικών ομάδων μεταξύ των οποίων επικρατέστερη έμεινε η Μ.Ε.Κ.

Η εκπαίδευση που έλαβαν οι μαχητές της οργάνωσης για έξι μήνες στην απομονωμένη περιοχή της Νεβάδα, περιείχε αγώνα και τακτική μικρών κλιμακίων, οπλομηχανήματα, επικοινωνίες, καταστροφές. Είδατε πώς αλλάζουν οι εποχές;

Όλα επίσημα διαψεύδονται, αλλά πληροφορίες που βγαίνουν στην επιφάνεια, το επιβεβαιώνουν. Μάλιστα, κάποιοι πολιτικοί, προτείνουν την αφαίρεση της οργάνωσης από τη λίστα των τρομοκρατών, αφού οι ΗΠΑ την τροφοδοτούν με δεκάδες χιλιάδες δολάρια

Σιγά-σιγά προετοιμάζεται το έδαφος, με  βαρύτητα σε πρώτο χρόνο όπως φαίνεται, στον ανορθόδοξο πόλεμο.  Το ενδεχόμενο θέατρο επιχειρήσεων "Iran" αρχίζει να παίρνει μορφή. Οι Ισραηλινοί κάνουν συμμαχίες και συμφωνίες, όντας προνοητικοί και ετοιμάζουν προωθημένες βάσεις επιχειρήσεων. Ακούστηκε και το Αζερμπαϊτζάν! 

Πλωτή Βάση Ειδικών επιχειρήσεων οργανώνεται, στρατεύματα κατά καιρούς ακούγεται ότι αναδιατάσσονται και προετοιμάζονται.  Ας ελπίσουμε ότι στο τέλος θα επικρατήσει η κοινή λογική που λείπει, και δεν θα την "πληρώσει" ο λαός του Ιράν

Η Τουρκία πρέπει να βρίσκεται σε μεγάλο δίλημμα όπως ακούγεται! Με ποιόν τελικά θα είναι; Θα είναι μεγάλο κατόρθωμα αν παραμείνει ο "επιτήδειος ουδέτερος" ξανά! Ή μήπως όχι;


Ανιχνευτής






Τρίτη 10 Απριλίου 2012

ΛΕΩΝΙΔΑ ΤΡΟΠΑΙΟΝ 2012



(Αναδημοσίευση Ανακοίνωσης)

Είναι ώρα να μαρκάρετε στο ημερολόγιό σας μια σημαντική εκδήλωση: 
Το ΛΕΩΝΙΔΑ ΤΡΟΠΑΙΟΝ 2012 έχει προγραμματιστεί για την 8 Σεπ 2012, ημέρα Σάββατο. 

Σας παρακαλούμε, ιδιαίτερα όσους από εσάς συμμετείχαν στην αντίστοιχη περυσινή εκδήλωση, να μας στείλετε ό,τι προτάσεις έχετε για τη βελτίωση της εκδήλωσης. 

Επίσης θα θέλαμε να σας ζητήσουμε να διαδώσετε το μήνυμα της εκδήλωσης σε άτομα που ενδεχομένως ενδιαφέρονται για συμμετοχή σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις.

Το κεντρικό σημείο αναφοράς της εκδήλωσης, από όπου μπορείτε να ενημερώνεστε γενικότερα, είναι η ιστοσελίδα του ΤΡΟΠΑΙΟΥ στη διεύθυνση: http://leonidatropaio.wordpress.com/


Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς

Για τη συντονιστική επιτροπή
Μαυρόπουλος Παναγιώτης

Αγίου Νεκταρίου 30
14122 Νέο Ηράκλειο
Τηλ. 2102846574
Κιν. 6947997081


Οι "Φώκιες"




Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Το "έξυπνο" ύφασμα




Πρωτοποριακές στρατιωτικές στολές από έξυπνα υφάσματα αναπτύσσει η εταιρεία Intelligent Textiles, με έδρα το Surrey της νοτιοανατολικής Αγγλίας, η οποία το παρουσίασε σε εκδήλωση του βρετανικού Κέντρου Αμυντικών Επιχειρήσεων (Centre for Defence Enterprise,CDE)

Η εταιρεία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει για τις νέες στολές ηλεκτρικά αγώγιμο νήμα, το οποίο θα αντικαταστήσει τις μπαταρίες και τα καλώδια που βαραίνουν τους στρατιώτες και τους δυσκολεύουν στις μετακινήσεις τους. Ήδη έχει λάβει 234 χιλιάδες λίρες Αγγλίας από το παραπάνω Κέντρο, προκειμένου να βρει τον βέλτιστο τρόπο ν' απαλλάξει τους μαχητές από το περιττό φυσικό και "γνωστικό" βάρος που μέχρι τώρα πρέπει να μεταφέρουν.


Η νέα στολή θα μπορεί να μειώσει την τρέχουσα σωματική επιβάρυνση για τους στρατιώτες 

Με άλλα λόγια, τα «έξυπνα» υφάσματα της στολής θα λειτουργούν ως μια κεντρική μονάδα ενέργειας, μια κεντρική μπαταρία που θα τροφοδοτεί τον εξοπλισμό των στρατιωτών, οι οποίοι μέχρι σήμερα έπρεπε να «κουβαλούν» πάνω τους ένα σωρό μπαταρίες και καλώδια για τη φόρτιση ηλεκτρονικών συσκευών.

«Έχουμε ενσωματώσει στις στολές αγώγιμο νήμα που μεταφέρει την ενέργεια και τα δεδομένα εκεί που πρέπει να πάνε», τόνισε σε δηλώσεις της η διευθύντρια της εταιρείας Intelligent Textiles, Asha Thompson.




«Ένα από τα προβλήματα με τα συμβατικά καλώδια είναι ότι αν κοπούν συνήθως καταστρέφονται. Εμείς ενσωματώνουμε στις στολές περισσότερο ύφασμα από αυτό που πραγματικά χρειάζεται, έτσι ώστε αν κοπεί, καταστραφεί ή σκιστεί να υπάρχει τρόπος για τη μεταφορά των δεδομένων», προσέθεσε.

Οι νέες στολές φτιαγμένες από «έξυπνα» υφάσματα θα δοκιμαστούν τον Μάιο και μέχρι το τέλος του χρόνο θα χρησιμοποιηθούν σε περιορισμένες "ειδικές" περιπτώσεις. Δεν αναμένεται να χρησιμοποιηθούν ευρέως πριν το 2014 ή το 2015.








Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Η καταδρομή του Ιερού Λόχου στη Λέσβο και το "κτύπημα" στη Γκεστάπο





Ήταν τέλος Mαρτίου του 1944, όταν η  βρετανική Διοίκηση Καταδρομών Αιγαίου, έστειλε στην Πλωτή Βάση Καταδρομών την διαταγή εκτέλεσης καταδρομικής ενέργειας στη Λέσβο. Ποιά όμως ήταν η αιτία που προκάλεσε αυτή τη διαταγή; Την 25η Μαρτίου 1944, οι Αγιασώτες γιόρτασαν  την εθνική εορτή, μετατρέποντας την σε αντιγερμανική διαδήλωση, πράγμα που εξόργισε την  γερμανική Κομαντατούρ.

Έτσι λοιπόν, οι Γερμανοί περικυκλώνουν στις 28 Μαρτίου την Αγιάσο και σε αντίποινα για τις εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου, συλλαμβάνουν 40 ομήρους. Κατά τη διάρκεια της σύλληψης, έγιναν βίαια επεισόδια, που άφησαν δύο νεκρούς και πολλούς τραυματίες από πυροβολισμούς των Γερμανών στρατιωτών. Οι όμηροι φυλακίστηκαν στα κρατητήρια της Γκεστάπο, μέσα στην πόλη της Μυτιλήνης και κάποιοι  στο Διδασκαλείο, που επίσης χρησιμοποιήθηκε από τους "πολιτισμένους" Γερμανούς σαν φυλακή.

Στάλθηκε περίπολος αναγνωρίσεως στο νησί, συγκέντρωσε πληροφορίες για όλους τους φυλακισμένους και για τη γερμανική δύναμη, και καταστρώθηκε το σχέδιο ενεργείας. Θα ήταν μια επιχείρηση αντιπερισπασμού. Αποφασίσθηκε να γίνει η καταδρομική ενέργεια τη νύχτα 3/4 Απριλίου με σκοπό:

-την εξουδετέρωση (θανάτωση ή αιχμαλωσία) του προσωπικού της γερμανικής μυστικής αστυνομίας
-την αρπαγή των γερμανικών αρχείων
-την απελευθέρωση όλων των κρατουμένων

Η καταδρομική δύναμη συγκροτήθηκε από 30 Ιερολοχίτες με επικεφαλής τον Αντισυνταγματάρχη Καλλίνσκη και χωρίστηκε σε 4 ομάδες:

- Η 1η Ομάδα δυνάμεως 10 ανδρών ανέλαβε να προσβάλει το Διδασκαλείο της πόλης
- Η 2η Ομάδα με επίσης 10 άνδρες και με τον Καλίνσκη, θα χτυπούσε τα κρατητήρια της Γκεστάπο
- Η 3η Ομάδα με 6 άνδρες, αρχικά θα κάλυπτε την κίνηση των πρώτων 2 Ομάδων και στη συνέχεια, θα εξουδετέρωνε προσωπικό της Γκεστάπο στο σπίτι που είχαν επιτάξει και το χρησιμοποιούσαν για δική τους κατοικία και 
- Η 4η Ομάδα με 4 Ιερολοχίτες είχε αναλάβει σαν τμήμα αποκοπής που θα κάλυπτε, τις ενέργειες των άλλων Ομάδων.




Όλα τα σημεία προσβολής ήταν στα νότια της πόλης και έτσι προσαρμόστηκε ανάλογα, η σχεδίαση. Οδηγοί των Ομάδων, ήταν τα μέλη της περιπόλου αναγνωρίσεως που είχε προηγηθεί. μαζί τους πάντα και κάποιοι Βρετανοί. Στην αποβίβαση, ανέλαβε το τμήμα ασφαλείας αιγιαλού ένας Βρετανός λοχαγός των SBS.

Στις εντεκάμιση το βράδυ της 3 Απριλίου, η καταδρομική δύναμη, αναχώρησε με μεταφορικό  σκάφος, από τη Βάση, που βρισκόταν  κοντά στη νησίδα Άγιος Γεώργιος  και αποβιβάστηκε αθέατα στη μία τα ξημερώματα της 4ης Απριλίου στον όρμο Βαρειά, νότια της πόλης της Μυτιλήνης. Το μεταφορικό συνοδευόταν από ένα ακόμη εξοπλισμένο σκάφος το οποίο άρχισε να περιπολεί στα νότια του νησιού.


Mytilini google map


Προσέξτε τώρα, πώς "δούλεψε" το σχέδιο. Οι Ομάδες κινήθηκαν με αντίστροφη φορά της αριθμητικής τους, για να πλησιάσουν την πόλη. Η 4η Ομάδα, μετά από πορεία μιας ώρας, έφτασε στη παρυφή της πόλης, έταξε τα πολυβόλα της και άρχισε την ναρκοθέτηση. Ένα γερμανικό αυτοκίνητο που πηγαινοερχόταν, προφανώς σαν εποχούμενη περίπολος, το πυροβόλησαν στη δεύτερη διέλευσή του και το σταμάτησαν, σκοτώνοντας τους Γερμανούς που ήταν μέσα. Στη συνέχεια, η Ομάδα παρέμεινε στη θέση της μέχρι τις 03.10' που ήταν η προσχεδιασμένη ώρα αποχώρησης.

Η 3η Ομάδα, αφού κάλυψε την κίνηση της 1ης και 2ης Ομάδας, πλησίασε στην κατοικία των Γερμανών γκεσταπιτών, εφόρμησε αιφνιδιαστικά και σκότωσε 3 Γερμανούς και ένα Έλληνα χωροφύλακα που ήταν στην υπηρεσία τους και στη συνέχεια αποχώρησε προς το σημείο ανασυγκρότησης που είχε σχεδιαστεί.

Ταυτόχρονα η 2η Ομάδα, επιτέθηκε στα κρατητήρια και εξουδετέρωσε τη φρουρά, αλλά δεν κατάφερε ν' ανοίξει το σιδερένιο κιβώτιο του αρχείου. Ανοίγει τις πόρτες των κελιών και 12 κρατούμενοι φεύγουν. Αρκετοί όμως παραμένουν, αρνούμενοι να δραπετεύσουν. Τόσος ήταν ο φόβος τους για τους Γερμανούς.

Η 1η ομάδα, πλησιάζοντας το Διδασκαλείο, άκουσε τους πυροβολισμούς της αποκοπής και για να προλάβει την αντίδραση των Γερμανών, σπεύδει χωρίς καθυστέρηση, κόβει τα τηλεφωνικά καλώδια, σκοτώνει τους 3 από τους 4 Γερμανούς δεσμοφύλακες και ανοίγει τις πόρτες στους φυλακισμένους. Δυστυχώς πάλι εδώ παρουσιάστηκε το  φαινόμενο της άρνησης των κρατουμένων να δραπετεύσουν. Φαντασθείτε τον τρόμο που προκαλούσαν οι Γερμανοί με τα αντίποινά τους. Οι εκατόν πενήντα κρατούμενοι παρέμειναν εκεί! Μόνο μερικές γυναίκες δραπέτευσαν.

Στις 03.30' η καταδρομική δύναμη συγκεντρώθηκε στο Σημείο Ανασυγκρότησης που ήταν και το Σημείο Επιβίβασης στο πλοιάριο μεταφοράς και αποχώρησε για τη Βάση της κοντά στις μικρασιατικές ακτές.

Οι συνολικές απώλειες των Γερμανών ήταν 6 νεκροί και 7 τραυματίες. Μεταξύ των νεκρών ήταν και ο διοικητής της Γκεστάπο, ο οποίος, όπως αποκαλύφτηκε εκ των υστέρων, ήταν διπλός πράκτορας και δούλευε και για λογαριασμό των Βρετανών. Έγινε λάθος στον συντονισμό της επιχείρησης, από την πλευρά των Εγγλέζων όμως και όχι των Ελλήνων.

 Έλληνες, σκοτώθηκαν 2 χωροφύλακες που ήταν υπηρεσία μαζί με τους Γερμανούς, ενώ τραυματίσθηκε και ένας Ιερολοχίτης.  Μπλεγμένη και σκοτεινή η ιστορία της κατοχής!

Τις επόμενες ημέρες δεν υπήρξαν αντίποινα των Γερμανών, γι' αυτή  την  καταδρομική ενέργεια. Ένα πράγμα που θα πρέπει να ειπωθεί, είναι ότι  σ' αυτή την επιχείρηση, δεν υπήρχε καμιά συνεννόηση με το τοπικό δίκτυο εθνικής αντίστασης, που ήταν οργανωμένο από το Νοέμβριο του 1941.

Ίσως γιατί υπήρχε πολιτική αντιπαράθεση και δεν ήθελε ο Ιερός Λόχος να αναμειχθεί σε τέτοια. Το άλλο που προκαλεί εντύπωση είναι ο φόβος των κατοίκων απέναντι στους Γερμανούς! Και πώς να μη φοβούνται, αφού έκαναν πολλά οι ναζί, όπως και σε άλλα μέρη της πατρίδας μας. Για να πάρετε μια γεύση του κλίματος της εποχής στη Λέσβο, διαβάστε το ημερολόγιο ενός ανθρώπου που έζησε όλα τα δεινά του πολέμου εκεί.

Οι Γερμανοί σκότωσαν αρκετούς, πάντα με την τυπολατρία του πολιτισμένου,  που ήθελαν να τους διακρίνει!

Δυστυχώς τα έχουμε ξεχάσει ή δεν τα ξέρουμε καν οι νεώτεροι. Αν τα θυμόμασταν, θα προσέχαμε περισσότερο και δεν θα φτάναμε ίσως σήμερα στην οικονομική κατάντια που είμαστε. 

Μία ακόμη καταδρομή του Ιερού Λόχου έγινε αργότερα τον Ιούνιο του '44, στο Πέραμα του κόλπου της Γέρας της Λέσβου. Θα μιλήσουμε όμως γι' αυτή, άλλη φορά.

Αν επισκεφθείτε το λιμάνι, θα δείτε σε ένα σημείο επί του δρόμου, σε μια γωνιά, πηγαίνοντας με κατεύθυνση προς τον λιμενοβραχίονα, ένα απλό και σεμνό μνημείο για τον Ιερό Λόχο. Ελπίζω να το προσέχουν οι αρμόδιοι αλλά και οι παλιοί έφεδροι Καταδρομείς.


Ανιχνευτής

Πηγή: Ο Ελληνικός Στρατός στη Μέση Ανατολή (1941-1945) (Ελ Αλαμέιν-Ρίμινι-Αιγαίο) Έκδοση ΓΕΣ/ΔΙΣ


Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Οι Πεζοναύτες στη Σαμοθράκη



Από 02 έως 05 Απριλίου 2012, πραγματοποιήθηκε στην Περιοχή Ευθύνης της Τακτικής Διοίκησης του 41 Συντάγματος Πεζικού στη Σαμοθράκη, η Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «ΑΙΓΙΑΛΟΣ 1 – 2012», με την συνδρομή αποβατικού Πλοίου του Πολεμικού Ναυτικού. Στην άσκηση συμμετείχε προσωπικό Μονάδων και Ανεξάρτητων Υπομονάδων της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών και της Τακτικής Διοίκησης του 41 Συντάγματος.

Πηγή: ΓΕΣ


Τρέξιμο κάτω απ' το νερό!

Ένας Αμερικανός Πεζοναύτης, φορτωμένος δυο κουτιά πυρομαχικών, προσπαθεί να διασχίσει τον πυθμένα της πισίνας , όσο μπορεί πιο γρήγορα, κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης φυσικής αγωγής μάχης, στη Βάση των Πεζοναυτών στο Κουάντικο της Βιρτζίνια.

Πηγή 



Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

ΑΣΚΗΣΗ ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ





Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 6 Απριλίου 2012, στην Νήσο Δοκό Ύδρας, η άσκηση ταχείας αντίδρασης ‘’Πυρπολητής 1/12’’ με την συμμετοχή προσωπικού και μέσων των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.




Η τελική φάση της άσκησης περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, επεισόδιο ανακατάληψης βραχονησίδας με τη συμμετοχή ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού που υποστήριζαν αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας και πλοία του Στόλου. 




Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας παρακολούθησε, επίσης, καταρρίχηση ανδρών των ειδικών δυνάμεων από ελικόπτερο Σικόρσκι του Πολεμικού Ναυτικού σε φρεγάτα, ελεύθερη πτώση αλεξιπτωτιστών από ελικόπτερο Σινούκ της Αεροπορίας Στρατού και περιστατικό διάσωσης από ελικόπτερο Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας.




Η άσκηση ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία και κατέδειξε για μία ακόμη φορά τις εξαιρετικές δυνατότητες των δυνάμεων άμεσης αντίδρασης, για την κυριαρχία της διακλαδικής δύναμης άμεσης αντίδρασης στο σύγχρονο επιχειρησιακό περιβάλλον.