Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

"Τυφέκιο Ακριβείας Ελεύθερου Σκοπευτή"


FN "Ballista PSR" (Πηγή)
Όταν υπάρχουν χρήματα, όλα μπορούν να γίνουν, αν ...δεν υπάρχουν "λαμόγια" να τα τρώνε! Έτσι λοιπόν, ανάμεσα στους πρώτους, ο αμερικανικός στρατός προωθεί προγράμματα βελτίωσης ικανοτήτων και δυνατοτήτων εξοπλισμού, μέσα στα οποία υπάρχει και το πρόγραμμα βελτίωσης δυνατοτήτων τυφεκίων ελευθέρου σκοπευτού των μονάδων ειδικών επιχειρήσεων. Το πρόγραμμα έχει τον τίτλο " Τυφέκιο Ακριβείας Ελεύθερου Σκοπευτού" (Precision Sniper Rifle) που θα είναι επαναληπτικό  με κινητό ουραίο, και όπως φαίνεται, μάλλον  επεκτείνεται σε όλο το στρατό ξηράς. 
Accuracy International.338 long range rifle (Πηγή)


Στη δική μας στρατιωτική ορολογία, λίγο μας μπερδεύει η ονομασία του προγράμματος, αφού όταν εδώ μιλάμε για τυφέκια ακριβείας, εννοούμε αυτά με μικρότερο ωφέλιμο βεληνεκές, που χρησιμοποιούνται μέσα στην ομάδα ή διμοιρία πεζικού για προσβολή τακτικών στόχων  και τα διαχωρίζουμε από τα τυφέκια ελεύθερου σκοπευτού που αναφέρονται σε πολύ μεγαλύτερα βεληνεκή. Το αμερικάνικο πρόγραμμα, μοιάζει να κάνει ένα "πάντρεμα" των δύο δυνατοτήτων.

Αυτό που θέτει σαν απαράβατο όρο η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ (USSOCOM) στο πρόγραμμα αυτό, είναι η ελάχιστη δυνατή διασπορά κατά την βολή,  ένα λεπτό γωνίας (Minute of Arc, MOA) που αντιστοιχεί στο 1/60  μιας μοίρας ή να το πούμε πιο απλά σε ένα λεπτό της μοίρας (0,3mrad) κατά τον κατακόρυφο άξονα. 


Barrett MRAD (Multi-Role Adaptive Design)
Η διασπορά αυτή πρέπει να επιτυγχάνεται κατά την βολή 10 φυσιγγίων και να είναι η ίδια σε αποστάσεις 300, 600, 900, 1.200 και 1.500 μέτρων, όπου εκεί το αποδεκτό μέγεθος διασποράς είναι όχι μεγαλύτερο από  1,5 ΜΟΑ! Μάλιστα για μεγαλύτερη διευκρίνιση, τονίζεται ότι αυτού του είδους η ακρίβεια πρέπει να επιτυγχάνεται από το όπλο χωρίς τη χρήση σιγαστήρα. 

Remington MSR
Επίσης μια άλλη απαίτηση είναι ότι το βάρος του όπλου  δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερο από 18 λίμπρες "γεμάτο" (δηλ 8,2 κιλά περίπου), να έχει σύστημα Picatinny και να αλλάζει εύκολα κάννη. Το τελευταίο που είναι απαράβατος όρος, σημαίνει ότι θα πρέπει με την αλλαγή κάννης και κλείστρου να αλλάζει το διαμέτρημα και να "παίζει" μεταξύ 7,62 χιλ , .308 και  .338 Lapua Magnum, ή  .338 Norma Magnum.


Blaser Tactical 2
Οι τεχνικές προδιαγραφές τέθηκαν από το 2009 και αναμένεται με το μεγάλο ενδιαφέρον που έδειξαν πολλές εταιρείες κατασκευής διεθνώς, ότι μέχρι το 2014 το αργότερο, θα έχει εισαχθεί το νέο τυφέκιο ελεύθερου σκοπευτού που θα επιλεγεί για τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις.

 PGM 338
Διαγωνιζόμενα τυφέκια  μέχρι τώρα ακούγονται τα: Accuracy International AX 338, ArmaLite AR-30 ,
Barrett MRAD (Multi-Role Adaptive Design) , Blaser Tactical 2 , FN Herstal Ballista PSR, PGM 338, Remington MSR και το  Sako TRG M10.

Sako TRG M10
Δεν ξέρω γιατί δεν "κτύπησαν" και οι Ρώσοι! Δεν είναι τόσο καλοί; Μάλλον προτιμώνται οι "δυτικοί"!

Το ρωσικό ORSIS SE T-5000

Αν προσέξετε τις φωτογραφίες, κάποια που φέρουν σιγαστήρες, τους επενδυμένους με ένα ειδικό ανθεκτικό πλαστικό κάλυμμα. Με αυτό επιδιώκεται η ελαχιστοποίηση της θερμικής ταυτότητας του όπλου και επομένως η εύκολη ανίχνευση και ο εντοπισμός του σκοπευτή με θερμικές κάμερες, όπως και η μείωση του φαινομένου του αντικατοπτρισμού, που δημιουργείται ακριβώς από την υπερθέρμανση και εμποδίζει την σκόπευση.

Κουρδικό τυφέκιο Ελεύθερου σκοπευτού
Για να δούμε τελικά ποιός θα κερδίσει! Είναι πολλά τα λεφτά! Το "βλέπειν" δεν κοστίζει, ευτυχώς μέχρι τώρα! Καταραμένη φτώχεια! Πάντως βρήκαν τρόπο  και έφτιαξαν το δικό τους τυφέκιο ελεύθερου σκοπευτού οι Κούρδοι και κάνουν μια χαρά τη "δουλειά" τους με τους Τούρκους! Από μακριά και σίγουρα!

Ανιχνευτής





Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Ο αθέατος ..μικρο-κατάσκοπος

Το Cloak Blade σχεδιάστηκε για την έρευνα  και εξακρίβωση ταυτότητας ύποπτων σκαφών (Πηγή)
Μέσα σ' όλα τα Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα (ΜΕΑ) που διαθέτει, το αμερικανικό Πεντάγωνο, πρόσθεσε ακόμη ένα στη συλλογή του. Δεν είναι από τα μεγάλα, συμβατικά πλέον UAVs (Unmanned Aerial Vehicles) ή  drones, όπως συνηθίζονται να λέγονται.

Πρόκειται για μικροσκοπικό, "μικρο-ελικόπτερο", που προγραμματίζεται ή/και τηλεκατευθύνεται για την πτήση του. Η αρχική του αποστολή είναι να πετάει από ένα ..πλοίο για να παρακολουθήσει (κατασκοπεύσει) ένα άλλο εχθρικό πλοίο, να φωτογραφίσει ή να "τραβήξει" βίντεο, ή ακόμη να ..απευθύνει ερωτήσεις στο πλήρωμα του παρείσακτου ή άγνωστου σκάφους, με το οποίο δεν υπάρχει ασύρματη επαφή, για να μεταφέρει τις απαντήσεις στη βάση του!

Αντιλαμβάνεσθε ότι ξεκίνησε σαν πρόγραμμα του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ. Και τι γίνεται άμα γίνει αντιληπτό και το αρχίσουν στους πυροβολισμούς οι "κακοί"; Το "Cloak Blade" (Λεπιδωτός Μανδύας), αυτό είναι τ' όνομα που του έδωσαν, έχει εφοδιασθεί με μέσα αυτοάμυνας, όπως εξηγούν οι ειδικοί!

Εκτελεί συνεχώς ελιγμούς "ζιγκ-ζαγκ" και απομακρύνεται από το ύποπτο πλοίο εμποδίζοντας την παρακολούθησή του από κάποιον που χρησιμοποιεί κιάλια.  Αν αρχίσουν να το πυροβολούν, εφαρμόζει ελιγμούς διαφυγής ώστε ν' αποφύγει τα πυρά.

Αυτού του είδους τα συστήματα, είναι δημοφιλή στο ναυτικό γιατί βοηθούν πάρα πολύ στην προστασία πλοίων ειδικά σε ύποπτες περιοχές όπως είναι τα στενά του Ορμούζ.

Σχεδιάστηκε από ομάδα επιστημόνων πανεπιστημιακού εργαστηρίου, με στόχο να μπορεί να πετάει σε ύψος μέχρι και 3.000 πόδια και για 4 ώρες, με ταχύτητα 30 ναυτικών μιλίων την ώρα! Πολύ καλό!

Οι δυνατότητές του είναι:

  • Να πετάει προς το στόχο για να μεταφέρει άμεσα ενημέρωση επί της κατάστασης
  • Να εκτελεί έρευνα περιοχής 360 μοιρών κατά την πτήση του και να εντοπίζει το σημείο ενδιαφέροντος το ταχύτερον δυνατόν.
  • Να μεταδίδει προγραμματισμένες οδηγίες στον στόχο που εντοπίζει ή να κάνει ερωτήσεις σε πολλές γλώσσες με τη βοήθεια ειδικού ηλεκτρονικού προγράμματος μετάφρασης.
  • Να βιντεοσκοπεί και να μεταδίδει εικόνα στη βάση του
  • Να ανιχνεύει αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, με τη βοήθεια ειδικού αισθητήρα
Το σύστημα κατεύθυνσης περιορίζεται σε μια μικρή οθόνη με τηλεχειριστήριο, ενώ αναμένεται να μεταδίδει εικόνα ακόμα και σε χειριστές, μέσω ειδικών γυαλιών που θα φορούν.

Το σύστημα προς το παρόν βρίσκεται υπό δοκιμή και δεν έχει υπολογισθεί το κόστος μιας μονάδας, αν και φαίνεται πολύ οικονομική λύση. Πάντως το αμερικάνικο πολεμικό ναυτικό σκέφτεται να τα αξιοποιήσει, αν αποδειχθούν καλά, για την υποστήριξη των  παράκτιων περιπολικών σκαφών του.

Στο χώρο των ειδικών επιχειρήσεων πιστεύω ότι αποτελεί ένα πολύ καλό βοήθημα για την απόκτηση ακριβούς επιχειρησιακής εικόνας, ιδιαίτερα στις ειδικές αμφίβιες επιχειρήσεις, μια και ξεκίνησε από το ναυτικό!

Αν εκτελεί αυτές τις ενέργειες και βράδυ, τότε είναι ανεκτίμητο. Ένα καταδρομικό τμήμα θα μπορεί άμεσα να έχει πληροφορίες για το στόχο του και μάλιστα αρκετά έγκαιρα για να σχεδιάσει πολύ καλά την εκτέλεση της αποστολής του. 


Ανιχνευτής






Βουτιά στον αέρα!

Προσωπικό των  Ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων, κατά την διάρκεια εκπαιδευτικού άλματος ελεύθερης πτώσης από αεροσκάφος C-130. (Πηγή)



Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Ο κόσμος των 12 Ευρώ!!!

του Ιωάν. Αθ. Μπαλτζώη

Κανείς δε έχει αντίρρηση ότι η πατρίδα κινδυνεύει και πρέπει να σωθεί. Κανείς δεν έχει αντίρρηση, ότι όλοι θα πρέπει να συμβάλλουμε και να αποδεχθούμε τις θυσίες που απαιτούνται. Ιδιαίτερα το προσωπικό των Ενόπλων μας Δυνάμεων, που κυρία των αποστολή σε καθημερινή βάση είναι η άμυνα και η ασφάλεια της πατρίδος.

 Αλλά η άμυνα της πατρίδος και το ΥΕΘΑ θα έπρεπε να είναι άβατο για την Τρόικα και τους τεχνοκράτες υπαλλήλους των, που μόνο με λογιστικά νούμερα ενδιαφέρονται και ασχολούνται και φυσικά δεν γνωρίζουν και αν γνωρίζουν αδιαφορούν πλήρως, για θέματα άμυνας και ασφάλειας της Ελλάδος, για επιχειρησιακά σχέδια, για εξωτερικούς κινδύνους, εθνικά θέματα, για το αξιόμαχο του στρατεύματος κλπ. 

Αλλά το ΥΕΘΑ, με την ευθύνη της πολιτικής του ηγεσίας, όχι μόνο δεν είναι ΑΒΑΤΟ, όπως έπρεπε να είναι και είναι παντού στον κόσμο, αντιθέτως έχει γίνει φύλλο και φτερό από τους υπαλλήλους ξένων συμφερόντων και οργανισμών, με το πρόσχημα ¨να σωθεί η Ελλάδα".
Και δυστυχώς η νοοτροπία αυτή έχει περάσει και στην Ελληνική κοινωνία, που αναρωτιέται πλέον, αφού και εγώ υποβάλλομαι σε θυσίες, γιατί όχι και οι στρατιωτικοί, αγνοώντας προφανώς τις ιδιαιτερότητές, τους εθνικούς κινδύνους και τα αποτελέσματα μιας απαξίωσης του στρατεύματος. Φαίνεται ότι το 1897 είναι πολύ μακρινό και μάλλον έχει σβηστεί από το DNA του Έλληνα.

 Θα συμφωνήσω με την άποψη της κας Λέτα Καλαμαρά,(thedayafter.blogspot.gr) η οποία γυναίκα ούσα και μη έχοντας άμεση γνώση για τις Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδος, αφού δεν υπηρέτησε την θητεία της, γράφει όμως με εξαιρετικό τρόπο, θαυμασμό και συγκίνηση για τους αλεξιπτωτιστές μας, που είναι ένα κομμάτι των ΕΔ μας, για τον "Κόσμο των 12 Ευρώ".

Ο κόσμος των 12 Ευρώ.

Θλίψη προκαλεί ο κοινωνικός διάλογος των επαϊόντων, για την περικοπή η μη του επιδόματος επικινδυνότητας από τους πολιτικούς αρχηγούς της ελληνικής κοινωνίας. Με αποκορύφωμα την προηγούμενη δεκαετία της «λαμογιάς», του lifestyle και της διαφορετικότητας είναι απόλυτα κατανοητό πως ο κόσμος των 12 ευρώ δεν μπορεί να κατανοηθεί από την ελληνική κοινωνία και κυρίως από την πολιτική ηγεσία της.

Πως μπορεί εξάλλου ο κόσμος των ιδεών να αποτιμηθεί σε χρήμα; Πως μπορεί ο κόσμος των ανθρώπων που έμαθαν ότι «Ο Τολμών Νικά», να ζουν και να δοκιμάζονται καθημερινά με την ιδέα της προσπάθειας και της θυσίας, να γίνει αντιληπτός από τον κόσμο των διορισμών στη Βουλή, των δημόσιων έργων, των τηλε-μετρήσεων, των δημοτικών επιχορηγήσεων, των αγροτικών επιδοτήσεων, των τραπεζικών δανείων, των δικαστικών αναβολών και των ιατρικών προμηθειών;



Αν λοιπόν τα 12 ευρώ την ημέρα γίνουν 10 ευρώ για να πηδάς από ένα αεροπλάνο με την νεολαία της χώρας που ακόμα ονειρεύεται, το κακό είναι μικρό. Το μεγάλο κακό είναι ότι ποτέ στην Ελλάδα οι δύο αυτοί κόσμοι δεν θα συναντηθούνε.

Και όλα αυτά τα γράφει γυναίκα, που δεν φόρεσε την τιμημένη χακί στολή (τώρα είναι παραλλαγής) του Έλληνα στρατιώτη!!

Τέλος δεν θα πρέπει να περάσουν απαρατήρητες (και είναι προς τιμήν του) και οι δηλώσεις του Α/ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Μιχάλη Κωσταράκου, ο οποίος βλέποντας όλη αυτή την κατάσταση και μη δυνάμενος να παρέμβει θεσμικά και να τα αλλάξει, αναγκάζεται να παρέμβει έμμεσα μέσω της τεχνολογίας και με μήνυμα στο twitter, να γράψει το αυτονόητο και να πει ότι όλοι οι στρατιωτικοί είναι μάχιμοι, ανεξαρτήτως που υπηρετούν. 

Δηλαδή ο πιλότος που υπηρετεί σήμερα στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, δεν θα μπορεί να ξαναμπεί στο κόπκιτ του F-16 αύριο, όταν θα υπάρχει πραγματική ανάγκη για την πατρίδα και ότι τώρα δεν είναι μάχιμος; Η ο αλεξιπτωτιστής, ο τεθωρακισμένος, η το προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού δεν θα επανδρώσουν τις Μονάδες και τα πλοία των όταν παραστεί ανάγκη; Τώρα που υπηρετούν σε θέση επιτελούς ή κάποια άλλη θέση δεν είναι μάχιμοι και μόνο στην Μονάδα είναι μάχιμοι; 

Απλά και αυτό συμβαίνει σε όλους τους στρατούς του κόσμου, πολλές φορές το στέλεχος των ΕΔ εναλλάσσεται στα καθήκοντά του και επιβάλλεται να υπηρετήσει στα Επιτελεία ή σε άλλες θέσεις, περισσότερο χρήσιμες μερικές φορές για την υπηρεσία και εθνικά πολύ ωφέλιμες. 

Αστεία πράγματα, που μόνο γελοία και αδιάφορα (για την εθνική άμυνα) μυαλά μπορούν να σκεφτούν, αφού όπως φαίνεται δεν τους πέρασε καθόλου η ιδέα του διχασμού μεταξύ των στελεχών, της διαφοροποίησης, της ομοψυχίας, της ομαδικότητας, του ηθικού του στρατιωτικού προσωπικού και η έννοια της Μονάδος (για όσους ξέρουν τι πραγματικά σημαίνει), που θα διαλυθεί με τα μέτρα που πρόκειται να λάβουν ανεύθυνοι διαχειριστές, λογιστικής και μόνο αντίληψης.





Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Το μήνυμα του Ιερολοχίτη-Στρατηγού

Είχα την τύχη να παραβρεθώ χθες το βράδυ  στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου, για να παρακολουθήσω την τελετή εορτασμού των 70 χρόνων από ιδρύσεως του Ιερού Λόχου Μέσης Ανατολής.

Το αμφιθέατρο κατάμεστο από κόσμο! Kαταδρομείς και βατραχάνθρωποι όλων των γενεών! Απόστρατοι, έφεδροι και εν ενεργεία όλων των ηλικιών και των βαθμών και συγγενείς πολλών Ιερολοχιτών που έχουν "φύγει".

Τίμησαν την τελετή ο ΥΦΕΘΑ Αντγος ε.α. Καράμπελας, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ και οι Αρχηγοί των Κλάδων, τέως υπουργοί και πρώην Αρχηγοί και βέβαια έξι από τους λίγους εναπομείναντες Ιερολοχίτες, ..σχεδόν αιωνόβιοι.

Αυτός όμως που "πρωταγωνίστησε" το βράδυ, ήταν ο ακούραστος Στρατηγός Κόρκας. Αν και βρίσκεται στα 91 του χρόνια πια, φάνηκε ζωηρός και  σταθερός όταν ανέβηκε στο βήμα για να μιλήσει! Ένας "χείμαρρος" ιστορικών γεγονότων και εμπειριών κατέκλυσε ξαφνικά το ακροατήριο! Μιλώντας ο Στρατηγός με τη δυνατή φωνή του, εξιστόρησε με παραστατικό και γλαφυρό  τρόπο την γένεση και την δραστηριότητα του Ιερού Λόχου, όντας από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του, ένας μαχητής του. 

Εξύφανε τα γεγονότα, εξηγώντας ενέργειες εχθρών και συμμάχων. Μίλησε για την γενική κατάσταση στο θέατρο επιχειρήσεων  των Βαλκανίων, για την επιχείρηση "Κιβωτός του Νώε", για την προσπάθεια των συμμάχων για κατάληψη της Δωδεκανήσου  και για την αντίδραση της Τουρκίας του "Επιτήδειου Ουδέτερου" για την παρουσία ελληνικών στρατευμάτων εκεί. Για τις επιδιώξεις Αμερικάνων, Άγγλων, Ιταλών και Ρώσων σε βάρος της πατρίδας μας.

Μίλαγε σχεδόν μια ώρα αρχίζοντας από την εκπαίδευση του Ιερού Λόχου, τους συναδέλφους του που χάθηκαν σε μάχες, τις επιχειρήσεις που διαδραματίσθηκαν στη Βόρειο Αφρική και στην Μεσόγειο, καταλήγοντας στις κακές στιγμές της διχόνοιας του Ελληνισμού, αλλά και στις καλές στιγμές άφταστου πατριωτισμού ηρωισμού και θυσίας των αγωνιζομένων Ελλήνων μαχητών του Ιερού Λόχου , άφθαρτων από τα πολιτικά μίση και πάθη της εποχής του, για την απελευθέρωση των νησιών του Αιγαίου και των Δωδεκανήσων.

Στο τέλος, άφησε ένα μήνυμα που έβγαινε συμπερασματικά από τα λόγια του: 

* Ο Ιερός Λόχος έκανε αυτό που έκανε γιατί υπήρχε πνεύμα μονάδας,   πίστη στον ηγήτορά τους, ανιδιοτελής αγάπη προς την πατρίδα, αγάπη και αλληλοεκτίμηση μεταξύ των συμπολεμιστών, κοινός σκοπός, άριστη εκπαίδευση και εξοπλισμός και προπάντων ήταν μακριά από την πολιτική αντιπαράθεση. 

* Σε κάθε δύσκολη στιγμή του Ελληνισμού (και αυτός πέρασε πολλές) χρειάζεται ομοψυχία, ομόνοια, πίστη στα ιδανικά του έθνους και στήριξη του ενός προς τον άλλο, για να ξεπεραστούν τα εμπόδια από όλους μαζί. 

* Οι Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να είναι ενωμένες, με πάθος για την προάσπιση της πατρίδας, με πατριωτισμό, με πνεύμα στρατιωτικό, να πιστεύουν στην ηγεσία τους, μακριά από την πολιτική και ανεπηρέαστες από τους πολιτικούς. 

* Έλληνες ενωμένοι, πάντα κερδισμένοι.

Καλά τα είπε ο Στρατηγός και καταχειροκροτήθηκε από όλους! "Ζωντανή ιστορία" και τιμημένος όσο κανείς άλλος στη ζωή στρατιωτικός, όπως μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω στο σύντομο βιογραφικό του. Κάποιοι τον αποκαλούν "σκυλί του πολέμου" αν και δεν θεωρώ ότι είναι δόκιμη έκφραση για ένα πατριώτη πολεμιστή. Μάλλον αυτή η έκφραση κάνει για μισθοφόρους.

Οι δύσκολοι καιροί που περνάμε χρειάζονται την ομόνοια και την ομοψυχία. Δυστυχώς μας λείπει και  τα οικονομικά προβλήματα  επηρεάζουν σοβαρά και την εθνική άμυνα. Τώρα είναι μεγάλη και επιτακτική ή απαίτηση  για διακλαδικότητα σε όλους τους τομείς και ειδικότερα στο χώρο των Ειδικών Δυνάμεων που πρέπει να τηρηθούν ψηλά,  ψυχικά και υλικά!

Αυτό που δεν ακούστηκε καθόλου, είναι η απονομή της πολεμικής σημαίας του Ιερού Λόχου στον σύγχρονο "Ιερό Λόχο". Δεν ξέρω αν υπάρχουν "ανυπέρβλητα" εμπόδια, αλλά θεωρώ ότι είναι μια ιστορική ανάγκη  που έχει να κάνει με τη συνέχεια της παράδοσης των Καταδρομών. Ελπίζω ότι πολύ σύντομα θα γίνει.


Ανιχνευτής


Σύντομο Βιογραφικό του Στρατηγού Κόρκα


Ο Στρατηγός Κόρκας  σε περσινή φωτογραφία του (Πηγή)
Ο Στρατηγός Κόρκας Κωνσταντίνος του Αθανασίου γεννήθηκε στο χωριό Πουλίτσα Κορινθίας το έτος 1921.

Αποφοίτησε από τη ΣΣΕ το 1943 με το βαθμό του Ανθλγού (ΠΖ). Απεστρατεύθη το 1980 με το βαθμό του Αντιστρατήγου και με τον τίτλο του Επίτιμου Διοικητού της 1ης Στρατιάς.

Διοίκησε :
- Τον 14 ΛΟΚ (1947 – 49)
- Τη Γ΄ ΜΑΚ (1954 – 55)
- Το 3ο ΣΠ «ΡΙΜΙΝΙ» (1971 – 72)
- Την ΧΙ ΜΠ (1973 – 74)
- Το Β΄ ΣΣ το 1974-1976
- Το Δ΄ ΣΣ του οποίου υπήρξε ο πρώτος διοικητής το 1976 και τέλος
- Την 1η Στρατιά .

Υπηρέτησε ως αξιωματικός του:

- Μ.Ο. 4 - 133 Δύναμης το 1944.
- Στο ΝΑΤΟ LSE το 1955 – 57.
- Ως ΑΚΕΔ Βουκουρεστίου–Βουδαπέστης το 1968–70
- Ως Α΄ Υ/ΓΕΣ το 1977 και 
- Ως ΓΕΠΣ/ΓΕΣ το 1979 – 80.

Έλαβε μέρος στις πολεμικές επιχειρήσεις της Κρήτης (1941) , της Β. Αφρικής (1942-43), στα νησιά του Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα (1943 – 45) και τέλος στις επιχειρήσεις της περιόδου 1947 – 49 όπου και τραυματίσθηκε δύο φορές.

Τιμήθηκε με τις εξής ηθικές αμοιβές :

α. Προαγωγή επ΄ ανδραγαθία.
β. Χρυσό Σταυρό Φοίνικα μετά Ξιφών.
γ. Χρυσό Σταυρό Βασιλικού Τάγματος Γεωργίου Α΄.
δ. Σταυρό Ταξιαρχών Βασιλικού Τάγματος Φοίνικος.
ε. Σταυρός Ταξιαρχών Τάγματος Γεωργίου Α΄.
στ. Χρυσόν Αριστείον Ανδρείας (εξάκις)
ζ. Πολεμικό Σταυρό Β΄ Τάξεως.
η. Πολεμικό Σταυρό Γ΄ Τάξεως (επτάκις)
θ. Μετάλλιο Εξαιρέτων  πράξεων (Τρις)
ι. Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας Β΄ Τάξεως
ια. Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας Γ΄ Τάξεως.
ιβ. Αναμνηστικό Μετάλλιο Πολέμου 1940 – 41.
ιγ. Αναμνηστικό Μετάλλιο Πολέμου 1941 – 45
ιδ. Βρετανικό Μετάλλιο Ανδρείας
ιε. Ανώτατο Παράσημο Εθνικής Αξίας της Γαλλίας.

Φοίτησε στις σχολές και κέντρα εκπαιδεύσεως :

- Του όπλου του,
- Στη Σχ.ΠΖ Αγγλίας και ΗΠΑ
- Στη Σχολή Διοικήσεως και Επιτελών ΗΠΑ
- Στην ΑΣΠ και στη ΣΕΘΑ.



Το συνδυασμένο όπλο των ειδικών επιχειρήσεων


To ARES-16 AMG-2/MCR (Assault Machine Gun-2/Mission Configurable Rifle) είναι ένα Πολυβόλο/Τυφέκιο ή το αντίστροφο! Εγώ θα το χαρακτήριζα σαν "¨Συνδυασμένο Αυτόματο Όπλο" αφού συνδυάζει χαρακτηριστικά 2 διαφορετικών όπλων. 


Παρουσιάστηκε στην Διεθνή Έκθεση Υλικών Ειδικών Επιχειρήσεων (SOFIC) που έγινε τον Μάιο του 2012 στην Τάμπα της Φλόριντα, εκεί που είναι και το Στρατηγείο της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ (USSOCOM).


Πρέπει ήδη να έχει κυκλοφορήσει μέσα στις ειδικές δυνάμεις των Αμερικανών. Αυτό που ικανοποιεί είναι η απόδοση σε ισχύ πυρός με μικρό βάρος του όπλου. Ζυγίζει 3,4 κιλά και ο ρυθμός βολής του φτάνει από 600 μέχρι 1000 φυσίγγια/λεπτό! Είναι διαμετρήματος 5,56 χιλ. x 45 χιλ. τυποποίησης ΝΑΤΟ. Το ωφέλιμο βεληνεκές του είναι 600 μέτρα με τα μεταλλικά σκοπευτικά.


Μπορεί να μετατραπεί, με αλλαγή κάννης, σε υποπολυβόλο, σε τυφέκιο ακριβείας με την προσθήκη σκοπευτικής διόπτρας και σε πολυβόλο με γεμιστήρα ή με δεσμίδα. Ο μοχλός πυρός και ασφαλείας έχει τρεις θέσεις, βολής κατά βολή, βολή  κατά ριπές και "SAFE". Δουλεύει με το σύστημα πίεσης των αερίων. Όπλο για όλες τις δουλειές!

Διαθέτει:
  • Διπλό Σύστημα τροφοδοσίας (Γεμιστήρα/Δεσμίδα)
  • Ρυθμιστή αερίων
  • Αναδιπλούμενο Μοχλό οπλίσεως αριστερά
  • Σύστημα ταχείας αλλαγής κάννης
  • Βάση προσαρμογής σκοπευτικών τύπου Picatinny
  • Πτυσσόμενο ή αναδιπλούμενο κοντάκιο
  • Προσθαφαιρούμενο δίποδα που χρησιμεύει πτυσσόμενος και σαν χειρολαβή
Μπορεί να πάρει όλων των ειδών τα πυρομαχικά, τους σιγαστήρες και τις σκοπευτικές διόπτρες που παίρνουν τα τυφέκια της σειράς Μ-16.

Απ΄ό,τι φαίνεται σαν να "καλάρεσε" στους παριστάμενους. Δεν ξέρω πόσο κάνει, αλλά όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να μάθει στο ιστολόγιο της εταιρείας.

Επειδή μιλήσαμε για γεμιστήρες παραπάνω, είδα να κυκλοφορεί και ένας γεμιστήρας 60 ή 100 φυσιγγίων! Όχι ότι δεν υπάρχουν άλλοι γεμιστήρες πολλών φυσιγγίων από παλιά, όπως ο τύπος Beta C MAG των 100, αλλά  αυτός ειδικά των 60 φυσιγγίων, μου φαίνεται πολύ βολικός!


Ανιχνευτής











Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Οι Ιερολοχίτες και η "Δύναμη 133"

 "Δύναμη 133" ήταν η κωδική ονομασία μονάδας της βρετανικής Μυστικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (SOE, Special OperationsExecutive) που δρούσε στο Αιγαίο για τη συλλογή πληροφοριών, την εκτέλεση δολιοφθορών και την οργάνωση γραμμών διαφυγής καταδιωκούμενων από τα στρατεύματα κατοχής.  Συνεργαζόταν στενά με τη βρετανική  Διοίκηση Καταδρομών.


Πολύ γρήγορα από τη στιγμή που ανέλαβε εκτεταμένη δράση στις καταδρομικές επιχειρήσεις του Αιγαίου το 1944 ο Ιερός Λόχος, φάνηκε η ανάγκη διάθεσης  Ιερολοχιτών στη "Δύναμη 133" για την εκτέλεση αποστολών.  Ήταν Έλληνες, και μπορούσαν πολύ πιο άνετα να διεισδύουν στα νησιά, να έρχονται σε επαφή με ντόπιους και να συλλέγουν πληροφορίες. Έτσι γινόταν πιο εύκολο το έργο της όποιας καταδρομικής δύναμης που αναλάμβανε  αποστολή σε  κάποιο νησί.

Διατέθηκαν τέσσερις αξιωματικοί-Ιερολοχίτες. Όπως προέβλεπαν οι οδηγίες, κινούνταν με πολιτικά, οργάνωναν δίκτυο πληροφοριών και εκτελούσαν σαμποτάζ σε βάρος του εχθρού.Υπήρξαν πολλές περιπτώσεις που η συμβολή τους ήταν καταλυτική στην εκτέλεση επιχειρήσεων του Ιερού Λόχου αλλά και των Βρετανών κομάντος.

Οι πιο σημαντικές επιτυχίες τους το 1944 ήταν:

  • Η πυρπόληση εχθρικού βενζινόπλοιου με φορτίο λαδιού στο λιμάνι της Μυτιλήνης στις 27 Απριλίου
  • Η συμμετοχή στην καταδρομή του Ιερού Λόχου στη Χίο στις 26 Μαΐου
  • Η κατάδειξη στόχων στην περιοχή της Θάσου με αποτέλεσμα την βύθιση τριών πλοιαρίων.
  • Η ακινητοποίηση 15 εχθρικών πλοιαρίων στην Πάρο και στη Νάξο τον Αύγουστο
  • Η υφαρπαγή εχθρικού περιπολικού τον Σεπτέμβριο
  • Η κατάδειξη στόχου στο λιμάνι της Άνδρου όπου βυθίστηκε γερμανικό σκάφος από συμμαχικό υποβρύχιο
  • Η μεσολάβηση για παράδοση του Γερμανού διοικητού Άνδρου, στις συμμαχικές δυνάμεις στις 19 Σεπτεμβρίου
  • Η κατάδειξη στην πολεμική συμμαχική αεροπορία και η βύθιση 2 εχθρικών πλοίων με 80 Γερμανούς στο λιμάνι Άνδρου  τον Οκτώβριο
  • Η συμμετοχή στην προπαρασκευή της καταδρομής του Ιερού Λόχου στη Λήμνο στις 14 Οκτωβρίου.
  • Η συμμετοχή στην επιχείρηση για την απελευθέρωση της Μήλου τον Οκτώβριο
Υπήρξαν και πολλές άλλες επιτυχείς ενέργειες δολιοφθοράς, που δημιούργησαν σοβαρότατο πρόβλημα στις γραμμές επικοινωνιών του αντιπάλου. Πάντα σε εγρήγορση οι λίγοι Ιερολοχίτες καταδρομείς, επέφεραν πλήγματα στον κατακτητή που δεν μπόρεσαν άλλες μεγαλύτερες δυνάμεις να το πετύχουν.

Όπως σημειώνεται στη σχετική αναφορά της Δύναμης 133 προς το Συμμαχικό Στρατηγείο Μέσης Ανατολής, 3 μήνες μετά την έναρξη επιχειρήσεων της βρετανικής Ταξιαρχίας Καταδρομών  και του Ιερού Λόχου στο Αιγαίο, οι θαλάσσιες συγκοινωνίες του εχθρού είχαν σχεδόν παραλύσει.

Συνολικά, περισσότερα από 250 εχθρικά πλωτά μέσα καταστράφηκαν, ακινητοποιήθηκαν ή φυγαδεύτηκαν. Ο συμμαχικός στόλος που ήταν συγκεντρωμένος στη Χάιφα της τότε Παλαιστίνης, αξιοποίησε όλα αυτά τα σκάφη στις μετέπειτα αμφίβιες καταδρομές στο Αιγαίο.

Οι 4 Έλληνες Ιερολοχίτες-αξιωματικοί που διατέθηκαν στη Δύναμη 133, όπως γράφει στο βιβλίο του ο  στρατηγός Μανέτας "Ιερός Λόχος 1942-1945" Έκδοσης 1977, (σελ.230) ήταν ο τότε Υπλγος Βαρδουλάκης Ανδρέας και οι Ανθλγοί Παληατσάρας, Μπερδαλής και Κόρκας.

Γιατί τα λέω αυτά; Γιατί έμαθα ότι σήμερα το απόγευμα, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 70 χρόνων από την ίδρυση του Ιερού Λόχου, θα γίνει μια ομιλία στο Πολεμικό Μουσείο. Ο ομιλητής θα είναι ο αεικίνητος Στρατηγός  Κόρκας, αυτός, που σαν Ιερολοχίτης ήταν και στη Δύναμη 133. 

Είναι από τους λίγους εν ζωή Ιερολοχίτες και όπως συμβαίνει κάθε φορά που μιλάει, θα συνεπάρει και θα συγκινήσει το ακροατήριο με τα λόγια του.

Με αυτά τα λίγα που γράφω, θέλω να τιμήσω ξανά τον Ιερό Λόχο, την ένδοξη και θρυλική πλέον μονάδα, που αποτελεί τον πρόγονο των σύγχρονων ελληνικών ειδικών δυνάμεων.

Ανιχνευτής

Πηγή: "Ο Ελληνικός Στρατός στη Μέση Ανατολή (1941-1945) (Ελ Αλαμέιν-Ρίμινι-Αιγαίο) Έκδοση ΓΕΣ/ΔΙΣ 1995





Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Εκπαίδευση Εφέδρων Καταδρομέων


Οι έφεδροι Έλληνες Καταδρομείς συνεχίζουν πάντα δυναμικοί και απτόητοι τις δραστηριότητές τους και διατηρούν την φυσική τους κατάσταση, έτοιμοι όποτε και όπου κληθούν να δηλώσουν το "παρών".


Δεν μου αρέσει να διαχωρίζω τους Καταδρομείς σε έφεδρους και μόνιμους γιατί όλοι είναι το ίδιο πράγμα!  Από πλευράς επαγγελματικής ενασχόλησης και μόνο μπορώ να δεχθώ αυτό το διαχωρισμό. Τίποτε περισσότερο.


Έτσι λοιπόν διοργάνωσαν την Κυριακή εκπαίδευση αναρρίχησης και ταχείας καταρρίχησης εδώ κοντά, στον ..Ισθμό της Κορίνθου. Δείτε παρακάτω μερικές αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες.


Περισσότερα στιγμιότυπα μπορείτε να δείτε στο εξαιρετικό ιστολόγιο που έχουν φτιάξει πρόσφατα με τον τίτλο: "ΜΟΝΑΔΑ ΕΦΕΔΡΩΝ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ"

Ανιχνευτής



Ηλικία; ποια ηλικία;

Ο Εντ Γουίτλοκ στον μαραθώνιο του Τορόντο όπου τερμάτισε σε 3:15:54 στα 81 του (φωτό: Victah photorun.net)

Φορώντας το Νο1 που του έδωσαν οι διοργανωτές ελπίζοντας ότι θα σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ και με όρεξη πρωτάρη δρομέα ο 81χρονος Εντ Γουίτλοκ έτρεξε στην πρώτη διοργάνωση ημιμαραθωνίου στο Μίλτον του Καναδά την περασμένη Κυριακή. Φυσικά έκανε το χατίρι των διοργανωτών πετυχαίνοντας νέο παγκόσμιο ρεκόρ κατηγορίας παρά το γεγονός ότι δεν ήταν και στην καλύτερη του κατάσταση. 

Βέβαια κάτι τέτοιο ήταν αναμενόμενο αφού πριν λίγους μήνες στον μαραθώνιο Scotiabank Waterfron του Τορόντο τερμάτισε σε 3:15:54 ακολουθώντας πιο γρήγορα περάσματα (10άρι σε 46:17, 30άρι σε 2:18:11). Ο Γουίτλοκ που είναι βρετανικής καταγωγής ζει εδώ και χρόνια στην πόλη Μίλτον στον Οντάριο του Καναδά την οποία και θεωρεί πατρίδα του. 

Έτσι με τη συμμετοχή αλλά και με το ρεκόρ του τίμησε με τον καλύτερο τρόπο τη νέα του πατρίδα ενώ δεν σταμάτησε να βάζει στόχους για το μέλλον αφού σκοπεύει να λάβει μέρος και σε άλλους αγώνες πραγματοποιώντας νέα ρεκόρ. 

Την ίδια στιγμή ο Φάουτζα Σινγκ, ένα άλλο ηλικιακό φαινόμενο, την ερχόμενη Κυριακή θα τρέξει στον μαραθώνιο του Σάρεϊ στη Μ. Βρετανία. Η ηλικία του; 101! Είπατε τίποτα;



ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ 2012



Την Παρασκευή το πρωί ξεκινά ένας από τους ιστορικότερους αγώνες που γίνονται όχι μόνο στη χώρα μας αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Το ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ 2012 που θα πάρει εκκίνηση στις 7:00 το πρωί της Παρασκευής από την Αθήνα, καλύπτει τη διαδρομή ΑΘήνα - Σπάρτη απόστασης 246 χλμ.
Ακολουθεί το δελτίο τύπου της διοργάνωσης:

ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ 2012

Ορισμένοι από τους καλύτερους αθλητές και αθλήτριες των υπεραποστάσεων θα πάρουν μέρος φέτος στο 30ο διεθνή αγώνα δρόμου «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ 2012», που θα διεξαχθεί το διήμερο 28-29 Σεπτεμβρίου στη διαδρομή Αθήνα-Σπάρτη απόστασης 246 χιλιομέτρων.

Αποκλειστικός δωρητής στο «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ 2012», είναι το Ίδρυμα «ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ» και για διάρκεια τριών ετών μέχρι και το 2013. 

Στην φετινή εκδήλωση, που διοργανώνεται για 30η χρονιά από τον Διεθνή Σύνδεσμο ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ, έχουν δηλώσει εμπρόθεσμα συμμετοχή 350 αθλητές, εκ των οποίων 315 είναι άνδρες και 35 γυναίκες. 

Από Ελληνικής πλευράς θα συμμετάσχουν στη διοργάνωση 44 άνδρες και 4 γυναίκες. 

Αθλητές και αθλήτριες που ήταν νικητές σε προηγούμενες διοργανώσεις θα συμμετάσχουν στο φετινό «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ». Μεταξύ αυτών, ο Ιταλός Ιβάν Γκουντίν (πρώτος το 2010 και το 2011), και ο Αυστριακός Μάρκους Θάλμαν (νικητής το 2003, δεύτερος το 2004 και τρίτος το 2005). 

Από πλευράς γυναικών ξεχωρίζουν οι συμμετοχές των Ακίκο Σακαμότο (πρώτη το 2003 και το 2007), Κίμι Νότο (νικήτρια το 2004 και το 2005), Σούμι Ιναγκάκι (πρώτη το 2008 και το 2009), Χιρόκο Οκιγιάμα (πρώτη το 2000) από την Ιαπωνία και της Σίλβια Λούμπικς από την Ουγγαρία, που ήταν νικήτρια στη περσινή διοργάνωση.

Ξεχωριστή παρουσία φέτος, είναι αυτή της Ελίζαμπεθ, Χόουκερ, από τη Μ. Βρετανία, που αναδείχθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια το 2011 στις 24 ώρες, στο Commonwealth Chamionships.

Η Ελλάδα έχει σημαντικές ελπίδες διάκρισης, καθώς παίρνουν μέρος στη διοργάνωση οι Στέργιος Αναστασιάδης, Μάριος Φουρνάρης, Λουκάς Κώνστας, Γιώργος Κρυστάλλης, Ευάγγελος Γκόγκος, που ξεχώρισαν ιδιαίτερα σε προηγούμενους αγώνες.

Ο αγώνας ξεκινά στις 7 π.μ., την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου, από τους πρόποδες της Ακρόπολης. Σημείο τερματισμού, είναι το άγαλμα του Λεωνίδα στη Σπάρτη, έως τις 19:00 το βράδυ του Σαββάτου (που είναι το ανώτατο χρονικό όριο τερματισμού, μιάμιση ημέρα, όπως ο Φειδιππίδης), ώστε o αγώνας να μη διαρκεί πάνω από 36 ώρες. 

Έπαθλο για τους αθλητές που θα τερματίσουν, είναι ένα κλαδί ελιάς και νερό από τον ποταμό Ευρώτα.

Οι συνθήκες διεξαγωγής του αγώνα

Ο αγώνας είναι πολύ απαιτητικός, όχι μόνο λόγω της απόστασης, των υψομετρικών διαφορών και των εναλλασσόμενων καιρικών συνθηκών αλλά και λόγω των χρονικών περιορισμών που έχουν τεθεί για το πέρασμα από καθορισμένα σημεία ελέγχου.

Η διαδρομή του αγώνα ξεκινά σχεδόν από την επιφάνεια της θάλασσας και φτάνει μέχρι υψόμετρο 1.200 μέτρων. Γίνεται πάνω σε ποικίλους δρόμους όχι μόνο σε άσφαλτο αλλά και σε χωματόδρομους, λιθόστρωτους και από ορεινά μονοπάτια.

Κάθε τρία έως πέντε χιλιόμετρα είναι τοποθετημένοι σταθμοί βοήθειας, εφοδιασμένοι με τροφή, νερό και άλλα τονωτικά υγρά καθώς και με προσωπικά είδη των αθλητών. Υπάρχει αστυνομική και ιατρική επίβλεψη με γιατρούς, φυσιοθεραπευτές και ασθενοφόρα που είναι διαθέσιμα κατά την 36ωρη διάρκεια διεξαγωγής του αγώνα.

Η συνολική διαδρομή του αγώνα διαιρείται σε έξι τομείς (Κορίνθου – Νεμέας – Λυρκείας - Βουνού και Νεστάνης – Τεγέας - Σπάρτης) και υπάρχουν 75 σημεία ελέγχου. Οι αθλητές οφείλουν να διέλθουν από όλα τα σημεία ελέγχου. Επίσης, ο κάθε τομέας έχει τους δικούς του χρονικούς περιορισμούς και ο δρομέας θα πρέπει να φθάσει στο σημείο ελέγχου πριν από τον επίσημο χρόνο κλεισίματος του τομέα. Διαφορετικά αποκλείεται από τη συνέχεια του αγώνα.

Η ιστορία και το ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ

Το Σπάρταθλον αναβιώνει την ιστορία, πάνω στα βήματα του Φειδιππίδη, του αρχαίου Αθηναίου δρομέα μεγάλων αποστάσεων, ο οποίος το 490 π.Χ., πριν από τη μάχη του Μαραθώνα, εστάλη στη Σπάρτη να ζητήσει βοήθεια στον πόλεμο που διεξήγαγαν οι Έλληνες με τους Πέρσες. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ο Φειδιππίδης έφτασε στη Σπάρτη μια μέρα μετά την αναχώρησή του από την Αθήνα.

Βασισμένοι στις αναφορές του Έλληνα ιστορικού, το 1982 πέντε αξιωματικοί της βρετανικής αεροπορίας (RAF), οι οποίοι παράλληλα ήταν δρομείς μεγάλων αποστάσεων, ταξίδεψαν στην Ελλάδα, με επικεφαλής το σμήναρχο Τζον Φόντεν (John Foden) που είχε την αρχική ιδέα. Σκοπός τους ήταν να εξακριβώσουν κατά πόσον ήταν δυνατό να καλύψουν τα 250 χιλιόμετρα περίπου που απέχουν οι δύο πόλεις, σε μιάμιση ημέρα.

Σχεδίασαν τη διαδρομή και ξεκίνησαν στις 8 Οκτωβρίου 1982. Τρεις από αυτούς κατάφεραν να τερματίσουν (Τζον Σκόλτενς, Τζον Φόντεν, Τζον Μακάρθι). Οι Βρετανοί απέδειξαν πως ο Ηρόδοτος είχε δίκιο. Ένας άνθρωπος είναι πράγματι ικανός να καλύψει 250 χλμ. σε δύο μέρες και μάλιστα σε λιγότερο από 40 ώρες. Μετά την επιτυχία του εγχειρήματος, ο πρωτεργάτης του άθλου Τζον Φόντεν άρχισε να οραματίζεται την καθιέρωση ενός αγώνα που θα έφερνε στην Ελλάδα δρομείς μακρινών αποστάσεων από όλο τον κόσμο, για να τρέξουν στα ίχνη του αρχαίου ημεροδρόμου Φειδιππίδη.

Το επόμενο έτος μια πολυεθνική ομάδα Βρετανών και Ελλήνων οργάνωσαν το Α΄ Διεθνές Σπάρταθλον. Ο αγώνας διεξήχθη με την συμμετοχή 45 δρομέων από 11 χώρες και περιλάμβανε και γυναικείες συμμετοχές.

Η επιτυχία της διοργάνωσης και η απήχηση που είχε, ήταν καθοριστικές για την περαιτέρω καθιέρωση του αγώνα. Έτσι το 1984 ιδρύθηκε ο Διεθνής Σύνδεσμος ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ, ο οποίος από τότε μέχρι σήμερα διοργανώνει ανελλιπώς τον αγώνα κάθε Σεπτέμβριο. Η επιλογή του μήνα έγινε, διότι τότε τοποθετεί χρονικά ο Ηρόδοτος την αποστολή του Φειδιππίδη στην Σπάρτη.



Στρατιωτική Συνεργασία Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων

Η "Jackal Stone", είναι μια διεθνής άσκηση ειδικών δυνάμεων που έχει θεσπιστεί από το 2008 με πρωτοβουλία των Αμερικανών και έχει σαν σκοπό την "ανάπτυξη του πνεύματος συνεργασίας μεταξύ των μονάδων ειδικών επιχειρήσεων των συμμάχων χωρών στην Ευρώπη, την ανταλλαγή απόψεων επί του δόγματος και της τακτικής χρησιμοποιήσεως αυτών των μονάδων και την αλληλοεκπαίδευση σε τακτικές και τεχνικές μεταξύ του προσωπικού".

Έτσι κάθε χρονιά, κάποιες χώρες προσφέρουν περιοχή εκπαίδευσης και έρχονται όσοι έχουν δηλώσει συμμετοχή για συνεκπαίδευση. Είναι ο καταλληλότερος χώρος για αλληλοενημέρωση σε υλικά, παραγγελίες προμηθειών και "κλείσιμο" συνεργασιών σε στρατιωτικά θέματα που αφορούν κυρίως στις ειδικές δυνάμεις.

Απ' ότι φαίνεται δεν έχει συμμετάσχει η χώρα μας ως τώρα, πιθανόν για οικονομικούς λόγους. Δεν είναι και η καλύτερη απόφαση, έστω και αν επιβλήθηκε για λόγους ανάγκης. Πολλά χάνονται ακόμη και σαν απλή ενημέρωση. 

Αυτή τη χρονιά, το σενάριο ήταν κομμένο και ραμμένο στις επιχειρησιακές απαιτήσεις και τους προβληματισμούς του ΝΑΤΟ (Αμερικανών): 

"Μια εγκληματική συμμορία διείσδυσε σε βιομηχανική  θερμοπυρηνική εγκατάσταση του κράτους της Φριντόνια (Freedonia) και έκλεψε πυρηνικό, βιολογικό και χημικό υλικό, για να το πουλήσει σε τρομοκρατική οργάνωση. Κομάντος από την αμερικανική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων Ευρώπης, συνεργαζόμενοι με ειδικές δυνάμεις της χώρας και άλλων συμμάχων χωρών, καλούνται να εντοπίσουν τους δράστες και να πάρουν πίσω όλο το επικίνδυνο υλικό!

Η πρώτη προσεκτική έρευνα, αποκάλυψε όμως  ότι  στη Φριντόνια λειτουργεί ένα εκτεταμένο δίκτυο παρακρατικών που συνεργάζεται με τρομοκράτες εξωτερικού με σκοπό την ανατροπή του νόμιμου καθεστώτος και θα πρέπει να εξαρθρωθεί.

Η Φριντόνια ζητά την βοήθεια του ΟΗΕ ο οποίος ζητά την υποστήριξη του ΝΑΤΟ να επέμβει με στρατιωτικές δυνάμεις. Το ΝΑΤΟ έχοντας ανειλημμένες υποχρεώσεις στο Αφγανιστάν, αδυνατεί να προσφέρει δυνάμεις, αλλά παρακινεί κράτη-μέλη να σχηματίσουν μια μικτή συμμαχική δύναμη. 

11 κράτη ανταποκρίνονται στο αίτημα με επικεφαλής τις ΗΠΑ. Σχηματίζονται 2 καταδρομικές δυνάμεις επιχειρήσεων ξηράς, με Αμερικανό και Ρουμάνο διοικητή αντίστοιχα, ενώ το αμφίβιο κομμάτι το αναλαμβάνουν οι Νορβηγοί. Το τελικό επιθυμητό αποτέλεσμα είναι η απαλλαγή της Φριντόνιας από τους αντάρτες παρακρατικούς."

Κροάτης καταδρομέας ασκείται στη σκόπευση με τυφέκιο Αμερικανού συναδέλφου του κατά τη διάρκεια της άσκησης (Πηγή)
Έτσι ξεκίνησε πριν λίγες ημέρες η άσκηση στην πολεμική αεροπορική βάση του Ούντμπινα της Κροατίας, (φιλοξενούσα την άσκηση το 2012) που έχει διατεθεί από τη χώρα για διευκόλυνση του ΝΑΤΟ, από τότε που προσχώρησε η Κροατία στη συμμαχία. Θα διαρκέσει μέχρι τις 27 του μήνα.

Εκπαίδευση Κροατών καταδρομέων σε τακτική ενέργεια άμεσης αντίδρασης (Πηγή)
 Αυτό που επιδιώκεται, κατά τη άποψη του Αμερικανού Στρατηγού  Repass, διοικητού της αμερικανικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων Ευρώπης είναι "η δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ του προσωπικού των μονάδων ειδικών επιχειρήσεων, ώστε να μπορούν να αναλαμβάνουν αποστολές στα πλαίσια του ΝΑΤΟ. Άλλωστε αρκετοί έχουν συνεργαστεί μαζί στο Αφγανιστάν με πολύ καλά αποτελέσματα. Ήδη υπάρχουν εκεί γύρω στους 2.000 μαχητές από 18 χώρες δουλεύοντας αρμονικά μεταξύ τους.

Κροάτες σe εκπαίδευση ταχείας καταρρίχησης Fast Rope  από αμερικανικό ελικόπτερο  HH-60H Seahawk (Πηγή)
Κάθε χώρα προσφέρει αυτό που μπορεί και μέσα από τέτοιου είδους ασκήσεις γίνεται ένα καλό "δέσιμο" μεταξύ του προσωπικού, σχηματίζοντας μικτά τμήματα. Έτσι μπορούν να συνεργασθούν όποτε και όπου χρειασθεί  σε μια κρίση, χωρίς πρόβλημα συντονισμού και συνεννόησης. Αυτό είναι και το "όραμα" του Ναύαρχου Μακ Ρέιβεν, διοικητού των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ. 

Η απόκτηση εμπιστοσύνης είναι απαραίτητη σε τέτοιου είδους προσωπικό και για να αποκτηθεί θέλει χρόνο και προσπάθεια. Όσο πιο ικανά και διαλειτουργικά είναι τα τμήματά μας, τόσο καλύτερα θα πετύχουν κοινούς στόχους ασφάλειας, σταθερότητας και ειρήνης"

Κροάτης καταδρομέας (Πηγή)
Η άσκηση που διεξάγεται είναι διπλής ενέργειας, συμμετέχουν πάνω από 1.700 ασκούμενοι και 60 είναι σε ρόλο εχθρού. Όλες οι εμπειρίες από το Αφγανιστάν συσσωρεύονται εδώ και χρησιμοποιούνται οι ίδιες τακτικές και τεχνικές. Η Π3Ε γίνεται με ό,τι πιο τέλειο μέσο υπάρχει, και όλες οι απαραίτητες πληροφορίες διαμοιράζονται για την απόκτηση κοινής επιχειρησιακής εικόνας. Οι Κροάτες πρέπει να αισθάνονται πολύ ικανοποιημένοι που φιλοξενούν τέτοιου είδους άσκηση. Διαθέτουν μία μονάδα ειδικών επιχειρήσεων για την οποία θα μιλήσουμε σε επόμενη φορά.

Επίδειξη ειδικού οπλισμού των ρουμανικών ειδικών δυνάμεων κατά την άσκηση (Πηγή)
Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι σε τέτοιου είδους ασκήσεις κερδίζεις μάλλον παρά χάνεις. Βλέπεις, ακούς, μαθαίνεις, ενημερώνεσαι. Στις ασκήσεις λέμε ..ναι! Για τη συμμετοχή προσωπικού μας σε επιχειρήσεις σε διεθνή θέατρα επιχειρήσεων στα πλαίσια της συμμαχίας, πρώτα θα πρέπει να εκτιμούμε προσεκτικά τι επιτάσσει το εθνικό συμφέρον και μετά να πράττουμε ανάλογα.

Επίδειξη ειδικού οπλισμού των αστυνομικών ειδικών δυνάμεων της Κροατίας στον πρόεδρό τους Ivo Josipovic (Πηγή)

Δεν μου άρεσε σε όλα όσα διάβασα, η ευρεία χρήση του ονόματος "Μακεδονία" από τους Αμερικανούς συμμάχους μας, για τον προσδιορισμό του κράτους των Σκοπίων. Έχουν εδώ και χρόνια διαχωρίσει κάθετα τη θέση τους και τους έχουν αναγνωρίσει  μ' αυτό τ' όνομα.

Ανιχνευτής







Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Η εκπαίδευση των αντικαθεστωτικών στη Συρία.




Καλά λένε ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται.. Ό,τι γινόταν στη Λιβύη, "ακριβές αντίγραφο" και στη Συρία! Ξαφνικά βρέθηκαν άνθρωποι που θέλουν να "στηρίξουν" τον δίκαιο αγώνα του συριακού λαού, και βοηθούν όπου μπορούν!

Αυτοί που ξέρουν από στρατό, ήλθαν να "οργανώσουν" τους άτακτους  σε "τακτικούς"! Τελείως "τυχαία" συμπίπτει οι περισσότεροι απ' αυτούς να έχουν υπηρετήσει στις ειδικές δυνάμεις των χωρών τους στο παρελθόν;  Είναι όπως ισχυρίζονται οι ίδιοι απόστρατοι;

Όλοι εμπλέκονται και προσπαθούν να "βοηθήσουν" τους Σύριους στην ολοκληρωτική καταστροφή της χώρας τους!

"Ανάπτυξη του κινήματος αντίστασης, ένοπλος αγώνας, ανατροπή του υφιστάμενου καθεστώτος, εγκαθίδρυση νέας κυβέρνησης" είναι οι απώτεροι σκοποί του ανταρτοπόλεμου. "Νέα κυβέρνηση, πειθήνια;" για τους ενδιαφερόμενους.

Δουλειά για ειδικές δυνάμεις! Έτσι λοιπόν, βρέθηκαν και ... Σκανδιναβοί πρώην των ειδικών δυνάμεων, να εκπαιδεύουν αντικαθεστωτικούς! Υπάρχουν πλέον πάνω από 12 κέντρα εκπαίδευσης  αντικαθεστωτικών και δουλεύουν πυρετωδώς στρατολογώντας νέους Σύριους για να τους ρίξουν στη μάχη! Που θα καταλήξει αυτή η ιστορία, δεν χρειάζεται και πολύ φαντασία για να το βρει κανείς! Χάος για τη χώρα, μοιρασιά για τους υπόλοιπους! Πρόβλημα για τους γείτονες! Όλοι κοιτάνε το συμφέρον τους.

Ανιχνευτής



"Απορρήτων λόγων εκφορά.."


Δεν πάει πολύς καιρός που έγινε μεγάλος σάλος στο χώρο των δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων των Αμερικανών, εξ αιτίας της έκδοσης ενός βιβλίου από απόστρατο βατραχάνθρωπο SEAL, που συμμετείχε στην επιχείρηση εκτέλεσης του Μπιν Λάντεν.

Πιστεύω να θυμάστε την υπόθεση. Αν και πέρασε σχεδόν μήνας από την έξαρση της δημοσιότητας που πήρε το θέμα αποκάλυψης πολλών απόρρητων , όπως λένε, στοιχείων στο πρόσφατο αυτό βιβλίο, με τον τίτλο "No Easy Day".

Δεν έτυχε να το διαβάσω ακόμα, αλλά από τα λεγόμενα σχόλια, κυρίως απόστρατων συναδέλφων του, καταλαβαίνω ότι ο συγγραφέας "ξεπέρασε τα εσκαμμένα". Θέτει σε κίνδυνο ενδεχομένως άλλους, εν ενεργεία συναδέλφους του που ανήκουν στην ίδια μονάδα, και απ' ότι φαίνεται προσβάλλει την εθνική ασφάλεια της χώρας του. Και αυτό γιατί ίσως "τυφλώθηκε" από το χρήμα που θα του έταξε ο εκδοτικός οίκος. Πίσω απ' όλα κρύβεται η απληστία ή η εκδίκηση για κάποια αδικία που έγινε σε βάρος του;

Αυτό που συγκράτησα από τα πολλά δημοσιεύματα που διάβασα, ήταν ένα άρθρο από απόστρατο, πιο "παλιό" όμως,  SEAL. Πιστεύω ότι έπιασε ακριβώς το σημείο που πείραξε την "κοινότητά" τους! Το σημείο που θα πείραζε οποιονδήποτε κατά τη γνώμη μου μαχητή, που ανήκει στις ειδικές δυνάμεις.

Η εκτίμηση προς το συνάδελφο, η συναδελφική αλληλεγγύη, η εχεμύθεια και βέβαια η διαφύλαξη του απορρήτου των αποστολών, ήταν αυτά που καταρρακώθηκαν. Φαντασθείτε ένα εκπαιδευτή, ένα ηγήτορα, που αποτελεί το παράδειγμα και το ίνδαλμα στους υφισταμένους του αλλά  και σ' όλους τους συναδέλφους του,(τέτοιος ήταν ο συγγραφέας) να βγει ξαφνικά και να αρχίσει να γράφει για όλους και για όλα όσα συνέβησαν πριν από λίγο ή συμβαίνουν τώρα, θίγοντας τα πάντα! Αυτός που μάθαινε τους άλλους να εφαρμόζουν πιστά κανονισμούς και κώδικες να ενεργεί τελείως αντίθετα σαν πωρωμένος, άπληστος τυχοδιώκτης! Τι αλγεινή εντύπωση θα έκανε;

Γιατί δεν μιλάμε για παλιές, πολύ παλιές ιστορίες που συνέβησαν πριν από 30 και παραπάνω χρόνια. Μιλάμε για τώρα. Το μόνο που ίσως κερδίσει αυτός ο απόστρατος βατραχάνθρωπος είναι το χρήμα, αν δεν το αναλώσει σε δικαστήρια! Έχασε για πάντα όμως την τιμή του και την αξιοπρέπειά του! Έγινε πλέον ανεπιθύμητος! Οι αντίπαλοι της χώρας του σίγουρα κέρδισαν πολλά από τις πληροφορίες του βιβλίου του.

Και αν αυτά συμβαίνουν, τι εμπιστοσύνη να δείξει πλέον η ηγεσία τους, σ' αυτούς που υπηρετούν στη μονάδα του ή σε παρόμοιες μονάδες στο μέλλον; Υπάρχει ο στρατιωτικός ή ο ναυτικός κανονισμός και θα επιληφθεί η δικαιοσύνη; Θα το δούμε. Δεν θέλω να προτρέχω, αν δεν διαβάσω και το βιβλίο του πρώτα.

Το συμπέρασμα όμως που βγαίνει είναι ότι δυστυχώς, παρά την σκληρή, δύσκολη, απαιτητική εκπαίδευση που ακολουθούν οι SEALs , υπάρχουν άτομα που υπολείπονται ηθικών αξιών. Κάτι επομένως φταίει και ας ψάξουν να το βρουν οι υπεύθυνοι. Ας σταματήσουν όμως να περιαυτολογούν και να ασκούν αυστηρή κριτική σε άλλους. Ας γίνουν πιο σεμνοί, όπως αρμόζει στους μαχητές των ειδικών δυνάμεων.

Ανιχνευτής

Πηγή




















Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Η σκάλα των Πεζοναυτών

Αμερικανοί Πεζοναύτες,  διέρχονται  υδάτινο στίβο εμποδίων  σε  χώρο εκπαιδεύσεως στο Τζιμπουτί, κατά τη διάρκεια συνεκπαίδευσης με Γάλλους συναδέλφους τους. Στο Τζιμπουτί υπάρχει μια μεγάλη  αμερικανική στρατιωτική Βάση  που φιλοξενεί προσωπικό από όλους τους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι το Camp Lemonier.

Εκτός από τους Αμερικανούς υπάρχουν και οι Γάλλοι που έχουν την δική τους στρατιωτική Βάση εκεί, όπου σταθμεύει ένα σύνταγμα Πεζοναυτών και μονάδα της Λεγεώνας των Ξένων.

Ανιχνευτής

Πηγή