Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Αναζητείται ..ρόλος

Δεν ξέρω πως το σκέφτονται οι σύμμαχοι, αλλά πολλές φορές εφαρμόζεται η λογική του παραλόγου! Ο λόγος απευθύνεται στις δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων, σχετικά με το μελλοντικό ρόλο των δικών τους ειδικών δυνάμεων και αναφέρομαι στους πρασινοσκούφηδες!


Τα τελευταία τουλάχιστον δύο χρόνια, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας διεθνώς και ειδικά αυτή που πλήττει τα αμερικανικά εθνικά συμφέροντα, γίνεται με δυναμικές μεθόδους σε όλα σχεδόν τα θέατρα επιχειρήσεων, κατά το δόγμα του Μακ Κρύσταλ. Επιστρατεύονται μη επανδρωμένα αεροσκάφη και επίγεια ειδικά τμήματα για την προσβολή επιλεγμένων στόχων με σημαντικότερη προσβολή αυτή της εκτέλεσης του Μπιν Λάντεν, που θα βγει και σε ταινία!

Πρωτίστως αμερικανικές ειδικές δυνάμεις ή δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων αναλαμβάνουν αποστολές που απαιτούν μεγάλη ακρίβεια και λεπτούς χειρισμούς. Η συνεργασία με συμμαχικά κράτη στα επιμέρους θέατρα επιχειρήσεων παραμένει απαραίτητη, αλλά η συμμετοχή στις επιχειρήσεις των ντόπιων ειδικών δυνάμεων, προϋποθέτει καλή  προετοιμασία και εκπαίδευση! Βασικά προϋποθέτει εμπιστοσύνη!

Τώρα κάτι πάλι αλλάζει!  Ο Μακ Ράβεν, επιφέρει ..καινοτομία ή μάλλον επαναφορά στο παρελθόν; Όχι άμεσα κτυπήματα, αλλά έμμεση προσέγγιση! Δηλαδή, επαφή με τους ντόπιους, προσεταιρισμός, εκπαίδευση και οργάνωση ντόπιων ειδικών δυνάμεων ικανών να προσβάλουν αυτές τους όποιους τρομοκράτες στην περιοχή τους.  Μα αυτό ήταν από παλιά το δόγμα των Green Berets!

Μικρότερο κόστος σε ζωές και σε υλικό, για τους Αμερικανούς. Όχι μεγάλη επέκταση ειδικών επιχειρήσεων προτείνουν οι ειδικοί επιτελείς! Επηρεάζει το ηθικό του προσωπικού!

Οι ειδικές επιχειρήσεις τείνουν να γίνουν πανάκεια στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις! Όλο και πιο πολλές απαιτήσεις προβάλλουν για τη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων που χρηματοδοτείται για το 2013 με 11 δισ. δολάρια! Έχουν 66.000 προσωπικό με τους μισούς μόνο στρατιωτικούς και από αυτούς 14.000 ανεπτυγμένους σε 75 διαφορετικές χώρες  εκ των οποίων 7.000  στο Αφγανιστάν.

Μου φαίνεται τελικά ότι τα δόγματα δημιουργούνται με βάση τα οικονομικά μεγέθη και όχι με την ουσία της επιχειρησιακής αναγκαιότητας. Οι υπερβολές δεν κάνουν καλό!

Ανιχνευτής


Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

Ο σωτήριος ...αφρός

Animation still of the DARPA foam being injected


Νέα τεχνολογία που σώζει ζωές! Ιδιαίτερα σε καταστάσεις με αντίξοες συνθήκες και μακριά από νοσοκομειακές διευκολύνσεις! 

Πως σταματάμε ή περιορίζουμε την  αιμορραγία σε εσωτερικά όργανα στην κοιλιακή χώρα, μέχρι να μεταφέρουμε ένα τραυματία στο χειρουργείο; Να μια καλή ερώτηση που θέλει και καλή απάντηση. Βασικά δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα. Στην περίπτωση τραυματισμού σε πεδίο μάχης, η ταχύτερη διακομιδή-εκκένωση του τραυματία ίσως του σώσει τη ζωή. 

Η "χρυσή ώρα" όπως συνηθίζεται να λέγεται το διάστημα των πρώτων 60  λεπτών σε τραυματισμό πεδίου μάχης, είναι πολύ σημαντική στην έκβαση της ζωής ενός τραυματία. Αν προληφθεί η αιμορραγία, η πιθανότητα  διάσωσής του είναι μεγαλύτερη. Μια εσωτερική αιμορραγία σ' αυτό το διάστημα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη αφού  καμιά αιμοστατική μέθοδος δεν μπορεί να εφαρμοσθεί.

Όπως όμως φαίνεται, το πρόβλημα πιθανόν να έχει βρει τη λύση του, όπως εκτιμά η Υπηρεσία Προκεχωρημένων Πειραματικών Ερευνών των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, DARPA(Defense Advanced Research Projects Agency), με την  χρήση και εφαρμογή ενός αφρώδους υλικού, της εταιρείας Arsenal Medical Inc.

Εσωτερικά όργανα που αιμορραγούν, καλυμμένα με αφρό. (Πηγή)
Η φιλοσοφία  είναι είναι πολύ απλή. Στην περιοχή της κοιλιακής χώρας όπου υπάρχει ο τραυματισμός, εγχύνεται από το γιατρό ή το νοσοκόμο μάχης με τη βοήθεια ειδικής σύριγγας, αφρώδες σκεύασμα πολυμερούς πολυουρεθάνης, το οποίο, με την είσοδό του στην περιοχή μετατρέπεται σε αφρό και στερεοποιείται! Θυμίζει αυτό που κάνουν οι ξυλουργοί όταν προσπαθούν να σταθεροποιήσουν κουφώματα σε οικοδομές!

Ο στερεοποιημένος αφρός περιβάλλει τα εσωτερικά όργανα που έχουν κτυπηθεί και έτσι εμποδίζει την ακατάσχετη αιμορραγία τουλάχιστον για μια ώρα. Είναι δε έτσι κατασκευασμένη ώστε να μπορεί με εύκολο τρόπο να αφαιρείται από το χειρούργο ιατρό.

Η εισαγωγή του αφρού γίνεται σε 2 φάσεις. Αρχικά με την εισαγωγή πολυόλης σε υγρή μορφή και στην συνέχεια με την χρήση ισοκυανικού. Η χημική αντίδραση των δύο αυτών ουσιών, δημιουργεί αφρό που μεγαλώνει 30 φορές από τον αρχικό τους όγκο και "μπουκώνει" κυριολεκτικά τη διαρροή αίματος στην περιοχή του τραύματος.

Μέχρι σήμερα πρέπει να πούμε ότι τα πειράματα έχουν γίνει μόνο σε ζώα, κυρίως χοίρους και όχι σε ανθρώπους. Η επιστημονική ανακοίνωση που έγινε πάντως στην ετήσια συνάντηση της αμερικανικής ομοσπονδίας χειρουργών, επεσήμανε την αύξηση του ποσοστού επιβίωσης σε τραυματισμό συκωτιού  μετά από τρεις ώρες, από 8% σε 72%, με σημαντική μείωση της απώλειας αίματος.

Το πρόγραμμα της έρευνας χρηματοδοτήθηκε από την DARPA με  15,5 εκατομμύρια δολάρια επενδύοντας στην διάσωση ζωών και στην μείωση των θανάτων από αιμορραγία στο πεδίο της μάχης κατά 50%.

Η πολυμερής πολυουρεθάνη χρησιμοποιείται ήδη στην ιατρική και σε μορφή επιθεμάτων για επιφανειακά τραύματα, αν δεν το έχετε ακούσει ξανά. Να τώρα που θα χρησιμοποιείται και εσωτερικά! Το σίγουρο είναι ότι θα χρειασθούν πολλές και ακριβείς κλινικές εξετάσεις πριν αρχίσει να εφαρμόζεται. Αυτό που έρχεται σαν ερώτηση είναι πόσος αφρός θα απαιτείται! Λιγότερος, δεν θα σταματά την αιμορραγία. Περισσότερος, θα εμποδίζει την αναπνοή του τραυματία. Που θα πάει; Θα βγάλουν άκρη! 

Ανιχνευτής





Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

Η ..καθαίρεση

Ένα ταχύπλοο jet ski  των ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων, μόλις έχει καθαιρεθεί από ελικόπτερο  τύπου CHINOOK CH-47, κατά την επίδειξη δεξιοτήτων τμημάτων ειδικών δυνάμεων  που έγινε  στις  6 Δεκ. 2012 κατά την επίσκεψη του  Αρχηγού Ενόπλων Δυνάμεων της Σερβίας στο ΚΕΕΔ.

Προσέξτε  την ειδική βάση με ράουλα που έχει τοποθετηθεί στη ράμπα του ελικοπτέρου, για να διευκολύνεται η καθαίρεση  του ταχύπλοου μαζί με δύο άνδρες.

Πηγή


Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων της Ρωσίας

 штаб-квартира Главное разведывательное управление (ГРУ) Генерального штаба Вооруженных сил РФ.

Η ρωσική σύντμηση "ΓΡΥ" (Главное Разведывательное Управление) αντιστοιχεί στα ρωσικά για την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. Ήταν μια παντοδύναμη και "φοβερή" υπηρεσία στο παρελθόν που εκτός από το επιλεγμένο προσωπικό ειδικών πρακτόρων ασκούσε διοίκηση  και σε σχηματισμούς ειδικών επιχειρήσεων που αργότερα διατέθηκαν κάτω από αμιγώς στρατιωτικές διοικήσεις σε όλη την ρωσική επικράτεια. Τώρα, επανέρχεται η εισήγηση για την οργάνωση Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων που θα επικαλύπτει το "κενό" που δημιούργησε η προηγούμενη απόφαση!

Η νέα αυτή διοίκηση που θα αποτελείται από ιδιαίτερα επιλεγμένες ειδικές μονάδες, θα μπορεί να αναλαμβάνει συγκαλυμμένες ειδικές επιχειρήσεις οπουδήποτε και οποτεδήποτε  για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων της Ρωσίας, σύμφωνα με τους ειδικούς μελετητές του θέματος.

Παίρνουν  σαν παράδειγμα την αμερικανική διακλαδική διοίκηση ειδικών επιχειρήσεων (SOCOM) που ενεργεί σε στενή συνεργασία με  την Υπηρεσία Πληροφοριών Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ (DIA),  και την  CIA, κάπως σαν ενδιάμεσος κρίκος!

Αλλά και  η γερμανική Bundeswehr οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις,  έχουν μια  διοίκηση ειδικών επιχειρήσεων επιπέδου Μεραρχίας, που οργανώθηκε το 2001 και αποδείχτηκε  σαν μια πολύ καλή δύναμη!

Εδώ και 70 χρόνια οι Βρετανοί χρησιμοποιούν τους φημιστούς SAS (Special Air Service) !

Ήλθε η σειρά της Ρωσίας να αποκτήσει μια ανάλογη όχι μόνο σε ποσότητα αλλά και σε ποιότητα Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων. Θα είναι μια διακλαδική διοίκηση με κατάλληλο επιτελείο για τον έλεγχο και τη διοίκηση ειδικών επιχειρήσεων και θα περιλαμβάνει:
  • Ταξιαρχία Ειδικών Επιχειρήσεων τύπου Σπέτσναζ
  • Σύνταγμα Αλεξιπτωτιστών
  • Μοίρα ελικοπτέρων
  • Μοίρα μεταφορικών αεροσκαφών τύπου Il-76
Μελλοντικά, εξετάζεται η προσκόλληση των βατραχανθρώπων του ρωσικού ΠΝ αλλά και μονάδων Πεζοναυτών. Η μελέτη, βρίσκεται στο γραφείο του Ρώσου ΥΕΘΑ και περιμένει την έγκριση.


Στο μεταξύ στα πλαίσια του προγράμματος "Ratnik" (Μαχητής) που αφορά στη στολή-εξάρτηση και οπλισμό του στρατιώτη  γίνονται οι τελικές δοκιμές για το νέο αλεξίσφαιρο γιλέκο. Αν και το πρόγραμμα αφορά στον στρατιώτη πεζικού, θεωρείται βέβαιο ότι οι πρώτοι που θα χρησιμοποιήσουν το νέο εξοπλισμό θα είναι οι ειδικές δυνάμεις.


Το σετ περιλαμβάνει 40 ξεχωριστά απάρτια, που θα μπορούν να προσαρμόζονται ανάλογα με το έδαφος τον καιρό και το είδος της αποστολής.


 Το αλεξίσφαιρο γιλέκο με προστατευτικές πλάκες, (επιπέδου V), θα είναι ταυτόχρονα και η εξάρτηση μάχης του στρατιώτη. Μαζί με το κράνος, και απάρτια προστασίας ώμων και κάτω κοιλιακής χώρας μπορεί να φτάνει μέχρι και 20 κιλά. Με προστασία μόνο πλάτης/στήθους δεν θα υπερβαίνει τα 10 κιλά.

Βήμα ταχύ προς τον εκσυγχρονισμό για την αντιμετώπιση των σύγχρονων επιχειρησιακών απαιτήσεων.

Ανιχνευτής

Πηγή




Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Η εξομολόγηση του Ελεύθερου Σκοπευτού

image: A Free Syrian Army’s sniper position in Al Qsair, Syria, Feb. 9, 2012.


Στους άλλους μαχητές του "Ελεύθερου Συριακού Στρατού", είναι γνωστός απλά σαν "Sniper". Λιποτάκτησε από τον κυβερνητικό στρατό  τον περασμένο Φεβρουάριο ο 21χρονος στρατιώτης με την ειδικότητα του σκοπευτή ακριβείας  και ακολούθησε τους  αντάρτες κατά του Άσαντ.

Κατάγεται από οικογένεια σουνιτών που ζει σε προάστιο της Δαμασκού. Όλοι οι συγγενείς του τον θεωρούν νεκρό και έτσι θέλει να παραμείνει μέχρι το τέλος του πολέμου...

Μια ακόμη ιστορία εκτυλίσσεται στην θρυμματισμένη πια Συρία! Μέσα στο χάος, το θάνατο και την καταστροφή και ανάμεσα σε άτακτους και ..τακτικούς, κυκλοφορούν αυτοί που δεν ανήκουν σε καμιά από τις δύο αυτές κατηγορίες. Είναι οι Ελεύθεροι Σκοπευτές οι snipers, όπως αναφέρονται με μια λέξη στ' αγγλικά.

Η δουλειά τους είναι να κτυπούν τους στόχους που τους έχουν δώσει εντολή να ...εξουδετερώσουν!

O νεαρός μελαχροινός, λεπτός άνδρας, με μούσι και κοντά μαλλιά, κοιτάζει μέσα από τη διόπτρα του Dragunov του, τον τομέα βολής του, έχοντας περάσει την κάννη μέσα από μια τρύπα που άνοιξε στον τοίχο  διαμερίσματος, μιας εγκαταλειμμένης πια πολυκατοικίας. στο Χαλέπι.

Έτσι ενεργούν οι ελεύθεροι σκοπευτές. Περνάνε από σπίτι σε σπίτι, από διαμέρισμα σε διαμέρισμα, ανάμεσα από τοίχους ανοίγοντας τρύπες για να έχουν πεδίο βολής, παράλληλα με καλά προφυλαγμένη θέση. Όμως υπάρχει μια προσεκτική συμπεριφορά στα υπάρχοντα κάθε σπιτιού! Αποφεύγουν τη λαφυραγωγία! Ίσως να το θεωρούν και ...γρουσουζιά! 

Οι θέσεις μάχης αλλάζονται συχνά, για αποφυγή εντοπισμού. Υπάρχουν μέρες και νύκτες χωρίς ούτε ένα πυροβολισμό! Παραμένουν ακίνητοι, μέσα στο σκοτάδι, παρατηρώντας το πεδίο τους και προσπαθώντας να μη βυθιστούν στις σκέψεις τους ή ...στον ύπνο!

"Πολλοί δεν πολεμούν για να διώξουν τον Μπασάρ" (Αλ Άσαντ) λέει στον δημοσιογράφο που τον ακολουθεί. "Δεν πολεμούν για την πατρίδα και το θεό. Πολεμούν για δόξα, για να ακουστεί τ' όνομά τους". 

Εκεί που οι κυβερνητικοί, βομβαρδίζουν ολόκληρα τετράγωνα, εκεί που οι αντικαθεστωτικοί, προσπαθούν να διεισδύσουν και να καταλάβουν ερείσματα σε μια πόλη, μερικοί ελεύθεροι σκοπευτές, μπορούν να κάνουν τη διαφορά στον ιδιόμορφο αυτό αγώνα! Μπορούν να σταματήσουν, να αναχαιτίσουν  τον αντίπαλο σ'ένα δρόμο, σε μια γωνία! Ακόμη και μερικά μέτρα να κερδίσεις, είναι πολύτιμα στη μάχη κατοικημένων τόπων.

Έτσι οι ελεύθεροι σκοπευτές είναι περιζήτητοι! Ειδικά οι επαγγελματίες του είδους. Τους προσφέρουν πολλά χρήματα για να τους δελεάσουν! Όποιος τους προσφέρει πιο πολλά, τον ακολουθούν και κλείνουν συμβόλαια θανάτου, όπως κάνουνε στη Μαφία! Αυτό είναι που δεν αρέσει στον Sniper. Αυτός, προσκολλημένος σε μια ισλαμιστική μονάδα του "Ελεύθερου Συριακού Στρατού" δεν επιθυμεί τέτοιου είδους συναλλαγές που δεν είναι καθόλου τιμητικές, σύμφωνα με τις πεποιθήσεις του.

Έχει σκοτώσει ως τώρα 34 "εχθρούς","shabih", όπως ονομάζουν οι αντικαθεστωτικοί στη γλώσσα τους, τους κυβερνητικούς. Στην αρχή υπήρχε   τύψη συνείδησης για τους "στόχους" που κτυπούσε, μετά αρχίζει κανείς και συνηθίζει! Απλά είναι εχθροί! Μεταξύ αυτών που σκότωσε, υπάρχει και ένας παιδικός του φίλος, που όμως δεν άλλαξε στρατόπεδο! Έμεινε με τον κυβερνητικό στρατό! Συνυπηρετούσαν μαζί πριν αυτός λιποτακτήσει. 

" Όποιος βρίσκεται στο στόχαστρό μου πεθαίνει! Αυτό είναι όλο!"

Ανιχνευτής







Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Οι γυμνοί Πεζοναύτες

Γυμνοί Βρετανοί Πεζοναύτες, του 40 Commando, ποζάρουν για μια ακόμη φωτογραφία προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή ..ημερολογίου! Αυτή την πρωτότυπη μέθοδο επέλεξαν οι άνδρες της μονάδας για τη συγκέντρωση χρημάτων  με την πώληση των ημερολογίων υπέρ των αναπήρων συναδέλφων τους ή των οικογενειών αυτών που έχουν σκοτωθεί. Εκτιμούν ότι θα μαζέψουν πάνω από 30.000 λίρες Αγγλίας, πριν φύγουν για έξι μήνες παραμονής στο Αφγανιστάν.

Η φυσική τους κατάσταση είναι εμφανής. Για να το κάνουν, κάτι ξέρουν! Μάλλον θα υπάρχουν πολλοί που  θα ...χαρούν  με  αυτές τις φωτογραφίες!

Πηγή


Ένας Έλληνας δρομέας στο Έβερεστ.

Το ανεμοδαρμένο Έβερεστ.

Τώρα πια έχουμε συνηθίσει τις απαισιόδοξες ειδήσεις για τα οικονομικά και δεν ακούμε συχνά  αυτές τις ελπιδοφόρες και τιμητικές για τη χώρα μας διακρίσεις σπουδαίων αθλητών.

Ένας Έλληνας αθλητής, ήλθε 2ος σε κατάταξη σε ένα σκληρό υπερμαραθώνιο δρόμο που διοργανώνεται κάθε χρόνο στο μακρινό Νεπάλ και είναι γνωστός διεθνώς με την επωνυμία "Solu Khumbu Trail".  Τελείωσε στις 23 Νοεμβρίου 2012.

Ο Φάνης Αρκουμάνης με την ελληνική σημαία στην πλάτη διανύει το τελευταίο σκέλος του δρόμου προς τον τερματισμό

Ο 'Ελληνας αθλητής είναι ο Φάνης Αρκουμάνης, ο οποίος έτρεξε πάνω από 300 χιλιόμετρα σε υψόμετρο που κυμαινόταν πολλές φορές και άνω των 5.000 μέτρων. Ο αγώνας είχε διάρκεια 12 ημερών, όπως φαίνεται από το αναλυτικό άρθρο που έχει αναρτηθεί σε ένα εξαιρετικό αθλητικό ιστολόγιο.

Ο προτελευταίος σταθμός  της διαδρομής

Και δεν είναι ο μοναδικός Έλληνας που έχει τρέξει αυτή τη διαδρομή! Έχουν προηγηθεί 2 ακόμη, ο Νίκος Καλοφύρης το 2010 και η Ναταλία Παπουνίδου το 2011 οι οποίοι επίσης διακρίθηκαν για τις επιδόσεις τους.

Αυτό που δεν ξέρουν πολλοί Έλληνες είναι ότι διεξάγεται κάθε χρόνο στη χώρα μας και ο Μαραθώνιος δρόμος του Ολύμπου  και ότι οι δύο αυτοί αγώνες έχουν αδελφοποιηθεί. Δηλαδή, ο πρώτος νικητής του κάθε αγώνα, καλείται να συμμετάσχει στον άλλο. 

Μπορείτε να πάρετε μια γεύση από τη περσινή διοργάνωση με την Παπουνίδου, πιέζοντας: ΕΔΩ

Διαβάστε περισσότερα στο:  Adventure.

Ανιχνευτής