Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Γαλλικές μονάδες ειδικών δυνάμεων σε μάχες στο Μάλι


Οι επιχειρήσεις στο έδαφος ξεκίνησαν.

Η Γερμανία πρόκειται να διαθέσει δύο μεταγωγικά αεροσκάφη τύπου Transall της πολεμικής της αεροπορίας για την μεταφορά στρατευμάτων κρατών της δυτικής Αφρικής στην πρωτεύουσα του Μάλι, Μπαμακό, όπου πρόκειται να ενταχτούν στις δυνάμεις της Γαλλίας και του Μάλι που μάχονται εναντίον ισλαμιστών ανταρτών, όπως ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση σήμερα.

Αυτό πρόκειται να λάβει χώρα «χωρίς καθυστέρηση» αμέσως μόλις διευκρινιστούν ορισμένες τεχνικές λεπτομέρειες, προσέθεσε το Βερολίνο.


Το Παρίσι έχει στείλει εκατοντάδες στρατιώτες στο Μάλι και έχει κάνει δεκάδες αεροπορικές επιδρομές από την Παρασκευή στο βόρειο τμήμα της χώρας, που ελέγχεται από τους ισλαμιστές, όπου δυτικές κυβερνήσεις εκφράζουν φόβους ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα εφαλτήριο για τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον στόχων στην Αφρική και στην Ευρώπη.

Η Γερμανία έχει αποκλείσει την αποστολή μάχιμων δυνάμεων, αλλά ανέφερε χθες ότι θα παράσχει επιμελητειακή υποστήριξη.

«Η υποστήριξη προορίζεται για τα κράτη (- μέλη) της ECOWAS», της οικονομικής κοινότητας των κρατών της δυτικής Αφρικής. «Είμαστε έτοιμοι να μεταφέρουμε τα στρατεύματα της ECOWAS στο Μπαμακό», ανέφερε ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ σε μια κοινή ανακοίνωσή του με τον υπουργό Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε.

Χιλιάδες στρατιώτες κρατών-μελών της ECOWAS πρόκειται να αναλάβουν την επίθεση εναντίον των ισλαμιστών ανταρτών στο Μάλι, αποστολή με εντολή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.



Στρατεύματα σε διάφορες χώρες της περιφέρειας σπεύδουν να επιταχύνουν τις προετοιμασίες για μια επιχείρηση που δεν αναμενόταν να αρχίσει πριν από τον Σεπτέμβριο και επισπεύσθηκε με την αιφνιδιαστική έναρξη μιας από αέρος εκστρατείας της Γαλλίας με στόχο να ανασχεθεί η προέλαση των ισλαμιστών προς μια πόλη στρατηγικής σημασίας την περασμένη εβδομάδα.

Ο πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού Αλασάν Ουαταρά, ο οποίος ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ECOWAS, συζητά σήμερα στο Βερολίνο με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ διάφορα ζητήματα, περιλαμβανομένης της κρίσης στο Μάλι.

French Elite Special Operations soldiers drive through the town of Markala - Reuters

Στα πεδία των μαχών δυνάμεις του γαλλικού στρατού, ο οποίος σφυροκοπεί από την 11η Ιανουαρίου θέσεις των ριζοσπαστών ισλαμιστών μαχητών, ενεπλάκησαν σε «μάχες σώμα με σώμα» με τους ισλαμιστές στην Ντιαμπαλί, περίπου 400 χλμ. βόρεια του Μπαμακό.

«Οι ειδικές δυνάμεις βρίσκονται τώρα στην Ντιαμπαλί, συμμετέχουν σε μάχες σώμα με σώμα με τους ισλαμιστές», ενώ επιτόπου βρίσκεται «και ο στρατός του Μάλι», σύμφωνα με μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.




Στο Μάλι έχουν αναπτυχθεί πάνω από 800 Γάλλοι στρατιώτες και ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά σε 2.500.





Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.