Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Ο στρατηγικός στόχος στο Μάλι

Θεωρείται αναμφισβήτητο ότι  ο ρόλος των ειδικών δυνάμεων σε οποιαδήποτε σύρραξη, πόλεμο και γενικά "θέατρο επιχειρήσεων" πρέπει να είναι η επίτευξη  στρατηγικών στόχων. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια τη μη συμμετοχή ειδικών δυνάμεων σε επιχειρησιακό και τακτικό επίπεδο.

Οι ειδικές επιχειρήσεις είναι κατ' εξοχήν διακλαδικές επιχειρήσεις και καλύπτουν το φάσμα των επιχειρήσεων όλων των κλάδων σ' ένα πόλεμο. Συνυπάρχουν και εξελίσσονται ανεξάρτητα ή σε συνδυασμό με άλλες  συμβατικές επιχειρήσεις και ενίοτε τις υποστηρίζουν.  Οι ειδικές δυνάμεις δεν αναπληρώνουν ούτε υποκαθιστούν συμβατικές δυνάμεις. Τουναντίον προεκτείνουν τις δυνατότητες των συμβατικών δυνάμεων. Η ιδανική τους όμως χρησιμοποίηση είναι για την επίτευξη στρατηγικών στόχων.  Αυτό έχει αποδειχθεί ιστορικά τουλάχιστον.


Γάλλος στρατιώτης επιτηρεί στη γέφυρα Μαρκάλα. Ειδικές δυνάμεις ενεργούν από την άλλη πλευρά του ποταμού υποστηρίζοντας στρατεύματα του Μάλι. (Πηγή)
Πολλά έχουν γραφτεί και ακουστεί τελευταία για το Μάλι, αν και πολλά δεν έχουν γραφτεί και  δεν έχουν ακουστεί για συρράξεις σε διάφορα μέρη του πλανήτη! Σε αρκετές απ' αυτές, οι ειδικές δυνάμεις των εμπλεκομένων, έχουν σημαντικό και κρίσιμο ρόλο, όπου και όσο οι πόλεμοι καλά κρατούν .

Η βορειοδυτική Αφρική είναι μια περιοχή μεγίστου ενδιαφέροντος, για τις πρώτες ύλες που περιέχονται στο υπέδαφός της. Τα συμφέροντα πολλά και αντικρουόμενα! Η καταπίεση των ντόπιων, η φτώχεια και ο αλυτρωτισμός εθνικών μειονοτήτων, πρόσφερε γόνιμο έδαφος στην άνθιση του θρησκευτικού φανατισμού, του εθνικισμού και της τρομοκρατίας.

Deployed: French soldiers of the 21st Marine Infantry Regiment boarding to Bamako, the capital of Mali, at the N'Djamena's airport in Chad.
Γάλλοι Πεζοναύτες του 21 Συντάγματος Πεζοναυτών επιβιβάζονται στο αεροδρόμιο της Ντζαμένα του Τσαντ με προορισμό το Μπαμάκο, πρωτεύουσα του Μάλι. (Πηγή)

Οι Γαλλικές ειδικές δυνάμεις, έσπευσαν άμεσα προς υποστήριξη των κυβερνητικών δυνάμεων του Μάλι αλλά και για την διάσωση των εθνικών συμφερόντων της Γαλλίας. Βέβαια δεν είναι οι πρώτες που βρέθηκαν εκεί. Άλλοι έχουν την πρωτιά. Εξελίσσεται εδώ και καιρό μια ειδική επιχείρηση  στην ευρύτερη περιοχή ενδιαφέροντος των Αμερικανών και όχι μόνο. Η επιχείρηση "Enduring Freedom Trans Sahara".

Αν δεν την ξέρετε, τώρα την μάθατε. Είχαμε αναφερθεί σε προηγούμενο άρθρο γι' αυτήν, πριν από ένα χρόνο περίπου. Οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις ενεργούν σύμφωνα με το δόγμα τους, στα πλαίσια στρατιωτικής υποβοήθησης των χωρών της περιοχής, εκπαιδεύοντας τις αντίστοιχες ειδικές δυνάμεις, και προσεγγίζοντας τους ντόπιους και τους νομάδες της υποσαχάριας περιοχής.

Special Operations in Africa
Αμερικανοί εκπαιδευτές  των ειδικών δυνάμεων στην Αφρική (Πηγή)
Η κύρια προσπάθεια είναι η δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης και η ανάπτυξη φιλικών σχέσεων με τον πληθυσμό, με επιδίωξη την αποστέρηση των ισλαμιστικών ανταρτικών οργανώσεων από πηγές υποστήριξης. Η πάταξη της τρομοκρατίας που μπορεί να μεταδοθεί στην Ευρώπη και στη συνέχεια στην Αμερική, φαίνεται να είναι ο  στρατηγικός στόχος αλλά όχι μόνο αυτό!

Η αναχαίτιση των τρομοκρατών, αναφέρεται και από γαλλικής πλευράς και υπάρχουν διάφορες απόψεις επ' αυτού. Ήδη στο βόρειο Μάλι οι τριβές έχουν ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο.

Γιατί όμως όλα ξεκινούν από το Μάλι; Τι είναι αυτό που έλκει και τις δύο αντίπαλες πλευρές εκεί; Απλούστατα τεράστια συμφέροντα! Αν ρίξουμε μια ματιά στο υπέδαφος του Μάλι, θα δούμε ουράνιο, πετρέλαιο, χρυσό, πολύτιμους λίθους, λίθιο, χαλκό,  και άλλα ορυκτά στρατηγικής σημασίας για τους ενδιαφερόμενους, μέσα στους οποίους τελικά συμμετέχουν και οι Βρετανοί. Ο στρατηγικός στόχος λοιπόν είναι η διατήρηση του υφιστάμενου καθεστώτος που εξυπηρετεί και τα εθνικά συμφέροντα των ενδιαφερομένων χωρών.

Η Γαλλία  παίρνει τις πρώτες ύλες για την λειτουργία των πυρηνικών της εργοστασίων από εκεί  και από την γειτονική Νιγηρία. Ήδη έχει στείλει ειδικά τμήματα για την εξασφάλιση ενός εργοστασίου εξόρυξης και επεξεργασίας ουρανίου. Αυτός είναι και ο στρατηγικός της στόχος!  Ο απρόσκοπτος εφοδιασμός σε ουράνιο, που θα επιτευχθεί με τη "αποκατάσταση του νόμου και της τάξης". Σίγουρα δεν θα επιτραπεί στους ισλαμιστές οποιαδήποτε πρόσβαση στις πηγές πρώτων υλών. Οι γαλλικές ειδικές δυνάμεις εμπλέκονται άμεσα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προχώρησε σε λήψη απόφασης και έδωσε εντολή για την δημιουργία Δύναμης Ασφάλειας  με μέριμνα των χωρών-μελών της οικονομικής κοινότητας των κρατών δυτικής Αφρικής, που είναι γνωστή σαν "ECOWAS, Economic Community of West African States"  καθώς και από την Αφρικανική Ένωση. Όλα είναι τακτοποιημένα πολιτικά και διπλωματικά!

Προς το παρόν οι αντάρτες έχουν διασπαρεί, μεταξύ Γκάο, Τιμπουκτού και Κιντάλ . Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν καταθέσει τα όπλα. Οι αντάρτες είναι καλά εξοπλισμένοι και αρκετοί απ' αυτούς, ειδικά οι Τουαρέγκ, εκπαιδευμένοι από τους... Αμερικανούς σε προηγούμενα χρόνια!

Ο ανταρτοπόλεμος ξεκίνησε και δεν θα σταματήσει εύκολα. Η επιχείρηση "Serval", όπως ονομάζεται η στρατιωτική επιχείρηση των Γάλλων, ξεκίνησε αλλά δεν ξέρουμε πότε και πως θα σταματήσει!


Ανιχνευτής














Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.